Livet återvänder så sakteliga

Nu är vi inne i en tid då våren börjar utmana vintern. Det är en skön känsla efter den exceptionella vintern. Människor börjar vara mer utomhus vilket också är ett tecken på att ljuset i tunneln är nära. Vi kommer att få några käftsmällar framöver innan vintern ger med sig, men det blir nog bara enstaka dagar.

Du kanske tror att jag är en riktig gnällfia när det gäller kyla, men det är precis tvärtom. Jag är inte speciellt frusen av mig. Även lokalbefolkningen har suckat och kämpat och nu pratas det ”hemska, kalla vintern” med alla man träffar.
Nu bor våren i solen medan vintern är kvar i vinden och natten. Det finns tecken i naturen som kan tolkas som att vi kommer att få en explosiv vår. Jag hoppas att det inte blir så utan att vi får njuta steg för steg.

Veckan som gått har det vandrats, jag har varit ute på biltur med kund (jag har ju även biltur i mitt utbud), besök hos frissan och på muséet i Mirtos. Det känns som de långa dagarna i soffan med elfilt, full mundering och fleecefilt är över. Och skönt är det!

Detta inlägg blir en fotohälsning. Klicka på foton för större format!

I tisdags skulle jag försöka få en bra kameravinkel på en ravin och såg på marken en liten vacker blomma som jag inte sett tidigare. Jag tog givetvis ett foto och frågade i fb-gruppen ”Flowers of Crete” vad det var för en skönhet. Det visade sig att jag snubblat över en blomma som inte bara är endemisk för Kreta utan bara finns på östra Kreta. Dubbelt sällsynt med andra ord! Jag har nöjet att presentera Bellavalia sitiaca:

Jag har nästan gått med näsan i marken ute i naturen och igår fick jag belöning i form av ett vårtecken: jag såg årets första orkidé! Inte fullt utslagen och lite mer än en vecka sen, men den stod där så grann så!

Och på vandringar tittar tidiga vårblommor fram och börjar blomma. De är inte alltid så lätta att se i haven av vinterblommor som t ex getoxalis och anemoner. Man får stanna här och där och titta noga! Rosmarin kan man inte missa – den har börjat blomma som bara den just nu.

Och över alltihop lyser de snötäckta topparna! Det är så underbara kontraster.

I olivlundar plockas fortfarande oliver. Det har varit många dagar då det inte gått att plocka på grund av mycket regn, kraftig vind mm. Beskärning och eldning av grenar pågår. I onsdags råkade jag på två herdar som var ute och tränade hundar, dock inte tillsammans utan på två olika platser! I de mandelblommor som slagit ut surrar insekter och hungriga bin.

Jag passerade också det område där det brann i somras. Det kan väl inte vara någon mening att vandra bland svarta träd och grå mark? Jodå, du kan tro! Om man inte ser naturen bara som en vacker fond så är det nu ljuvligt att se hur markväxter börjar bre ut sig och det kommer fler och fler nya skott på de svarta trädstammarna. Naturen ger inte upp utan kommer igen!

Det ska bli intressant och härligt att få följa hur livet återvänder till området!

Idag kom dessutom en god nyhet: Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter tar upp en anmälan från Aegean Boat Report om push backs av migranter och kräver nu svar från den grekiska regeringen! Och samma dag kom ett liknande uttalande från domstolen i ett ärende anmält av Legal Centre Lesvos. Det finns hopp för mänskligheten! Läs mer här.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

8 tankar på “Livet återvänder så sakteliga

 1. Thalassa

  Underbara bilder som späder på kretalängtan ytterligare! Jag trodde först att din orkidé var tidig, men den är alltså lite sen. Är detta en ovanligt tidig sort, eller är det SÅ stor skillnad i tid mellan sydöstra och norra Kreta? Vi brukar försöka hinna med orkidéspaning i Spili, men det ligger kring första veckan i april.
  Nya veckan inleds med hemskt väder här! Snö i natt, regn nu! Varnas för trafikproblem på hala vägar. Nu är det extra skönt att vara pensionär. Ha det gott!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Sen eftersom vintern varit så kall och hård. Ifjol såg jag min första orkidé 7 febr så det är lite skillnad! Sedan kommer det ju olika orkidéer framöver. Har varit ute idag också och vi har haft några dagar med ovanligt varmt väder så det finns risk för explosiv vår…trist, men nu kommer några dagar vinter igen så det kanske lugnar ner sig.

   Gilla

   Svara
 2. Pingback: De 8 bästa blogginläggen om resor i februari – Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s