Målningar, blommor, teckningar

Fortsättning på mina kulturella aktiviteter den sista tiden! Utställning och konsert var förra blogginlägget och nu ska vi på helt olika utställningar!Sommaren är, som jag tidigare skrivit, full av arrangemang och festivaler. Det finns många upplevelser, mycket att utforska! Och kultur är en stor bit av ett folk och ett land så det ger en bit av grekerna och Grekland.

Kostas Paterakis och Michalis Solidakis
De två pensionerade lärarna hade en utställning tillsammans i Ierapetra. Båda är härifrån, de var studiekamrater i Iraklion och har hängt ihop sedan dess även om livet tagit dem till olika delar av Grekland. På utställningen hade de valt att Kostas Paterakis ställde ut sina tavlor och Michalis Solidakis sina blommor, men de har fler strängar på sina lyror.

Kostas Paterakis tavlor hade klara, vackra färger. Några var ganska vanliga motiv från öar och jag uppskattade framför allt de tavlor som visade någon miljö eller byggnad från Ierapetra. Jag blev också väldigt förtjust i en av hans blomstertavlor. Konstnärer målar gärna rosor och liljor och här fanns en vas med solrosor. Vackra allihop, men så hade han en stig kantad med oleander som gick neråt hav och berg. Två besökare var inne samtidigt som jag och vi utbrast alla tre: Vackert!
Kostas Paterakis på facebook där han laddat upp fler av sina verk, bl a teckningar.
(foton från Paterakis facebook-sida och för er som varit i Ierapetra och tycker att båtarna är på fel sida om fortet så var det så det såg ut innan fiskehamnen anlades – då drogs båtarna upp på stranden där nu tavernor och caféer ligger)

Michalis Solidakis gör blommor och jag vet tyvärr inte hur för han kom precis när jag skulle gå. I alla fall fina blommor som han sedan använder som dekoration på t ex kors. Han sätter också samman väldigt fina kransar som om man står en bit ifrån gör sken av att vara ”riktiga” blommor. Jag var så nära att fråga om jag fick köpa den vita kransen, men så tänkte jag att kanske blommorna slås i sönder varje gång jag öppnar dörren.
Michalis Solidakis har en sida Mi-Sol Art på facebook där en del andra arbeten finns.
(foton från Solidakis facebook-sida)

Två kreativa herrar som det var roligt att träffa och att få se deras alster.

Exhibition of refugee art
En utställning i samarbete mellan två välgörenhetsorganisationer: Love Without Borders och Crete For Life. Först var den i Ierapetra, jag missade den men fick ny chans i Agios Nikolaos.
(bild från Crete For Lifes facebook-sida)

Utställningen var uppdelad på två rum. I ”barnrummet” fanns teckningar gjorda av barn och tonåringar. Under varje teckning satt en lapp med namn, ålder, vad jag tycker om, vad jag vill bli, varifrån jag kommer.
I ”vuxenrummet” satt en berättelse under tavlorna och där fanns namn, land, varför flykt, var man bor nu, vad man hoppas av framtiden osv.

Det som fick mig att hoppa till direkt i ”barnrummet” var en teckning av ett hus (skorsten, två fönster på varsin sida om dörren), ett träd vid ena gaveln, två människor utanför, solen uppe i himlen – dvs samma teckning som de flesta barn ritar världen runt. Tänk så universella vi är, så lika. Vi fokuserar på olikheter och ser inte alla likheter. Den som visade runt berättade att de flesta barnen aldrig sett kritor. Barn som inte sett och använt kritor! Världen är sannerligen heltokig och snedvriden.
Och det fortsatte vara ”vanliga” teckningar utom kanske den som var alldeles svart förutom ett gult hörn – hopp? ångest? ledsen? eller bara natt och måne?

I ”vuxenrummet” var det olika stilar och tekniker. En väldig bredd och kreativitet. Att de orkar i tillvaro med flyktingläger (alla bor inte i tält utan en del läger har containrar) och väntan på besked om tillstånd att stanna, en del var bara på mellanlandning. En historia fick mig att stanna upp. Jag gick tillbaka och läste den en gång till. Konstnären och jag levde separata liv utan att känna till varandra:
År 2014 hade jag beslutat i lugn och ro att flytta till Ierapetra / han flydde samma år från Syrien.
Jag satte mig på flyget, fick lägenhet efter 12 dagar / han bodde fem år i läger i Turkiet, lyckades sedan ta sig över till Europa efter flera försök i rangliga båtar.
Jag har rätt att flytta inom EU, behöver bara registrera mig hos polisen / han har precis fått avslag på sin ansökan.
Jag fick skapa mig en ny tillvaro, men vet att jag kan flytta tillbaka / han önskar sig en framtid och kan (av skäl jag inte vill skriva här) inte flytta tillbaka.
Våra tillvaro är på samma klot, t o m i samma del av världen. Och ändå så olika.

Det finns planer på att utställningen åter ska dyka upp i Ierapetra och Agios Nikolaos och jag vet inte om andra orter är på tal. Gå och se den om du har möjlighet!

Experiences 2022
Igår röstade jag på konsulatet i Iraklio och, som vanligt, gled jag in på Sankt Markus Basilikan som fungerar som Iraklions konstgalleri. Jag vet sällan vilken utställning som pågår och det betyder att ibland blir jag trollbunden, ibland besviken, ibland utmanad. Pågående utställning Experiences 2022 pågår 1-13 september och är verk av Aristeidis Apladas Zervos.

Jag kan tyvärr inte berätta så mycket om konstnären eftersom han inte har någon hemsida och Iraklions konstgalleri inte uppdaterat sin sida. På en informationskort i lokalen står det att han är född ”on a long narrow land between Africa and Sounio” vilket skulle kunna vara Kreta. Han bor i Iraklio.

Utställningen innehöll också QR-koder på en del målningar och om man scannade dem kunde man lyssna på musik i sina hörlurar. Nu går inte jag omkring med en massa teknisk utrustning så för min del blev det ingen musik. Om den var viktig för helhetsupplevelse borde det finnas hörlurar att låna. Tyckte jag om hans verk? Nej, det var inte min ”grej”, men jag gick runt två varv och försökte ta in dem. Två stycken fastnade, allra mest Dimitris, men även Marion.
(egna foton från utställningen)

Han finns på facebook som Apladas Aristeidhis, instagram som apladas_aris. En youtube-kanal som heter Experiences 2022 har startats upp med anledning av utställningen. Där kan du se hans verk.

Då är det helg – igen! Just nu tycker jag att dagarna försvinner snabbt, men å andra sidan gnäller jag när tiden känns som ett tuggummi.
Och ny månad! Nu ska högsommaren börja ge sig iväg och vi får en sorts ”eftersommar” eller vad man ska kalla det. Hösten dröjer ett tag till.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

5 tankar på “Målningar, blommor, teckningar

 1. stadsmadam

  När jag var på Marinmuseet i Karlskrona i somras fanns där en rad teckningar som barn och ungdomar som flytt till Sverige ritat. Ritstunderna hade de haft tillsammans med ubåtsofficerare (som också hade ritat). De bilderna och texterna gick rakt in i hjärtat (även om marinmuseet i övrigt också är en fantastisk upplevelse).

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är hemskt med människor på flykt, men ännu värre med barn – de har inget val, helt utelämnade. Och drömmer om samma saker som andra barn. Så läckert att de ritat tillsammans med ubåtsofficerare!

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s