Lite allt möjligt, bl a prisuppgift

Så går Påskveckan/Vita veckan mot sitt slut och skolorna öppnar igen på måndag efter två veckors påsklov. Det har varit en vecka som sprungit iväg så bara ett blogginlägg. Ibland känns det som om tiden och jag är i otakt.

Min påsk ifjol blev lite halvdan så det kändes bra att i år åka ut till Episkopi och gå med i processionen i byn. Det är så högtidligt och vackert. Jag hamnade mellan epitafen och de sjungande damerna. Mer innesluten i stämning kan man inte bli. Påsknatten traskade jag ner till huvudkyrkan Agios Georgios här i gamla sta’n. Det är nå’t speciellt som händer när ljuset i kyrkan släcks och prästen kommer ut med det tända stearinljuset – lågan som färdats från Jerusalem via Aten ut i hela Grekland. Efter den stilla stunden kommer den stora glädjen: Uppståndelsen och alla hälsar varandra. Det sägs att man ska klara sitt ljus ända hem för att tända oljelampan vid madonnaikonen för att det ska vara riktigt bra. Jag lyckades klara mitt ljus ända hem, men där fick jag be madonnaikonen om ursäkt för nå’n oljelampa har jag inte. Kanske fungerar ändå, vem vet!
Inte bra kvalité på fotona, tagna med mobil. Till vänster epitafen i kyrkan i Episkopi och till höger stunden på påsknatten i kyrkan i Ierapetra:

I tisdags var jag ute med en kund (återvändande kund, minsann – alltid roligt att få ”kvitto” på att jag gör nå’t bra!) som köpt en biltur med mig. Det blev en fin dag i stilla mak med kloster- och grottbesök plus flera stopp för att njuta av vyer, natur och givetvis fika och matintag. Den här vyn orsakade lite förvirring och frågetecken: är det en båt eller kan det vara en liten kobbe?

Det är en liten kobbe där vind och vatten slipat kalkstenen riktigt vit!

Det där med priser! Det förvånar mig att många tycker att Grekland blivit SÅ dyrt utan att de tänker på dels den dåliga svenska kronan, dels att de oftast är på turistorter. Grekland har också haft inflation mm så visst har priser gått upp, men det har inte lönerna så det är betydligt dyrare för en grek än för de flesta turister.
På vår biltur körde vi bl a längs ”Kretas riviera” med lyxiga Elounda och landade i lilla Plaka (som inte är liten längre) där vi fikade. En freddo espresso och en cappucino kostade 7,50 €. Stöld. I en charmig och fin bergsby var det dags för ännu en fika. Två frappe och två toast = 7,50 €. Ser du skillnaden? Så var det dags för redigt matintag och vi hamnade i Milatos Beach – en turistort, men inte en av de väldigt kända. Här tappade vi hakan! Tsatsiki, friterade aubergineskivor, två varmrätter som bestod av stora, grillade kycklingfiléer (aldrig sett så stora), bara några pommes (tack för det) och gurka och tomat (mycket godare och bättre än en massa pommes), två läsk och ett glas vin = 31,50€! Det kan ingen normalbegåvad människa tycka är dyrt.

I onsdags lämnade jag Panda till grabbarna på verksta’n. Han (Panda, alltså) hade fått ett elfel som behövde åtgärdas. Jag gav mig iväg på kort vandring tillsammans med en vän. Då fick vi njuta av vackert hav och jag fick äntligen ett foto på det där trädet/busken som jag undrat över:

Jag har inte lyckats komma nära de där träden/buskarna för då hade kanske polletten ramlat ner. Vet du vad det är? Jag kan nu berätta att det är en Paraplyaralia (Schefflera arboricola). Så’n har jag givetvis haft i kruka i Sverige, men aldrig sett blomma! Lärde mig också att på Kanarieöarna har man den i häckar! Man lär sig nå’t nytt varje dag.
Avslutningen på vandringen var perfekt: ”för tidig” födelsedagslunch på Porto Kanaki i Pachia Ammos! Kretas godaste ostbullar som start och se’n heta chilli- och vitlöksräkor – smarrigt!

Igår fick jag äntligen ordning på min flygbiljett och bokning av tid på Svenska ambassaden i Aten. Oj, så bökigt det varit, men det är till viss del mitt eget fel. Biljetten har fått bokas om två gånger så nu är den inte så billig som den var från början. Läste att avgiften i Sverige för nytt pass ska höjas från 400 sek till 500 sek. Tycker du det är dyrt? Då kan jag berätta att avgiften för mitt pass är 1 600 sek plus resan. Hepp! Man kan väl lugnt påstå att det passet blir en värdehandling i dubbel bemärkelse…
Det blir upp till Aten över dagen och jag hoppas att en svenska som bott länge här i Grekland och vi har varit facebook-vänner i 10-11 år ska ha möjlighet att komma dit så vi kan mötas. Ser verkligen fram emot det!

Vädret är ett av ständiga samtalsämnen på facebook. Det verkar som om många tror att solen alltid lyser vid Medelhavet och har inga funderingar eller planer på nå’t annat än sol-och-bad. Vi är nu inne i skiftet mellan vår och försommar så vädret är lite ostadigt. Men vi har haft ovanligt varma dagar som t ex i mitten av april då det en dag vid 17-tiden var nästan 28 gr! Det är ju juni-temperatur. Jag pratar givetvis om där jag bor – Ierapetra, sydöstra Kreta. Ön är stor och vädret varierar väldigt mycket, ofta är det bergen som ”ställer till det”. På morgonen den 7 maj låg Tzermiadon på Lasithi-platån tvåa på lista över låg temperatur – då hade de 1,9 gr! Här är listan
Så ska du fråga om temperatur så berätta gärna var du är och tänk på att årstid, vind, fuktighet och molnighet påverkar upplevelsen av temperaturen.

Idag iväg på lunch, på söndag blomutställning på torget och därefter ”söndagslunch” med ett gäng och…ja, det rullar på!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Fler foton på min flickr-sida – laddade upp igår! Manual till flickr finns här på bloggen i högermarginalen.

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september – juni.
Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för information
om rabatter!
Välkommen!
inspirewiz.comfacebook

6 tankar på “Lite allt möjligt, bl a prisuppgift

  1. Pingback: Lite allt möjligt, bl a prisuppgift - Resefeed

  2. Pingback: Lite allt möjligt, bl a prisuppgift - Bloggfeed

    1. iamittilivet Inläggets författare

      Nu överdriver du eller skämtar! Tänk på att priser är högre på turistorter, att Grekland varit genom samma lågkonjunktur som flera länder inkl Sverige och den kassa svenska kronan. Den kassa växelkursen urholkar min pension så jag skulle kunna gråta…men det hjälper ju inte!

      Gillad av 1 person

      Svara

Lämna en kommentar