Lite om väder

Idag skiner solen, vinden har lagt sig, det är kallt. Med andra ord har ovädret Medea dragit vidare. Hon drog in över Kreta i måndags och kulmen hos oss i sydost var natten till igår och förmiddagen igår. Under eftermiddagen märktes det att det lugnade ner sig. Så tre dygn med regn, snö, hagel, åska, snöplogning, dödsfall, försvunna personer, snökedjor, fartyg i hamn (förbjudna att segla), växthusen i fara för frost, skolor stängda. Om du är skåning så känns det kanske bekant, lite åt ”katastrof-Karre”-hållet.
Det finns massor med foton och videosnuttar på nätet så det blir inga här. Titta på t ex neakriti.gr, radiolasithi.gr, hxonews.gr, creta24.gr, chaniapost.eu och på youtube kan du söka på Καταιγίδα Μήδεια.

Nu lämnar jag Medea bakom mig fast inte riktigt för nu ska jag prata väder. Det görs nog över hela världen. Jag har i alla fall varken bott eller besökt något annat land utan att det pratats väder. Det är en bra, neutral öppning på ett samtal och ett område utan värderingar och laddningar. Så det stämmer inte alls att det är typiskt svenskt att prata väder.
Väder och klimat – inte samma sak, men de påverkar varandra. Jag använder ”väder” i texten, kanske det på några platser skulle vara ”klimat” istället, men jag tror att du hänger med i alla fall.

Rent allmänt blir jag ofta förvånad över kommentarer norrifrån. Många är t ex förvånade över att det snöar vid Medelhavet (varför skulle det inte snöa vid Medelhavet, vill jag fråga…), ”jag förknippar inte Kreta med snö!” säger någon som ser framför sig sitt semestergrekland. Vandrar jag i shorts en dag i januari utropar en del ”å, så härligt att ni har vår!”. Har vi 25 gr i april tror många att sommaren kommit. Jag har undrat varför och nu har jag löst gåtan: många för över de egna värdena, det egna vädretoch de egna årstiderna på andra platser på jorden. Det går givetvis inte. Väder måste ses i förhållande till de förutsättningar och förhållanden som råder på en plats.
Så nu ska jag försöka reda ut några saker och bringa lite ljus i mörkret!

Först vill jag förklara varför jag sällan pratar temperatur och i så fall håller jag mig till officiell temperatur från väderstationen – inte nå’n egen termometer på balkongen. Temperatur räcker inte som mått utan det måste kombineras med luftfuktighet, vind och ”upplevd” temperatur. Det finns en faktor till som jag ännu inte lyckats begripa: daggpunkt. Har sökt information på nätet, men har hittills bara fattat att det har med temperatur och luftfuktighet att göra och bestämmer hur mycket och när vi svettas.
Poängen är att 25 gr eller 35 gr eller -10 gr säger inte så mycket. Även inom Sverige är det stor skillnad på -5 gr i Skåne och i norra Sverige. Vi har norrlänningar i Skåne som säger att de inte frusit så mycket som de gjort sedan de flyttade till råkalla vinter-Skåne. Alltså skillnad på fuktig och torr kyla vilket givetvis betyder att det är skillnad på torr och fuktig värme.

Inte ens vid Medelhavet skiner solen alltid! Rent allmänt så är sydkusten på Kreta varmare än nordkusten. Ovanpå det har Ierapetra och dess område eget mikroklimat vilket ger oss högst medeltemperatur i Grekland. Oftast kommer regn från nordväst och när regnmolnen seglar över bergen släpper de de sista dropparna vilket betyder att det sällan regnar hos oss. Vi är förskonade från översvämningar som då och då händer uppe på nordkusten vid kraftiga, ihållande regn.
Sedan är det givetvis stor skillnad på kust och berg! Mildare klimat vid kusterna, kallare uppe i bergen. Där uppe är det också mindre fukt och friskare luft.
Så inte ens på Kreta är vädret likadant över allt!

Kreta (och övriga Medelhavet plus de flesta platser på vårt klot) har fyra årstider: vinter, vår, sommar, höst.
Vintern är kortare än i norr, snö kommer på de högsta topparna, snö längre ner kommer med tillfälliga oväder och ligger inte länge. Theodor Kallifatides skriver en väldigt bra sak i sin senaste bok: I Sverige är det vinter utomhus, i Grekland är det vinter inomhus. Huvudet på spiken! Så när det i Norden är flera minusgrader och höga snövallar så tänk på att ni har välisolerade, välventilerade och uppvärmda hus. En normal vinter här har jag mer kläder på mig inomhus än utomhus. Inomhus är det råkallt – som en skånsk vinter. Eftersom snön ligger länge (i alla fall i norra Sverige) är ni betydligt mer vana vid det än vad kretensarna är. Jag som är van vid höst- och snöstormar i Skåne har mer erfarenhet av det än kretensarna, men jag skulle aldrig ge mig ut med Panda på sliriga vintervägar i bergen med sommardäck. För kretensarna finns inget annat val så det blir katastrofläge. Dessutom töar snön snabbt bort så den vana vid snöväder som finns upe hos er i norr byggs aldrig upp här. Och inget här är anpassat för snöoväder – det kommer bara några dagar per vinter.
Våren är ungefär lika lång som uppe hos er, men varmare. Början av våren är farlig i landskapet. Smältvatten rinner ner från bergen, jorden börjar torka = stenar och klippblock börjar röra på sig, jord rasar. Och lika lite som en fluga gör en sommar gör inte ett vårtecken vid kusten att våren är här. Den måste upp i bergen för att det ska bli vår på riktigt. Likadant med alla årstidsväxlingar.
Sommaren kan delas in i tre delar: för-, hög- och eftersommar. Högsommaren (grovt sett juli-augusti) är het med temp runt 35 gr och hög luftfuktighet. Då håller sig kretensarna inomhus på eftermiddagen, bara tokiga turister svettas på stranden. Det är alltså inte fråga om en värmebölja utan 8-10 veckor med konstant hög temp och luftfuktighet. Dag som natt.
Hösten kommer med de första regnen, vanligtvis i slutet av början av oktober. Då lever naturen upp efter sin sommarvila och ön blir vackert grön.
Vinter, vår och höst kännetecknas av ostadigt väder.

Naturen är också annorlunda. Här har vi blommor hela året. De som kommer på vintern är vinterblommor osv. Ibland när jag lägger ut foto på blommor i december eller januari så får jag höra att ”så härligt att ni har vår!”. Nej, det är inte vår bara för att det finns blommor.
För övrigt så har vi minst blommor under högsommaren fram till första regnet.

Det här med väder är ju ingen tävling så det är inte värre på en plats för att den har högre eller lägre temperatur – se till helheten! Till exempel hade vi i Ierapetra under de här ovädersdagarna inte minusgrader som lägst, men ”upplevd” var strax under nollan. Det känns på morgonen då jag öppnar sovrumsdörren och går ut i vardagsrummet/köket som då är som ett kylskåp! Brrrr!
Kallifatides har rätt om vintern!
Den andra ytterligheten är när vi har 30 gr och det finns de som önskar att de var här. Förutom temperaturen kämpar vi då med luftfuktighet som gör att det känns som att andas dimma. När jag går ut på min balkong så är det som att gå in i en blöt vägg där det inte finns syre. Å andra sidan slipper vi här det tryckande, kvava sommarvädret i Sverige som ofta förebådar åska.

Så försök att se en plats utifrån dess egenart och inte utifrån var du bor eller hur det var när du var på semester.
Är du intresserad av väderfakta så är meteo.gr en utmärkt sida. Där kan du leta på olika väderstationer och om du klickar på den blå pilen som finns efter namnet så får du upp massor med information. Går du sedan neråt så kan du få upp pågående månad och pågående år. Historik längre tillbaka finns också på tjänsten.

Inga ovädersfoton här alltså utan du får ett fång blommor istället! Jag fotograferade dem i fredags så om de finns kvar nu efter fetsmällen de fått av ovädret vet jag inte. De flesta av dem blommar för tidigt:
(och nej, den gula busken är inte ginst. Den blommar senare. Detta är en släkting.)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ha en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

6 tankar på “Lite om väder

  1. Thalassa

    Kallifatides, han har rätt om mycket, han! Mycket väder upplever man om man vistas på Kreta utanför turistsäsong. När man i november sitter insvept i plädar under luftvärmepumpen och kläderna känns kalla och fuktiga när man tar dem ur garderoben känns det inte så mysigt. Men – om ett par dagar strålar solen och havet lockar med sina 23-24 grader.
    Trevlig fortsättning på helgen!

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Lena i Wales

    Det är alltid varmt i Grekland eller det bara regnar i Wales. Båda lika fel, även om det ofta är varmt i Grekland och det ofta regnar i Wales, så finns det mer än det.
    Ditt klimat påminner mig ganska mycket om mitt i Spanien.
    Härligt blomsterbilder.
    Skön söndag!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Det är nog inga större skillnader mellan länderna runt Medelhavet utan skillnaden är större mellan syd och norr.
      Regnar ofta i Wales? Jag trodde att det regnade alltid på de brittiska öarna! 😉

      Gilla

      Svara
  3. stadsmadam

    Ja, vädret kan man alltid prata om och tycka något om, så det är ett tacksamt samtalsämne. För egen del blir jag ganska påverkad av vädret också. Sol och ljus = glad och pigg. Mörker, dimma och rusk = seg och lite håglös. Kallt och krispigt = piggelin och bra fart i steget. Jättevarmt = sengångare. Lagom varmt = snäll, go’ och glad.

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar