Virus, vaccin, resa – läget just nu

Under pandemin har jag försökt hålla bloggen så virusfri som möjligt. Aktuell statistik finns på sidor på nätet som ständigt uppdateras, senaste nytt i nättidningar. Den senaste tiden har dock varit så rörig att jag behöver reda ut och sammanställa för min egen skull. Det slog mig att jag kanske skulle göra det här i bloggen eftersom jag på sociala medier ser alltfler som funderar på att resa i vår. Många frågar om vilka resekrav som finns i april eller maj, men det vet ingen (utom möjligen corona…) idag. Frågorna förvånar mig för efter ett år med en oberäknelig viruspandemi borde det stå klart för alla att vi vet ingenting om nästa vecka eller nästa månad.

Den 1 januari 2011 trädde en ny administrativ organisation ikraft. De nio regionerna blev 13, prefekturerna ersattes av regiondelar/län (grekiskans νομός = län) och kommunerna blev färre. Indelningar och gränser ändrades, i en del fall ganska mycket, i andra fall (som på Kreta) inte alls. ”Prefektur” används fortfarande av en del, jag använder det nya regiondelar.
Kreta är en av de 13 regionerna med regiondelarna Chania, Rethymno, Iraklio och Lasithi (där jag bor).

Virusläget
Attika har under en tid varit ett problembarn tillsammans med några områden i norra Grekland. Attika har stått för cirka hälften av smittade fall under ett par månader. På Kreta har vi haft en del lokala utbrott, bl a byn Palekastro som las i hård, bevakad lockdown under en tid. I januari blev Kreta ett bekymmer för regeringen och expertgruppen eftersom ön hade (och har) en stor mängd virusmutationer. Den senaste tidens utveckling har gjort att det relativt lugna läget på Kreta under merparten av 2020 är ett minne blott.
Ett exempel:
29 jan – det meddelas att fr o m dagen efter är Grekland indelat i gult och rött där rött är striktare än gult. Agios Nikolaos kommun markeras med rött.
31 jan – ny bedömning lägger hela regiondel Lasithi i rött fr o m dagen efter.
5 febr – regiondel Lasithi återgår till gult, Agios Nikolaos kommun läggs i hård lockdown, Rethymno kommun läggs i rött fr o m dagen efter.
12 febr – meddelades att regiondel Rethymno läggs i rött fr o m idag.
Under den här tiden las Attika i ”almost hard lockdown”. Det börjar bli svårt att hålla reda på de olika begreppen. Det är fler kommuner, regioner, regiondelar och öar som är röda eller i hård lockdown. Jag kan inte redogöra för alla här, jag har fullt upp med att ha kontroll på ön där jag bor. För den som vill veta mer hänvisar jag till myndigheternas hemsida med kartan (sidan är inte alltid uppdaterad med det senaste – bättre att hålla sig ajour med någon nättidning). Sidan är på grekiska – i webläsare Google Chrome finns uppe i höger hörn tre prickar. Klicka där och välj översätt.

Den största oron just nu är dels mutationerna, dels att antal fall åker upp och ner. Det verkar omöjligt att få någon kontroll som det fanns under mer än första halvåret av 2020 här i Grekland.

Regeringen har gjort några uttalanden:
– åtgärder får oftast inte längre några slutdatum. Dagliga bedömningar görs och vi får vara beredda på snabba kast. Dragspelet öppna-stänga kommer att användas med kort varsel (från en dag till en annan).
– alla ska vara inställda på att påsken inte kan firas som vanligt. Jag tror, utifrån hur det ser ut idag, att det blir ungefär som ifjol, dvs inga processioner, kanske helt stängda kyrkor osv.

För tillfället är det lite konflikter i relationen mellan politikerna och expertgruppen. De senare vill ha hårdare åtgärder medan politikerna försöker balansera smittan – ekonomin. Vi får hoppas att samarbetet inte bryter ihop för då blir det problematiskt!
Politiskt råder det samma scenario som under stödlånstiden. Då var det nu regerande Ny Demokrati som klagade på allt som dåvarande regeringen gjorde – nu är det tvärtom. Då krävde Ny Demokrati extra val och misstroendeomröstning – nu har jag inte hört eller läst något sådant från Syriza. Man tar sig för pannan! Kriser borde väl vara ett tillstånd då man samarbetar på alla fronter. Och Greklands ekonomiska kris är dessutom inte slut så man kan säga att vi har två pågående kriser. Skärp er däruppe i Aten!

Böterna fortsätter att gälla. Det senaste jag läste som hänt här på Kreta var en fest med för många deltagare – böter 3 000 euro. En caféägare öppnade sitt café – böter 5 000 euro. Vi har böter för ”otillåten rörelse”, dvs om vi glömt att messa kod och inte har id-handlingar med oss. Det är även böter på avsaknad av munskydd. Utegångsförbud nattetid, klockslag beror på färgmarkering. Plus en massa andra regler som inte berör mig så de har jag inte lagt på minnet.

Skolor och förskolor stänger lite varstans. I veckan stängdes skolorna på Lasithi-platån och barnen fick stanna hemma för testning. Orsak: en smittad elev hade åkt skolbuss.

Ärkebiskopen för grekisk-ortodoxa kyrkan i USA har meddelat att han ska delta i Greklands 200-årsfirande av (ensidigt deklarerade) självständigheten på Greklands nationaldag 25 mars. Jag undrar hur det ska gå till för det lär inte bli något firande här. Kanske han ska delta via zoom…

Hotellorganistionen har meddelat att hotellen rustar för två scenarier: öppning till den katolska/protestantiska påsken eller öppning i slutet av maj/början av juni. Som det ser ut nu är det sista alternativet det mest troliga enligt branschen. Och mig.

Vaccination
Som alla andra länder i EU har Grekland inte fått de doser som man skulle få. Det där med produktionsproblem, leveransproblem osv känner alla inom EU till så det behöver vi inte orda mer om. Jag har tidigare bloggat att man började med vårdpersonal, några nyckelpersoner inom regeringen och administrationen, riskgrupper osv. Idag ser siffrorna ut så här på sidan emvoli:
506 038 vaccinationer har utförts varav 366 749 fått första dos och 139 289 fått två doser.
På Kreta har totalt 22 171 fått en dos och 10 542 fått två doser.

Vaccinationsplaneringen var att börja med de äldre och sedan gå neråt. Astra Zenecas vaccin har gjort att man fått göra avsteg från planeringen. Man har nu öppnat för åldersgruppen 60-64 (vilket betyder att jag fått vaccinationsdatum – glädjen står högt i tak!). I kommande vecka kommer man att öppna upp för 75-79.
Grekland har samma mål som Sverige, dvs att vaccineringarna ska vara klara eller erbjudna till alla i juni.
I Grekland är vaccineringen centralt styrd, alltså inte utlagd på regionerna som i Sverige.

Polisen undersöker en försvunnen dos uppe på fastlandet. Sjuksköterskan hade tagit fram dosen, ställt den på skrivbordet, lämnat rummet (oklart varför) och när hon kom tillbaka var dosen borta.

Resa
Ja, vad ska man säga om det? Förutom inresekrav på tester och annat så ska man nog fundera en runda till. Var ska man bo? Hur kul är det med munskydd överallt? Tavernor, caféer stängda vilka normalt sett är en stor del för en besökande – hur roligt och praktiskt är det om de är stängda? Bli smittad/smitta andra – hur ser smittläget ut när det är dags att resa? Och covid-19 är ingen sjukdom att bagatellisera eller nonchalera.
På boendefrågan kan man svara AirBnB, men betänk då att de är oreglerade. Ifjol fick den reglerade marknaden (hotell, pensionat, ”legitimerade” rumsuthyrare o likn) hårda regler för desinfektion av rumsnycklar, städning osv vilket också medförde extra kostnader. För AirBnB gällde business as usual. Det betyder att man kan komma till ett boende som är infekterat – inga garantier.

Det där med PCR-test verkar skakigt. I Sverige var det någon som skrivit ut felaktiga test. I förra veckan greps fyra bulgarer vid grekiska gränsen när de visade falska PCR-test. Kanske det blir krav på någon annan handling? Vaccinationspass tycker jag är bra, men det måste kombineras med någon form av test om resenären kommer från ett land som har smitta. Framtiden får utvisa hur det blir med krav och handlingar.

Ifjol var det många som hade åsikten att det var bättre och säkrare att vara på Kreta än i hemlandet eftersom vi hade så få fall. Ett resonemang som jag finner märkligt, men i vilket fall som helst så gäller det alltså inte längre.

För egen del har jag beslutat att inte ta några kunder fram till slutet av april, då får det bli ny utvärdering.  Jag funderar fortfarande på hur jag ska skydda mig och kunderna. Begära vaccinationsintyg eller någon annan handling? Jag vet inte i dagsläget.
Jag skulle resa till Cotswolds i England i maj ifjol. En resa jag funderat över ett par år som äntligen skulle bli av. Det blev den inte. Allt ombokades till maj i år och jag har insett att det inte blir av i år heller. Hoppas kunna omboka till maj 2022.
Jag funderar på att resa till Sverige i sommar för att fixa en del saker och hälsa på familj och vänner. Det ser inte lovande ut just nu varken ur smittosynpunkt eller vaccineringshanteringen i Sverige. Men det är tid kvar till sommaren, mycket kan hända så den resan har jag inte helt avskrivit än.

Till sist
Jag hade tankar kring att skriva ett blogginlägg om hur det är att leva i lockdown med strikta utegångsregler, men insåg att min förmåga och mina ord räcker inte till. Det behövs en betydligt skickligare skribent till det, framför allt med tanke på att de flesta av mina läsare är svenskar. Hur man levt och hanterat pandemin i Sverige är nästan en motpol till hur det varit här så jag kan inte nå fram.

Jag är så tacksam över att vi hittills denna gång sluppit den hårda lockdown vi hade i våras. Det har denna gång varit möjligt för mig att åka ut och vandra. Att vistas i naturen är helande och en omväxling från hemmets fyra väggar.

Nu blir det inte mycket vandra den närmaste tiden! En kallfront från norra Europa sveper in över hela Grekland fr o m måndag. Det märks redan att väder omslag är på gång! Det ska bli rejält kallt och det är egentligen inte konstigt eftersom vi är i vintermånad – det är det varma vädret som varit konstigt. Nu kommer naturen och alla som utropat ”det är vår!” att få en rejäl näsbränna av vintern. Man kan säga att vintern denna gången har smekt med ena handen och smäller till med den andra!

När regn och stormvindar drar in i början av nästa vecka ska jag försöka knacka ihop en nyhetsbulletin! För det händer ju annat i Grekland och på Kreta än virus!

Ha en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

7 tankar på “Virus, vaccin, resa – läget just nu

 1. Lena i Wales

  Tack för uppdateringen.
  Jag vet att många vill komma ut och resa, men tror inte att man kan planera något just nu, bara att vänta, tyvärr.
  Vi har kommit långt med vaccineringen här i Wales, har skrivit om det på bloggen, men allt är inte över i o m vaccineringen, även om vi kommer närmare och närmare.
  Troligen klokt att vänta med att komma till UK.
  Vi är fortfarande i lockdown, men det börjar pratas om att öppna upp, bara det inte går för fort för då har vi tillbaka eländet igen.
  Jag vill också till Sverige och hälsa på, men det lär nog dröja ett tag. Bara att avvakta.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är inte över i och med vaccineringarna, men jag tror att det kommer att lugna ner sig betydligt. Viruset får ju plötsligen motstånd.
   UK har just nu för hårda inresekrav för att det ska vara nå’n idé att resa. Och jag vill inte dra på mig mer smitta än vad jag kan springa på här!
   Ja, det är bara att avvakta, men vi är närmare nu än vad vi var för 10-11 månader sedan…!
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Vi tänker nog ungefär likadant vad gäller ”virus, vaccin, resa”, d v s att det enda vi vet är att vi inte vet någonting om närmaste framtiden. Det är bara att vänta och se. Du och Lena vill så klart komma till Sverige, jag vill åka till Kreta och till England. Jag är dock helt inställd på att det inte blir någon grekisk påsk i år heller. Möjligen ett sensommarbesök i New Forest, men inte bokar jag någon biljett förrän vi är vaccinerade, liksom ”omgivningen” i England. Och vaccinationsdoser försenas och begränsas helt enligt vad pessimistiska (realistiska?) jag väntat mig… Å andra sidan hade väl ingen kunnat tro att ett nytt vaccin skulle tas fram på mindre än ett år.
  Var försiktig, ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Trist med produktionsstrul och leveransproblem, men det är i alla fall igång! Det känns gott!
   Ja, det är bara att avvakta. Och vi är närmare lite lugnare tillvaro än vad vi var för 6 månader sedan – bara en så’n sak!
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det går inte att planera – det är förbereda och avvakta som gäller. För de som är beroende av sin verksamhet är det givetvis frustrerande, t ex om de behöver personal. När anställa? Hur många?…..

   Gillad av 1 person

   Svara
 3. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s