Helgdag minsann!

Elpida håller oss i ett stelt, kallt grepp. Jag fick tips igår att titta på Rapport på svensk TV. Där var ett kort inslag om ovädret i Grekland och Turkiet med en felaktighet: ovädret var inte oväntat, det varnades för det i slutet av förra veckan. Och det var riktigt roligt när de sa att ”det snöar även söder om Aten, t o m på Mykonos”. Nu är ju Grekland lite större än så, det sträcker sig lite, lite längre söderut. Där ligger flera öar med snö och en ganska stor som heter Kreta…men nu lämnar vi det!
Här en sammanfattning av läget i Grekland och Turkiet så här långt!

I dessa dagar gäller värme framför mode eller hur man ser ut. Varje dag tillbringas i denna typiska vinterklädsel med fleece, leggings och varma sockar. Jag försöker här njuta av värmen från AC:n efter att ha fyllt magen med stärkande ugnstekt svensk falukorv. Här är det dags för mer värmande vin och kaffe. Funderar över om det var dumt att klippa mig strax före kylan kom….

Igår kväll meddelade ansvarig minister att idag är det helgdag. Det betyder att Grekland är nedstängt förutom vård, räddningstjänst och liknande nödvändiga funktioner. Nu i eftermiddag meddelades att delar av Grekland, bl a Aten och Kreta, förblir nedstängda imorgon också. Internet flödar av rapporter, foton och videos. Exempel på nättidningar där du kan hitta information: neakriti.gr, radiolasithi.gr, ekathimerini.com, hxonews.gr. På youtube, facebook osv finns också foton och videos.

Det har varit problem på vägarna. Olyckor, folk som suttit fast i nästan ett dygn (Aten), avstängda vägar, rekommendationer om snökedjor. När det gäller vägen vid Aten så hänvisade regeringen till företaget som har hand om vägen och de sa ingenting. Beskyllningar hit och dit håller inte – ovädret kom inte som en överraskning. Jag skrev om det i bloggen i lördags och visste jag så visste väl andra läskunniga. De som satt fast ska nu få ersättning – man kan ju undra om den kommer från staten eller företaget.
Här i vår kommun fick man igår skicka upp en lastare som kunde gräva ut folk som satt fast på vägen upp till Selakano.
Det är givetvis synd om de som fastnar, får sitta och frysa osv. Samtidigt är jag som skåning och framför allt österlening van vid oväder, inte minst snöstormar. Man respekterar vädervarningar och, som sagt, det fick vi redan i förra veckan. Jag kan inte känna med de som fått problem som ”bara ska ut och titta” eller ”trodde inte det var så farligt” eller ”jag skulle bara”. Sliriga bergsvägar och inga vinterdäck plus mycket begränsad erfarenhet av vinterväglag – givetvis ska folk som inte absolut måste ge sig ut stanna hemma. Snö kommer varje vinter uppe i bergen. Det som skiljer denna gången är kylan. Den ger hala vägar, något som de som inte bor högt upp i bergen eller i norra Grekland inte är vana vid.

Jag känner framför allt med alla som sitter i flyktingläger i Turkiet och Grekland dessa kalla, blåsiga och blöta dagar. Och jag hoppas att inte fler ska dö denna vinter bara för att de eldar i sina kalla, fuktiga hus och glömmer vädra så de blir förgiftade.
Jag kan föreställa mig hur glada barnen är över extra lovdagar! Jag har själv upplevt det och det var något speciellt över sådana dagar. Vi var då insnöade i meterhöga drivor och igenkorkade vägar som ofta t o m plogbilen fick kämpa sig igenom.

Jag lägger inte ut temperaturer, luftfuktighet, vindstyrka utan nöjer mig med att berätta att det är kallt och ska bli kallare imorgon. Och att de flesta greker nu fryser som fan – inomhus! Och det är inte roligare när det blir elavbrott.

Är jag tokig över att inte kunna vandra? Nej, det är bara att inse att väderförhållandena är sådana att det är omöjligt och därför inget att över huvud taget fundera över. Detta blir min första vinter här då jag vandrar väldigt få gånger. Det är i vilket fall som helst ett lyxproblem. Jag läste en artikel igår om ett gäng som med assistans lyckats ta sig fram till ett hundshelter utanför Iraklio så hundarna kunde få mat. De som måste komma fram till sina djur, sjuka människor som måste transporteras till sjukhus och annat absolut nödvändigt är naturligtvis de riktiga och viktiga problemen just nu.

Nu ska jag köra ett kort danspass innan jag smyger in i duschen! Hoppas kunna få upp den inre temperaturen några steg.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra.

PS. Grekland ska ju börja försöka marknadsföra sig som ett resmål som är mer än ”bara sol och bad” och jag tänkte hjälpa till med olika blogginlägg. Jag behöver exempel. Har du kännedom om eller varit på en resa/semester i Grekland som inte var ”sol och bad”? Snälla, hör av dig till mig med tips! Och om du är arrangör så hör av dig – gärna med länk som jag kan lägga här i bloggen.
Min tanke är att inläggen sedan hamnar under egen temarubrik uppe i menyn under TTT – Tips Till Turist och matas på när något nytt dyker upp.

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

6 tankar på “Helgdag minsann!

 1. Lena i Wales

  Jag hörde för ett par timmar sedan om snöovädret i Aten och att militär skulle sättas in som hjälp.
  Här på Västkusten är det barmark, ur led är tiden. Fast egentligen är det kanske inte så ovanligt.
  Känner igen trafikproblemen från Wales, några cm och kaos. Ändå ger sig folk ut, konstigt.
  Ta det varligt i snön och kylan och värm dig både inom- och utombords!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jo, militär har satts in, men det skulle gjorts redan i måndags. Som skåning van vid snöstormar kanske jag kan bli ”sakkunnig”!? Fortsatt kallt, men fr o m imorgon lättar nederbörd och vind – ska bli skönt!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Snökaoset är kortvarigt, men kylan kommer att stanna kvar ett bra tag till! Tyvärr. Var ute en promenad idag och hade vantar i fickan, men klarade mig utan. Dock vinterjacka (användes inte alls förra vintern), tjock tröja, tjocka byxor…..

   Gilla

   Svara
 2. stadsmadam

  ”Är jag tokig över att inte kunna vandra? Nej, det är bara att inse att väderförhållandena är sådana att det är omöjligt och därför inget att över huvud taget fundera över.” Tänk om alla var lika kloka som du? Här hade vi storm i helgen med upp mot 30 sekundmeter i stormbyarna och DÅ passar några personer på att gå ut på Måkläppen utanför Falsterbo för här ska minsann tittas på sälar. Räddningstjänsten fick rycka ut och hjälpa dem in på fast mark igen. Aningslöst, onödigt och kostsamt.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s