Boktips

Så är det dags för boktips vilket passar bra alla tider på året, men kanske extra bra nu inför sommar och ledighet. Du vet väl att du hittar alla boktips uppe i menyraden under Boktips?

Jag har i tidigare inlägg efterlyst korrekturläsare, undrat om de är en utdöd art. Det fortsätter att förbrylla mig när jag i en text har en ”han” som plötsligen är en ”hon” för att två sidor senare åter bli en ”han”. Eller alla dessa språkfel med -n och -t och -e och -a, t ex ”hennes långa, stiliga make”.
Nu undrar jag hur det står till med översättarna. Jag tror inte att herrskap och tjänstefolk tilltalade varandra med ”du” – svårt att skilja på engelskans you och you samt skral historisk kunskap? Eller att i en text dyker plötsligen det märkliga ”hen” upp på en sida!
Det är illa om svenska språket förfaller i böcker och om översättningar seglar iväg långt från originalet.

Jag fortsätter beta av alla tips jag fått på facebook, messenger och e-post. Det är inte alltid jag hinner samla ihop tipsen och lägga in dem i en bloggkommentar (titta bakåt i tidigare Boktips!) så jag är tacksam om tips lämnas här. Gå bakåt och se lämnade tips i kommentarer!

När bergen sjunger (Nguyen Phan Que Mai)
Jag avslutade förra Boktips med att jag börjat läsa denna boken. Det är en underbar berättelse! Vi får resa genom en del av Vietnams otroligt smärtsamma historia. Krig, jordreform, krig, främmande makt, svält. Nguyen berättar rakt och osentimentalt och hon väver in händelser från sin egen familj. Hon glömmer inte individen – ”krig trasar sönder människor” – och berättar om glädje och vardag. Det blir en vacker berättelse där omständigheter tvingar fram förfärliga men nödvändiga beslut.
Läs den! Den berör. Den ger kunskap. Den ger förståelse.

Labyrinten (Kate Mosse)
Berättelsen pendlar mellan år 1209 och 2005 i Frankrike. I centrum finns ett antal böcker som tillsammans avslöjar den heliga Graalens hemlighet. Den historiska delen grep mig så mycket att jag var tvungen att gå ut på nätet och läsa mer om bl a kättare, olika korståg, Frankrikes enande, occitanska. Den nutida delen…det kändes nästan som om den skrivits av någon annan. Rörig, alldeles för många personer, försöker bygga någon sorts trillerintrig men misslyckas. Försöket att knyta ihop de två tidsperioderna känns konstruerad och långsökt, nästan lite flummigt. Författarinnan berättar alltför detaljerat om allt vilket blir något tröttsamt. I den historiska delen märks det tydligt att hon kan vad hon skriver om.
Läs den om du tycker om historiska romaner!

Under ytan (Ann Packer)
Det är den årliga vårpicknicken vid Clausens damm. Carrie och Mike är 23 år, de har varit ett par i åtta år. Carrie har börjat tvivla på relationen, men hinner inte säga något till Mike innan han dyker. Och allt förändras.
Det kunde blivit en romantiserad eller psykologisk berättelse, men Packer berättar rakt och enkelt. Boken är fri från enkla lösningar eller pekpinnar. Vi får huvudsakligen följa Carrie som kastas ut i en ny miljö, en ny tillvaro, träffar nya människor men hela tiden finns frågorna där som Vem är jag? Vad vill jag? Vart är jag på väg? En berättelse om att lära känna sig själv, att hantera en helt ny tillvaro, vilket inte är så enkelt för någon, kanske speciellt inte dör den som är ung. Till slut måste hon välja och den väg hon slår in på är varken ”rätt” eller ”fel”. Jag hade nog inte valt den.
Ingen bok för den som tror på floskler som ”Allt är möjligt”, ”Man har alltid ett val” eller ”Man styr själv sitt liv”. Klart läsvärd för den som inser att livet, ödet, händelser ibland vänder upp och ner på allt. Allt.

Pojken från skogen (Harlan Coben)
En ny författare för mig och jag ska läsa fler av hans böcker! Vi får träffa Wilde som hittades ensam i skogen för 30 år sedan. Han har återvänt till skogen där han lever ett undanskymt liv. Så försvinner en tonårsflicka och allt sätter fart. Cobens berättarstil liknar Anne Holts – händelserna avlöser varandra, vi drivs framåt, intrigen är intelligent. Och jag bara älskar Hester!
Böcker av Corben har blivit tv-serier. På netflix går just nu Främlingen och på svt De var fem.

Beastly things (Donna Leon)
Om du läst några tidigare Boktips så vet du att det här är en av mina absoluta favoriter. Jag bara måste ha en dos av Guido Brunetti och hans familj samt Signorina Elettra då och då. Och med presentkort i födelsedagspresent kan det bli många i sommar!
Leon har en underbar ironi kring italiensk korruption och andra samhällsfenomen vilken till viss del går förlorad i översättning. Denna gången ska Brunetti lösa mordet på en man som hittas flytande i en kanal, knivskuren. Först måste han identifieras vilket leder till frågan om vem som kan ha velat en snäll och ärlig veterinär något så bestialiskt?
Har du ännu inte upptäckt Leon så gör det!

En sommar i Devon (Lucy Diamond)
En annan födelsedagspresent! Den perfekta sommarläsningen i hängmattan eller på stranden. Här avslöjas hemligheter på löpande band och knepiga relationer reds ut. Alla bidrar med sina tankar och problem, även barnen. Man undrar hur det ska gå för allihop. Slutet gott, allting gott – ibland är det gott så.
En varm bok i fin miljö.

Några böcker som inte föll mig på läppen:
De sju systrarna. Maias bok (Lucinda Riley) – mycket känslor. Nästan bara känslor. Och de styr allt och alla. Jag tyckte Mosse (se ovan) beskrev alltför detaljerat – här tycker jag att det varit roligt och givande att få mer berättat om omgivningar, djupare karaktärer osv. Nej, jag avstår böckerna om de andra systrarna.
Mörkret (Ragnar Jónasson) – det här en första boken i en ”succéserie” som är ”dramatisk och oväntad”. Visst, slutet är i högsta grad originellt, men det räcker inte. Kriminalinspektör Hulda är i centrum och hennes liv är eländigt tråkigt, alla arbetskamrater dumma till henne. En enda lång, tråkig klagosång. Ingen mersmak.

Ha en skön och fin helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Vill du ha fler boktips? Titta in på författarinnan Kim Kimselius blogg!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

9 tankar på “Boktips

 1. Lena i Wales

  Jag har ofta också haft samma tankar som dig, både i böcker och på TV, hur dåligt det ibland är
  med översättningen. Också hur dåligt en del översättare känner till hur samhället fungerar, hur man uttrycker sig i språket och vad det egentligen betyder. Många meningar och ord går ju inte att direkt översätta för då får de en annan mening.
  Tack för boktipsen.
  Trevlig nationaldag, om du firar den!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Fira nationaldag – har liksom aldrig fått igång några traditioner kring dagen, den kom ju ganska sent. Egentligen konstigt och sorgligt att vi inte haft nationaldag längre tillbaka.
   Tack detsamma!

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Toppen! Tack för tips på flera böcker som jag är rätt säker kommer att falla mig på läppen. Håller med om ”De sju systrarna” – efter en halv bok i serien lämnade jag den. Däremot gillar jag Ragnar Jónassons böcker om Hulda. Ska också ge Donna Leon en ny chans.

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. iamittilivet Inläggets författare

  Tips i en kommentar på facebook från Anna-Lena Minadaki:
  Tänkte jag skulle tipsa dig Ia, om några böcker som jag läst under vintern och våren. Anna Tell heter en författare som skriver på svenska,. Är deckare, men med ett tydligt politiskt och socialt budskap. Tre böcker har hon skrivit tills nu, tror att det kommer fler. Fyra dagar i Kabul, Med ont fördrivas och Norr om Beirut. En annan favorit är Jan-Philipp Sendker. Den boken jag gillar mest av honom är Konsten att höra hjärtslag. Han har skrivit fyra-fem till som alla utspelar sig i Asien. Julie Lindahl har skrivit en bok som heter Pendeln. Handlar om skulden man känner när man upptäcker att någon i ens familj varit aktiv nazist under kriget. Till sist en alldeles ny bok som handlar om hur det är att växa upp i Sverige under hedersförtryck. Den är skriven av en kvinna som heter Elaf Ali. Självbiografisk, men helt osentimental. En tjej som orkade slå sig fri och som dessutom lyckades omvända sin pappa, som förtryckt henne under hela hennes uppväxt- Vem har sagt något om kärlek. Hoppas att du ska tycka om någon av böckerna.

  Gilla

  Svara
 4. Pingback: Boktips med bästa boken 2021 | ia mitt i livet

 5. Pingback: Boktips 6:2022 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s