En snäll människa. Och lite annat.

Igår blev jag färdigvaccinerad! Vilken milstolpe! Oro och ängslan lägger sig till stor del, som om en sten lyfts bort. Har skrivit ut mitt vaccinationsintyg idag och funderar på om jag ska rama in det. Det är ju historiskt och exceptionellt att ha klarat sig så här långt i den värsta krisen under min livstid. Nåja, mitt vuxna liv. Den värsta måste ha varit krisen i Grisbukten, men då var jag bara några år gammal.

Vaccinationsläget GR / SE
totalt 5 697 206 / 5 223 973
klara 2 058 287 / 1 486 834
(källor: folhälsomyndigheten och emvolio)

Reseregler
Idag lyfter Sverige bort de 7 dagarnas isolering+2 tester för inresande från EU/EES. Om jag förstår reglerna rätt så finns inget krav på negativt pcr-test för svenska medborgare (som om corona frågar efter medborgarskap…). I juni/juli ska vaccinationspasset komma och då antar jag att Grekland tar bort pcr-test för EU-medborgare. Återstår då bara att Sverige får ordning på smittspridningen – se’n kan jag resa till Sverige! Träffa familj och vänner, fixa några viktiga ärenden. Har jag riktig tur kanske jag kan åka i augusti och då slippa en del av högsommarhettan här nere.

En snäll, vänlig och hjälpsam människa
I söndags hade vi underbart väder! Molnigt, temperaturen behaglig, några regndroppar kom på förmiddagen (jag hade gärna tagit emot en skur!). Livslust och energi infann sig, jag kände för en utflykt och begav mig över bergen till Agios Nikolaos. Parkerade vid marinan, traskade ner i sta’n till favoritcafét Asteria. Fick en fin stund med smarrig crepes och folkglo. Gott om turister utan munskydd, tyvärr. Och överlag lite slarvigt vilket jag fann konstigt med tanke på att de haft ett utbrott.
Jag hoppas att munskyddstvånget snart tas bort för om inte alla följer det så är det meningslöst plus att det är olidligt i hög värme. Jag ser fram emot att kommunicera med människor med leenden, ansiktsuttryck osv!

Hur som helst, när jag skulle förflytta mig igen, gå en sväng, så kontrollerade jag att jag hade bilnyckeln. Jag vet inte varför, kanske mitt undermedvetna var igång. Jag hade ingen bilnyckel! Vände fickorna ut och in, tömde handväskan. Ingen bilnyckel. Alltså gå tillbaka samma väg som jag kom och under tiden funderade jag över olika lösningar. Kunde bilnyckeln ligga vid bilen? Satt den i bildörren? Om den var helt borta, hur tar jag mig till Ierapetra – buss eller ringa nå’n? (jag har en reservnyckel hemma)

Kommer fram till bilen, tittar på marken – ingen bilnyckel. Tittar på dörrlåset – ingen bilnyckel. Så fångas min blick av en vit fläck på sidofönstret – vad är det? Jo, en lapp från en vänlig, snäll och hjälpsam människa som tagit hand om bilnyckeln! Jag ringde upp, vi fick kontakt, jag tackade si så där 3-4 gången, tror att jag även bockade några gånger.

Innan du nu startar med att det är ”typiskt grekiskt” av honom så kan jag stoppa dig. Jag har i mitt liv träffat en mängd snälla, vänliga och hjälpsamma människor och de har haft olika nationalitet. Det är snarare bundet till personlighet, karaktär eller liknande. Jag är övertygad om att det finns gott om sådana människor på vår jord. Chansen att träffa på dem ökar om man själv inte utgår ifrån att de man möter vill en illa eller är beräknande eller otrevliga. Visst finns det så’na typer också, men vi kan i alla fall börja i vänlig anda när vi möts!

Lite av varje
Denna veckan ska vi ha väder som liknar majväder trots att det är juni, men vi har större delen av maj haft juni-väder så det finns väl nå’n sorts logik. Panda mår inte bra så jag kan tyvärr inte dra nytta av den lägre temperaturen för vandringar. Hoppas killarna på verksta’n ringer snart för att meddela att de fått en lucka!

På stranden i förra veckan dök det upp ett militärfartyg vid horisonten. Undrar om det är dags igen med militär närvaro på samma sätt som ifjol. Jag måste verkligen uppdatera mig om konflikten i östra Medelhavet!

Igår läste jag att svenskar ringer och vill avboka eller omboka tiden för vaccindos 2 trots att de fick tiden redan när de fick den första dosen. Känns lite bortskämt och egocentriskt, tycker jag. Det är en stor apparat att utföra miljontals vaccineringar med korrekt mellanrum mellan doserna. Vaccinering är ingen rättighet, som jag ser det, utan en förmån.
Lite senare såg jag en dokumentär om Eritrea på svtplay. Svårt att förstå och ta in. Skrämmande. Och nästan lika skrämmande hur okunnig jag var om utvecklingen och situationen i Eritrea (kallas ”Afrikas Nordkorea”!). Det nämndes orter och fängelser så jag gick ut på Google Maps. Och jadå, de syns i satellitläge. Svindlande tanke att jag ligger gott i min soffa och tittar på byggnader där folk ligger som packade sillar i sovsalar, blir slagna och t o m inlåsta under jord. Kändes bisarrt. Absurt.
Tänk så olika vi människor har det. Alla är vi människor, men lever under så olika förutsättningar ekonomiskt, ekologiskt och politiskt. Och tänk så tacksam jag kan vara som lever i priviligierade västvärlden vilket betyder att jag har tak över huvudet, mat i magen, kläder på kroppen. Och är vaccinerad.

Detta inlägget skulle egentligen vara fullt med boktips, men så blev jag färdigvaccinerad och träffade den snälla människan. Så det blir boktips nästa gång!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!


Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

15 tankar på “En snäll människa. Och lite annat.

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det lär ju finnas så många lediga tider så det ordnar sig säkert. Viktigt att mellan perioden blir rätt. Ring och fråga hur ni ska göra!

   Gilla

   Svara
 1. Bo Gillsten

  Skönt att höra om din snälla människa. Hade en liknande upplevelse för några år sedan då jag tappade min bilnyckel på stranden Ellafonissi. Det var en ung turist som funnit den och hade tagit sig tid att gå runt till flera cafeer eftersom de tänkte att jag lämnat meddelande någonstans. När jag sedan frågade efter om någon hittat ett par nycklar lyckades vi finna varann. Underbar känsla att någon gjort sig besväret att lämna meddelanden.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Thalassa

  Härligt, positivt inlägg! Ja, det känns underbart att vara färdigvaccinerad. Grattis till spruta nummer två! Det var också roligt att läsa om ”din snälla nyckelräddare”. Man blir så glad, men samtidigt har jag ofta undrat över varför vi blir så överraskade över att träffa på dessa ärliga och hjälpsamma personer. Om jag själv hittar ”något” lämnar jag förstås in det till ägare el polis. Det är jag övertygad om att du också gör, och jag kan nästan svära på att alla jag känner gör så. Varför skulle inte de flesta andra göra så? Missförstå mig inte – givetvis ska vi visa både tacksamhet och glädje!
  Ser fram emot boktips!
  Ha’ det!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Givetvis lämnar jag också in saker eller hjälper den som ser förvirrad ut eller…ja, vad som nu händer. Att jag reagerar på och vill lyfta fram att det finns vänliga, snälla och hjälpsamma människor beror på att jag tycker att människor ofta tänker tvärtom eller det är i alla fall vad de säger. Som den här händelsen med bilnyckeln – jag tror många skulle kommentera direkt med att ”trodde du inte att bilen var stulen?”. Varför utgå ifrån det värsta när det inte behövs, när en så’n inställning nog föder att det går snett? Man ska inte vara naiv, men inte heller misstänksam och ohjälpsam.

   Gilla

   Svara
   1. Thalassa

    Håller med, och du lyfter fram detta med ”folks” inställning på ett, som vanligt, jättebra sätt! Erkänner villigt att jag hör till dem som ofta reagerat med ”vilken himla tur du hade som fick tillbaka …”. Ändå har jag själv fått tillbaka väska med plånbok m m.

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Lena i Wales

  Grattis till sprutan!
  Hoppas verkligen Sverige får ordning på smittan. Jag vill också till familjen där.
  Vilken tur att det finns så många snälla människor. De är i majoritet, men oftast är det de elaka som märks. Måste varit en otrolig lättnad när du fick tillbaka nyckeln.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vi får hjälpas åt att lyfta fram de snälla, vänliga och hjälpsamma. Och försöka vara just det till de andra (men det är inte alltid så enkelt…).
   Ja, jag hoppas Sverige får ordning på smitta och att vaccinpasset kan underlätta. Känner att jag vill en sväng till Sverige.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 4. stadsmadam

  Jag tror också att hjälpsamhet och vänlighet beror på karaktär snarare än på nationalitet. Det handlar i viss mån om att inte vara för bekväm också, att inte tänka ”någon annan löser detta”. Det där med ombokningar, eller försök till ombokningar av spruta 2, tycker jag är idiotiskt! Har inte sjukvården nog att göra utan ska även ta hand om egon som tycker att givet datum inte passar med deras semesterplaner? Trött blir jag! Jag är så lyckligt lottad att jag fick spruta 2 häromdagen, men om det hade varit dags mitt i min semester hade jag inte ens drömt om att belasta vården med knorrande om datumbyte. De har viktigare saker att göra och jobbar häcken av sig.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jo, det kräver att få ändan loss, lite aktivitet!
   Helt otroligt! Pandemin har pågått så länge, flera har varit och blir allvarligt sjuka, en del dör, alla har ropat efter vaccin – men semestern går före att få ett stopp på eländet! Absurda prioriteringar.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s