Boktips

Lockdown bjuder inte på många aktiviteter så läsning fyller tiden. Man kan i och för sig ha sämre saker för sig! När sedan e-lib dessutom utökade antalet böcker man fick låna under januari var det en högst uppskattad present.
Jag har också börjat beta av alla tips jag fått på facebook, messenger och e-post. Det är inte alltid jag hinner samla ihop tipsen och lägga in dem i en bloggkommentar (titta bakåt i tidigare Boktips!) så jag är tacksam om tips lämnas här. Gå bakåt och se lämnade tips i kommentarer!
För att jag ska kunna ta del av tipsen krävs att böckerna finns på e-lib eftersom jag använder e-bokläsare. Jag läser så mycket att det inte är ekonomiskt lösligt att köpa alla böcker.
Tidigare boktips finns under Boktips uppe i menyraden!

Mitt liv som scengångare (Björn Skifs)
Den som vill läsa om skandaler, privatliv, droger och annat ointressant får vända sig någon annanstans. För den som tycker om eller är nyfiken på Björn Skifs är boken intressant och underhållande. Den handlar främst om hans karriär som, minst sagt, är imponerande i sin bredd och med väldiga toppar. Och givetvis finns Skifs-glimten i ögat där!

 

Jag hör sirenerna på gatan (Adrian McKinty)
Andra boken om Sean Duffy (den första heter Kall, kall jord). Spännande, men det som skiljer från andra kriminalromaner är den annorlunda miljön och förutsättningarna. Eller vad sägs om att varje morgon kontrollera sin bil så inga bomber satts dit under natten? Sean Duffy verkar i Belfast, Nordirland (McKinty kommer därifrån).
Om inte annat så läs den för att få inblick i miljön!

 

Kryptören (Anders Jallai)
Den här författaren har gått mig alldeles förbi! Kryptören är 11:e boken om SSI-operatören Anders Modin. Den har som bas ett avslöjande i februari 2020 om att ett svenskt företag inom krypteringsbranschen i hemlighet låtit CIA och NSA manipulera krypteringsmaskiner som sedan såldes vidare till länder som t ex Iran, Irak, Libyen. Avslöjandet ”försvann” från media i Sverige, kanske pga virusutbrottet. Eller kanske det bara tystades ner. Boken är spännande och flera gånger tappade jag hakan.
Anders Jallai har en solid bakgrund och skriver verklighetsbaserade romaner. Han letar i olika arkiv och boken innehöll hänvisningar. Tankarna går till ”avslöjande journalistik”, men Jallai är dykare och fd stridspilot. Jag ska börja med bok nr ett i serien och jag är beredd på en resa i ett Sverige som inte direkt finns på löpsedlarna. Nyfiken på Jallai? Här är hans hemsida!
Prova att läsa någon av hans böcker – med risk för att du fastnar!

Flimmer (Anne Holt och Even Holt)
Anne Holt är odiskutabelt en av de stora författarna inom kriminalromangenren. För 4-5 år sedan läste jag de böcker (tvåan heter Sudden Death) hon skrivit tillsammans med sin bror Even Holt och nu läser jag om dem. En god bok håller att läsas om! Och det gör absolut dessa! Even Holt är läkare och med den insyn och kunskap han har blir romanernas miljöer i allra högsta grad trovärdiga. Jag önskar att de skrev fler böcker tillsammans.
I Flimmer nystas en högst oroväckande händelsekedja upp. Här ställs profit mot människoliv och på slutet frågar man sig: kan vi värja oss? hur gör vi utan orädda, ansvarskännande individer?
Tycker du kriminalromaner med poliser är tråkiga så läs denna – den är polisfri!

Fjärilsvägen (Patrik Lundberg)
En barndom som adoptivbarn där handlingen utspelar sig i Skåne och Blekinge. Boken är ett viktigt tidsdokument. Vi får inte glömma att det är viktigt att teckna vår egen tid för en dag är den också historia. Berättelsen i sig hade jag svårt att ta till mig. Det kändes mer som en privat uppgörelse med ett förflutet eller som en privat frigörelse. Och kan verkligen allt vara så utan hopp och glädje? Nog rymmer väl ändå även de dystraste liv sina ljusa ögonblick.
Läs den – det finns många igenkänningsögonblick!

Jägarinnan (Kate Quinn)
524 sidor i e-boken – det vill till att den är bra, tänkte jag. Lite rörigt i början eftersom det då är tre berättelser vid olika tidpunkter och man börjar undra hur de ska bindas ihop. Det gör de! Spännande och intressant. Det hade gärna fått vara fler sidor. Författaren går i slutet igenom vad hon inspirerats av och det är historiska händelser och personer. Boken är ingen dokumentär, men den känns vederhäftig och ”det skulle kunna vara sant”.
Den handlar om en tysk nazist som flyr till USA efter andra världskriget, en mycket speciell och fängslande rysk kvinnlig stridspilot och två nazistjägare i Wien. Läs den!
Jag ska läsa Quinns andra bok Kodnamn Alice!

Lockdown (Peter May)
May är inte en av mina favoriter, han är alltför ojämn. Denna boken lockade givetvis med sin titel. May skrev den 2005, men inget förlag var intresserat av att ge ut den eftersom de ansåg den orealistisk. May la undan manus och tog fram det ifjol. Plötsligen var den inte orealistisk.
Kanske den är svår att ta till sig om man inte upplevt lockdown, men om jag läst denna i april ifjol när vi hade hård lockdown hade jag blivit förskräckt. Vi pratade i våras om att nästa åtgärd skulle vara undantagstillstånd och det är det som råder i boken i London under en pandemi. Militär bevakar gatorna, ingen får gå ut, mat levereras till husen, sjukhusen är överfulla, inga begravningar äger rum – man hinner inte. I denna miljö ska McNail utreda ett mord och nu suckar du kanske att jaha, en annan deckare. Nja, det är värre än ”bara” ett mord. Mycket värre. Första halvan av berättelsen är lite seg, men upplösningen och slutet går i ett rasande tempo. Och där för May in figuren dr Castelli som bidrar med både humor och en tråd i upplösningen.
Bokens miljö är förfärande på så sätt att det vi har upplevt och fortfarande upplever kunde ha utvecklat sig så här, men det gjorde det inte. Inte denna gången. Kanske nästa gång.
Läs den!! Jag rekommenderar också Som pesten som jag skrev om här.

Stormvakt (Kristina Ohlsson)
Hon är tillbaka, nu med en ny serie där denna boken är den första. Och den är, som alltid med Ohlsson, bra. Mycket bra kan jag ännu inte ge den, får se i nästa hur det utvecklar sig!
Gillar du Ohlsson så läs den! Är du nyfiken på Ohlsson så börja med hennes första bok – du kommer inte att ångra dig!

 

Sjusiffrigt (Anna Karolina)
Jag har läst böcker skrivna av Mons Kallentoft och Anna Karolina så jag var nyfiken. Hon har skrivit böcker tidigare på egen hand, men jag snubblade över denna. Den är ovanlig, stundtals rolig och lite galen, spännande. Tre vänninor behöver pengar så varför inte en kidnappning? Vänskap, slump, attraktion och en massa annat rör till alltihop. Eller?
Rekommenderas!

 

Några böcker som inte föll mig på läppen:
De drabbade (Karin Wahlgren)
Miljön – Lund med omnejd – lockade mig, men det här var ytlig, dålig kriminalroman. För fd lundabor finns en del igenkännandets glädje i ett vårligt Lund. Det finns fler böcker i serien, men jag avstår.

Änglalik (Veronica Sjöstrand)
En bok som inte lämnat något bestående minne. Huvudpersonen är gärningsmannaprofileraren Althea Molin. Trots ett mycket oväntat slut så gav inte boken mersmak.

Leona – tärningen är kastad och Leona – alla medel tillåtna (Jenny Rogneby)
Idén är läcker och genial: en kriminell polis. Där slutar dock det geniala. I en intervju säger Rogneby ”Att skriva om en kvinna som bryter mot normerna är väldigt befriande”. Det är möjligt att det är befriande, men för mig är Leona en svag och mycket störd individ. Berättelsen blir inte trovärdig. Det är inte möjligt för en så störd människa att arbeta år ut och år in bland andra människor utan att någon reagerar på hennes beteende. Jag blir bara irriterad på otroliga historier så jag lägger inte mer tid på Leona.

Kärlek och främlingsskap (Theodor Kallifatides)
Enligt honom själv är detta hans sista bok – låt oss hoppas att det inte stämmer! Här saknas Kallifatides underbara livsvisdom och härliga glimt i ögat. Det är bara en tröttsam och tråkig otrohetshistoria.

Har du boktips så skriv gärna en kommentar nedan!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

14 tankar på “Boktips

 1. Karin

  Lite boktips:
  Den franska fotografen av Natasha Lester.
  Bergens stjärnor av Jojo Moyes.
  Himmel över Alaska av Kristin Hannah
  Vet inte om de finns i e-lib men om så är de läsvärda alla tre.
  Mvh
  Karin

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Inger Hansson

  Oj! Så mycket du läser. Jag hade en period för ett par år sedan när jag läste mer än vanligt. I början av pandemin också.Tyvärr börjar jag allt för ofta på böcker utan att ta mig igenom dem. Svårt att ge andra råd om böcker men ”tatueraren i Auschwitz” tycker jag är läsvärd, som ett exempel.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har nog alltid läst mycket, men nu blir det väldigt mycket under lockdown. Och börjar jag på en bok så måste jag läsa den till slut såvida den inte är väldigt, väldigt dålig. Tack för tips!

   Gillad av 1 person

   Svara
 3. iamittilivet Inläggets författare

  Från facebook: Har läst flera av Lucinda Riley. Väntar på bok 6 och 7 i serien De sju systrarna.
  Lucinda har skrivit fler böcker som
  Fjärilsrummet och Midnattsrosen.
  Tyckte dom var bra.

  Gilla

  Svara
 4. Sophia

  Hej!
  Tack för boktips. Instämmer med din upplevelse av ”Kärlek och främlingsskap”, tyvärr.
  Har läst ”Tistelhonung” av Sara Paborn, underbar berättelse. En somrig kärleksskildring som värmer gott i vinterkylan!

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. stadsmadam

  Tips: ”Inställd resa till Sabarmati” av Maj-Gull Axelsson, ”Överlevarna” av Alex Schulman, ”Samlade verk” av Lydia Sandgren, ”F – en färd” av Katarina Frostensson, ”Osynlig kvinnor” av Caroline Criado Perez (man blir förbannade när man läser den sistnämnda boken. Att vi inte har kommit längre!)

  Gilla

  Svara
 6. Pingback: Boktips 2:2022 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s