Lite allt möjligt plus några kortnyheter

Inga blogginlägg från mig förra veckan så du fick vila lite. Men nu är jag tillbaka vid tangenbordet så här kommer museumstips, vandringar, kazani och några kortnyheter (uppföljning till förra Nyhetsbulletin).

Kotsanas museum
För cirka två veckor sedan åkte vi två stycken till Iraklio. Vi hade lite olika ärenden, mina var köpa vandringsbyxor, äta gott och gå på museum samt givetvis strosa lite på sta’n. Kotsanas museum var en riktig höjdare! Antiken förknippas oftast med pelare, statyer, filosofer, skådespel osv. Men hur löste de tekniska problem? Jodå, det gjorde de och många av de lösningarna finns i den teknik vi använder idag. Om skaparen av muséerna (för det finns på flera platser), Kostas Kotsanas, berättar hemsidan bl a:
Kostas Kotsanas was born in 1963 in Ageira-Seliana, Achaia.
He studied in the Department of Mechanical Engineering at the Polytechnic University of Patras (Greece). He has dedicated his life to the study of ancient Greek culture, particularly in the field of ancient Greek technology.

Den första permanenta utställningen öppnades 2003 i Katakolo, Peloponnesos. Muséet i Iraklio öppnade för ett par år sedan och är det senaste i skaran.
På grund av en missuppfattning om öppettider hade vi bara en timme på oss. Vi skaffade oss en överblick och var överens om att hit kommer vi igen, gärna på en guidad visning.

Vandringar
Det har varit flera fina vandringsdagar vilket är ett av skälen till att jag inte bloggade förra veckan. Vi är nu inne i den absolut bästa perioden för vandring. Ön är grön och som vackrast och det kommer bara mer och mer grönska tills våren knackar på i slutet av februari när mandelträd och vildpäron blommar. Väder och temperatur är perfekta, men vi har givetvis också blåsiga och/eller regniga dagar så det gäller att ta tillvara de fina dagarna! Bl a har vi varit uppe på Katharou-platån och fått höstkänsla med höstfärger. Någon vandring har avverkats två gånger och en vandring var ny (och gav mersmak). Förvånansvärt få är ute i olivlundarna och skördar oliver, men det kanske är lite senare i år än andra år. Här ett litet bildspel från vandringsdagar:

Kazani
I söndags var vi bjudna till kazani. Det är ett något förvirrande namn på festligheten för det är egentligen en gryta som heter kazani. Det som tilldrager sig är att smaka på och fira årets första raki. Först några förtydliganden: jag bor på östra Kreta så här har vi inte tsikoudia eller tsipouro (finns vissa skillnader mellan dryckerna förutom namnet, men det går jag inte in på här). Ordet ”raki” kommer från turkiskan, men turkisk raki är som ouzo, inte som kretensisk raki. Här i öst kan du förresten få höra ”rachi” vilket är det gamla uttalet av ordet raki.
Givetvis kan det här göras på olika sätt och alla har ”rätt” recept och tillvägagångssätt. Jag berättar här hur våra värdar i söndags destillerar raki. Druvor läggs i stora plasttunnor där de jäser i cirka tre månader. Innehållet (druvorna kan silas bort om man vill använda dem till annat) läggs i kazanin (grytan) som ska värmas med levande eld. Upp i röret stiger alkoholen som ånga, tar sig fram i röret till en behållare nedsänkt i kallt vatten i en tunna. I behållaren omvandlas ångan till vätska som rinner ut nedtill som – just det – raki.

Man håller grytan kokande några dagar. När det inte går att få ut mer alkohol ur innehållet töms grytan och det fylls på från plasttunna tills man är klar. Vänner och bekanta bjuds in att smaka första rakin och det dukas fram mat och vin. Vi hade en väldigt trevlig eftermiddag. Festligheterna kan också mynna ut i musik och dans.
Detta görs i de flesta fall vid denna tid på året, men min första kazani var faktiskt i januari för ett antal år sedan!

Den största stjärnan och medelpunkten var dock inte rakin utan en moderlös, sju dagar gammal killing. Hon följde sin ”husse” överallt som en liten tillgiven hund, han var adopterad! Och givetvis skulle även hon ha lite i magen så några körde iväg och köpte mjölk och dinapp. Mjölken värmdes, dinappen monterades på en petflaska och voila – midda’n serverad!

Raki dricks dels efter maten för att hjälpa matsmältningen (samma syfte och effekt som t ex grappa och snaps), dels som en sällskapsdryck men då alltid tillsammans med tilltugg och inga kopiösa mängder. Tilltugg ska alltid innehålla oliver/olivolja och citron. Själv älskar jag kronärtskocka dränkt i citron och oliver vid sida om. Många äter bönor av olika slag istället för kronärtskocka. Du märker dagen efter om du slarvat med oliver/olivolja och citron…
Kretensare säger ofta att raki är ”medicin” och även om de har en övertro på dryckens egenskaper ligger det en del sanning i det. Raki sänker blodtryck, minskar risken för hjärt-kärl sjukdomar samt hjälper mot förkylning, feber och huvudvärk. Det är väl bl a dryckens antimikrobakteriella delar som kastar sig över onda bakterier!

I korthet
En uppföljning till senaste Nyhetsbulletin:
– journalisten Ingeborg Buegel har fått lämna Grekland efter hot och stenkastning.
Läs mer här
– rättegången mot de volontärer som är åtalade för spionage mm började och slutade i torsdags på Lesvos. Det ”upptäcktes” att åtalet måste tas upp i en högre domstol vilket kan ske nästa år i februari-mars. Om de åtalade ska fortsätta vara häktade vet jag inte.
Läs mer här och här
– den stora och viktiga dagen 17 november (den dagen 1973 var en studentrevolt på Tekniska högskolan i Aten som slogs ner brutalt med pansarvagnar som körde in på högskolans gård och öppnade eld. Händelsen blev startpunkten för juntans fall 1974) läste jag om Artikel 191 som 5-6 dagar tidigare antagits av parlamentet. Den innehåller flera delar, bl a att det är straffbart att sprida ”false news” på nätet och i media som skadar landets ekonomi, försvar och folkhälsa. Jag fick omedelbart en känning av juntans spöke. De första arresteringarna kom i veckan som gick.
Läs mer här och här

Jag kommer att försöka följa både Artikel 191 och volontärerna, men kan ju missa någon artikel så jag tar gärna emot tips.

När det gäller pandemin så händer det saker varje dag vilket är omöjligt att följa i en blogg. Igår slog vi rekord i antal avlidna under en dag och igår började också de ännu striktare reglerna för ovaccinerade att gälla.

Idag har det regnat rejält några timmar i morse – det tar vi tacksamt emot! Jag ska nu ägna mig åt att tvätta vandringsskor, städa ryggsäcken, tvätta vandringskläder – allt för att vara beredd när vädret stabiliseras!
Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Fler foton på min flickr-sida!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

5 tankar på “Lite allt möjligt plus några kortnyheter

 1. Lena i Wales

  Fina vandringsbilder. Kreta är vackert. Förstår att du fastnat för denna ö.
  Intressant om raki. Visste väldigt lite om produkten. Tycker du om att dricka det. Jag gillar det inte, gillar inte ren sprit, men den sociala biten med drycken skulle jag nog tycka om.
  Covid är oroande i många delar av världen igen.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Pingback: Vandring, KTEO och kort Nyhetsbulletin. | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s