Nyhetsbulletin del 2 – virusfri (nästan)

Så var det dags för del 2 och jag lovade i förra nyhetsbulletinen att denna skulle vara virusfri, men det kommer nyheter varje dag som berör corona. Jag kan inte utesluta det helt, men tar det på slutet i korthet.
(Upptäckte när jag skrivit klart: Det blev ett långt blogginlägg, men koka en kopp kaffe och läs i lugn och ro! Eller skumma igenom.)

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Tidigare nyhetsbulletiner får du upp om du skriver ”nyhetsbulletin” i sökrutan uppe till höger. Jag täcker inte upp hela perioden mellan tidigare bulletiner och detta.

Källor: ekathimerini.com, neakriti.gr, creta24.gr, radiolasithi.gr

Kanske en nyhet i Sverige också: Frontex (Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån) har hamnat i blåsväder pga avslöjanden i oktober i tysk media om att de ska ha medverkat i aktioner med avsikt att hindra flyktingar i Egeiska havet från att ta sig till de grekiska öarna. Detta strider mot internationell rätt. Frontex chef Fabrice Leggeri svarade att man i en intern utredning inte funnit några bevis medan media hävdar att det finns bl a videofilmer. Nu kräver lagstiftare inom EU att Leggeri avgår.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson sa till Associated Press att hon fortfarande har förtroende för Frontex styrelse men är djupt oroad över anklagelserna. Under ett besök i Marocko sa Johansson att rapporten ”berör mig mycket. Om det är sant är det helt oacceptabelt. En europeisk byrå måste följa EU: s lagstiftning och grundläggande rättigheter utan ursäkt.” (ekathimerini.com)

Grekland, Spanien, Italien och Malta har skickat ett gemensamt dokument till ansvariga inom EU med anledning av att EU:s migration ses över. I dokumentet poängteras vikten av att EU vidtar åtgärder för att säkerställa en större fördelning för medlemsstaterna och fastställer reglerna kring skyldigheterna för länderna vid första inresan. Med hänvisning till behovet av ett effektivt system för återvändande insisterade de också på att gränskontroller inte får leda till skapandet av stora slutna centra på EU-territoriet.

En 16-åring dog i en brand i Thessaloniki, brandorsak tros vara ett elektriskt element (fel på elementet eller felaktig användning oklart). Han var hemma med två yngre syskon som en faster/moster lyckades få ut innan byggnaden var övertänd. 16-ringen hade en fysisk funktionsnedsättning och hann inte ut, brandmännen kunde inte gå in och rädda honom.

På tal om nyheter och Sverige så har det nått nättidning här nere om sonen som varit instängd i 30 år.

Det finns de som har granodling och julgransförsäljning som enda inkomst och de befarar nu att de ska bli utan pengar i år. De är beroende av att virusåtgärderna lättas upp.

De som drabbades av översvämningarna på delar av norra Kreta får i dagarna 600 euro för sina ”omedelbara behov”. Ersättning för t ex hushållsutrustning ska beslutas i dagarna.
På tal om ersättningar så kommer nu en ersättning till vissa arbetslösa (man måste uppfylla speciella krav, t ex att ha varit arbetslös mars-nov) och det kommer ”julklapp” från både arbetsgivare och staten senare i december. Jag har inte studerat de här ersättningarna närmare eftersom de inte rör mig så jag kan inte svara på frågor.
Katastrofen med översvämningen på Lasithi-platån är inte över. Nu tycks det som om någon/något stängt porten från den stora Aposelemi-dammen vilket gjort att vatten inte runnit bort från platån. En utredning är påbörjad.

En hotellägare på Santorini har dödats av en man som kom för att kräva honom på 200 euro (utebliven lön ifjol). Slagsmål utbröt, mannen knuffade hotellägaren så att han skadade huvudet svårt och i ett försök att dölja vad som hänt kastade han alkohol över hotellägaren och satte fyr. Mannen är gripen.
Två stycken män i 20-års åldern i Spetses blev ovänner över en motorcykel vilket slutade med att den ene knivskar den andre till döds.

I förra veckan inleddes en städningskampanj i Aten. Klotter, affischer mm ska bort. Något för andra städer att ta efter!

Esther Cohen, Ioannina, har avlidit i en ålder av 96 år. Hon var en av de få grekiska judar som överlevde andra världskriget och den enda i sin familj. I Grekland finns 20 överlevare kvar i livet idag.

Cistus creticus.JPG

Aladina (Cistus creticus) är en ört som varit bortglömd ett tag. Det är en aromatisk, läkemedels- och biodlingsväxt, känd sedan antiken. Theophrastus och Dioscorides nämner det i sina verk.
Nu marknadsförs i Tyskland i farmaceutiska och kosmetiska produkter som säljs i bl a apotek. Det är en grekisk kemist boende i Tyskland som tagit fram produkterna.
Leefo-institutet i Ahrensburg, Tyskland kom till följande slutsatser efter test: Aladania-te är tre gånger hälsosammare än grönt te. Det skyddar hjärtat fyra gånger bättre än rött vin och är 20 gånger mer antioxidant än färsk citronsaft. Aladania innehåller en extremt effektiv kombination av antioxidanter. Ett glas koncentrerat Aladdin-te har samma effekt som en daglig dos av vitamin C.

Social Solidarity Clinic startades i Rethymno 2008 då volontärer från vård- och hälsosektorn tog sig an att ge papperslösa vård, vaccination osv. Dessa papperslösa arbetar och barnen går i skolan, men de har inte tillgång till den offentliga sjuk- och hälsovården. Igår meddelades att verksamheten tyvärr upphör. Som orsak anges stort slitage på utrustning och volontärer samt pandemin.

På fredag firar Rethymno sitt skyddshelgon (varje stad har ett skyddshelgon, troligen alla byar också) Heliga Barbara. Det är en helgdag. Mer om Heliga Barbara finns här.

Droger och missbruk finns givetvis även i Grekland och på Kreta. Två modiga kretensare trädde fram i Crete TV och berättade om sin alkoholism, hur det började och hur de kom ut i andra änden eller som de säger ”tog tillbaka sina liv”.
I pandemin så finns risk att vi äter mer, äter mycket onyttigt, och konsumerar mer alkohol. En ny ”drog” har dykt upp hos många kretensare: online-spel!

En man i närheten av Iraklio gav sig ut på ett fält med sin traktor för att beskära olivträd. Traktorn antas ha glidit i lutningen, han hamnade under den och var död när räddningsmanskapet kom fram.

Den 20 november kom vintern till de högre höjderna på Kreta! Då blev Ida-massivet snövitt. Om det ligger kvar känner jag inte till.

Romska kommunalarbetare i Iraklio har skrivit brev till arbetsgivaren och påtalar att de bemöts med ”rasistiska beteenden och verbala attacker” från sina kollegor.

I listan över Good Country Index hittar vi Sverige på första plats och Grekland på 46:e. Finns mycket att vara tacksam över i Sverige!

Konflikten i östra Medelhavet
Som jag skrivit tidigare handlar konflikten primärt inte om nationsgränser utan om fyndigheter (bl a gas) och pengar. Det är dock något oklart vem som har rätt till fyndigheterna ute till havs och det är då diskussioner om gränser o likn kommer upp. Det finns flera intressenter med kring östra Medelhavet. För Turkiets del handlar det bl a om ett land som är nära konkurs och som importerar all energi, huvudsakligen från Iran. Grekland har beslutat att vara fria från kolkraft 2024.
– Det var ganska lugnt ett tag, men nu är uttalanden och incidenter igång. Det är EU-toppmöte 10-11 december vilket fått Turkiet att göra en del utspel om att Turkiet tillhör Europa, att EU får bestämma sig angående den turkiska medlemsansökan och att det har flaggats för reformer, bl a demokratireformer, i Turkiet. Den hårda, villkorslösa tonen fungerade inte så bra så nu försöker de tydligen en annan strategi.
– NATO har lyckats lägga en konfliktfri zon mellan Turkiet och Grekland och Stoltenberg har gjort klart att NATO är beredda till hårdare åtgärder.
– Inom EU arbetas det på ett dokument eller en policy inför presidentskiftet i USA. Bland annat önskar EU en samsyn när det gäller hur man ska förhålla sig till Turkiet. Trump-administrationen var ju inte helt negativ till Erdogan och Turkiet.
– Det har pratats om att samtal mellan parterna (Turkiet, Grekland, Cypern) måste komma till stånd. Det har ständigt stött på problem med incidenter och uttalanden. Grekland har vägrat samtal så länge det turkiska ”forskningsfartyget” Oruc Reis opererar till havs. Turkiet har tagit in fartyget till Antalya och är beredda till ”förutsättningslösa” samtal. Blidka EU inför EU-toppmötet eller allvar?
– Igår meddelade den turkcypriotiske ledaren att samtal mellan de två etniska delarna på Cypern måste ha som syfte att det ska bildas två stater eftersom diskussioner om en federation varit resultatlösa och pågått för länge, anser han.

Turkiet har stora interna problem sedan kuppförsöket sommaren 2016. Sex-sju av de som anses ligga bakom kuppförsöket flydde till Grekland där de fick asyl vilket Turkiet var mycket upprörda över. Arresteringar och rättegångar är inte avslutade:
Efter kuppförsöket hålls cirka 80 000 människor i väntan på rättegång och cirka 150 000 tjänstemän, militär personal och andra har avskedats från kontoret eller ställts till förfogande. Mer än 20 000 beräknas vara bara de som har lämnat den turkiska armén.
Förra veckan dömde en turkisk domstol en ledare till livstids fängelse för att ha planerat att störta president Recep Tayyip Erdogan.”  (neakriti.gr)

Virusnyheter i korthet
– Antal böter på Kreta fortsätter att vara högt. Det gäller främst otillåtna ”rörelser” utanför hemmet utan sms och att ha ”glömt” munskydd.
– En stormarknad i området Giofyro , där ett administrativt böter på 15 000 euro och ett upphävande av verksamheten i 15 dagar infördes för några dagar sedan (okänt varför för mig), ålades böterna på 5 000 euro eftersom det öppnades igen!
– En butiksägare upplät olovligt sin butik (som skulle vara stängd) för kortspel. Polisen slog till, beslagtog ”potten”, bötfällde de 7 kortspelarna för otillåten ”rörelse” och avsaknad av munskydd samt för överträdelse av spellagstiftningen.
– Denna andra våg har krupit ner i åldrarna och sänkt medelåldern (från pandemins början) för smittade till 43 år, 30-40 % av de intagna har inga underliggande sjukdomar och 17 döda var under 40 år.
– Sjukvården på Kreta är mycket hårt belastad. Intensivvårdsplatserna är slut på sjukhuset i Iraklio, där vårdas covid19-patienter. Man möblerar om och minskar platser, t ex har avdelningen för kärlsjukdomar på sjukhuset i Iraklio flyttats och sängplatser halverats – den andra halvan har öronmärkts för covid19-patienter. För några dagar sedan var det en olycka (som jag inte hittat) då någon föll tre meter på ett armeringsjärn och den personen fick intensivvårdas i ”vanlig” säng på uppvakningsavdelningen. Läget är också kritiskt i Chania och Rethymno. Med tanke på att Kreta i vissa delar ska täcka vårdbehov för södra Grekland så borde detta vara något som alla respekterar och hjälper vården genom att följa reglerna vi har. Det kan ju vara bra om man själv, en familjemedlem eller en medmänniska kan få vård oavsett anledning.
– Stavros Niarchos Foundation skänkte tidigare i november 174 intensivvårdsbäddar med utrustning och ett femårigt utbildningsprogram. 15 sjukhus berörs, mest Thessaloniki. Leverans beräknas börja i slutet av december och avslutas i februari.
– Smittspårning i Storbritannien visade att flest smittats på köpcentrum och super markets.

Oj, det blev mycket det här! Avslutar med en solskenshistoria: en man i Iraklio föll när han lämnade banken, tappade sina pengar som vinden fick tag i! En förbipasserande hjälpte till att samla in sedlarna och en motorcyklist vid ett trafikljus lämnade sin motorcykel och jagade ifatt en 20 euro-sedel!
Jag kom att tänka på när min 20 euro-sedel blåste ner i havet i Agios Nikolaos i somras…synd att där inte var en dykare i närheten,…men man kan inte ha tur jämt!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

6 tankar på “Nyhetsbulletin del 2 – virusfri (nästan)

 1. Thalassa

  Vilket ambitiöst och omfattande inlägg! Det är så intressant att läsa om något annat också än den här för-de pandemin. Även om vi nu börjar ana ljuset i tunneln, inneslutet i en liten plastbehållare med nål, blir det mer och mer påfrestande. Vi som rätt smidigt och vant gör våra inköp online möts nu av svårigheter att få leveranstider, slutsålda varor o s v. Alltså som i början – när systemen ännu inte var inkörda. Kundtjänstpersonal bävar för veckorna före jul.

  Apropå den inlåste mannen – fast det har du antagligen sett på nyheterna. Brott avskrivet. Han har inte varit inlåst i ordets rätta bemärkelse, utan kunnat gå ut. Oavsett detta måste det vara många tragiska omständigheter bakom detta ruskiga öde.

  Hälsningar från gråruskigt Sörmland!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det blev nog lite överambitiöst, dvs för långt…ska skärpa mig!
   Hörde åklagarens uttalande, skönt att människorna slipper gå genom rättsprocess ovanpå alltihop. Hoppas de nu får den hjälp de behöver.

   Gilla

   Svara
 2. stadsmadam

  En reflektion kring något av allt du skrivit om: En del människor har, dessvärre, mycket kort stubin. Det ska inte mycket till för att kniven ska åka fram, något hårt ska drämmas i skallen på någon annan eller ett dödligt skott ska avlossas. Har det alltid varit så, men vi får mer information om det i dag – eller är fler så frustrerade att de inte kan sansa sig? Eller något annat? Sorgligt och trist är det hur som helst.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Svårt att veta om det är oftare nu än förr, men att brott alltid funnits är jag säker på. Knivslagsmål förr på dansbanor….dräng som blev tokig på sin husbonde…. Jag tror att vi idag får mer information om brott, över huvud taget mer information. Tänk på den tiden när man inte visste vad som hände två socknar bort! Nu har vi allt i vårt vardagsrum – svält, krig, brott – från alla världens hörn. Men också en massa vackra ting som finns i vår värld!
   Jag tror att det ofta är så att en handling kan vara toppen på ett isberg, dvs det har hänt flera saker innan det där händer som får bägaren att rinna över. Och jag tror att frustration blir större i ”dåiga” tider, dvs när vi upplever att vi är orättvist behandlade, inte får jobb, inte har några möjligheter, sitter fast – jämfört med andra.

   Gillad av 1 person

   Svara
 3. Pingback: Nyhetsbulletin och julhälsning från oss! | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s