Klagovisa

Ja, jag måste få klaga lite och samtidigt försöka beskriva hur riktig vinter är på sydöstra Kreta! För nu är det kallt, riktigt kallt. De som tror att solen alltid lyser vid Medelhavet och att vi tillbringar den mesta tiden i solstolar året om får tänka om.

Det känns lite knasigt att vi som har högst medeltemperatur i Grekland nu fryser häcken av oss, i förra veckan hade vi t o m en hagelskur! Men det blir så när kyla och nederbörd hänger i under en längre period. Då hjälper det inte att veta att vi ligger lite högre än övriga ön, det är kallt i alla fall.

Januari är visserligen inte slut, men så här långt påminner den om januari 2015 och vintern 2014/2015 var kall och hård. Den kallaste på 10 år, sas det, och att kalla vintrar kommer med 10-års intervall. Denna vintern tycks ha struntat i den regeln. Vintern 2014/2015 kom efter den varmaste sommaren på 20 år. Med tanke på de värmerekord vi hade i somras så stämmer i alla fall vad ”di gamle” säger här: efter het sommar kommer kall vinter.

Jag fattar fortfarande inte hur jag klarade vintern 2014/2015. Inga elfiltar, inget duntäcke, nybörjare på värme via AC. Nä då, har man tagit fan i båten, dvs flyttat, så får man ro den i land, dvs stå ut med de nya förutsättningarna. Inget att klaga över. Var glad över att du bor på Kreta! Sängen var så kall och fuktig att jag låg i honnörsställning nätterna igenom. Med öppna ögon.

För även vid Medelhavet är det fyra årstider. De infaller givetvis inte samtidigt som årstiderna i Skandinavien, men är tydliga och avgränsade. Det är ingen mening att jag skriver temperaturer för så enkel är inte verkligheten. Man måste också ta i beaktande vindstyrka, hur mycket vinden kyler (nordanvind är inte att leka med…) nederbörd och luftfuktighet. Kylan påminner om skånsk kyla, dvs när man går ut så strömmar fuktig vind rakt igenom kläderna. Det är alltså råkallt.
Dagar med solsken är välkomna pauser och en fin dag kan man hitta en vindskyddad plats i solen och nästan bli svettig! Det är så’na väldiga kontraster.

Det största problemet är, lustigt nog, inomhus. Jag har lärt mig hur jag ska köra AC vintertid för att få behagligt inomhusklimat. Visserligen får man börja om varje morgon, men det brukar fungera. När vintern är så här kall och fuktig dygnet runt hjälper inte den strategin. Husen är nu så genomkalla att väggarna strålar kyla. Här finns ju ingen isolering eller ventilation. Det är obeskrivligt råkallt.
Man måste inse att det inte går att få ett skönt inomhusklimat såvida man inte kör AC hela natten också. Och det gör man ju inte, även i Grekland (som i resten av världen) har elpriserna gått upp. Den prishöjningen kunde inte kommit olägligare.

Vad gör man då för att få värme? Ja, skriva på tangentbord är inte det lättaste med isiga fingrar (så ursäkta stavfel)! Klädd i yllestrumpor, leggings, t-shirt och fleece liggande under duntäcke med elfilt påslagen och AC:n igång är riktigt varmt och gott. Tyvärr måste man då och då besöka toa (där det är kallt som 17 eftersom fönstret står på glänt 24 tim/dygn för att förhindra mögel) och hämta mat i köket. Det är utryckningar som man funderar på ett tag och samlar mod inför innan man ger sig iväg.
Hur man ska skaffa sig en varm näsa har jag ännu inte räknat ut. Den är iskall, men att dra täcket över huv’et verkar inte vara nå’n bra idé. Syrebrist lockar inte.

Som lök på laxen och grädde på moset försvinner el:en då och då. Det är visserligen roligt att det händer nå’nting, men mindre roligt att tydligt känna hur temperaturen sjunker och fukten smyger närmare. Och inget kan man göra åt det.

Så vad sysslar man med i kylan?
Städa är, sorgligt nog, en bra sysselsättning för då rör man ju på sig och skickar ut kroppsvärme. Dock är den inte så aktuell eftersom man inte rör sig mycket så man dammar inte ner hemmet.
Balkongen är ljust orange för vi har givetvis också fått några doser Sahara-damm. Skulle ju kunna spola av den, men risken att träffas av något som flyger omkring är alltför stor. Att hålla i slangen som genomströmmas av iskallt vatten är inte att rekommendera för den som är rädd om sina leder. Och det är jag.
Finns idéer på utflykter och resor på ön fr o m mars – de kan ju planeras! Kul! Men det är inte så kul att bända loss de stela, kalla fingrarna från datormusen efter fem minuters surfande.
Fika, luncha, äta middag på etablissemang som har värme i form av kamin el likn. Det är riktigt, riktigt gott och skönt! Finns dock problem: man måste gå hem igen till den råkalla lägenheten…. och det blir väldigt dyrt i längden.
Vandra går väl bra? Jag var uppe i bergen idag för att känna av hur kallt där är och det kan fungera så länge vinden är svag och inte kommer från norr. Och det inte finns risk för regn och/eller åska i prognosen. Så kanske, kanske på torsdag.
Tvätta ger mest bekymmer för om det blåser för mycket måste tvätten hängas inomhus med ännu mer fukt som resultat. Då sätts AC:n och avfuktaren igång! När fleecen nästan står för sig själv och dammar ymnigt är det bara att krypa till korset. För även om det är låg aktivitet och den mesta tiden tillbringas hemma vill man ju vara ren och fräsch. Att krypa in i duschen är dock dagens trauma för man måste ju klä av sig! Hela kroppen utsätts för den råkalla luften. Visserligen blir den piggig och knottrig vilket inte är en vacker syn, men också mycket smalare och mer angenäm att titta på. Antar att den på nå’t sätt drar ihop sig av kölden.

Jag längtar inte till Sverige, men jag kan sakna vissa saker. När vintern är så här kall saknar jag välisolerade, genomvarma svenska hus. Jag besökte min mor i mars ett år och hon undrade varför jag bara hade korta leggings och kortärmad t-shirt på mig inomhus. ”Ska du inte ta på dig ett par strumpor och en kofta?” undrade hon. Jag försökte förklara att inomhus bara kunna sitta lättklädd och inte frysa var en njutning. Och kändes lyxigt.

Nu kan jag inte skriva mer för nu måste jag koka kaffe och bre nå’n macka. Det går åt mycket energi för att hålla sig varm och mina stela fingrar kan behöva omsluta en varm mugg kaffe. Imorgon ska jag ta fram min vinterjacka som jag inte använde alls förra vintern.

Ha det gott i värmen i norr! Var rädd om dig och andra!


Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

20 tankar på “Klagovisa

 1. Gitta

  Du har så rätt! Detta är min tredje vinter på Kreta och jag kan inte minnas att de sista två ens kom i närheten av denna kyla. Vad jag längtar efter en braskamin. Min viktigaste följeslagare, vart jag än sitter eller ligger, är min värmeflaska! Den kan jag verkligen rekommendera å det varmaste😘

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Pia Collin

  Hej Ia! Ja, i jämförelse med förra vintern som var solig nästan varje dag med några få riktigt ruggiga regn- och blåsdagar så är denna vinter betydligt tuffare. Jag bor på strandpromenaden i Rethymno. Det märkliga är att när jag läser om hur rått och kallt du har det i din lgh, så är jag så tacksam för att jag inte alls upplever likadant. När jag tittar på TV lägger jag bara över mig en pläd. Innan jag går till sängs sätter jag på ACn på värme ca 30 min innan. Sen stänger jag av den och kryper naken ner under ett ganska tunt istoppstäcke och sover resten av natten utan värme. Visst är det lite svalt på morgonen men jag går direkt in i duschen och klär sedan på mig redo för frukost i soffan med pläden på. Det enda stället som är varmt är badrummet där jag har golvvärmen på under vintermånaderna. Köpte en värmemadrass inför förra vintern men den har jag inte behövt använda varken då eller nu. Antar att huset jag bor i är ganska bra isolerat. En vän till mig säger att det är mycket varmare hos mig än hos henne. Ha det så bra i vinterkylan ändå och vi får hoppas att våren kommer tidigt i år med varma soliga dagar!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Husen och omgivningarna har stor betydelse. Har en vän som bor ovanpå ett bageri – vilken lycka! Låter helt otroligt att du bor i ett isolerat hus – det är ovanligt så var rädd om det. Vinden har stor betydelse liksom om man bor med ytterväggar eller omgiven av andra lägenheter. Plus en massa andra faktorer, men generellt är det en väldigt kall vinter i hela Grekland.

   Gilla

   Svara
   1. Pia collin

    Jag bor i ett välisolerat hus. Det byggdes 2000. När jag köpte grannens lägenhet för ett år sedan så visade det sig när jag slog upp en dörr emellan lägenheterna att det även var isolering där. Arbetarna var mäkta förvånade. Jag bor omgiven av andra lgh och det gör ju sitt till. Istället för ytterväggar har jag kraftiga fönster (hör inte bilarna när det är stängt) i båda rummen.

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. tomnil01

  När vi flyttade från Värmland till Bohuslän gjorde jag mej av med min sovsäck som tål minus 20. Tyckte inte att jag behövde den så långt söder ut. Borde ha skickat den till dej. Håll ut!

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Lena i Wales

  Känner igen mycket av vinter vid Medelhavet, då i Spanien.
  Mycket av problemet är ju att man inte bygger för kallt väder, trots att det förekommer. Dåligt isolerat. Vårt hus är nog lite bättre isolerat, men ändå kan det bli kallt.
  Även i Sverige har det varit problem i o m att elpriserna skjutit upp så katastrofalt att det är enormt dyrt att värma upp ett isolerat hus. Många liksom jag har fått elräkningar på mellan 6 000 och 11 000 för en månad, Inte roligt.
  Snart vänder det, inte långt till våren kommer!
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Här i Ierapetra började man få kalla vintrar för sisådär 15 år se’n (vi har eget mikroklimat) så varma hus behövdes inte. Resultatet får vi skörda nu….
   Elpriser ställer till det på flera håll i världen. Ser fram emot min med lite bävan, försöker tänka till lite med elfilt osv.
   I slutet av februari börjar vintern tacka för sig – det ser vi fram emot!

   Gilla

   Svara
 5. Thalassa

  Av inlägget att döma har inte humorn/humöret frusit inne i alla fall! Jag har upplevt liiite av det du beskriver i slutet av november för några år sedan. Det jag tyckte var allra värst var att kläderna i garderoben var kalla o fuktiga när man skulle klä sig. På dagarna låg därför ombyten framme på sängarna där värmepumpen blåser.
  Här hemma har vi det varmt och skönt med såväl luftvärmepumpar som braskamin, men som för alla andra skjuter elräkningarna i höjden! Idag kan vi hålla värmen med snöskottning! Fyra-fem cm under natten.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Just nu kämpar vi alla med allt – även humöret. Min ena AC orkar inte riktigt värma, jag tror att det är för kallt utomhus. Och kallare blir det i nästa vecka…men idag har vi sol, ingen vind, inget regn. Kallt men humörlyftande!!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s