Nyhetsbulletin – del 2 av 2

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Del 1 i denna nyhetsbulletin hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Källor: hxonews.gr, radiolasithi.gr, neakriti.gr, anatolh.com, theguardian.com och ekathimerini.com, euractiv.com, sverigesradio.se.
(använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska)

Fr o m nästa Nyhetsbulletin kommer jag att prova ett annat format eftersom nyhetsbulletinerna tar mycket tid att sammanställa, men jag vill inte ta bort nyheter helt. Vi får se vart det barkar!
I del 1 tog jag upp en hel del nyheter, men i kortare form. Här blir det färre, men mer ”kött på benen”.

Vi mjukar upp med att EU-domstolen upplyst Danmark om att de bryter mot lagen om de fortsätter att sälja ”Feta” utanför EU. Grekland äger ”Feta” och se’n är det inte mer med det! Läs här

Turiståret
Regeringen basunerar ut att 2022 kommer att slå rekordåret 2019, eller i alla fall nära. De räknar antal anlända till flygplatser och det är ju lite trubbigt för vart beger sig folk se’n? Iraklions flygplats har slagit alla sina tidigare rekord i antal anlända, ändå finns det orter och områden på Kreta som kämpar, hotell som inte var fullbokade ens under högsäsongen osv. Resebolagen har slimmat sin verksamhet till kända turistorter, pumpar in mängder med resenärer där och har tagit bort mindre orter. Jag berättade i en Nyhetsbulletin hur Sitia kämpar. De var på ungefär samma nivå som 2021, augusti har blivit lite bättre men något rekordår är det inte. Här i Ierapetra har de mindre hotellen haft lediga rum under högsäsongen och inte ens stora anläggningen Ostria Beach utanför sta’n har varit fullbelagd!
Ett annat mått är intäkter och där säger man också att det ser ut att slå rekordåret 2019. Men det är nå’t märkligt i resonemanget för samtidigt rapporteras från lokala företagare att turisterna gör av med ovanligt lite pengar. Så vad beror ökningen på? Ja, inte vet jag, men kanske prishöjningar på olika områden plus landets kraftiga inflation kan vara en del av ”ökningen”.

En grupp är regeringen speciellt stolt över att ha lyckats attrahera: de välbärgade. De kommer nu i sådana mängder att flygplatserna har problem med kapacitet eftersom privat-jet har ökat i antal.

Det spås från branschorganisationer att många hotell kommer att gå i konkurs. Resebolagen tecknade sina avtal före kriget i Ukraina. Vad som hände se’n vet vi: inflation, stigande bränslepriser osv. Hotellen med avtal får alltså i år låg inkomst medan kostnaderna stiger och stiger. De självständiga hotellen var tvungna att höja rumspriserna i takt med prisökningar och inflation så för greker var det dyrt och svårt, för en del omöjligt, att semestra i det egna landet.

Försöket med vinterturism på Kreta som började ett-två år före pandemin ska igång igen. Nu ska turister från Tyskland utökas med dito från Holland.

Turkiet – Grekland
Konflikten fortsätter. Utspel från båda håll. Kränkningar av luftrum och vatten. Turkiet har återigen kört ut med sitt forskningsfartyg (provborrningar) Abdulhamid Han, men håller sig än så länge på eget vatten. Jag har skrivit tidigare att du får själv försöka hänga med i svängarna, jag kan inte täcka det här i bloggen. Det händer saker varje dag, ibland flera stycken. Båda länderna är i färd med att förstärka sitt försvar genom att köpa in flygplan mm från USA, Frankrike och Ryssland. Och det kommer inte att lugna ner sig framöver utan tvärtom. Både Grekland och Turkiet har val nästa år.

Man kan ju undra vad folk kring Erdogan tycker och här är en intervju med hans kommunikationschef Fahrettin Altun, även Sveriges och Finlands NATO-ansökningar kommer upp. Och märk väl att kränkningarna av Greklands luftrum är bara som Turkiet försvarar sig. De två sidorna är bra på att vrida till resonemang och ge ”sanningar”!

På tal om krig – Greklands import från Ryssland har ökat under första halvåret 2022. Jag trodde att alla länder hjälptes åt att isolera Ryssland?

Den stora skandalen
Den stora skandalen i Grekland just nu är avlyssningen av ledaren för partiet Pasok-Kinal Nikos Androulakis och en journalists mobiler. Avlyssningen avslöjades i EU där Pasok-ledaren är EU-parlamentariker. Premiärminister Mitsotakis gick ut med ett videotal på sociala media (och kanske även i tv – det vet jag inte), men han lyckades bara göra alla förvirrade. Han sa att han inte kände till avlyssningen och att den var politiskt fel men sedan började han prata om att den var laglig och att underrättelsetjänsten (EYP)bara gjort sitt arbete. Så här såg de flesta av oss ut i ansiktet: ??? Vad menade karlen egentligen?
Så värst ”lagligt” var det kanske inte med tanke på att rätten till privata telefonsamtal stadgas i konstitutionen. Premiärminister Mitsotakis ändrade befälsordningen när han kom i regeringsställning så att EYP rapporterar till ”general secretary” i premiärministerns kansli. Denne sekreterare (för övrigt Mitsotakis systerson) och chefen för EYP sparkades. Man kan ju undra varför om nu allt var lagligt.
Här ett kort inslag på svenska Ekot den 17 augusti (obs datumet – det har hänt en hel del sedan dess)

Det höjdes genast röster om att detta var den största politiska skandalen på 15 år, detta var gamla juntatakter, detta hör inte hemma i ett demokratiskt, modernt land, när ska landet få lugn och enas för att gå framåt.

EU ska hjälpa Grekland att utreda. Riksdagen kallades tillbaka tidigare och hade en debatt i fredags. Det blev inga svar. Nikos Androulakis kräver att få veta varför han avlyssnades, dessutom i samma veva som han valdes till partiledare!?
Efter fredagens debatt, frågor som blev utan svar, hätska utfall samt oppositionens krav på Mitsotakis avgång gick han ut på facebook och gjorde klart att han sitter kvar och att Nea Demokratia ska vinna valet i augusti nästa år. Han var tvungen att ge besked eftersom det började spekuleras i om han blir utbytt som partiledare, om det blir val tidigare, om han blir avsatt vid valet så att partiet kan bilda koalition med Pasok-Kinal om det behövs (de lär ju inte vara intresserade av att gå in i koalition med Mitsotakis…) Frågan är ju om det är Mitsotakis som avgör det eller partiet!

Samtidigt skärskådas nu Mitsotakis tid som premiärminister. Ja, hans regering har lockat investerare till Grekland. Ja, de klarade av pandemin bra. På minussidan ligger de skatteskulder som de avskrev när de kom till makten. Alla de pengar de gett i stöd (fast en hel del är kortfristiga lån) under pandemin och nu under bränsle- och elkrisen. Grekland har inte mycket pengar. På minussidan ligger också oviljan att göra något åt korruptionen.
En del bedömare anser nu att investerare kommer att dra öronen åt sig pga den politiska oron. Det är det sista regeringen behöver för de vill vid valet visa att det ramlat in pengar i statskassan.

Jag tror att de första veckorna här i september kommer att vara avgörande. Hur upprörda är då grekerna? Jag har faktiskt ingen aning. Jag misstänker att en del rycker på axlarna och konstaterar att ”vem är förvånad?”. Politikerföraktet och misstron mot politiker är mycket stora i Grekland, går djupt i folksjälen och långt tillbaka.
Omvärlden har reagerat över att något så simpelt och odemokratiskt som avlyssning av en politiker och en journalist kunnat hända i demokratins högborg. Denna skandalen behöver inte Grekland!

Någonstans på vägen har avlyssningen av journalisten fallit bort. Nättidningarna borde vara fulla av ilska och stöd från hans kollegor. Fast…det står inte bra till med pressen i Grekland. På Reporters Without Borders (RSF) årliga lista (där de använder World Press Freedoms index) över pressfrihet mm har Grekland gått om Bulgarien! Grekland går från plats 70 år 2021 till plats 108 och är därmed sämst bland EU-medlemmarna, ja t o m sämst bland kandidatländerna på västra Balkan.
According to RSF, press freedom in Greece suffered serious setbacks in 2021 and 2022, with journalists regularly prevented from covering issues from migration to COVID-19.
Läs mer här

Jag utgår ifrån att det rapporteras om detta i Sverige också. Jag har sett att media varit upptagna med någon finländsk fest, men det här är en riktig och tung skandal.
Ska du följa rapporteringen i grekiska nättidningar så läs mer än en. ekathimerini står nära regeringen, andra är anatolh, ta nea, greekreporter, economico, politico m fl.

Några övriga nyheter
Stadsbesöken har duggat tätt i sommar. Saudi Arabien kom med 700 personer i 7 flygplan. De hade med sig bestick, lakan osv och det var väl artigt mot värden när man kommer en så’n hög med folk. Sedan kom Qatar och därefter Förenade Arabemiraten. Igår bjöd Saudi Arabien på flyguppvisning vid Chania som en hälsning, eller vad man ska säga, till militärsamarbetet länderna emellan.

Pandemin: Vi ska förhoppningsvis slippa regler i höst och bara leva med rekomendationer, men läget är ovisst. Den 12 september börjar skolorna och vi har nu fått hit B2 medan B4 och B5 är i avtagande.

Folkräkningen är klar och offentliggjord. På Kreta har bara Lasithi län ökat, de andra tre länen har minskat. Se upp! Nu kommer vi!!

För ett tag sedan gick regeringen ut med att kontroller skulle göras när det gäller bensinpris. Det fanns misstanke om att bensinmackar försökte sko sig, även att de gick samman istället för att konkurrera. Nu har en bensinmack på Santorini fått 5 000 euro i böter och en på Skopelos har fått varning. Läs mer här

Till sist
Jag tänkte också få med senaste nytt från Egeiska havet, men där har hänt så mycket och händer förfärliga saker så det får bli ett eget blogginlägg lite längre fram. Just nu är jag för arg och upprörd över hur människorna behandlas. Och hamnar i kläm i tjafs, i ett fall med dödlig utgång för en femåring (5 år):
Lyssna på det här korta inslaget från svenska Ekot den 17 augusti.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

5 tankar på “Nyhetsbulletin – del 2 av 2

  1. Pingback: Glädje blir liten bland mörka, tunga moln | ia mitt i livet

  2. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s