Boktips 3:2022

Denna gång blir det boktips utan bilder. Det är tillräckligt bökigt och tidskrävande att försöka få ner texten med en hand. Jag har under en tid haft lite otur med böcker, snubblat över en del lågmärken. Så det blir blandad kompott!
Du hittar tidigare Boktips uppe i menyn samt Boktips Grekland i menyn under TTT – Tips Till Turist.

Den som dödade helvetets änglar (Jan Guillou)
Journalisten Ponti och underrättelseofficeren Hamilton stöter på brottslig verksamhet och bestämmer sig för att hjälpa en gammal dam. Båda herrarna är till åren komna men gubbar kan de också.
Jag vet inte vad jag tycker om den här boken. Det är inte en ”typisk” Guillou, kanske det som gör mig förvirrad. Språkhanteringen är som vanligt suberb, glimten i ögat är där och samhällskritiken lika underhållande som vanligt. Men…ja, jag vet inte som sagt.
Tycker du om Guillou så läs den, men var förberedd på att möta något annorlunda!

Söndagsvägen (Peter Englund)
”Söndagsvägen, som bygger på djupgående arkivstudier och intervjuer, är inte bara den sanna berättelsen om ett brott, utan är även en skildring av Sverige under rekordårens topp, och då inte bara av dess välstånd och framtidsoptimism, utan även av dess förträngda och mörka undersida.”
Englund tar oss med på en resa bakåt och jag både nickade och log igenkännande flera gånger. Mordutredningen ”den störtsa i Sverige före Palmemordet” är intressant i sig och ett stycke historia jag var okunnig om. Och Englunds berättarstil är långt ifrån långtråkig eller torr.
Rekommenderas!

Främlingen (Harlan Coben)
Främlingen sitter på sanningar som han låter dig få veta. Det händer Adam och hela hans tillvaro rasar samman när han får veta att hans fru ljugit om en graviditet.
Detta är inte främst en mycket bra thriller utan även en roman som sätter tillit, sanning, ärlighet, moral på sin spets. Man börjar fundera över vad som är rätt och fel. I berättelsen och för en själv.
Rekommenderas!

De hängda hundarna (Jens Henrik Jensen)
Jag fick ett tips om att läsa serien med Niels Oxen, en traumatiserad krigsveteran som lever vid sidan om samhället. Denna boken är den första i serien och här hamnar Oxen oförskyllt i en röra av mord, ett slott och en mycket underlig orden. Boken ska ha filmatiserats.
Jag kommer att läsa fler böcker i serien!

Sluta aldrig fly (Harlan Coben)
På en mordplats i New York hittas stöldgods med kopplingar till en kidnappning för 20 år sedan och kopplingar till en rik familj. Windsor Horne Lockwood III – eller Win, som han också kallas – är omåttligt rik, har egen stil och tar gärna tag i saker. Han börjar nysta i sin kusins kidnappning, sin farbrors mord och tavlorna….
En ovanlig karaktär som jag först hade lite svårt för, men han vann i längden. Win lever i en tillvaro han skapat och styr själv, men allt är inte enkelt – han bär själv på en mörk skuld. Böcker av Corben har blivit tv-serier, t ex Främlingen (netflix) och De var fem (svt).
Harlan Coben gör aldrig läsaren besviken!

Regissören (M W Craven)
Det är jul i Cumbria och lite varstans dyker det upp fingrar och ”#SSU6”- vad är det som händer? Och vad betyder hashtaggen? Det ska visa sig vara betydligt mer invecklat än ”bara” en störd mördare.
Detta är tredje boken om kriminalinspektör Poe. Craven är otrolig på att väva samman intriger och samtidigt ställa frågor på sin spets, t ex är internet ofarligt eller ett verktyg för påverkan? Och jag bara älskar Tilly mer och mer för varje bok!
Rekommenderas varmt (men börja med första boken)!

Några av lågmärkena
Berättelsen utspelar sig på Österlen – den måste jag läsa! Det var Nikes bok (Agnes Lidbeck) där Lidbeck med författarens rätt stuvat om Österlen, men det kunde jag leva med. Att hon påstod att personerna åt ströming var första spiken i kistan – dåliga faktakunskaper. Efter ungefär 30 % gav jag upp. Hon hade då låtit sex personer mala på självupptaget, mest i sina egna tankar, och vi kom ingenstans. Tråkigt och ointressant!
Tordyveln flyger i skymningen (Maria Gripe) – en så’n vacker titel, tänkte jag och snubblade med datorpekaren och hade laddat hem den som lån. Då upptäckte jag att den var för 9-12 år. Jag har aldrig läst något av Gripe, det började bra men jag gav upp efter en tredjedel. Misstänker att jag inte heller tyckt om boken när jag var i rätt ålder. Ytlig och trist.
Många danska författare är mycket bra på kriminalromaner så när jag fick se att Blaedel kallas Danmarks deckardrottning var jag tvungen att läsa Flickan under trädet (Sara Blaedel). Urdålig. Spring!
En ateljé i Paris (Guillaume Musso) – Musso skriver ju så bra! Han finns med i tidigare Boktips med ”Central Park” och ”Återträffen”. Jag gissar att alla författare har rätt till ett bottennapp och ingen är ju perfekt. Mycket tjafs, strunt, segt och tunt.
Från någon som vill dig illa (Karin Alfredsson) – den här verkade lovande! Två barn som var med om hemska händelser på ett sommarkollo har beslutat sig för att hämnas på de personer som gjode dem illa. Kan vara berättat med glimten i ögat eller så är det riktigt finurligt och knivskarpt, tänkte jag. Kanske jag hade för höga förväntningar, men det är bara sjaskigt och elakt. Jag hade väldigt svårt att uppbåda någon empati med ”hämnarna”.
En bok där författaren har ambitionen att ge läsaren en realistisk inblick i hur polisen bedriver spaningsarbete lät som ett originellt och intressant grepp. Tyvärr så är Dödligt dubbelspel (Niclas Franklin) full av tråkiga detaljer och det sker på bekostnad av intrig och driv i berättelsen.

Nu ska jag ägna mig åt en gammal favoritbok. Jag vet inte hur många gånger jag läst den den, men den är värd det. Vilken bok det är? Det kommer i nästa Boktips!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!
OBS! Vandringar och biltur inställda fram till 15 juni pga sjukdom.

10 tankar på “Boktips 3:2022

 1. Thalassa

  Tack för nya boktips! Härligt – framför allt nu med gipspaketet.
  Men jag kommer inte in på dina tidigare tips. Nu kommer jag ihåg att jag försökt tidigare och misslyckats. Från Boktips i menyn klickar jag mig vidare till sidan ”Boktips”. Där är det stopp – alltså jag kommer inte vidare när jag klickar på ”till boktips”. Kan någon länk trilskas eller gör jag något fel? Jag har försökt med både Safari o Chrome.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Mitt fel! Jag har försökt länka, men det fungerade inte. När du håller pekaren över Boktips uppe i menyn så syns en liten ”etikett” strax under där det också står Boktips – klicka på den! Hör av dig om det inte fungerar.

   Gilla

   Svara
   1. Thalassa

    Japp, tack, så funkar det, men rätt ofta blinkar etiketten ”boktips” bara till o försvinner innan jag hinner fånga den. Det kan ju bero på mig/min padda.
    Har förresten läst flera av K Alfredssons böcker och håller med dig om ”Från någon som vill dig illa”. Riktigt dålig! Se’n kan jag inte förstå att man läser OM en bok. Då vet man ju vad som ska hända 🤔. Min svärdotter gör också så. Själv har jag nog aldrig gjort det – inte medvetet i alla fall. Kan ju ha glömt😀.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Nja, ibland läser jag om en bok där ”vad som ska hända” inte har lika stor betydelse som språk, berättelsen, stämningen. Och ibland, men inte ofta, läser jag om en kriminalroman. Eftersom jag vet vad som ska hända kan jag i lugn och ro njuta av karaktärer, detaljer osv utan att läsa snabbt för att få veta ”hur det går”.

     Gilla

     Svara
 2. Birgitta i Umeå

  Hittade ”Dom hängda hundarna” hittade jag på bibblan och som e-bok! Så nu har jag lite mer läsning här på Amorgos.

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Pingback: Boktips 4:2022 | ia mitt i livet

 4. Bara brittiskt

  Oj, Tordyveln är ju en riktig klassiker i barnbokssammanhang. En som fröken läser för klassen.
  Nikes bok ser jag att jag kan strunta i. Jag som kulturgeograf skulle ju bli galen på ett omstuvat Österlen och en massa strömmingar.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Kanske, kanske jag tyckt om den om jag haft rätt ålder, men jag är tveksam…
   Nikes bok gjorde mig bara förvirrad. Och irriterad. Både på geografin och innehållet.

   Gilla

   Svara
 5. Pingback: Boktips 6:2022 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s