Dagslägesfunderingar i korthet

Jag drog mig ju tillbaka en vecka för att fundera över allt som hänt och händer. Reflektion behövs och då och då måste man göra halt i informations- och nyhetsflödet för att inte tappa bort sig själv.  Men var står vi nu? Här några korta kommentarer.
Och sista chansen att ställa frågor – se inbjudan längst ner!

Corona
Ja, fallen ökar i Grekland precis som i många andra länder. Jag antar att det är den omtalade ”andra vågen” som startat. Den största ökningen i Grekland är i region Attika där Aten ligger. Att storstäder är mer drabbade än landsbygd och minder orter är också ett fenomen som Grekland delar med de flesta länder.
Ja, även i Grekland märks en trötthet bland människor vilket får till följd att man slappnar av, börjar slarva. Flera andra länder upplever samma sak, bl a England har aviserat att kanske man måste ta till en kort lockdown i höst, Frankrike har problem osv. Det är givetvis en olycklig kombination med slarv och ”andra vågen”. Det kan få katastrofala följder.
Premiärminister Mitsotakis höll i torsdags ett tv-tal till folket med anledning av ovanstående. Han uteslöt inte en kort lockdown, men poängterade att vi gemensamt kan undvika den och att det är en absolut sista åtgärd. Jag antar att man kommer att fortsätta med lokalt striktare restriktioner och lockdowns så länge det fungerar.
Jag känner mig trygg och ganska hoppfull att vi ska klara hösten bra. Visserligen har fallen på Kreta gått från 19 (eller 22 – jag är inte riktigt säker) den 30 juni till 465 idag. Min region, Lasithi, är minst drabbad och är den region som är mest glesbefolkad. Det är bara att fortsätta med råden om handtvätt och avstånd samt följa restriktioner (de är belagda med böter).
En sak som känns trist är att effekterna av vårens lockdown och utegångsförbud inte kan utvärderas. Samhället öppnades gradvis i små steg, men tyvärr öppnades gränsen under samma tid. Som att blanda äpplen och päron. När det skedde så var det stor irritation bland många som tyckte att det var för tidigt och konstigt att det skedde så nära de hårda åtgärderna. Det var som om en stängd dörr svingades vidöppen i ett enda slag. Det gjorde tyvärr också att en del tänkte att det var nog inte så allvarligt ändå.
Smittspårningen, som var effektiv i våras, fick sina törnar. Vi vet inte hur många som kom in i landet med smitta. När turister stannar 1-2 veckor så kommer ju smittspårningen till en återvändsgränd. De enda inresta fall vi känner till är de som upptäcktes vid test vid inresa och testförfarandet blev uppluckrat under sommaren.
Summa summarum: det har varit tufft så här långt, men kanske det tuffaste är framför oss och andra länder. Man kan bara göra vad man kan och se tiden an. Frustrerande, visst, men den energin tänker jag lägga på annat.

Konflikten i östra Medelhavet
Här är turerna och utspelen så många och snabba att jag blir alldeles yr i huv’et! Några fragment:
Turkiet vill att alla som har kust i området ska vara med i samtal och det verkar rimligt. Jag är dock osäker på om Syrien och Libanon har möjlighet att närvara, de har ju en hel del att ta hand om ”hemma”.
EU skulle 24-25 september besluta om sanktioner mot Turkiet, men eftersom landet är positivt till samtal så sköts beslutet upp. Det är dock inte klart när det blir samtal för det tjafsas från en del parter (bl a Grekland) om förutsättningarna för samtal. Jag önskar att de kommer igång snart så spänningen och oron här nere kan lätta.
Konflikten har lärt mig något nytt! I min enfald trodde jag att det fanns två områden i havet: territorialt vatten och internationellt vatten. I konflikten talas det om ”ekonomiskt vatten” och efter att ha sökt på internet fann jag att det finns flera ”havsgränser” och vad kontinentalsocklar har med saken att göra. Plötsligen förstod jag både Turkiets och Greklands argument och vad konflikten egentligen handlar om.
(här kan du läsa om indelning av havsområden)

Jag har tidigare berättat att jag bokat om en resa till England till nästa år och jag ska inte resa någonstans i höst. Om jag haft en resa bokad i höst till någonstans i östra Medelhavet så hade jag avbokat med tanke på virus och konflikten. Två allvarliga omständigheter som hade fått mig att backa. Märk väl – det är hur jag tänker, andra må tänka och besluta annorlunda. Det finns inga ”rätt” eller ”fel”.

Flyktingarna
Ett temporärt läger har upprättats i Moria och utredning pågår. Ett vittne har trätt fram som lär ha sett när elden startade och vem som låg bakom.
39 ensamkommande barn har placerats på ett gammalt hotell i orten Kamena Vourla uppe på fastlandet. De ska bo där några få veckor i väntan på att resa vidare till mottagande länder. Lokalbefolkningen protesterar mot placeringen genom att demonstrera, blockerat vägar så att mat och förnödenheter inte skulle komma fram till hotellet, arrangerat ett tillfälligt stopp i fredags på en riksväg. Migrationsminister Mitarakis uttryckte ”djup sorg” över situationen och: “We ask Europe to show solidarity and we can’t show solidarity to 39 children in Kamena Vourla,” he remarked.  (ekathimerini.com)
Ja, man kan verkligen undra vart mänskligheten är på väg. Självcentrering och egoism gynnar ingen.
Ylva Johansson, EU:s inrikes- och migrationskommissionär, har lagt fram ett förslag till ändrade regler och policy. Det är hög tid att EU kommer vidare när det gäller migration och inte lutar sig tillbaka och litar på att gränsländerna vid EU:s yttre gräns drar hela lasset. Hon säger att det är ett diskussionsunderlag. Det hindrade inte Polen och Ungern från att omedelbart gå ut och säga ”nej”.
Ja, man kan verkligen undra vart världen är på väg med tanke på extremhögerns framfart lite överallt.

En sidohistoria inom migration: här på Kreta var det för en vecka sedan sammandrabbningar mellan pakistanier och lokalbefolkning i orten Tymbaki. Några dagar senare gjorde polisen en kontroll av pakistanier i Mesara-området. 110 personer kontrollerades varav 20 hade papper, dvs tillstånd. De resterande 90 ska transporteras till Aten för avvisning. Att Grekland har gott om ”gästarbetare” som inte har papper i ordning och ”arbetsgivare” som är medvetna om det är ingen nyhet. Grekland behöver ta tag i problemet och rensa upp.

Två kortisar
Svenska företag funderar på att dra ner på sina investeringar i Grekland.
TUI förlänger säsongen till slutet av november. Framgår inte tydligt om det gäller generellt eller bara i Tyskland.

För egen del är jag just nu glad över att ha tagit mig igenom denna dag som bjudit på en mördande hög luftfuktighet. Avfuktaren har gjort ett gott arbete!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Glöm inte: En bloggläsare undrade om jag kan skriva lite om hur jag hamnade här, varför jag flyttade osv. Men oj, tänkte jag, det kan ju bli hur stort som helst! Och vad är en läsare intresserad av? Så en inbjudan till dig, kära bloggläsare, att skicka frågor och undringar till mig.
Skicka på Messenger eller till epost ia.lofquist@live.com (inte i kommentarsfält nedan eller på facebook) senast 27 september. Tveka inte över någon fråga eller undran – de som jag tycker är alltför privata tar jag mig friheten att sortera bort.


Koppla av, upplev och njut av
sydöstra  Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

8 tankar på “Dagslägesfunderingar i korthet

 1. Lena i Wales

  Jobbigt för många på många ställen.
  Vissa delar av Wales är i s k local lockdown, inte mitt område, ännu, men områdena söder och väster om mig har local lockdown, där man bl a inte får lämna eller åka in i dessa områden. Så jag är ganska instängd, kan man säja.
  Konflikten i östra Medelhavet tas nästan inte alls upp här i UK.
  Det som tagit upp ang flyktingar här är att det varit stora protester mot att ta emot flyktingar i en ort i Wales. Vilket välkomnande! Här har man inte mycket till övers för flyktingar eller utlänningar, tyvärr. Man tycks inte inse att just UK är orsaken till många konflikter, bl a i Syrien.
  Inte nog med Corona, vi har Brexit och främlingsförgentlighet också. Jobbigt här nu.
  Sköt om dig!

  Gillad av 2 personer

  Svara
 2. Thalassa

  Ja, det är ingen rolig värld vi lever i nu … men den enda vi har – dessvärre.
  Det rapporteras ju inte så mycket om konflikten i Medelhavet här, men visst kan man följa den om man är intresserad.
  Från de vidriga förhållandena i flyktinglägret på Lesbos rapporteras det däremot i så gott som varje nyhetssändning. Man blir förtvivlad och saknar ord!

  Vad gäller pandemin ligger vi ju hyfsat till här i Sverige – eller LÅG i alla fall för ca en vecka sedan. Nu ökar antalet smittade igen. Inte oväntat, eftersom skolorna börjat efter sommarlovet liksom många andra aktiviteter.

  Jag fattar att hjulen måste snurra, att företag måste få in pengar, att många riskerar att knäckas av isolering och ensamhet. Ändå blir jag så upprörd, rent ut sagt förb-ad, över att se alla tusentals människor i storstäderna trängas i demonstrationer och skrika ”Vi har fått nog! Skippa restriktionerna!” Vadå, fått nog?! Pandemin går ju inte att förhandla med.
  Jonas Gardell fick åtminstone svar på tal av såväl en sjuksköterska som i en ledare i dagens tidning.

  Sorry Ia – lång litania. Jag skulle ju bara säga att ditt inlägg var intressant, sansat och trevligt som alltid.
  Var rädd om dig, du med!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag håller definitivt med dig om demonstrationer. Det har det ju bl a varit i Tyskland och USA – folk vill inte bli ”kontrollerade”. Jag vill så gärna bry mig om mina medmänniskor, men ibland känner jag nu att ok, vill du bli sjuk så bli det men du får inte del av sjukvård osv. Precis som du skriver – viruset kan vi inte förhandla med. Hjälps vi åt så kommer vi att orka!!
   Ha det gott!

   Gillad av 1 person

   Svara
 3. Pingback: Nyhetsbulletin del 2 – virusfri (nästan) | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s