Nyhetsbulletin – stormigt och skandalöst

Det är inte bara vädret som är stormigt utan det finns händelser som på ett eller annat sätt är skandaler. Eller i alla fall närapå.

Vi börjar med vädret! I förra blogginlägget skrev jag om vandring i måndags och att dåligt väder var på väg. Och det kom. Med råge! Väderstationen i Ierapetra uppmätte kl 5:30 igår morse nytt vindrekord (som slog rekordet från 2018): 117,5 km/tim, dvs 32,63889 m/s, dvs 12 Bf. Med andra ord: orkan. Träd föll, en vattentank föll ner på en bil, växthus fick omfattande skador, el:en slogs ut i flera byar, en trailer välte (på en lastbil i farten!), mindre föremål från balkonger for omkring, sopcontainrar vandrade iväg, solceller och antenner gav sig på flykt. Inga personskador! Igår var alla skolor stängda. Vinden mojnade på förmiddagen för att vid lunchtid få fart igen. Idag skiner solen från blå himmel och det blåser lite – som om inget hade hänt.
Foton finns här och här och här

(en del artiklar är på grekiska – använd översättningsfunktionen i din webbläsare!)

Medan Sverige tycks fira att ”nu är det över” pågår den pågående pandemin för oss andra. Ingen går säker – Erdogan och hans fru testade positivt och fick gå i karantän. Som så många andra fick de jobba hemifrån. Erdogans hälsa är tydligen ett känsligt ämne i Turkiet. Vi får hoppas de snart tillfrisknar, men lite lugnare med utspel har det varit i östra Medelhavet ett tag.
Hälsominister Plevris gick ut och dementerade medias uppgifter att regeringen förminskat professor Sotiris Tsiodras roll. Han är epidemiolog och vetenskaplig rådgivare till regeringen samt har lett vetenskapsgruppen. Han har under hela pandemin varit mycket omtyckt av befolkningen och gett ett trovärdigt och balanserat intryck. Han är alltså kvar – skönt!
Här i Grekland varnar experter för att tona ner virusets risker för de som smittas. Viruset fortsätter rasa fram och vården har bekymmer.
En förälder här på Kreta kan komma att dömas för att ha hållit sitt barn från skolan pga covid sedan september 2020. Grekland har skolplikt.
För den vårdpersonal, cirka 10 000, som inte tagit dos 3 är det obligatoriskt att visa testresultat 2 g/vecka. De riskerar inte uppsägning som de inom vården som inte tagit två doser.
Byn Kavousi här i Lasithi fick ett stort Omikron-utbrott. Cirka 80 % av invånarna drabbades. Några fick föras till sjukhus, bl a ett spädbarn, men de flesta behövde inte sjukhusvård. Byn ligger i det område som dels ska exploateras för ett stort hotellbygge, dels ska nya National Road dras förbi byn. De är med andra ord prövade! (radiolasithi)
Och människor dör fortfarande av covid på sjukhus här på Kreta.

En anställd på ett skattekontor i Aten blev så illa misshandlad (både verbalt och fysiskt) att denne fick läggas in på sjukhus. Det var en medborgare som blev förbannad pga en skatteskuld som den anställde inte kunde hjälpa till med (önskade kanske få den borttagen…vad vet jag). I Grekland är det inte tillåten att misshandla tjänsteman och det är hårda straff. (ekathimerini)

Tre bergsklättrare vid Kalavryta på Peloponnesos har hittats döda och man misstänker att de råkat ut för en lavin. Sökningen efter dem var en stor insats av brandkår, helikopter, drönare, frivilliga m fl. (ekathimerini)

Oscars-vinnande regissören och manusförfattaren Alexander Payne har blivit grekisk medborgare. Det är ju trevlig för honom, men jag kan inte låta bli att fundera över om det inte behövs radikalare grepp för att få bukt med att Greklands befolkning minskar och åldras.
Senaste rapporten från Aegean Boat Report berättar om en grupp som bl a nekats sjukvård. Grekland och ytterst EU måste skärpa till sig!
För det kan väl inte vara så att det är skillnad på folk och folk?

Så till något som fått stor uppmärksamhet: mordet på Alkis Kampanos i Thessaloniki. 11 fotbollshuliganer har gripits. Jag har inte fördjupat mig i händelsen av den enkla anledningen att jag finner det så motbjudande när våld och sport blandas ihop. Och så förvånad när idrottsklubbar inte tydligt och med kraft tar avstånd. Eller ”idrottsklubbar” – låt oss tala klartext: fotbollsklubbar.
Här finns en artikel som ger en sammanfattning.

Lika motbjudande är skandalen med äldreboendet i Chania. 7 personer (fler tros vara inblandade) ska inför rätta efter att det avslöjats att hur de behandlat de boende. Ingen mat, bad varannan vecka i kallt vatten, fått medicin utan medgivande och orsak osv. Hela Grekland chockades när avslöjandet kom förra året. Äldreboendet har kallats ”Auschwitz”. Och det säger väl allt.
Här finns en fyllig artikel – läs den! Och här en artikel med information.

I måndags lyckades 5 gripna personer rymma från polishögkvarteret i Chania! De är infångade. Händelsen fick en nättidning att gå igenom spektakulära rymningar några år bakåt i tiden. Jag minns faktiskt en av dem, dock inte som kriminell. För drygt 30 år sedan kom vi sent på kvällen från flygplatsen, transferbussen stoppades, militär gick noga igenom bussen och sedan fick vi åka vidare. Jag minns ännu den spända, otäcka stämningen.
Här artikeln om de 5.

Ett märkligt öde har drabbat en familj i Patras. 3 av deras barn har avlidit under tragiska omständigheter. I media har det varit så mycket spekulationer att föräldrarna nu vänt sig till media och bett att de inte ska skriva mer. Jag vet inte alls vad som är sant eller inte kring barnen, men det är förfärande vilken genomslagskraft och makt media har. För det som står i tidningen eller sägs på TV är alltid sant. Eller?

I Ierapetra växer ilska över de djurägare som kör runt med sina hjordar och släpper dem tydligen ibland lite här och var för bete. Det senaste är ett ärende där ett staket rivits ner, djur släppts in och förstört en mängd olivplantor i en olivlund som ägaren fått av sin farfar. Så får det givetvis inte gå till och olivlundsägaren kommer att anmäla.
Här finns hela berättelsen.

En 17-åring har anmälts försvunnen i Iraklio. Jag kan inte hitta någon artikel som berättar om de funnit honom. Det finns dock en bakgrundshistoria. Han är kär i en 21-åring och ”försvinner” då och då från föräldrarna för att träffa föremålet för hans kärlek. Vid tidigare tillfällen har de dock kunnat nå honom via mobilen, men denna gången har han inte den med sig. Låt oss hoppas att det blir ett lyckligt slut!

En rapport från EU edovisar en undersökning av städer med hjälp av bilder från den europeiska satelliten Kopernikus. Det man tittat på är grönområden i förhållande till stadsbebyggelse (urbanisering). Iraklio hamnade allra sist och Stockholm toppar listan. Endast 20% av befolkningen i Iraklion har tillgång till ett öppet grönområde på 300 meters avstånd att jämföra med 80% i Stockholm. ”Iraklio drunknar i cement”.

Till sist – Grekland har gått ut med att turistsäsongen ska starta 1 mars. Det är inte så väldigt mycket tidigare. Tyskarna är de som kommer först och de brukar dimpa ner i mars. Skandinaverna kommer sist på vårkanten och lämnar tidigast på eftersommaren. Här en artikel om vilka turister som spenderar mest pengar!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Källor: radiolasithi.gr, neakriti.gr, ekathimerini.com, anatolh.com

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

8 tankar på “Nyhetsbulletin – stormigt och skandalöst

 1. Lena i Wales

  Vilken blåst!
  I Sverige tycks många tro att allt är över som ”vanligt” igen. Detta skrämmer mig som är här.
  Visserligen har jag lättat lite på min isolering, men försöker ändå vara försiktig, bl a använder jag munskydd och undviker folksamlingar.
  Många intressanta nyheter.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Idag är det tyst och lugnt, visserligen molnigt men vindstilla. Så skönt!
   Ja, lite konstigt i gamla Svedala. Det är inte dags att fira än. Respektlöst mot sjuka och anhöriga.
   Detsamma!

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Det var ett stormigt inlägg! Här blåser det också nästan alltid numera, men det är ju varken storm el orkan. Ja, många firar ordentligt, men vi är också väldigt många som fortsätter vara försiktiga! Och vi börjar nog inse att vi kommer att få leva med någon form av dessa virus för all framtid, som den vanliga säsongsinfluensan kanske? Den skördar ju tyvärr också liv varje år. Måtte vaccinforskare/framställare kunna hålla jämna steg med mutationerna – eller snarare ligga lite före. Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tror att corona hamnar i ”säsongsinfluensavaccinet” i framtiden. Men först måste fler på klotet vaccineras för att viruset ska lugna ner sig.
   Igår hade vi en solig, fin dag som lämpade sig alldeles utmärkt för vandring. Härligt! Nu hoppas vi att vintern börjar dra sig tillbaka siga, siga!

   Gilla

   Svara
 3. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

 4. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s