Nyhetsbulletin och julhälsning från oss!

Min fina julgran var klädd och juldekorationer uppe till Lucia som jag avnjöt i dubbel dos. Dels från Jukkasjärvi på svt, dels från Lunds domkyrka på youtube.

Jag ska försöka hålla mig kort. Förra nyhetsbulletinen blev lite väl lång och inte så många läsare, men jag tror att de som läser nyhetsbulletinerna uppskattar dem. För mig är det ett tillfälle att samla ihop vad som hänt den senaste tiden.
Dessutom har alla, framför allt Sverige och Skåne, tillräckligt att hålla reda på själva när det gäller pandemin.
Källor: neakriti.gr, ekathimerini.com, creta24.gr, radiolasitihi.gr

Gårdagens lägesrapport för Grekland:
693 nya fall / 124 534 fall totalt
– varav 5 i regiondel Iraklio och 4 i regiondel Chania
85 avlidna senaste dygnet (nytt rekord) / 3 625 avlidna totalt
552 vårdas i respirator
Antal fall sjunker, men de behöver sjunka mer och framför allt ligga kvar på låg nivå. Vården går fortfarande på knäna. Det är ju inte så att patienter vårdas några dagar utan det tar tid innan en sängplats blir ledig.

Idag skulle vi avsluta ”rörelser” med sms-kod och id-handling, men det och lockdown är förlängt till 7 januari. Hel lockdown har vi dock inte. Idag får frisörer och bokhandlare öppna med regler om antal kunder osv. En hel del andra butiker är öppna fast inte! Det här är klurigt och fiffigt: vi ska inte trängas i butiker, men hur rädda en del av julhandeln som givetvis är viktig för handeln? Jo, vi ska beställa via nätet eller telefon, sedan får vi ett meddelande från butiken när vi kan hämta våra varor och får dem i dörren där vi också betalar. Alltså inte gå in i butiken. Förutom att hjälpa handeln ekonomiskt så avlastar detta budfirmorna som är kraftigt överbelastade. Det tar mer än dubbelt så lång tid att få paket.
Givetvis har också posten problem eftersom en hel del flighter är inställda. Så i år skippar vi att skicka julklappar i min lilla familj, det får bli digitala presentkort o likn så får var och en gå och handla det den önskar. Trist? Nä, varför det? Det är tanken som räknas och det kommer en ny jul nästa år.

Antal smittade för regiondel Lasithi kan ta ett rejält språng i dagarna. Två lantarbetare testade positivt i Makri Gialos i förra veckan. Omedelbart sattes övriga 123 lantarbetare i karantän och alla testades i lördags, svar kommer under dagen idag. De sitter på något hotell och kommunen ställer upp med leverans av mat och läkemedel för att de inte ska vara ute i samhället.
Uppdatering i sista minuten: nio testade positivt förutom de tidigare två.

I munkrepubliken Athos (som klarade sig väldigt bra tidigare) har en munk avlidit, sju vårdas på sjukhus och sex kloster är i karantän. Gränsen är nu stängd för besökare, men arbetare på pågående projekt samt civila tjänstemän får resa in. Från ledningshåll i Athos erkänns att de kloster som är i karantän slarvat med restriktioner och regler.

Rapporter om att viruset letat sig in på fängelser vilket ställer till det för var ska de få vård? Vidare har det också letat sig in i hemtjänsten. I förra inlägget berättade jag att det nu också finns bland ambulanspersonal och polisen.

För en stund sedan meddelades vad som gäller i jul och nyår. Max nio personer från max två hushåll får fira tillsammans. Lättnad under helgdagarna av det absoluta utegångsförbudet på nätterna kl 21-5 till 22-5.

Den 11 dec stängde Cypern köpcentrum och restauranger året ut. De stänger gymnasium idag vars elever övergår till online-studier. De har haft utegångsförbud nattetid sedan november. Som deras hälsominister sa: ”There is no such thing as good or nice restrictions, these are necessary, and mainly unpleasant, but we have to safeguard life. Our health comes first.”

Något som vaccin – ett hett diskussionsämne i dessa dagar!
Först en dom i Greklands högsta förvaltningsdomstol. De har meddelat att det är lagligt att ta bort barn som inte har vaccinerats från förskolor och dagis, med hänvisning till en konstitutionell skyldighet för staten att skydda folkhälsan. Ärendet gällde fyra barn som nekats dagis eftersom föräldrarna vägrat vaccinera dem mot barnsjukdomar. Läs mer här
Grekland håller på att förbereda och organisera sin största hälsoinsats någonsin. Rekrytering av vård- och administrationspersonal till vaccineringscentra pågår. När det gäller genomförande osv råder politisk enighet.

En dokumentär som alla bör se finns på svtplay och heter ”Överlevarna”. Ett filmteam har följt fyra personer (som smittades och insjuknade i mars), vårdpersonalen och anhöriga i sex månader. Här visas covid-19:s hela vidd och påverkan. Dokumentären är speciellt bra för de som hävdar att viruset inte finns, de som säger att det är som en ”vanlig influensa” och de som tror att man efter att ha besegrat viruset i sig reser sig upp och går.
När jag såg effekterna som de här personerna måste jobba med och förhoppningsvis övervinna kom jag att tänka på fattiga, krigshärjade länder där människor kanske inte har tak över huvudet och svårt att hitta mat – hur i helsike klarar de covid-19 ovanpå allt annat! Var rädd om dig, dina medmänniskor och vården! Trots allt är vi i väst priviligierade.

Andra nyheter
En 55-årig man hittades i dagarna död i sin lägenhet. Någon saknade honom efter ett par dagar, polis fick bryta sig in och dödsorsak samt ungefärlig tidpunkt för dödsfallet bör obduktionen kunna ge svar på. Jodå, så’nt händer här också och denna man var tydligen ingen enstöring utan hade arbete och umgänge.

Jag har tidigare berättat om motstånd mot vindkraftverk, vi har fått några utanför Ierapetra. Detta är inte isolerat till Kreta utan aktuellt på fler platser i Grekland. Nu har fem öar förts upp på en lista som heter Europe Nostra för hotade kulturarv. Dessa öar ska representera alla grekiska öar (de är lite väl många för att alla ska namnges…): Amorgos, Kimolos, Sikinos, Tinos och Kythira.

Premiärministern har invigt en ny hiss (tidigare fanns nå’n sorts plattform) för rörelsehindrade på Akropolis i Aten. Det är Onassis Foundation som betalt den nya hissen samt två elbilar och den nya belysningen. Projektet är ett samarbete mellan Onassis Foundation och Kulturministeriet.

Premiärminister Mitsotakis har kommit i blåsväder! Han begav sig från sin bostad i Aten upp i bergen för att cykla. Där uppe mötte han ett gäng för honom okända personer som ville ta ett foto tillsammans med honom. Han gjorde bort sig på flera sätt! Vi ska stanna hemma och på vår hemort. Vi ska hålla avstånd och ha munskydd. Detta bröt han mot. Som grädde på moset ville han inte be om ursäkt för klavertrampen när han i en intervju blev tillfrågad om det.
Tsipras, förre premiärministern och nuvarande ledare för Syriza, är också i blåsväder pga några miljoner och ett hus. Ärligt talat kan jag inte reda ut vad det egentligen handlar om.
I övrigt är den politiska scenen här i Grekland som om akt 2 bara är kopierad från akt 1. Det är samma uttalanden från Syriza nu som det var från Nea Demokratia under stödlånsåren. Regeringen gör fel, regeringen störtar landet i fördärv osv osv. Tröttsamt!

Ett nytt migrationscenter ska byggas på Lesvos och det ska ersätta Moira-lägret. Då och då kommer rapporter om avlidna eller sjuka på båtar som fått problem. Du kanske trodde att flyktingströmmen var slut?

Jag har inte hunnit reda ut vad som blev resultatet av EU-toppmötet 10-11 december angående konflikten i östra Medelhavet så jag får återkomma om det i ett senare blogginlägg.

Det händer andra stora saker i världen som påverkar oss alla: i natt röstar elektorerna i USA och igår kablades det ut foton på milslånga lastbilsköer vid överfarten mellan England och Frankrike – britterna och brittiska företag handlar en masse inför Brexit den 1 januari. Nu i helgen skulle det sista avtalet skrivas, det som bestämmer om det blir en hård eller mjuk Brexit (om jag har förstått det rätt).

Till sist en julhälsning från oss i Ierapetra! Igår tändes granen på stora torget. Borgmästaren och bara en handfull personer var där (restriktioner mot folksamlingar) så det blev en något avslagen tillställning, men så är det ju i år!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

24 tankar på “Nyhetsbulletin och julhälsning från oss!

 1. Lena Svensson

  Tack för ännu en utmärkt och heltäckande rapport! Jag uppskattar verkligen att du tar dig tid till detta. Läser du förresten Aegean Boat Report?

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Monica Björnsson

  Tack Ia för mycket intressant info. Det var en vacker film från torget när granen tändes. Kan riktigt känna in känslan av att stå där också. Nu kom ett vemod också över mig.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Lite avslagen ceremoni i år, men viktigt att så mycket som möjligt hålls vid liv i dessa tider. Jag var inte där uppe, det var bara en handfull personer. Men nu har vi jul i vår stad!

   Gilla

   Svara
 3. Thalassa

  Jättebra info som vanligt! Tack för den!
  Ja, digitala klappar är toppen. Vi har vid flera tillfällen gett bort s k upplevelsepaket till vänner. I år gick det dock tokigt med flera p g a pandemin. Vi fick själva i januari bl a en historisk vandring i Gamla Stan. Skulle spara den till en fin försommarkväll… Giltighetstid: ett år.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. Thalassa

    En del stora företag har förlängt, har jag hört, men de flesta svarar ”tyvärr, ingen möjlighet”. Att förlora inkomster för en säsong har varit så knäckande att de inte anser sig klara av detta. Det hade kanske varit annorlunda om de ställt in aktiviteter, stängt restauranger o s v. Men vi är ju många som avstått frivilligt. Synd, men fullt förståeligt.

    Gillad av 1 person

    Svara
 4. Lena i Wales

  Jag såg också lussefirandet får Jukkasjärvi, helt fantastiskt!
  Restriktioner som ändrar hit och dit, känner igen det från Wales.
  Inget lätt läge varken hos dig eller mig eller någonstans.
  Bara att försöka göra det bästa, även om det är motigt just nu.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, det får inte bli för många ändringar, då förlorar man förtroende för att de vet vad de gör.
   Julen och nyår kommer som vanligt – härligt att nå’t fungerar! Blir annorlunda dagar, men mysigt och stämning ska det bli här i alla fall.

   Gilla

   Svara
 5. Pingback: Tack för en underbar dag, Mitsotakis! | ia mitt i livet

  1. iamittilivet Inläggets författare

   För min del var det väldigt bra att han var ute och cyklade! 😉
   Här i Grekland kommer jultomten (Sankt Vasilis) med båt på nyårsaftonskvällen. Upplyst båt sägs också vara en hälsning till återvändande fiskare från deras fruar.

   Gillad av 1 person

   Svara
 6. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s