Nyhetsbulletin

Det är ganska längesen jag senast skrev nyhetsbulletin, ska försöka hålla mig kort i denna och ändå få med så mycket som möjligt. Jag försöker dock inte täcka upp den tid som gått utan håller mig till senare nyheter. Om virus, vaccin och resa skrev jag i detta blogginlägget från 13 februari så det blir bara några korta ord om det här. Jag har lagt till några länkar för att korta ner texten. Några artiklar är på grekiska. Om du använder Google Chrome så klicka på de tre punkterna uppe i höger hörn och välj ”översätt”.
Källor: neakriti.gr, ekathimerini.com, radiolasitihi.gr

Jag försöker inte lista så många nyheter som möjligt utan väljer ut de som jag tycker är viktiga och intressanta. Nedanstående är alltså ett urval och långt ifrån heltäckande. Tips: för aktuella nyheter gå till nättidningar och officiella källor, inte till bloggar.

Virus och vaccin
– det har konstaterats en klar minskning av smittade fall i vaccinerade grupper vilket så klart är positivt.
– fler områden är lagda i hård lockdown som t ex Evia, Mykonos, Kalymnos, Iraklio kommun.
– caféer och tavernaägare ”lämnar in sina nycklar”, dvs lämnar sina lokaler. Det har också skickats skrivelser till regeringen via branschorganisationer, bl a från caféägare här i Ierapetra. Mer info och siffror finns här. Det finns olika ekonomiska åtgärder som uppskjuten moms mm. Jag är inte så insatt eftersom det inte berör mig och det är en djungel. Min frissa förklarade dock att det belopp de fick efter lockdown i våras fick de behålla medan de stöd de får under denna andra lockdown är lån som ska betalas tillbaka.

Konflikten i östra Medelhavet
Som jag skrivit tidigare är det omöjligt att täcka i en blogg vad som händer i konflikten utan det måste man följa i någon nättidning. Klart är att konflikten är långt ifrån över, tvärtom. Några korta ögonblicksnyheter:
– den 25 januari återupptogs samtalen mellan Grekland och Turkiet i Istanbul angående gränsdragningar till havs.
– Grekland har ingått ett långsiktigt samarbetsavtal inom försvar med Israel. Israel hyllar samarbetet – läs ett uttalande här.
– Turkiet har stor militärövning i Egeiska havet 25 februari-7 mars.
– Turkiet kastade för ett tag sedan fram en önskan om att få till ett avtal med EU liknande de avtal som Norge och Schweiz har. Kanske de känner att medlemskap är längre bort än någonsin, kanske de vill få in en fot för att slippa sanktioner. Märkligt utspel i vilket fall som helst.
– just nu övar grekiska styrkor tillsammans med amerikanske USS Portal söder om Kreta. USA har uttalat att det stärker relationen till Nato-allierade Grekland. Problemet är att även Turkiet är Nato-medlem så hur det här går ihop förstår inte jag. En tanke: att USA agerar på Greklands sida handlar om att markera mot Ryssland att inte stödja Turkiet.
– ett turkiskt forskningsfartyg, Cesme, bedriver ”hydrografisk forskning” i norra delen av Egeiska havet fram till 2 mars. Grekiska kustbevakningen bevakar fartyget. Enligt Turkiet har grekiska stridsflygplan trakasserat fartyget.
– Grekland håller på att utvärdera olika anbud för att köpa nya fregatter. De har redan ingått ett avtal med Frankrike om att köpa militära flyg. Samtidigt uttalade premiärminister Mitsotakis att Grekland finner det störande att Tyskland ska sälja ubåtar till Turkiet. Jag förstår inte riktigt vad som är störande. Troligen menar han att EU inte ska ha affärer med Turkiet samtidigt som man fördömer Turkiets agerande. Om det är anledningen så tycker jag att det är förvånande. Det borde inte vara nyheter för premiärministern eller någon annan att den militära branschen totalt saknar moral och ställningstaganden, det handlar bara om pengar.
– övriga intressenter i östra Medelhavet håller sig i bakgrunden, inga uttalanden som jag sett.

Grekland
– den olympiska seglingsmästarinnan Sofia Bekatorous har uttalat att hon utsatts för sexuella övergrepp av en idrottsman/tränare (översättningen oklar) 1998. Detta utreds nu. Idrottsministeriet och ledaren för grekiska olympiska kommittén har uppmanat alla inom idrottsvärlden som varit utsatta för något att träda fram.
– stort avslöjande i januari av olaglig import av metanol (på engelska meth-ethanol). Det var tullen som reagerade på stora kvantiteter som importerades av ett företag med en påhittad adress. Metanolen skulle användas för att bland ut bensin och de pengar som kom in vid försäljningen ”tvättas” via en restaurangkedja.
– i början av januari begav sig två personer, 20 och 22 år, upp på Psiloritis. De klarade inte av snö och is utan fick larma brandkåren som räddade dem. Tyvärr hade en skadat sig så allvarligt att han avlidit, den andre var skadad och chockad.
– övervakningen av gränsen kring Evros har förstärkts med 11 kameror och långdistansradar så man kan se 15 km in på den turkiska delen. Detta har betalats av EU-kommissionens generaldirektorat för migration och inrikesfrågor. EU fortsätter med andra ord att envist satsa på den yttre muren istället för att lägga det krutet på att lösa de flyktingproblem som redan finns innanför.
– parlamentet har godkänt att polis ska patrullera inne på universitetsområden. Anledningen har jag tyvärr inte hittat. Beslutet har givetvis utlöst protester, senast i Thessaloniki där 31 personer greps. De bötfälldes för att inte ha följt lockdown-regler.
– ett avlopp från en avfallsanläggning rinner rakt ut orenat i Argolic-viken (på Peloponnesos) visar flygfoto. Undersökning pågår för att snabbt kunna lokalisera och åtgärda.
– Patmos hade i början av februari häftigt regnoväder med översvämningar och jordskred. Ön är satt i katastrofläge (”state of emergency”) i sex månader.
– rättsprocessen efter branden i Mati (nordöst om Aten) sommaren 2018 fortsätter. Nya bevis har lagts fram i åtalet mot brandkåren och civiltjänstemän.
– två bröder i tonåren (15 och 17 år) utan kriminellt förflutet åtalas efter att ha grovt misshandlat en personal i tunnelbanan i centrala Aten. Han uppmanade dem att bära munskydd på tunnelbanetåget. Han lämnade platsen när tonåringarna blev aggressiva, men de följe efter honom. Pojkarnas mor kontaktade en 26-årig polis och bad om hjälp. Han åtalas för att ha hjälpt tonåringarna att fly och tipsat dem om hur de skulle agera om de arresterades. Pojkarna åtalas också för ”olydnad” eftersom de vid gripandet vägrade lämna fingeravtryck.
Himmel, vilken soppa för två (2) munskydd….

Kreta
– ett ovanligt stort beslag i Iraklio av narkotika gjordes för några veckor sedan.
– en försäljare körde in med sin lastbil med kycklingar i Ierapetra, parkerade på en gata och började sälja. Men se, det skulle han inte gjort! Han hade inget försäljningstillstånd, hade inte kontaktat veterinär för inspektion osv. Resultat: böter 5 000 euro för otillåten försäljning samt 1 000 euro för ogiltiga intyg. Det var ingen liten lastbil så man kan ju undra hur han trodde att det skulle passera obemärkt…
– växthusen i Ierapetra-området har en tid plågats av stölder och skadegörelse. Det var t o m en tjuv som trotsade snön och bröt sig in i ett växt, men resultatet blev magert eftersom de precis skördat. Tomatpriset har gått upp, men det är fortfarande tufft för odlarna efter lockdown 2020 och i år som försenat transporter, just nu är det strejl på sjön vilket gör att skörd inte kommer iväg, turkiska tomater dumpar priserna osv.
– några andra som har det svårt i pandemi- och lockdowntider är boskapsuppfödare. Får har börjat dö på Kreta pga att uppfödarna inte har råd att köpa foder. Foderpriserna har stigit 100 % samtidigt som inkomsterna sjunkit. De har svårt att avyttra sina produkter i och med att leveranser inte fungerar fullt ut och matställen är stängda. Plus givetvis att människor har mindre pengar än vanligt att handla för i vanliga butiker. Uppfödarna har genom sin organisation framfört frågor och krav – läs om det här.
– utbyggnaden har tidigare stött på problem här borta pga att byar protesterat. Projektet arbetades fram för över 30 år sedan och man menar att andra lösningar måste ses över. Senast i raden är byn Kavousi som lämnat synpunkter om den nya dragningen av vägen. Samtidigt pressar Sitia på att de vill ha en bra väg till nya flygplatsen i Kastelli. Och ifjol ordnades det fram pengar till breddning av National Road mellan Chania och Iraklio. Jag har sagt det tidgiare: östra Kreta missgynnas. Jag ser samma utveckling som mellan västra och östra Skåne. Det är av största vikt om hela ön ska leva att det finns en snabb, bra väglänk som förbinder ön. Men man har byggt i 30 år…kanske dags att ge upp.
– utgrävningen av den romerska teatern i Ierapetra fortsätter trots pandemin. Ierapetra kommun betalar, men jag antar att de sökt eller söker bidrag. Intresserad av fynden så här långt? Läs mer här.
Utgrävningarna på ön Koufonisi (utanför Goudouras, sydöstra Kreta) står däremot stilla sedan ett par år i brist på finansiering.

Ekonomi
– Grekland fick tre stödlån vilket ges i ett akutläge. 2018 började det se lite, lite ljusare ut men den ekonomiska krisen är långt ifrån över. Grekland är fortfarande ett av EU:s mest skuldsatta land. Det gör det givetvis bekymersamt hur länge man kan betala stöd o likn under pandemin. En lättnad för Grekland är att alla andra länder har samma ekonomiska dilemma så för tillfället finns inga hårda krav på Grekland att begränsa sitt budgetunderskott.
– nu i februari ska en betalning av lån och räntor göras till IMF på 3,6 miljarder. IMF har ju en övervakningsroll när det gäller Grekland och därför har en plan lagts upp. För att klara avbetalningar till IMF (och andra kreditgivare) lånar Grekland till lägre ränta av andra långivare. Inte hälsosamt, givetvis, i det långa loppet. Men det märkligaste för min del är att det finns pengar till uppköp av fartyg och flygplan till försvaret….men de utgifterna verkar det alltid finnas pengar till överallt.

Turism
– i januari sa Bryssel nej till Greklands förslag om vaccinationspass. Landet har sedan dess ingått ett avtal med Israel om lättnader och villkor för deras invånare. Liknande avtal övervägs av Portugal och Spanien. Det finns uttalanden från grekiska regeringen om planer om liknande avtal med tre stora turistländer: USA, Japan och UK. I dagarna ska EU, som reagerat negativt på avtalet och uttalandena, ta upp vaccinationspassen till diskussion igen.
– när brittiska regeringen gick ut med information om lättnader i deras lockdown, karantänbestämmelser osv steg bokningarna hos TUI till Grekland, Spanien och Turkiet med 600 %! Läs mer här.

Det var allt från mig för denna gången! Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

9 tankar på “Nyhetsbulletin

 1. Thalassa

  Imponerande fyllig bulletin. Mycket intressant!
  Jag har slagit tankarna på påsk/vårresan till Kreta ur hågen, men måtte nu inte ytterligare en turistsäsong gå förlorad för alla som försörjer sig på detta.
  Ha det fint!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Regeringen säger att folkhälsan går först, men att de måste hålla ett öga på ekonomin. Kanske, kanske det går att börja öppna upp så smått för turister i maj. Men ingen vet och idag rapporterades att antal smittade ökat. Igen.

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Lena i Wales

  Det händer mycket runt dig.
  Hoppas bara att öppnande av olika slag inte går för fort, så det blir bakslag. Turismen är viktig i många ekonomier, för vissa är de livsviktiga.
  Ja, vilken knepig tid vi lever i.
  Idag skiner solen här och det lättar upp lite efter allt regn.
  Vi hoppas på ljusare tiden för alla!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Än så länge sätter regeringen folkhälsan främst, men om de slår över till ekonomin och öppnar för tidigt och för snabbt….mardrömscenario!
   Det blir bättre för oss alla vad det lider!

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s