Nyhetsbulletin

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Förra nyhetsbulletinen var uppdelad i två delar, här finns del 1 och här del 2. Jag täcker inte upp hela perioden mellan de inläggen och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska. Tänk på att nättidningar ofta är reklamfinansierade så text är inskjuten mellan reklamannonser.

Som jag skrivit tidigare behöver jag hitta ett nytt format för Nyhetsbulletin och detta är första försöket. Lämna gärna synpunkter i kommentar!

Eskalerande konflikt och pinsamheter
Vi börjar med att konstatera att konflikten mellan Turkiet och Grekland fortsätter att skärpas till. Nu gäller det inte främst kontinentalplattor och gasen i östra Medelhavet utan huruvida Grekland har avmilitariserat öarna närmast Turkiet eller inte. Det är tjafs om avtal och fördrag och vem som uppfyller vad eller inte uppfyller. I mitten av september öppnade FN sin 77:e session och då var alla där. Erdogan attackerade Grekland i sitt tal och Mitsotakis gjorde klart i sitt tal att ingen ska hota Grekland. Erdogan har skrivit brev till flera FN-länder och Mitsotakis är nästan mer ute på besök hos olika ”allierade” än hemma i Grekland. Som jag skrivit tidigare: vill du hänga med i svängarna så läs någon grekisk nättidning. Och tro inte att ”det är ingen fara för båda är NATO-länder” för läget är otroligt spänt. Jag kan påminna om att sommaren 2019 hade vi grekiska militärfartyg (jag kan inte skilja på flotta och marin) i stort sett varje dag utanför vår kust här i sydost.
Undrar du vad som hänt i avlyssningsskandalen? Det undrar jag också. Det är locket på.
Så till en pinsamhet för Mitsotakis och regeringen. I samband med att han var i USA blev han intervjuad av CNN (starta vid 7:34). Han får fråga om anklagelser riktade mot Grekland från Turkiet om brott mot mänskliga rättigheter när det gäller migranter – alltså push-backs. Mitsotakis har fått frågan tidigare av utländska journalister och lyckas här återigen prata bort alltihop genom att rikta strålkastaren mot Turkiet. Han får en följdfråga om vad Turkiet skulle vinna på sina enligt Grekland felaktiga och falska anklagelser. Och det är nu det blir pinsamt! Samtidigt som Mitsotakis svarar visas en filmsekvens från Turkiska kustbevakningen där ett grekiskt kustbevakningsfartyg sätter människor i en gummiflotte och sedan kör därifrån. Mitsotakis är givetvis inte medveten om att filmsekvensen visas och han måste ha varit heligt förbannad när han såg klippet. Uppföljning i grekisk eller internationell press? Ingen som jag har sett.
Idag kom en annan pinsamhet. Migrationsminister Mitarachi har gjort bort sig – igen. På Twitter har han med hjälp av ett gammalt klipp som inte visar det han vill påtala och framför allt inte i år fått igång grekisk press som utan kritik rapporterar ”nyheten”. Enligt aegeanboatreport innehåller Twitter-inlägget inte ett enda rätt:
”In his post on Twitter today he claimed that the boat was pushed towards Greece while in fact it was actually stopped by Turkish authorities. But it didn’t stop there, he even tried to play the hero card, by saying the people was saved by Greece, they were not, all 46 was in fact taken back to Dikili, Turkey.”
Läs själv hela blogginlägget hos aegeanboatreport.com. Och tycker du det är märkligt att grekisk press ställer upp så vill jag påminna om Greklands rankning när det gäller pressfrihet.

Befolkningsnytt
Jag har tidigare nämnt att regeringen är bekymrad över ”brain drain”, dvs att så många unga flyttar utomlands samt att Grekland i juli hade den högsta arbetslösheten i EU. Google ska satsa i en ”hub” utanför Aten och regeringen gläds över investering och nya jobb. Kanske det går att locka tillbaka en del som flyttat utomlands. Andra är mer försiktiga och menar att det är inte Google i sig som skapar jobb utan företagen runt omkring – om de vågar och kan satsa. Jag vill tillägga att regeringen gärna slår sig på bröstet för den ökade digitaliseringen, men den påbörjades faktiskt under stödlånsåren som ett krav från långivarna. Rätt ska vara rätt.
Grekland står sedan 2011 inför befolkningsminskning och en ökad andel äldre. När det gäller födelsetal inom EU så ligger faktiskt Grekland och Italien på tredje plats på listan över lägsta födelsetal. Det betyder att den arbetande delen av befolkningen kommer att minska. I dagarna offentligjordes ett förslag om att förlänga moderskapspenningen från sex till nio månader inom den privata sektorn. Jag misstänker att fler förslag lär komma!
Att Grekland har en tunggrodd byråkrati är inget nytt. Fyra av tio anställda i det offentliga är över 55 år och under stdlånstiden var den anställningsstopp. Det finns de som menar att åldern är ett problem vid modernisering, andra menar att det är mentaliteten. Jag misstänker att ett problem kan vara ”livstidsanställningar” (som det inte är så längesen vi hade i statlig sektor i Sverige). År 2023 ska 18 000 nyanställas, till viss del ersätta personal som går i pension. Låt oss hoppas att byråkratin inte ”sitter i väggarna”!

En rolig och rörande uppdatering!
Du som följer bloggen kanske minns att jag var på en fotoutställning här i sta’n? Dimitri Messinis berättade då att en flicka på ett foto hade kontaktat honom ett antal år senare. Nu har han utställning i sin födelsestad Drama här i Grekland och hon är där! Och hon blev intervjuad – delar av videon (den är 2:30 minuter) är på grekiska, men hon pratar engelska.

Övriga nyheter i korthet
(länkar till artiklar – använd översättningsfunktionen i webbläsaren)
Mykonos börjar bli redigt trötta på glitter- och champagneturister. I Ierapetra har caféer och tavernor inte fått in lika stor inkomst som beläggningen på hotell antyder – en effekt som många mindre ”kända” turistorter känt av. På Kreta har flera hotellägare, tavernor osv fått elräkningar både tre och fyra gånger högre än vanligt! Vi lär se ökade priser och tyvärr också konkurser.

Undrar du hur det gått och går för det jordbävningsdrabbade området kring Arkalochori – Archanes? De hade ju stora jordbävningar och har haft kontinuerliga jordbävningar i över ett år. Ersättning? Nja, byråkratin har gjort ett misstag så endast de i Arkalochori kommun får ersättning, inte de omkringliggande kommunerna. Och det finns de som fortfarande inte kunnat flytta in i sina hus. Läs mer här

Hur går det med bygget av nya flygplatsen i Kastelli (den som ska ersätta flyglatsen i Iraklio)? Här finns information, bilder och video!

Jamie Oliver har varit i bl a Tessaloniki för TV-inspelning och Bette Midler har besökt Knossos och Iraklio!

Hemlöse tysken Frank har hållt till runt lejonfontänen i Iraklio och stört caféer, butiker och människor. Han har nu dömts till 18 månaders fängelse. Jag har också stött på honom och fängelse är det sista Frank behöver, han är en mycket sjuk och störd människa. Några dagar efter artikeln kom en artikel om en annan hemlös, Minas, som tackat ja till det program som finns för hemlösa och fått hjälp. Olika falla ödets lotter.

Besöka familjegraven för att lägga blommor och upptäcka att där ligger en annan person begravd – är det möjligt? Ja, i Rethymno.

Ett projekt har startats som ska undersöka och ge förslag på vandringsleder i Lasithi. Jag hoppas verkligen att de kommer att ta hjälp av herdar och äldre befolkning – då kan det bli ett fantastiskt vandringsnät (och jag blir utan jobb, men allt tar ju tid i det här landet…). Entreavgift 3 euro för att gå Richtis-ravinen har fått delat mottagande. Jag ser absolut inget fel i avgiften. Naturen är fri, men markeringar, röjning, infotavlor osv är det inte.

På bara några dagar har holländare drabbat samman i Hersonissos. Först ett slagsmål mellan två personer och jag kan inte hitta artikeln. Några dagar efter var det dags för en regeltärr misshandel där en person fick föras till sjukhus och ett antal personer greps. Om sinnet eller spriten eller vad det kan vara rinner till bör man kanske fundera över fängelsevistelse utomlands. Och grekiska fängelser är inga hotell. Det borde också ha stoppat tjuvarna som under ett bröllop passade på göra inbrott i gästernas fastigheter!

Svenska har anmält våldtäkt nära Gerani på Kreta. Fallet pågår. Båda gärningsmännen är gripna (länkar i artikeln till tidigare artiklar), men idag ska de ha släppts. Följ fallet på neakriti.gr (välj Chania).
Polis från Ierapetra som i Neapoli försökte stoppa ett bråk blev misshandlad och ligger nu på sjukhus.
I tisdags förmiddag hörde jag en helikopter. De letade efter en försvunnen simmare som inte hittades. En kvinna drunknade igår i Almyrida.
Turist som föll från klippa nära Akropolis rättades till grekiska som begick självmord
Mängder av hasch, över 12 kg, beslagtogs i Rethymno. Och ett växthus i Ierapetra innehöll inte grönsaker utan cannabisplantor.
Man hittad med avskuren hals, polisen misstänker olycka. (!)
För tredje veckan i rad är Lasithi län det län i Grekland med flest fall av coronavirus i proportion till dess befolkning i hela Grekland. Siffror för landet i helhet den 4 oktober.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

3 tankar på “Nyhetsbulletin

  1. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s