Boktips 2:2022

Tänk att det finns de som säger att de ”inte har tid” att läsa böcker! Det handlar ju inte om att ha tid utan om våra prioriteringar. Böcker har alltid varit högt prioriterat i min tillvaro och året om. I soffan på vintern och i en vindstilla, solig vrå på våren. Och perfekta på resa för att fylla ut väntetider, få en stunds vila från alla nya intryck osv.

Förtydligar rubriken något så blir det kanske lite lättare att hitta bland boktipsen. I förra Boktips korade jag de bästa böckerna jag läst under 2021. Ska bli spännande att se vilken/vilka som håller för att få äran om ett år!

Paradiset (Abdulrazak Gurnam)
Yusuf är 12 år och skickas till sin farbror för att bo hos denne. Det visar sig att rike farbror Aziz inte alls är släkt med Yusuf som ska arbeta av sin fars skuld till den rike köpmannen.
Berättelsen tar oss in i Afrika med sina sjukdomar, vidskepelser, hetta och hierarkier. Det är en vacker och sällsam berättelse i ett avskalat språk. Det blir så tydligt att västerlandets ”satsa på dig själv”, ”man har alltid ett val”, ”man formar själv sitt liv” och andra floskler är ganska innehållslösa. Vår tillvaro och vårt liv påverkas och förändras av så mycket utanför vår kontroll och, ibland, vetskap. Är då Yusufs liv elände? Nej, inte bara. Han har också en trygghet i att höra till och att tillhöra.
En berättelse som manar till eftertanke och ger perspektiv!

Führerns barnmorska (Mandy Robotham)
Eva Braun är gravid och är undangömd i Örnnästet. Av olika skäl måste graviditeten hållas hemlig så en barnmorska måste anlitas. Det blir Anke Hoff, handplockad från ett koncentrationsläger.
Jag blev intresserad av författarens tankar kring problematiken: hur skulle det gå med världen om Hitler blev far? Kunde det förhindras och i så fall på vilket sätt? Var går gränsen för moraliskt förfall? Tyvärr lever inte boken upp till att besvara frågorna utan blir ganska ytlig. Dessutom räcker inte författaren till för att spinna en berättelse kring problematiken som hon når fram till ganska sent i boken. Och jag blev uttråkad av allt prat om födslar och moderskänslor och starka kvinnor.
Läsvärd för att själv fundera över rätt – fel.

Dödsboet (Peter May)
Enzo Macleod kommer till den lilla ön Île de Groix utanför Bretagnes kust för att försöka lösa en gammal gåta som ett mordoffer lämnade efter sig. En man blev dömd för mordet, men var han verkligen gärningsmannen? Trådarna går långt tillbaka, till ett ödesdigert möte under andra världskriget.
Peter May och jag har ett problematiskt förhållande. Jag tycker att han är så ojämn. Några böcker jag läst har varit väldigt bra och spännande, andra tråkiga. Dödsboet lät lockande och här är May både och! Det tar ganska lång tid innan det verkligen händer något, jag blev nästan uttråkad på vägen, men när det händer så hinner man knappt andas.
Inte en av Mays höjdare!

Äldre dam med onda avsikter (Helene Tursten)
En 88-årig kvinna med rollator, dålig hörsel och virrigt hjärnkontor som bor i en jättestor våning i centrala Göteborg – kan det va’ nå’t? Se upp! Människor är sällan vad de tycks vara och Maud är inget undantag. I fem berättelser får vi följa den gamla damen när hon tar itu med tillvarons irritationsmoment.
Jag älskar Maud! Hon ger uttrycket ”krutgumma” en ny innebörd. Från att ha ställt upp och servat steg hon ut i livet. Jag sympatiserar inte med alla hennes gärningar, men tågan och handlingskraften!
Jag ska absolut läsa den andra boken: Äldre dam med mörka hemligheter!

Den barmhärtige samariten (Cilla och Rolf Börjlind)
En polis är försvunnen och en kollega plus en fd kollega ger sig ut för att leta efter henne. De hittar stugan där hon ska finnas, men den står i ljusan låga. Deras pensionerade chef sitter i karantän och har fått i uppdrag att vara samordnare för leveranser av covidvaccin.
Jag vet att jag läst en bok av författarparet, men minns inte vilken så den gjorde väl inget djupare intryck. Det är lite svårt att beskriva handlingen i denna boken för det är flera parallella händelser som kanske – kanske inte sammanstrålar. Lite roligt för mig som skåning är att Stockholmspoliserna hamnar i nordöstra Skåne och ska samarbeta med Kristianstadpolisen!
En rolig detalj: på ett ställe skriver författarna ” Han pratade malmöitiska, en lätt förfinad variant av skånska.”. Jag skrattade rakt ut! Rolig tanke att malmöitiska skulle vara ”förfinad”. Måste vara författare från Stockholm, tänkte jag. Jag googlade och döm om min förvåning när jag upptäckte att Rolf Björlind är född i Malmö! Alltså måste han ha skrivit detta med en glimt i ögat och en mått ironi vilket gör det ännu lite roligare.
Berättelsen utspelar sig hösten 2021 så pandemin är närvarande. Det var detta som väckte mitt intresse för hur kommer författare att hantera att skriva i pademimiljö. De lyckas ganska bra här och det ger en extra dimension, framför allt när de kommer in på vaccinet….
Andra böcker som på ett eller annat sätt tar upp viruspandemi:
Som pesten (Hanne-Vibeke Holst) och Lockdown (Peter May) tar båda upp tänkta scenarier som tyvärr blev verkliga. Ruskigt verkliga.
The Madness of Crowds (Louise Penny) pandemin är över och det är dags att dra slutsatser och lärdomar. Skrämmande slutsatser och lärdomar.

Den gråtande madonnan på Monte Pino (Mattias Lönnebo)
En man berättar för en annan man om sin barndom. Han blev tidigt förlädralös, hamnade på barnhem men blir adopterad och flyttar till staden Mijas vid Medelhavet. Där händer märkliga saker som försvinnanden, mord och madonnans tårar. Hans kärleksfulle farbror (och adoptivfar) är en motpol till hemskheterna. Eller? Slutet är oväntat och samtidigt en sammansmältning av mystik och vetenskap.
Enkelt berättad, men icke desto mindre mystisk, spännande och vacker. Vad är vetenskap och vad är mystik…och kan de förenas…eller kan den ena förklara den andra…
Rekommenderas för den som vill ha en ovanlig berättelse.

I terrorns grepp (Hillary Rodham Clinton och Louise Penny)
Jag stal en del av bokus.coms presentation av boken:
”En ny president har tagit över efter en kaosartad tid i amerikansk politik. För att tysta sina hårdaste kritiker och ena det splittrade landet utser presidenten sin politiska rival Ellen Adams till utrikesminister. När en rad terrorattacker på nytt hotar att sätta världen i brand måste den nytillträdda utrikesministern visa vad hon går för. Ellen Adams inser snart att landet är utsatt för en konspiration och att insatserna är högre och landets fiender närmre än hon kunnat föreställa sig.”
Penny är en av mina favoritförfattare och jag har inte läst någon av Clintons böcker så jag visste inte vad jag kunde vänta mig. Pennys erfarenhet som författare till kriminalromaner och Clintons erfarenheter från den politiska sfären är en perfekt kombination! De har fått ihop en politisk thriller som är så bra och så spännande från början till slut. Clinton skriver i efterordet: ”Det här är ett skönlitterärt verk, men historien som berättas är tyvärr alltför aktuell. Det är upp till oss att se till att intrigen förblir uppdiktad.”
Boken ska bli film och den ska jag absolut se. Penny och Clinton ska vara exekutiva producenter och konsulter samt att det inte är Hollywood som ska göra filmen borgar för att den inte kommer att slaktas.
Jag rekomenderar boken alldeles väldigt!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

9 tankar på “Boktips 2:2022

 1. Thalassa

  Yesss! Toppen – tack! Ett par har jag läst och vad gäller H Clintons bok håller jag helt med. Däremot tyckte jag i motsats till dig att ”Führerns Barnmorska” var mycket bra. Nu har jag just laddat ned ”Guds folk” av Malin Beeck, som brorsan (också bokslukare) sagt att jag måste läsa.
  Solen skiner på ett mycket tunt snötäcke här hos oss. Pandemiängslan har bytts ut mot en mycket värre oro, men önskar dig förstås i alla fall Trevlig Helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Visst var den spännande och aktuell – det var kanske det sistnämnda som gjorde den skrämmande! Jag tror att barnmorskan är en bok som man antingen tycker om eller inte. Då avvaktar jag vad du tycker om Guds folk.
   Ja, nu har corona och alla hennes avfällingar fått ta ett steg åt sidan för den värre farsoten från öst! Känns inte bra alls.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Lena i Wales

  Läsa är oftast en form av prioritering. De sista åren har jag inte läst så mycket som tidigare. Har prioriterat att lyssna på många poddar och fått min kunskapstörst tillgodosedd på detta sett.
  Nu har jag kommit igång med läsandet igen, också styrt av kunskapstörst. Läser om Jean Baptist Bernadotte och hans väg till den svenska tronen. Har en hög med böcker som väntar på att bli lästa.
  Tack för tipsen och skön söndag!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Lyssna på poddar eller ljudböcker är inte min grej, men blir kanske i högre ålder då synen börjar svikta. För utan berättelser osv i någon form kan man ju inte leva!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag hade svårt för den i början, tyckte inte det ”hände” så mycket tills jag insåg att det är så hans liv ser ut. Han är ju så otroligt (för oss) utsatt.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s