Filmdags – historia

Ett nytt inslag i bloggen: Filmdags! I blogginlägg delar jag videolänkar till i huvudsak Kreta men även Grekland under olika teman som t ex mat, resa. Du hittar tidigare Filmdags uppe i menyn under Teman.
Har du någon videolänk som du vill dela med andra får du gärna höra av dig till mig! Kanske din länk kommer med, jag tänker hålla det till 4-5 videos per inlägg.

En bit historia som möter överallt på Kreta i form av minnesmonument, museum osv är andra världskriget. Kreta lär ha varit en av de platser där tyskarnas grymhet slog ut i full blom. I Slaget om Kreta 1941 landsatte tyskarna en mängd soldater via fallskärm. De flesta skadades, tillfångatogs eller dog och denna krigets största landsättning från luften upprepades ingen annanstans. Här en full dokumentär om Slaget om Kreta.

Andra världskriget avlöstes av grekiska inbördeskriget som drabbade fastlandet hårdast. Vi hör ofta talas om motståndsmän, men hur var det med motståndskvinnor? De flesta var support (skötte odlingar, lagade mat osv) till motståndsmän och soldater, men inte alla. I denna filmen berättas om Eleni Papagiannakis, gerillasoldat på Kreta under grekiska inbördeskriget (1942-1949 i tre faser).
Vill du veta mer om henne så sök på Νίτσα-Ελένη Παπαγιαννάκη (Ηλέκτρα).

Nu flyttar vi oss lite längre fram i tiden. Här kommer en film som skulle locka britter till Kreta i början av 60-talet. Youtube-kanalen British Pathé har stort och varierat utbud.

Youtube-kanalen Aylon Film Archives har mängder av filmsekvenser från orter och öar runt om i Grekland – en riktig guldgruva!
Min syster var 1974 i Agios Nikolaos som hon kallar ”en liten fiskeby”. Idag är fiskebyn Kretas femte största stad och huvudort i Lasithi län. Många turister känner till orten, men så här såg den ut 1970:

När vi ändå är i området vid Mirabello-bukten vill jag ta med en film från Spinalonga. Det är en rörande och kort film.
Det finns fler gamla filmer på youtube om och från Spinalonga. De flesta är turistiska – dvs glättiga och mer marknadsföring än dokumentär – och några är väl ok men har förfärlig speaker och/eller musik.

Och det var allt för denna gång!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!
OBS! Vandringar och biltur inställda fram till 15 juni pga sjukdom.

2 tankar på “Filmdags – historia

  1. Thalassa

    Tack för videotips! Kul att se den om Agios Nikolaus 1970. Första gången jag var där var 1988 – det förändrades en hel del på de 18 åren! Spinalongafilmen tittade jag också på. Övriga står ”på vänt” till en annan dag. Ha det gott!

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s