Nyhetsbulletin – del 1 av 2

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.
Källor: hxonews.gr, radiolasithi.gr, neakriti.gr, anatolh.com, theguardian.com och ekathimerini.com.
(använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska)

Så brukar jag inleda varje Nyhetsbulletin, men idag blir det annorlunda. Grekland skiljer sig inte från andra länder i världen, men det är märkliga kontraster i detta landet. Å ena sidan sorglösa, njutande turister i en sektor där de arbetar som hårdast under året i juli-augusti (de två är i och för sig också kontraster). Å andra sidan är det ”business as usual” med kriminella handlingar samt individuella katastrofer och kriser.

Idag ska vi titta lite mer på den mörka delen av tillvaron, så’nt som inte ruckar på de stora världshändelserna och som ofta bara blir en notis:
– 28-åring arresterad i norra Grekland efter att en 15-åring anmält våldtäkt.
– En 45-årig man räddades ur havet men dog på stranden i närheten av Chania, Kreta. Det är fler under sommaren som drunknat, både greker och utlänningar, senast igår drunknade en 6-åring vid Korinth.
– På Kefalonia misshandlades en skatteinspektör av en pizzeriaägare vid en inspektion.
– Två 17-åriga gruppledare är efterlysta sedan föräldrarna till en 13-åring anmält till polisen att de båda vid två tillfällen slagit 13-åringen och hans vänner på ett sommarläger.
– En polis greps av polis (jo, du läste rätt!) sedan han följt en patient till sjukhuset i Lamia där han (polisen, alltså) började skrika, hota personalen, slog en sköterska i ansiktet och sparkade en annan i magen samt avslutade med att han skulle bränna ner sjukhuset.
– På 24 timmar skedde två kvinnomord – ett på Kreta, ett på Zakynthos. På Kreta ville frun skiljas och på Zakynthos hade paret separerat sedan en tid tillbaka och kvinnan samma dag som mordet anmält sin man för misshandel. Maken i Zakynthos-paret motiverade mordet med att han misstänkte att frun var otrogen.
– Dramat i Patras som jag skrivit om tidigare: ett pars tre barn dog hastigt och oförklarligt men det fanns dödsattester. Misstankar mot paret växte alltmer, 9-åringen grävdes upp och i graven hittades bl a hennes ”padda”. Efter utredning åtalades den 33-åriga mamman för 9-åringens död. Utredningen fortsatte dock och mamman är nu åtalad även för 3,5-åringen och 6 månaders babyn. Det är enkelt att säga ”var är pappan? han måste ju ha fattat!”, men tänk ett varv till. Vi vet inte vad som utspelat sig i hemmet, vi vet inte om mamman är manipulativ, vi vet inte hur någon av dem har mått och mår psykiskt. Det enda vi vet är att det är en otrolig familjetragedi för alla inblandade.
– En 9-årig flicka fick föras till sjukhus i Patras med skottskador i armen orsakade av hennes 11-årige bror. Både pappa och farfar är gripna. Pappa för ”vanvård av barn” och farfar för osäkert förvar (det låg under sängen…) av ett vapen utan licens. Flickan överlever.
– 57 löpare gav sig ut på ett nattlopp som en del i Six Peaks Race i norra Grekland. Två kom inte i mål. Ett kraftigt åskväder drog in vid 4-tiden på morgonen. En dog och en skadades allvarligt.
– för en vecka sedan körde en man längst ut på klipporna vid Peristera (strax utanför Ierapetra, öster) i sin pick-up och gjorde klart att han tänkte köra rakt ut för att ta livet av sig. Genast mobiliserades räddningstjänsten, kustbevakningen m fl, men det var hans vänner, med stöd från polisen och en förhandlare från Agios Nikolaos, som lyckades ”prata ner” honom. Mannen beskrev bl a sin ångest, troligen över problem som blivit övermäktiga.
Sorgligt nog har Kreta ”förstaplatsen” när det gäller självmord sedan 1999. Läs mer här
– helt skilda åt är inte turister – resten av befolkningen. Igår kom det en nyhet att en man eftersöktes vid Rethymno efter att ha gett sig på en tysk familj. Han hade följt efter dem när de körde runt i sta’n och vid stopp hotat dem med kniv. Detta är givetvis allvarligt, men att en minister vandrar in på scenen verkar lite märkligt. Läs mer här
Jag gick ut för att se om jag kunde hitta uppdatering och jodå, tyskarna får gratis semester av kommunen, läs här Samtidigt börjar det komma andra uppgifter: det var två personer som jagade den tyska familjen och anledningen var att den tyske mannen gått på dem först, uppger de läs här. Vi får väl kanske aldrig veta sanningen….

Trafiken på Kreta har länge varit en svår huvudvärk för Grekland. Antal olyckor med dödlig utgång är hög. Det är motorcyklar, bilar, moppebud och det händer att barn dör i trafiken. Det finns också olyckor som verkar mer eller mindre otroliga! Ta t ex mannen som körde av vägen sent en kväll och hittades framåt morgonen vid liv. Han hade lyckats hitta en gren att hålla sig fast i. Att han orkade! Kanske hjälpte att det under honom stupade ett antal meter….
Eller krockarna med vildsvinen i norra Grekland där totalt tre bilar var inblandade. Det började med en polisbil och slutade med två döda och fyra förda till sjukhus. Läs själv här om röran
Men den mest absurda trafikolyckan hände för några dagar sedan. En 51-årig man kommer på sin scooter (eller moppe) till ett trafikljus i Iraklio. Han stannar som lagen säger för gult ljus i väntan på grönt ljus. Då faller ett träd och krossar mannen! Människor runt omkring blir så klart chockade. Några skriker, andra står som förstenade och gör korstecken medan en grupp rusar fram för att se om de kan hjälpa till. Det kan de inte, t o m hjälmen är krossad. Och nu till det absurda: om mannen inte stannat laglydigt så hade nästa fordon fått stanna och blivit krossat av trädet. Det fordonet var en bil och, nu kommer det, i bilen färdades chefen för ”grön service”, dvs park- och planteringsunderhåll! Läs fyllig artikel här (i artikeln finns också bilder och video)
Man går inte säker nå’nstans!

Några andra nyheter:
– första fallet av apkoppor har konstaterats på Kreta. Den drabbade är en semestrande atenare i Agios Nikolaos. I hela Grekland fanns 12 augusti 48 fall varar 16 kunde härledas till utomlandsresor.
– det har gått bra för de grekiska atleterna i EM i München och även för en grekisk tennisspelare i en cup nå’nstans (jag har inte så bra koll, det bara fladdrade förbi).
– 15 augusti firades Marias Himmelsfärd, den ortodoxa världens näst största högtid (påsk är störst). Den har inte kunnat firas sedan 2019 så i år var firandet i topp i flera dagar med byfester och festivaler (”panigiria”). Glädjens dagar givetvis eftersom många greker i år kunnat resa ”hem” till byar och öar. Den stora semesterperioden för Grekland går nu mot sitt slut.
– 20 augusti upphörde EU:s observation av Grekland och dess ekonomi. En glädjens dag att åter bli ”myndig”! Nu måste ekonomin växa för att undvika att hamna i nödläge igen och pandemi och krig underlättar inte för något land, slår hårt på de som bara har korvören i statskassan. En sak som bekymrar regeringen (och med all rätt) är den ”brain drain” som skedde under stödlånsåren. Unga människor såg ingen framtid i Grekland som var nära konkurs så de gav sig givetvis iväg. Hur få tillbaka dem?
– det talas mycket om att temperaturen stiger, att det varit varmt osv, men vi tenderar att inrikta oss mest på land. Medelhavet har stora problem med temperatur (förutom tidigare problem med utfiskat, nedskräpning, föroreningar, utsläpp från fartyg och kryssningsskepp…). Medelhavet har blivit mycket varmare och värmen ligger kvar länge vilket betyder att ekosystemet förändras. Många arter är hotade medan invasiva, främmande arter vinner mark. Många av de nya arterna är inga söndagsskolebarn utan hjälper till att minska på de etablerade arterna. Medelhavet flämtar, framför allt den östra delen (är ju längst borta från inflöde från Atlanten). Läs här
– jaktsäsongen började igår och i premiären skedde genast två arresteringar. De två jägarna jagade hare och se, det får man inte förrän 15 september och då bara onsdagar och helg fram till 10 januari. Är jag nervös när jag vandrar på hösten? Nej, jag träffar mycket sällan på jägare här nere. Då var jag mer nervös när jag ramlade in i ett helt jaktlag med jakttorn och allt på Romeleåsen i Skåne under rådjursjakt!

Och till sist: jag skrev här på bloggen om en del utlandsboendes pensionssmäll i och med att garantipensionen dras bort. ”Det finna alltid de som har det värre” heter det ofta och man får väl vara glad och tacksam över att inte vara pensionär i Grekland. Här har det ofta tagit 3 (tre) år från pensionsansökan till utbetalning. Så här kan människor ju inte ha det så EFKA (”socialförsäkringsmyndigheten”) har spottat i händerna och jobbat undan stora delar. De som nu finns kvar, sisådär 20 000 ansökningar, är av komplicerad natur. Det behöver inte uteslutande vila på myndigheten utan kan också vara individer som inte ger rätt uppgifter eller uppgifter saknas. Jag kan inte låta bli att undra om en del i den kvarvarade högen helt enkelt är döda…. För att komma tillrätta med den här pensionseftersläpningen har meddelats att
Socialförsäkringsmyndigheten har som mål att automatisera processen och godkänna pensionsansökningar inom 90 dagar. Detta kommer att ta tre år att sätta upp.
Hm. Tre år att sätta upp!? Stackars pensionärer!

Människor har det inte lätt i vår stora, komplicerade värld. Vi får aldrig glömma att bry oss om varandra, att hjälpa varandra. Aldrig slarva med det som åligger oss, som vi ansvarar för gentemot andra människor.
Vi har ju ingen annan.
Det finns öden mitt ibland oss – läs här om Sheila där alltför mycket ”klickade”.

Del 2 av Nyhetsbulletin kommer att ta upp några 4-5 nyheter något fylligare och den kommer i nästa vecka.

Ha det bra! Sköt om dig och andra!

PS. Ifjol fick du, bloggläsare, en inbjudan att välja ett foto som jag skulle skriva om på ett eller annat sätt. Det skulle hjälpa mig med inspiration och uppslag i högsommarhettan när knopp och kropp är trötta och snurriga. I år bjuder jag in dig till en ny omgång! In och välj ett foto (behöver inte vara från Grekland) på min flickr, kopiera länken och maila den till mig på ia.lofquist@live.com eller Messenger!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!4 tankar på “Nyhetsbulletin – del 1 av 2

 1. Monica Björnsson

  Hej Ia!
  Tack för en verklighets skildring från Kreta. Intressant tycker jag då jag inte läser grekiska tidningar. Nä, idyllen är inte förskonad, värnar mycket om djurens rätt att ha en ägare som är värd namnet. Ryser i hela kroppen när jag tänker på många hundar och katters tillvaro i utlandet. 😥
  Stackars pensionärer man skänker dem en tanke, jmf med oss här i Sverige, både sjukvård och deras pensions utbetalningar verkar gå i långsamhetens/krånglighetens lov.

  Önskar dig allt gott, ”där nere i Kretakroken” 😉fast jag längtar efter ett nytt besök i din stad.
  Hälsn Monica i Osby

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Pingback: Nyhetsbulletin – del 2 av 2 | ia mitt i livet

 3. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s