Boktips

Nu med självisolering på vissa håll och utegångsförbud hos oss kan böcker vara ett alternativ som förströelse, men också för att färdas till andra platser och möta människor. I dagens boktips blir det ömsom ros, ömsom ris.

Som pesten (Hanne-Vibeke Holst)
Den här boken intresserade mig eftersom den utspelar sig i Genève där jag bott. Jag kunde inte föreställa mig hur fascinerad jag skulle bli av den här tegelstenen! Jag började läsa den när de första rapporterna om ett nytt virus kom. Det förstärkte både boken och verkligheten och ibland gick de ihop. Den här boken handlar inte bara om en viruspandemi utan också om makt och spänning i och mellan organisationer. Och hur man kan bedra sig i sin tillit till de som står en närmast. Dessutom är den väldigt välskriven! Jag sträckläser ofta böcker, men den här la jag ifrån mig då och då. Dels för att smälta vad som hänt, dels för att få vara i handlingen så länge som möjligt.
Kan varmt rekommenderas!

Sång till den storm som ska komma (Peter Fröberg Idling)
Ibland behöver jag gå utanför det jag vanligen läser och de världar de böckerna tar mig till. Det här blev väldigt mycket utanför! Det är ett triangeldrama mellan personerna Sar (senare känd som Pol Pot), Sam Sary (vice statsminister under prins Sihanouk) och Somaly (den vackra Miss Kambodja). Det utspelar sig under några veckor på hösten 1955. Kambodja har precis fått självständighet från Frankrike och det ska hållas val. Två saker är speciella med den här boken. Det ena är att det är väldigt lite romantik och kärlek utan vi får följa de tre personerna i deras vardag, ta del av deras tankar osv. Alltså har de en tredjedel var av boken. Det andra är att första delen, som är Sar, är skriven i du-form! Ovant i början, men sedan såg jag det genialiska: jag drogs in i handlingen, i miljöerna, i Sars tankevärld. Jag var Sar och Sar var jag. Vilket stundtals blir något skrämmande med tanke på att han cirka 20 år senare är Pol Pot. Jag lärde mig också en sak: jag vet alldeles för lite om vissa delar av världshistorien.
Rekommenderas!

Those who are loved (Victoria Hislop)
Jag var sådär förtjust i ”The Island” eftersom jag tycker att den skönmålar och är alltför romantisk, men var beredd att ge henne en ny chans. Jag har letat och letar efter böcker om Greklands historia efter andra världskriget och därför såg jag fram emot Hislops nya bok. En farmor berättar för sina barnbarn om sitt liv från före den tyska ockupationen till juntans fall. Jag blev besviken på boken. Problemet är, tror jag, att Hislop spänner över en alldeles för lång och händelserik period. Det blir övergripande och det finns inte heller utrymme för några djupa eller intressanta karaktärer. Med det sagt vill jag tillägga att det kan vara just detta som är bokens styrka om man ser den som en introduktion till en omvälvande period som ger genklang i våra dagar. Antingen lägger man bara undan boken när man läst färdigt eller så vill man veta mer. Jag kommer att fortsätta leta böcker om inbördeskriget, monarkins fall, juntan.
Rekommenderas för den som är nyfiken på Greklands nutidshistoria.

Deckare/kriminalroman/thriller
Detta är en genre som jag ofta läser och här finns en väldig bredd och variation. Jag börjar tröttna på en del svenska alster eftersom de så ofta är mer fokuserade på poliserna och de är mer skruvade och störda än de kriminella. Ibland försvinner brottet och dess mekanismer i sidohandlingar och ointressanta beskrivningar.
Ett exempel är Albino (Mons Kallentoft & Anna Karolina). Jag tycker om deras sätt att skriva och brottet är både kusligt och aktuellt, men jag blir så trött på Zack och hans droger och oklara föräldraförhållanden och maniskhet….
Ett annat exempel på, i mitt tycke, dålig deckare är de som ska vara politiskt korrekta. De måste ha med ett visst persongalleri och vissa konstellationer hur orimligt och overkligt det än blir. Jag snubblade över Hatet vi bär (Cecilia Sahlström) och trodde att jag fått tag i en ny författare. Full av upptäckarlust började jag läsa. Och gav nästan upp. Här finns bl a det homosexuella paret, de kvinnliga cheferna, den skilde utredningsledaren, den övergivne brottslingen och givetvis en invandrare. Möjligen kan en inbiten feminist tycka att boken är läsvärd. Jag fick en känsla av att så mycket tid och kraft lagts ner på den politiska korrektheten att personerna blev schabloner och brottet så rörigt och snurrigt att det kan ingen reda ut. En mycket tröttsam bok!
Och döm om min förvåning när jag upptäckte att det inte var författarinnans första bok!

Tre thrillers kan jag rekommendera! Det är svårt att beskriva dem för då avslöjar jag nog för mycket och det förtar liksom all spänning. De är
Från de döda (Mark Billingham)
Främlingen (Elly Griffiths)
Lögnarens flickvän (Catherine Ryan Howard)

 

När det gäller deckare har mina två favoriter Armand Gamache i Quebec (Louise Penny) och Guido Brunetti i Venedig (Donna Leon) nu fått sällskap av Max Wolfe i London (Tony Parsons). Jag har visserligen än så länge bara läst den första boken i serien om Wolfe, men han är lovande!

 

Så kommer vi till riset. Detta boktips lågmärken.
Jag for ner till bror (Karin Smirnoff) – jag läste cirka 45 sidor, sedan gav jag upp. Boken är kanske fantastiskt bra, men jag karar inte av urdålig svenska. De 45 sidorna tog en evig tid eftersom jag fick läsa om flera meningar och stycken både två och tre gånger. Personlig stil och originalitet är inte detta utan bara dåligt.
Vinter (Ali Smith) – kanske jag hade för stora förväntningar på denna nya, ”skarpa och ironiska” författare. Jag fick ge upp efter ett antal sidor. Det var så himmelens tråkigt. Och inte hände det nå’t heller.

För övrigt…
…kan jag ge dig ett tv-tips. Om du tycker om historia och historier, skickligt hantverk och vackra saker så titta på de två programmen ”Kungliga smycken” (finns på svtplay).

Ha en fortsatt Glad Påsk!

PS. Tidigare boktips hittar du uppe i menyn under Boktips och böcker som handlar om Grekland under TTT-Tips Till Turist.


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 maj pga direktiv från regeringen i samband med Covid-19!

16 tankar på “Boktips

 1. stadsmadam

  Hanne-Vibeke Holsts roman verkar intressant. Själv läser jag just nu Joyce Carol Oates ”Mannen utan skugga”. Den handlar om en neuropsykolog och dennes patient vars korttidsminne har gått förlorat p g a ett virus. Jag är ungefär halvvägs och har blivit fascinerad av relationen och hur psyket vindlar och svindlar.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Bara brittiskt

  Visst är det jobbigt med dåligt språk. Läste du Höst när den kom ut eller hoppade du direkt på Vinter? Jag minns inte om vi diskuterat dem men jag gillade verklugen Höst. Har inte hunnit med Vinter än.

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag hoppade direkt på Vinter för den lät intressantast. Det som lockade mig var att hon beskrevs som ironisk och post-Brexit och tidstypisk och skarp…det lät lovande. Men nä. Kanske jag ska göra ett försök med Höst innan jag lägger henne till handlingarna!

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. Bara brittiskt

    Ja det var inte direkta brexitdiskussioner på något sätt men en stämning av ”våt filt” brexit med huvudpersonens passansökan m.m. och jag tyckte som sagt om den. Nu blir jag sugen på att leta fram Vinter men läsprioriteringarna är ordnade, hehe.

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. iamittilivet Inläggets författare

  Tips från kommentarer på facebook:
  En man (Oriana Fallaci) – om juntatiden i Grekland.
  Deckare av Camilla Grebe, t ex Skuggjägaren.
  Böcker om privatdetektiv Cormoran Strike (Robert Galbraith).
  Tråden (Victoria Hislop).

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag gillar också boktips. Det är så lätt att hamna i sina egna spår, andras boktips kan öppna ens ögon för nya spår.
   Ha det gott och var rädd om dig!

   Gilla

   Svara
 4. Thalassa

  Tack för boktips! Alltid uppskattat, och nu extra mycket då jag läser mer än någonsin. En del av böckerna har jag förstås läst, men långt ifrån alla, och alltid bjuder du på något toppentips. ”Som Pesten”: har läst ca 300 sidor och har svårt att lägga den ifrån mig. Så bra, men huuu så skrämmande. Jag har läst HVH:s tidigare böcker, senast ”Kronprinsessan” (tror jag), men denna kände jag inte ens till. Tack för det!
  Betr Smirnoffs båda böcker (till bror o till mor) håller jag med dig om språket, men de har jag förstås läst ur lite annat perspektiv. Det är ju mina gamla hemtrakter som utgör ”scenen”.
  Jag har tagit ett provabonnemang på Nextory, och blev som ett barn på julafton när jag såg utbudet … tills jag konstaterade att det bara är anpassat för mobil och surfplatta. Inte läsplatta! Det innebär ju att man inte kan läsa utomhus. Snyft!
  Med obegränsad läsning och internet funkar denna sociala distansering rätt bra , än så länge. (Men nog längtar jag till såväl Kreta som Norrbotten och stugan på Udden).
  Ha det så bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag läser på e-book så jag kan vara var som helst fast just nu blir det så klart hemma. Jodå, böcker och internet håller en uppe, men vi är ju mer begränsade än ni och det börjar gnaga….
   Ha det gott och var rädd om dig!

   Gilla

   Svara
   1. Thalassa

    Jag var nog luddig nu. Menar att det inte funkar så bra att läsa på surfplattans el mobilens skärm utomhus p g a alla reflexer. Läsplattan har ju en helt annan teknik och skärmbilden blir ju som en papperstidning. Så det är orsaken till att jag inte sitter ute och läser på paddan.

    Gillad av 2 personer

    Svara
 5. Pingback: Boktips – några favoritkaraktärer | ia mitt i livet

 6. Pingback: Boktips | ia mitt i livet

 7. Pingback: Boktips 2:2022 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s