Adjö Elpida!

Så har hon dragit vidare eller upplösts. Strunt samma vilket. Idag har vi haft solsken hela da’n! Temperaturen har höjts några grader, men kalla nätter får vi stå ut med till mitten av nästa vecka. Och vi har fortfarande vinter så helgen blir regnig och blåsig enligt prognosen.

Igår skulle det vara solsken enligt prognosen och jag hade beslutat att ge mig ut på en promenad i utkanten av sta’n. Inte en solstråle så långt ögat nådde. Men har man bestämt sig så har man bestämt sig. Det stänkte lite i början för att efter en halvtimme övergå i lätt regn, men det struntade jag i. Så skönt att få komma ut ur idet! Avslutade med bokläsning, gott vin och god middag på Boheme. Där var varmt och skönt!

Det var nära att det inte blev något blogginlägg idag! Igår behagade min AC i vardagsrummet börja tacka för sig på kvällen. Inte alls bra tidpunkt för problem med värmen! Jag fick tillkalla hyresvärden. Han fick inte tag på AC-killarna, men skulle fortsätta ringa under kvällen. I förmiddags camperade jag i sovrummet, men vid 13-tiden undrade jag om de tänkte komma idag. Se’n är det ju helg. Jag kan föreställa mig att de har mycket att göra nu när AC gått på högfart hos många. Jag ringde och jodå, hyresvärden hade fått tag på dem och de skulle komma vilket de gjorde 20 min senare. Påfyllning av gas var allt som behövdes och nu är den i full gång igen. Och jag är utsläppt från sovrummet.

Det förvånar mig att en del utanför Grekland och Medelhavet är förvånade över att det över huvud taget kommer snö på Kreta och i Grekland! Det snöar lite varstans på jordklotet, inte bara i norr. Det finns t ex skidorter i Marocko och Sydafrika. Bara för att nämna några platser.
Ja, vi har snö varje vinter på Kreta uppe i bergen. Det som varit ovanligt i år är kylan och därför har det kommit snö längre ner på sluttningar och hagel ända ner på stränder.

Efter snökaoset i Aten i början av veckan har det blivit en ursäkt- och skuldsnurr. Premiärministern har bett om ursäkt å regeringens vägnar för eländet, till viss del ligger bristerna på regional nivå menar en del medan de lokala myndigheterna menar att de var förberedda (!). Direktören för företaget som har hand om den värst drabbade vägen har avgått och oppositionen var snabbt ute med krav på regeringens avgång. Alla verkar ha något att säga (fast kanske inte att tillföra…) så lagstiftare, presidenten m fl är igång. Det är en himla baksmällesoppa där det är svårt, för att inte säga omöjligt, att skilja ut vad som är rätt/fel, sant/falskt. I en artikel i ekathimerini (”regeringsvänlig”) hävdas att vägföretaget kontaktade regeringen på söndagen med önskan att lastbilstrafik inte skulle tillåtas på måndagen, men regeringen sa nej. Ja, ja, bättre att de sätter sig ner och drar lärdom av vad som hände än att kasta skit på varandra.
(ekathimerini.com är full av artiklar för den som tycker om tvåloperor i verkligheten)

Träffande teckningar av Ilias Makris (ekathimerini.com):

Här i Ierapetra har odlarna problem med sina grödor pga kylan som ju kvarstår. I en artikel förklaras en del av problematiken och ges olika tips, bl a att det är en bra idé att ta hem bina över natten! Det kan t o m vara så att man ska vara försiktig med antal bin för i kylan produceras mindre pollen än vanligt. Växterna har fått sig en fetsmäll och behöver lite tid att återhämta sig. Man lär nå’t nytt varje dag!

I Skåne brukar snöoväder samla folk. När det lugnat sig kommer människor ut ur sina hus för att röja och inte minst börjar människor som inte känner varandra att prata. Mot bakgrund av mina erfarenheter blev jag därför förvånad över den här artikeln som är skriven av en inflyttad grek-amerikan, gift med en grek och de bor i Aten. Läs den gärna! Förvånande, men samtidigt är slutklämmen mitt i prick (och mer eller mindre tänkvärd för oss alla):
But I have to say that in all the countries where I have lived – the United States, Indonesia, Australia, I have never heard people complain so much about “the State” as the Greeks do. At some point, I wish my compatriots would think about the following: Are not we, also, the State?

Som prognosen ser ut idag kan det bli vandring på måndag! Bara att hoppas att det nyckfulla vintervädret inte ändrar sig. Och några lättnader i pandemireglerna gäller fr o m måndag, men det är inga revolutionerande saker. Musik är åter tillåtet och öppettiderna för mat- och nöjesställen förlängs.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

9 tankar på “Adjö Elpida!

 1. Thalassa

  Oj, vilken soppa – skuldfrågan efter snökaoset alltså. Nej, det är nog många som inte vet att det inte alls är så ovanligt med snö i Grekland – eller åtminstone så långt söderut som Kreta. Jag har en bekant som jobbade ett tag som skidlärare på Cypern efter, eller i samband med, FN-tjänstgöring. När jag nämnt det för bekanta har de först trott att jag skojar.
  Hoppas du tinar upp nu och kommer iväg på vandring på måndag! Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Lena i Wales

  Skönt att solen kommit tillbaka.
  Bra att det ordnade sig med ACn, inte roligt utan värme.
  Jag förvånas också att så få vet hur klimatet är runt Medelhavet, alla verkar tro att det bara är sol och värme, men kanske p g a att så var det när de var där.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Inger Hansson

  På tal om snö så minns jag en gång för flera år sedan när vi skulle flyga från Kastrup och några snöflingor gjorde att allt blev kaos på flygplatsen med stora förseningar som följd. Det flyg vi åkte med hade en norsk flygkapten och han kunde knappt hålla sig för skratt när han berättade om problemen. Men det är ju så att i Norge och norra Sverige så är det ju nödvändigt att ha en robust organisation och maskinpark för snöröjning, både på flygplatser och för vägarna. Men ju ovanligare det är med kraftiga snöfall desto mindre motiverat är det att dra på sig stora kostnader för enstaka händelser som inte ens inträffar varje år. Människor kräver alltid att snön ska tas bort närmast momentant när det väl snöar. Särskilt just där de själva ska fram. Men är de egentligen villiga att året runt betala vad det skulle kosta att hålla allt perfekt vid dessa fåtaliga tillfällen? Jag tror inte det.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Givetvis kan inte Grekland dra på sig en hel arsenal av snöröjningsapparatur (snökaoset diskuteras i parlamentet hela denna helgen…), folk måste sansa sig lite. Betydligt viktigare med mer brandbekämpningsutrustning.

   Gillad av 1 person

   Svara
 4. stadsmadam

  Vad skönt att AC:n kom igång igen! Ta hem bina över natten? Till värmen i bostaden alltså? Om det faktiskt är så, tycker jag för egen del att det skulle vara lite läskigt med en massa bin i vardagsrummet. Men det är klart, för den goda sakens skull … Eller är jag helt ute och reser nu 😬?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag undrade också, men jag tror att det är översättningen som är lite knas. Jag tror att det som menas är ”inomhus”. Växthusen har ingen värme så bina behöver väl få komma inomhus/nå’nstans med värme.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s