Nyhetsbulletin

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Förra nyhetsbulletinen hittar du här. Jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska. Tänk på att nättidningar ofta är reklamfinansierade så text är inskjuten mellan reklamannonser.

Som jag skrivit tidigare behöver jag hitta ett nytt format för Nyhetsbulletin och jag provar mig fram. Lämna gärna synpunkter i kommentar!

Byggen – nya och gamla
Tidigt en söndagsmorgon föll en bit av en klippa ner på ett semesterboende i Agia Fotia, Lassithi län. I lägenheten fanns en familj: man, hustru och 9-årig son. Brandkår m fl ryckte ut och grävde fram familjen. Hustrun dog. Mannen och sonen fördes till sjukhus med mindre skador. Familjen var från Slovenien (Tjeckien i vissa artiklar, även Litauen har nämnts) och skulle åka hem på söndagen.
Händelsen har resulterat i artiklar där det framförs kritik mot placering av byggen. Till exempel nämns ett pågående hotellbygge vid Rethymno som placerats på Kretas största förkastning. Jag har bloggat om att fina, vackra området Tholos kommer att förstöras av en anläggning och i förra veckan kom information om planerat hotellbygge vid stranden Falassarna på västra Kreta. Om planerna går igenom vill bolaget fortsätta genom att bygga hotell vid stranden Elafonissi (också på västra Kreta).
Detta ger mig flera funderingar! Först – varför måste hotell ligga så överdrivet strandnära? De flesta människor idag går på gym en eller flera gånger i veckan – orkar de då inte gå en bit till stranden? När det gäller Tholos skulle byn Kavoussi vinna på att hotellet las längre upp. Vill turisterna besöka ”genuina”, levande byar får de minsann hjälpa till med att hålla liv i dem.
Det andra – vet inte myndigheter vad Natura 2000 är för nå’t? Falassarna och Elafonissi är båda sådana områden. Här borta hos oss projekterades vindmöllor i ett Natura 2000-område (Thripti), men det blev stora protester. Om planerna är helt skrinlagda eller bara lagda i malpåse känner jag inte till. Om stora delar av naturen, och tillika viktiga naturområden, slarvas bort så står vi med…ja, ingenting. Arter försvinner och kan inte tas tillbaka.
Det tredje – bygga på Kretas största förkastning? Visst, det är pengar som styr i Grekland, framför allt inom turistsektorn, men nå’n måtta och sans får det väl ändå vara!

På tal om vindmöllor så ska sådana sättas upp på Lassithi-platån för att ge el till byarna där uppe. De första sju sätts upp i början av nästa år.

National Road (BOAK)
I mitten av november kom nyheten att nu är projekten finansierade, nu blir det ny väg ”från öst till väst” på Kreta! Det blir landets största investering i ett vägprojekt. Många jublar, en del klappar sig på bröstet. Det är bara en liten, liten detalj: det är inte alls ”från öst till väst” utan från Chania till Agios Nikolaos. Öster om Agios Nikolaos finns liksom inte Kreta för beslutsfattare och andra. Lilla Sitia blir bara mer och mer isolerat. Där byggdes en bro i början av 90-talet dåvarande BOAK-projektet. En bro som fick uppdateras och återinvigas för några år se’n eftersom den inte längre uppfyllde nutida krav. Nu används den faktiskt, men BOAK-delen slutar en bit efter bron.
Det är lustigt. Eller egentligen inte lustigt, men jag känner igen prioriteringen från Skåne. Det är stor skillnad på västra och östra Skåne när det gäller kommunikationer med mera. Större städer trycker på, landsbygd får stå tillbaka.
Vägbygget har dock redan åkt på patrull med försening Neapoli – Agios Nikolaos.

Två andra projekt har dykt upp. Tunnel från Kera upp till Lassithi-platån vilket givetvis skulle underlätta, men kostnaden måste bli enorm. Det andra är diskussioner om tågförbindelse från nya flygplatsen Kastelli, men det är nog mest på idéstadiet.

Migranter
För cirka en vecka sedan hamnade ett fartyg med 450-500 migranter (olika antal i artiklar) i sjönöd. Du har troligen hört talas om händelsen eftersom den rapporterades i Sverige. Först på plats var ett tankfartyg och två lastfartyg som la sig som vågbrytare för att skydda fartyget. Grekiska kustbevakningen startade tillsammans med lokala och italienska fiskebåtar en räddningsinsats och fartyget togs in till Paleochora på Kretas sydvästkust. Lokalbefolkningen, Röda korset och andra stötte upp med olika insatser, bl a mat. Alla dessa människor måste givetvis tas om hand vilket fick ske med olika tillfälliga utlokaliseringar då det inte finns möjlighet att inkvartera så många personer på ett och samma ställe.
Sjöfartsministern gick ut och gratulerade kustbevakningen till räddningsaktionen. Myndigheterna passade på att rapportera att de räddat 1 500 människor sedan januari i år.
Grekland har bett EU om hjälp att placera ut migranterna.

Min fundering: det skorrar i mina öron när sjöministern gratulerar kustbevakningen och när grekiska myndigheter slår sig för bröstet när de meddelar hur många migranter de räddat. Det är samma kustbevakning som genomför push-backs. Och myndigheterna ”glömde” redovisa hur många de pressat tillbaka och hur många som lyckats ta sig iland bara för att placeras i gummiflotte pressad österut.

Är du intresserad av vad som händer runt om i världen, kanske framför allt i Medelhavet som ju är nära oss alla i Europa, så ta en titt på InfoMigrants. Där kan du bl a läsa om Idris Hassan som deporterades från Sverige och hamnade i Italien.
Det finns flera som försöker ha kontroll över och rapportera om push-backs mellan Grekland och Turkiet. Jag följer aegeanboatreport som drivs av en norrman.

Högerregeringar sveper ju fram lite varstans och humanismen blir ett offer. Italien har beslutat att NGO-fartyg inte längre får angöra italienska hamnar utan ska gå till det land där fartyget är registrerat. Detta har utlöst en konflikt mellan Frankrike och Italien där ett fartyg inte tas emot av Frankrike av principskäl. EU regerade: The situation is “mind blowing”. Till slut fick de gå in nå’nstans (jag vet inte var) och bl a Norge har gått ut med att de kan ta emot några av migranterna.

Vad håller vi på med? Vad gör vi mot våra medmänniskor?

Övriga nyheter i korthet
Olyckor duggar tätt, tycker jag. En man utanför Rethymno blev överkörd av sin traktor och dog. En ung tjej från Kreta blev påkörd i Thessaloniki och ligger nersövd på sjukhus. Utöver detta har en man fallit från andra våningen i Larissa, en bebis fallit från en balkong (tror att det var i Aten) och en kvinna hittats död i sin säng i Platanias här på Kreta. En budbil blev stoppad uppe i bergen nå’nstans och rånad på sin kassa. Rättegången mot en hotellägare här på Kreta som betalade ut löner och sedan krävde tillbaka pengarna från de anställda har skjutits upp.
Och lite annat smått och gott som händer överallt i världen.

En irländare som gick naken i centrum i Iraklio har arresterats. Identifieringen var svår eftersom han inte hade några handlingar…

Fler och fler anmälningar om barnmisshandel och sexuellt utnyttjande av barn kommer upp. Det verkar som om ett lock lyftes för några månader sedan. En del menar att ökningen beror på pandemin. Man vill inte lägga sig i, bli ovän med grannen osv. Tilltron till rättssystemet är tyvärr mycket låg vilket kan vara en faktor som gör att man inte anmäler brott.
En annan skandal har seglat upp som rör nå’n sorts organisation som heter Ark of the World (Kivotos tou Kosmou). Det rör sig om förskingring av pengar, misshandel av barn, barnarbete – ja, det tar liksom aldrig slut. Jag har väldigt svårt att få grepp om skandalen. En orsak är att volontärer säger olika saker så jag vet inte vad som är sant, det är bara rörigt. Organisationen är välkänd i Grekland och många barn har blivit hjälpta på olika sätt. Jag hoppas att det som nu kommer fram är fakta och inte illvilliga rykten. Jag får återkomma när jag vet mer. Om jag kan reda ut det.
(klicka på #charity-taggen i artikeln så kommer alla artiklar upp)

Avlyssningsskandalen växer. Nu har Syriza (oppositionen) kommit med utspel att premiärministern avlyssnar ministrar och även hustrur. Inga namn nämns i utspelet. Mitsotakis är givetvis upprörd och tillbakavisar anklagelserna. Det är väldigt svårt att få grepp om avlyssningsaffären eftersom pressen är som den är i Grekland – sämst i EU.
En effekt av avlyssningsskandalen (den första) är att Grekland kommer att, som första land (i alla fall i EU), förbjuda försäljning av spyware. Undrar hur de tänkt kontrollera det.

Iran och Grekland har hållit kvar fartyg för varandra, men nu är det grekiska fartyget släppt av Iran så nu är det över och sjömännen hemma i respektive land.

En 8-åring med komplicerad bihåleinflammation har opererats på sjukhus i Iraklio. En solskens- och kompetenshistoria.

I sitt arbete med herrelösa hundar och övergivna valpar tar nu kommunpoliserna i Ierapetra hjälp av…just det, en hund!

Olivskörden visar ett rekordår på hela Kreta och priset ligger högt! Elever vid två skolor i Lassithi län har plockat oliver från äldsta olivträdet på ön och deltog i workshops. Tradition och kunskap förs vidare!

Undersökningarna angående naturgas börjar igen söder och sydväst om Kreta.

Greklands befolkningsminskning är ett stort problem. Invandringen och barnafödandet behöver öka.

Och något som inte är någon större nyhet: greker tycker inte om fysisk aktivitet. Det har t o m minskat under pandemin.

Nu åskar det så kraftigt att jag måste sluta!
Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

3 tankar på “Nyhetsbulletin

  1. Pingback: Nyhetsbulletin – årets sista | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s