Vardag å litta annat

Vi har haft några dagar med varmt väder. Skönt, men samtidigt oskönt för det var ovanligt varmt för årstiden. Och det blir ju också fel, precis som den ovanligt kalla kylan i januari. Nu kommer vinter igen några dagar med blåst, regn (snö i bergen) och sänkt temperatur. Det svänger i årstidsbyten!

Det varma vädret väckte naturen lite väl mycket. Var ute och vandrade igår och i förra blogginlägget varnade jag för explosiv vår. Tyvärr finns fler tecken på att våren kanske bara säger poff och vi inte får njuta steg för steg. Kanske de närmaste kyligare dagarna kan lugna ner naturen lite. I alla fall så bland det och de som vaknat de senaste dagarna var en filur som sedan hittade in till mig. En objuden och illa omtyckt gäst: årets första mygga! I och för sig ok om den stack för sedan lugnar den ju ner sig, men kan inte de där små eländena få ljuddämpare? Jag blir tokig på deras ljud när de sonderar terrängen kring mitt halvsömniga huvud!

I slutet av året och i början av nytt år är det en del att fixa med, bl a med myndigheter både i Sverige och här. Idag har jag varit på sjukförsäkrings-/pensions-/akasse-kontoret EFKA och förlängt min rättighet till läkarbesök. En enkel procedur som dock började med att dörrdamen och jag kom helt på kant med varandra, jag vände om och gick ut. När jag kom ut slog det mig att vi nog bara missuppfattat varandra, jag vände om och vi lyckades förstå varandra. Tänk vilka småsaker som nästan kan starta krig. Helt i onödan.
Så iväg till banken eftersom den nya koden på kommunens vattenräkning inte fungerar i internetbanken. De kunde bara beklaga. Kommunen har inte meddelat banken som läste om de nya koderna i tidningen! Jag fick knalla vidare till kommunens kassa för att betala. Frågade damen där om koden och hon svarade mycket, mycket trött. Antar att det är många som frågat och kanske t o m klagat. Hon intygade dock att det ska fungera fr o m nästa räkning. Den som lever får se!

Så bar det av till fika på Lido med Mats (bloggen explore more) och hans sambo! Trevligt! Solen sken och vi pratade om lite av varje. Därefter styrde jag kosan mot Boheme för att prova deras sushi och den var väldans god! Under de senaste 3-4 åren har vi så sakteliga fått ett mer varierat utbud av matställen vilket jag verkligen välkomnar. Jag vet att en del nu menar att man inte kan tröttna på grekisk mat, men de flesta av er har inte varit hänvisade till bara det året om.

På tisdag faller Boheme in i Tsiknopempti på torsdag då det är dags för köttgrillning i parti och minut! Tsikna står för lukt eller doft och pempti för torsdag så med andra ord doftande torsdag (eller ”stinkande torsdag”) då alla frossar i kött inför stora fastan. Vår motsvarighet är fettisdagen som var frossande inför vår fasta. Vad jag längtar efter en god fastlagsbulle (som skåning äter jag givetvis inte semlor – vad är det?)!

Efter två år med knappt en rännil med kunder hade jag en biltur i förra veckan och en vandrare från USA i mars. Och det har kommit in en del förfrågningar. Kanske det kan bli ett bra år! Jag måste dock se över mina priser.
När det gäller priser så har jag på sociala media sett allt fler inlägg där man är förvånad eller upprörd över högre priser. Men tänk efter en stund! I stort sett alla företag har haft det tufft i två år, givetvis vill de nu försöka kompensera sig för förluster. Här i Grekland har vi dessutom en inflation med bra fart. Super markets gick i början av året ihop och föreslog att momsen på vissa basvaror borde sänkas. Regeringen sa nej. Istället har regeringen gått ut med att de på något sätt (oklart hur) ska stötta ”utsatta” familjer.
Ett exempel på höjda priser som turister kommer att möta är bilhyra. Det har väl inte gått någon förbi att produktion av nya bilar nästan legat nere pga brist på nå’n metall eller liknande (jag kan inget om bilar). Alltså finns det färre bilar på marknaden vilket innebär att biluthyrarna har svårigheter med att förnya sin bilpark samtidigt som en del av deras bilar gjort sitt – alltså färre bilar som ska dra in mer pengar. Elementärt, min käre Watson.

Ett annat problem för turistnäringen här på Kreta är bristen på personal. Det finns 5 000 lediga tjänster på tavernor, hotell osv, men få svar på annonser! Inget konstigt egentligen. Under de två år som vi haft pandemi har folk fått andra jobb, kanske startat eget, kanske flyttat utomlands. Var och en måste ju se vilka alternativ som finns för försörjning.

Det blev några lättnader i våra regler i förra veckan. Den som jag tror är mest efterlängtad att bli av med, i alla fall av mig, lyftes inte: munskydd utomhus. Det blir väl som ifjol att plötsligt kan i stort sett alla regler lyftas över en natt för att inte besvära turisterna.
På tal om turister så har det första charterplanet landat i Iraklio! Det kom från Belgien (något förvånande eftersom Tyskland brukar vara först) och planet var, enligt uppgift från en passagerare, fullt. Jag hoppas att de inte hamnat på utpräglade turistorter för de är inte igång än. Det hjälper inte att regeringen gick ut med att turistsäsongen i år börjar 1 mars. De flesta på turistorter vet att så tidigt är det alltför få turister för att det ska löna sig att öppna. Jag är glad över att bo i en helt vanlig stad som är fullt fungerande året om!

Så vad sysslar man med några blåsiga, regniga dagar? Städa, skriva blogginlägg (bra att ha några klara när det blir stadigare vandringsväder), planera utflykter (googla, läsa på, välja och vraka, leta vägar), besvara email, tvätta….kort sagt som en vardag var som helst.

Ha en skön fortsatt vecka! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

4 tankar på “Vardag å litta annat

 1. Lena i Wales

  Vad roligt om din business har kommit igång.
  Det där med priser är en klassiker, allting är alltid för dyrt, förutom spriten för svenskarna.
  Många tänker inte på vad timpriset blir utan ser, vad det tycker, en stor summa. Gäller hela turistbranschen.
  Lycka till med vandringarna!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tror också att många förväntar sig, nästan kräver, att allt ska vara billigt på semester. Vi har en världsekonomi och inget land har råd att ”sälja sig” billigt – det slår för hårt.
   Ja, det är svårt det där med priser…. 😉

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Jag skummade först snabbt igenom inlägget när det dök upp men det blev inte av att kommentera. Du låter härligt optimistisk – gott att läsa! Jätteroligt att det ser ljusare ut för dina vandringar! För övrigt var det hemska nyheter att vakna upp till i morse … Men inget vi kan göra åt världsläget. Sköt om dig, du med!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s