Boktips 6:2022

Adventstid kan vara full med aktiviteter, julmarknader, besöka vänner, förbereda julmat med mera. Det kan vara gott att tända ett ljus, krypa upp i soffan, ta ett djupt andetag och koppla av med en bok. Eller kanske ge bort en bok i julklapp. Här några tips!
Du hittar tidigare Boktips uppe i menyn samt Boktips Grekland i menyn under TTT – Tips Till Turist.

Alla sammanfattningar av böckernas handlingar är hämtade från bokus.com.

Innan floden tar oss (Helena Thorfinn)
Sofia och Janne packar väskorna för att bosätta sig utomlands. Sofia har höga ambitioner för sitt nya jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Janne ställer motvilligt in sig på att vara medföljande man och ta hand om hem och barn. Samtidigt mördas en ung kvinna, Mukta, av sin man i en liten by långt ute på landsbygden. Hennes småsystrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldrande män. Mötet med verkligheten i Dhaka blir lika omtumlande för svenska Sofia och Janne som för flickorna från byn och deras tillvaro vävs snart samman med de unga systrarnas.
Här ställs olika kulturer och levnadssätt mot varandra. En lärorik och intressant bok. Berättas på ett sätt så dofter och ljud tränger genom boksidorna. Flickorna från byn var de som fängslade mig mest. Boken verkade så insiktsfull och när jag googlade visade det sig att Thorfinn arbetat i Dhaka. Ett enda minus för min del: Sofia. Jag blir hjärtligt trött på hennes karriärtugg och kvinnotjat.
Rekomenderas!

1222 över havet (Anne Holt)
På drygt 1200 meters höjd över havet ligger Finse högfjällshotell, ett klassiskt resmål för norrmän som längtar efter lugn och ro och storslagen natur, en isolerad plats dit man endast kan ta sig med järnväg. När tåget mellan Oslo och Bergen en iskall februaridag spårar ur i närheten av Finse råder full snöstorm. Det finns ingen annan utväg än att evakuera de över tvåhundra passagerarna till det hundraåriga hotellet och tränga ihop dem så gott det går. Bland passagerarna finns Hanne Wilhelmsen, tidigare kommissarie vid Oslopolisen, numera rullstolsbunden efter en skottskada i ryggen. Hon har med åren blivit än mer folkskygg och försöker hålla sig så långt från mänskligt umgänge som möjligt. Men när en av gästerna hittas mördad redan första natten dras Hanne ofrivilligt in i händelserna.
En otypisk Anne Holt, i alla fall utifrån de jag läst. Enligt henne själv kände hon för att skriva en klassisk detektivroman, ta en paus från polisarbete med dna, rättsläkare, bevishantering osv. Och det här är en ”stängda rummet”-historia berättad av Hanne Wilhelmsen. Holt har lyckats skapa en tät berättelse där det hela tiden sker något fast inget händer egentligen. Om du förstår vad jag menar. Oväntad upplösning – precis som det ska vara i ”stängda rummet”.
Rekomenderas, men om du ogillar klassiska detektivromaner så hoppa över den.

Pakten (Sharon Bolton)
Det är en idyllisk sommar och sex unga, begåvade vänner ser fram emot en ljus framtid. Men så slår en eskalerande lek, bestående av våghalsiga utmaningar, fruktansvärt fel. En kvinna och två barn dör. Artonåriga Megan tar på sig skulden för dödsfallen och lämnar de övriga vännerna att gå vidare med sina liv. I gengäld kommer de alla överens om en »tjänst« de ska göra henne när hon väl släpps ut ur fängelset.
Inledningsvis hade jag väldigt svårt för de bortskämda rikemansungarna och visste inte om jag skulle lägga ifrån mig boken. Jag är glad att jag fortsatte för det blir väldigt spännande! Och otäckt! Föder tankar kring om hämnd är ok, går det att köpa sig fri från något, vad lojalitet och svek är och hur långt de kan tänjas…
Nagelbitare som rekommenderas!

Borta för alltid (Harlan Cohen)
Will Klein dyrkar sin storebror Ken. Inte ens då Ken anklagas för mordet på Wills ungdomskärlek vill han tro brodern om något ont. Ken lyckas fly och man tror att han är borta för alltid. Elva år senare får Will veta att Ken fortfarande lever. När hans dåvarande flickvän Sheila sedan oväntat försvinner och av FBI anklagas för att vara en dubbelmördare, bestämmer sig Will för att han måste ta reda på sanningen. Vem mördade hans ungdomskärlek, var är brodern, vem är Sheila och vad har hon gjort?
Jag gillar Coben och har skrivit om honom i tidigare Boktips, t ex Pojken från skogen, Främlingen och Sluta aldrig fly. Vid den sistnämnda skrev jag ”Harlan Coben gör aldrig läsaren besviken”, men jag blev nog lite besviken på denna bok. Den är välskriven, miljöbeskrivande, intressanta karaktärer osv, men intrigen är alldeles för invecklad. Fram emot slutet hade jag svårt för att hänga med och få ihop alla trådar.
Läs den! Det är en bra bok, jag kanske var splittrad.

Råttjakten (M W Craven)
Kriminalinspektör Washington Poe hotas av vräkning och måste i domstol försvara sin rätt att bo kvar i sitt älskade torp när han oväntat kallas till en bordell på en sjaskig bakgata i den lilla nordengelska staden Carlisle, där en man misshandlats till döds med ett basebollträ. Poe förstår inte varför man kopplar in honom. Han är specialist på att jaga seriemördare, ändå vill brittiska underrättelsetjänsten MI5 ha just honom och hans medhjälpare, dataexperten Tilly Bradshaw, till att leda mordutredningen. MI5 misstänker att någon tänker försöka sabotera det stundande toppmötet på det lyxiga herrgårdshotellet Scarness Hall.
Ja, vad ska jag säga!? Craven, Poe och Bradshaw är favoriter hos mig och denna fjärde bok gjorde mig inte besviken. Spänning, underbara landskaps- och miljöbeskrivningar, härliga karaktärer. Bradshaw börjar bli lite slipad i hörnen, men är fortfarande lika underbar. Och Poe är någon man kan luta sig mot. Han har också glimten i ögat.
Jag ser fram emot bok fem i juladagarna!
Tidigare i Boktips:
Brännaren
Svart sommar
Regissören

Mellan djävulen och havet (Maria Adolfsson)
Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. Irriterande vacker och outhärdligt god trollbinder hon alla i sin närhet på festen som avslutar inspelningarna. Alla utom en sur kriminalinspektör som plötsligt känner sig gammal och trött. Nästa morgon är Luna försvunnen. Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden. Under några ovanligt varma vårveckor ställs kriminalinspektör Karen Eiken Hornby inför val som innebär skillnaden mellan liv och död både för hennes egen och för andras del.
Jag tyckte om ”Stormvarning” och det kändes fräscht med något nytt. Doggerland var en landmassa som mellan Danmark och England som för sisådär 6000 år se’n försvann, kvar finns Doggers bankar. Roligt att en författare förlägger sina böcker dit och det ger ju också henne frihet att ”möblera” som hon vill och behöver! Denna bok var underhållande, men inget som jag minns eller som gav mersmak. Mycket kretsade kring relationer och svartsjuka som blev tröttande. Men jag kommer att läsa fler böcker i serien. Om inte annat så för att få resa till Doggerland!
Jag började inte med första boken vilket kanske kan vara en god idé: ”Felsteg”.

Den vidunderliga kärlekens historia (Carl Johan Vallgren)
Romanens huvudperson är Hercule Barfuss, född på ett glädjehus i Königsberg 1813. Det är inte hans kärlek som är monstruös – men han själv. Han väcker människors fasa med sin vanställdhet, han är dessutom dvärg och dövstum, och det är ett mirakel att han överlever. Men han har fått en gåva, eller snarare två. Den ena är förmågan att läsa andras tankar. Den kommer att skänka honom ett våldsamt och märkligt öde, och farliga fiender. Den andra är hans okuvliga kärlek. En flicka föds på bordellen samma natt som han, och samhörigheten med henne, Henriette Vogel, blir ledstjärnan för hela hans liv. 
En riktig juvel! Något så ovanligt som en bok genomsyrad av en fenomenal berättarkonst. Den känns inte svensk utan skulle ha kunnat vara skriven av en fransman eller tysk eller nå’t. Vi får följa Hercule i en tid då det inte fanns hjälp för den som var vanskapt utan det gällde att dra sig fram på olika sätt. Och undvika de som inte tyckte att man hade något berättigande. Det är roligt, sorgligt, hoppfullt, misströstan, spännande, förfärligt, trösterikt. Och framför allt så drivs Hercule av en fantastisk och stark kärlek!
Läs och njut!!! En bok att läsa långsamt, ta till sig och vara tacksam över.

Sly (Sara Strömberg)
Hösten river i Åre. Trots att turisterna ännu glittrar på lyxrestaurangerna har lokalbefolkningen börjat planera för jakten och mörkret… Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev. När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla.
Märkligt nog räknas boken som en deckare, som en spänningsroman. Jag orkade till sidan 50 ungefär. Där lämnade jag Vera vars tillvaro och liv bara var trista, inget hände, ingen spänning. Den stod kvar och stampade. Lyfte inte.
Läs inte såvida du inte tycker om att matas med tristess sida upp och sida ner.

Nu ser jag fram emot att glida bort från tillvaron och vardagen för en riktig högtidsstund. Louise Penny kom i slutet av november ut med bok nr 18 i serien om Gamache. Den är nerladdad till min e-bokläsare och ska läsas sakta och njutningsfullt. Det dröjer ju ett år till nästa!
Fredag den 2 december sänds första avsnittet på Prime av inspelningen av hennes första bok om Gamache. Om jag ska försöka se den? Icke! Penny har själv reagerat på vilka ord de lägger i Ruths mun, men säger sig i övrigt vara nöjd.
Armand Gamache är en av mina favoritkaraktärer och Louise Penny har jag nämnt i flera Boktips, senast med hennes virusaktuella bok The Madness of Crowds (nr 17 i Gamache-serien).

Ha en fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Lämna gärna boktips nedan i kommentar!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

6 tankar på “Boktips 6:2022

  1. Lisa Guldstrand

    Hej Ia!
    Ett tips, jag lyssnade på Sly som ljudbok, mycket lättare att ta till sig den då. Jag blev så glad när jag såg att du läst ”Den vidunderliga kärlekens historia” det är den mest fantastiska och bästa bok som någonsin skrivits, jag älskar den!!!!! Läs alla Maria Adolfssons bäcker om Doggerland, de är jättebra allihop!!!
    Jag kan rekommendera Jonas Moströms böcker, Sarek av Ulf Kvensler samt de två böcker som Camilla Läckberg skrivit ihop med Henrik Fexeus, de är superspännande. Den första Box är riktigt läskig….
    Ha de gött, här ska det bli snö nästa vecka igen 🥺🥶❄️☃️
    Kram Lisa

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Nä, Sly hoppar jag. Klarar dessutom inte av ljudböcker.
      Visst är den underbar! Vilken överlevare! Så mycket kärlek i en tid när tillvaron var hård.
      Jodå, jag kommer att läsa fler av Adolfsson även om jag blev besviken på denna, men ingen författare är konstant bra.
      Ska ta en titt på Moström och på Sarek!
      Läckberg tillhör definitivt inte mina favoriter och Fexeus kallar sig ”mentalist” (vad nu det är för nå’t…). Får se om jag kanske, kanske ger dem en chans…
      Här på Kreta har Vita bergen fått snö och vi kuligare luft så nu är vintern här!
      Kram

      Gilla

      Svara
  2. Thalassa

    Hallå där nere! Sent omsider: tack för boktips! Alltid mycket uppskattat. Några av böckerna har jag läst, men flera hamnar nu på ”nästa nedladdningslista”. Thorfinns böcker gillar jag – har läst tre. Sly läste jag inte ut! Urtrist, tyckte jag också.

    Har du läst Karin Smirnoff? Jag har läst de tre där hon ”for upp till mor, med bror o s v …”. Bra – utspelar sig ju uppe i ”mina” gamla trakter – men jag gillar inte hennes sätt att skriva (vilket många rosar). Nu läser jag hennes ”Havsörnens skrik” (Millenium-serien) som släpptes förra veckan.

    Och så rekommenderar jag Laetitia Columbani. Hon kanske har funnits med bland dina egna tips …
    Må så gott!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Smirnoff orkade jag ungefär 40 sidor, se’n gav jag upp.
      Columbari måste jag kolla in!
      Ditt senaste blogginlägg om bl a snöoväder kan jag inte få upp – ligger det kanske som ”privat”?

      Gilla

      Svara
      1. Thalassa

        När jag efter jättelångt uppehåll fick ihop ett blogginlägg gick det åt skogen. Efter ungefär ett dygn skulle jag svara på en kommentar och allt försvann! Finns ingenstans – eller åtminstone ingenstans där jag kan hitta det. Normalt brukar man ju kunna hitta det mesta i ”borttagetmapp” men icke. Luften gick ur mig helt – igen …

        Gillad av 1 person

        Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s