Boktips och inbjudan

Jag har inte bloggat på drygt en vecka, behövde smälta en del händelser. Det gjorde jag bl a under en vacker vandring i tisdags. Eftersom jag haft uppehåll har jag förlängt inbjudan om frågor – se längst ner i PS.

Högsommaren med sitt heta väder inbjuder inte till aktiviteter så det blir mycket läsande av böcker och denna sommar har jag läst väldigt mycket. En del av mina favoriter som jag skrev om i förra boktipset har jag givetvis också läst, bl a den senaste boken om Gamach. Louise Penny är en otrolig författare – böckerna i serien blir bara bättre och bättre.
Här kommer ett urval av sommarens litteratur!

Befrielsen (Imogen Kealey)
Berättelse om Nancy Wake i franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Det som drog mig till boken var att Nancy funnits i verkligheten, hon har själv skrivit en bok om sin tid som ”the White Mouse”. Den är spännande och bra skriven, men jag fick en känsla av att ha hört historien förut. Jag väntade mig nog mer av denna hjältinna. Fast jag vet att skönlitteratur är vad det är så blev jag riktigt besviken när jag kom fram till efterordet. Där redovisas att vissa händelser lagts till, andra dramatiserats mm. Ärlig redovisning, men jag kände mig lurad på vem Nancy egentligen var och vad hon gjort. Och hennes tid i motståndsrörelsen var säkert spännande nog utan en mängd ändringar. Boken är både filmad och TV-serie.
Trots justeringarna en klart läsvärd och spännande bok!

Det sista testamentet (Sam Bourne)
Det här är bra, det är spännande och det är tänkvärt! Om en tavla med Abrahams testamente kunde hittas och om den innehöll drömtexten – vad skulle det betyda för Israel-Palestina-konflikten? Svindlande tanke! Men alla är kanske inte intresserade av ett slut….
Enda nackdelen: den hoppar ganska friskt i tiden fram och tillbaka vilket kan vara irriterande tills man börjar skönja att det behövs, att alla lösa trådar viras ihop, påverkar varandra och leder gemensamt fram till slutet.
Läs!

Ödemark (Yrsa Sigurdardottir)
Grönland. Gruva. Försvinnanden. Glesbygd, Förbannelse. Jag tyckte det lät intressant! Ovanlig miljö för en thriller eller kriminalroman. Och det är spännande och mystiskt i början. Och miljön är så speciell, den är nästan skrämmande i sig själv. För mig kunde berättelsen varit kortare och det känns som om spänningen kommer till en gräns och se’n lyfter den inte vidare. ”Hårresande skräckstämning” – nja, inte riktigt men klart läsvärd och spännande!

Kvinnan som gick över elden (Andreas Karlsson)
En historisk thriller som utspelar sig i Halland 1618. Till vissa delar lokal, men det är en lokal bild av något större: häxeri. Den känns högst trovärdig och genomarbetad. Huvudkaraktärerna blir levande människor med sorger och glädje. Om författaren velat illustrera det knapphändiga, begränsade, utsatta livet som styrdes av arbete och åter arbete så har han lyckats. Det gör den lite torr emellanåt, kunde broderats lite mer utan att fakta hade förlorats.
En bok som gör en historisk del lättillgänglig och intressant!

Brännaren (M W Craven)
Den första boken i serien om kommissarie Washington Poe. Den här kan jag inte berätta så mycket om själva handlingen för det går inte utan att avslöja för mycket. Den är välskriven, väldigt spännande, har humor och ett ”tappa hakan-slut”.
Var beredd på att du inte kan lägga den ifrån dig!

 

Damen med bysten (Karin Brunk Holmqvist)
Då och då behöver jag en dos Österlen och glada skratt – det levererar alltid Karin Brunk Holmqvist. Här känner jag igen österleningar och deras sätt, jag kan t o m sätta ansikte på en del. De människor som finns i hennes böcker är ett utdöende släkte vilket gör hennes böcker extra viktiga. Man behöver inte vara från Österlen för att uppskatta hennes böcker som präglas av värme, tokigheter och allmänmänsklighet.
Läs och njut!

Drönaren (Unni Lindell)
Unni Lindell är ett säkert kort för spänning rakt igenom och att väcka funderingar. Som titeln antyder tar hon här in modern teknologi. Och det blir riktigt ruskigt. Samt föder tanken om en drönare kan vara en väg ut ur ensamhet eller är den en väg in i ensamhet.
Var beredd på att du inte kan lägga den ifrån dig!

 

Där kräftorna sjunger (Delia Owens)
”En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris.” – jag kunde inte säga det bättre själv. En bok som griper tag i en, plötsligen upptäcker man att man hejar på och håller tummarna för Kya. Också en bok som stämmer till eftertanke kring vem som är ”avvikande” och gruppdynamik.
Läs och bli berörd!

 

Dilemmat (B A Paris)
Ännu en bok där jag inte kan berätta så mycket utan att avslöja för mycket. Den utspelar sig inom en mycket kort tidsrymd, vi följer ett par och en födelsedagsfest. Båda parter har något att berätta för den andre, men kanske det är bäst att vänta till efter festen…eller… ”Dilemmat – hur långt skulle du gå för att ge någon du älskar ett par sista timmars lycka?”
Ett dilemma värt att fundera över!

 

Några böcker som inte föll mig på läppen:
Porträtt av döden (Julie Hastrup)

Den fjärde boken i en serie om Rebekka Holm. Den gav inte mersmak. Det är lite för mycket gnäll, kanske någon av de tidigare delarna är bättre men jag avstår.

Man (Oriana Fallaci)
Jag efterlyser då och då förslag på litteratur om Grekland från andra världskriget och framåt och vid ett tillfälle fick jag detta tips. Boken är en  ”pseudo-biography” (blandning av verkliga och fiktiva händelser) om hennes relation med frihetskämpen Panagoulis och vad som hände honom. Jag läste på nätet att boken fick blandade recensioner. Jag orkade ungefär 30 sidor. Jag fann Fallacis berättarstil och språk självupptagen, tung och jobbig. Många ord för ordens skull.

Romanerna om Patrick Melrose (Edward St Aubyn)
Detta är en samling med fem romaner. Jag orkade den första och sedan en bit in på tvåan. Då hade jag ännu inte hittat någon person som jag kunde känna med eller för. Är du nyfiken så läs recensionen i bloggen barabrittiskt!

Lägg gärna till boktips i en kommentar!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Glöm inte: En bloggläsare undrade om jag kan skriva lite om hur jag hamnade här, varför jag flyttade osv. Men oj, tänkte jag, det kan ju bli hur stort som helst! Och vad är en läsare intresserad av? Så en inbjudan till dig, kära bloggläsare, att skicka frågor och undringar till mig.
Skicka på Messenger eller till epost ia.lofquist@live.com (inte i kommentarsfält nedan eller på facebook) senast 27 september. Tveka inte över någon fråga eller undran – de som jag tycker är alltför privata tar jag mig friheten att sortera bort.


Koppla av, upplev och njut av
sydöstra  Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

10 tankar på “Boktips och inbjudan

 1. Thalassa

  Tack för boktips – alltid lika välkommet! Jag laddade ned Brännaren sent igår kväll. Hoppas den inte är så detaljerad vad gäller otäcka, grymma detaljer som första sidorna antyder. Har du läst Cornwalls böcker om bland andra rättsläkaren Scarpetta? Spännande böcker men ett – för mig – skräckexempel på otäcka obduktionsdetaljer.
  Där kräftorna sjunger – JAA – jättebra!

  Så’n tur att det finns obegränsat med bra böcker! Nu blir det ännu mer läsning när vi går mot – i alla bemärkelser – mörkare tider. Höstrusket väntar och virusrapporternas försiktiga optimism har vänt. I förrgår prisades vår strategi av flera aktörer som tidigare hånat den. Det fortsätter säkert att svänga, och jag upprepar vad många av oss sagt hela tiden: det dröjer innan vi ser en relevant utvärdering (kanske omöjlig förresten).

  Var försiktig och ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nej, Scarpetta får jag leta upp. Tack för tipset!
   Det är nog omöjligt. Eller som er svenske guru Tegnell sa i en BBC-intervju när han fick frågan ”Gör Sverige rätt och alla ndra fel?” – Vad som är rätt och fel får vi kanske aldrig veta och det som fungerar i ett land behöver inte fungera i ett annat land. Klokt sagt!

   Gilla

   Svara
 2. Eva/ Leva som Eva

  Tack för boktips, författaren Delia Owens har jag funderat på och nu får jag komma till skott!
  Jag tyckte mycket om den bok jag nyss läste ut: ”Olive, igen” av Elisabeth Strout. Om en kvinna som inte strävar efter att anpassa sig och behaga, om åldrande, om ett liv som inte alltid blir vad man tänkt men ganska bra ändå. Jag har inte läst första (fristående) delen ”Olive Kitteridge” men har sett den som HBO-serie, också fantastisk.

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Lena i Wales

  Fransk motståndsrörelse, intressant.
  Israelfrågan, ja.
  Från Grönland, har aldrig läst om Grönland, vad jag minns. Spännande.
  Unni Lindell, tror hon skrivit roligt tillsammans med Mark Levengood.
  Bra tips, tack!

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. stadsmadam

  Där kräftorna sjunger är verkligen bra! Jag rekommenderar även Patrik Lundbergs Fjärilsvägen som handlar om det svenska klassamhället och om hans mamma. Även hans sommarprat var intressant och berörande att lyssna på.

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Pingback: Boktips med bästa boken 2021 | ia mitt i livet

 6. Pingback: Boktips 6:2022 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s