Inbjudan, smitta, några nyheter, resa och lite annat

Högsommaren är här med sina höga temperaturer! I hettan känner jag för de som har sin hårdaste jobbperiod som borde vara precis tvärtom. Som vännen som har taverna säger ”During the hottest period we work the most when we should be working the least. It’s crazy!”. Och det är det ju verkligen crazy. Sliter hårt på människorna.

Jag har vandringsuppehåll, men stadspromenad och biltur är igång. I övrigt orkar jag ingenting under juli-augusti. Det gör i och för sig inte så mycket för det går inte att göra något i hettan. Trist blir det i längden!
Den närmaste tiden händer det en del i Ierapetra som man kan njuta av kvällstid (inte så hett!)! Idag är det vernissage på en utställning av tavlor målade av flyktingar. White Night på tisdag kväll då butiker håller öppet till kl 23 och det är musik och annat lite varstans i sta’n. På fredag boksläpp av en poesibok skriven av flyktingar. Den 21:e musik- och dansföreställning på vår nya Minos teater. Och se’n börjar snart Kirvian – vår sommarfestival.

Blogga blir svårt när det inte finns något att skriva om och berätta. Så det blir tunt med inlägg under den här tiden. Men så kom jag på en sak som jag gjorde ifjol vid den här tiden – bjuda in dig att välja ut ett foto som jag skriver om. Förra årets inlägg finns uppe i menyraden under Teman och heter ”Tankar kring ett foto”.
In och välj ett foto (behöver inte vara från Grekland) på min flickr, kopiera länken och maila den till mig på ia.lofquist@live.com eller Messenger!

Sedan några veckor tillbaka stiger smittfallen och inlagda i Grekland och andra länder. Här i Grekland stiger det mest i turistområden och bland unga (18-24 år). Här på Kreta finns nu patienter på covid-kliniker på alla sjukhus. Vad gör regeringen då? Jo, man beslutar att transportera extra mängder av antivirala läkemdel till de öar som har många turister och där smittan ökar. Ovanpå det beslutar man att lokalbefolkning måste isolera sig vid smitta, men turisterna slipper. Money talks. Jag ser dagligen på sociala media kommentarer som att pandemin är över, corona är inte värre än en förkylning, munskydd hjälper inte osv. Jag har slutat att bli irriterad och ledsen. Det är bara att konstatera att väldigt många människor tänker bara på sig själva, inte på att hjälpas åt att skydda varandra och bekämpa viruset. Och att ”resvana” personer kan tänka sig att strunta i ett lands regler, i en del fall inte ens ta reda på vilka de är.
Det som fortfarande förvånar mig är hur en del får ihop att de ”älskar Grekland och grekerna”, ”älskar gubbarna och gummorna” osv, men inte är beredd att skydda dem.

Några andra nyheter i korthet (senaste Nyhetsbulletin hittar du här och här)
Ännu en turist har skadats på Skiathos av ett flygplan. Denna gången blev det värre eftersom personen kastades upp i luften och fick huvudskador. Det är givetvis tråkigt, men där är tydligen gott om varningsskyltar och det finns väl annat att uppleva på sin semester. Kan jag tycka. Och förresten, i Ammoudara utanför Iraklio fick en turist transporteras till sjukhus sedan han först somnat på balkongen och sedan fallit ner vid 5-tiden på morgonen. Han hade ”druckit alkohol” – snygg omskrivning av ”full”.
Regeringen slår sig för bröstet och redovisar en fantastisk turistsäsong, t o m i nivå med rekordåret 2019. Nu kommer andra röster fram, bl a ägare till stora hotell och företagare på mindre orter, som säger att det är nog all idé att lugna ner sig lite för de där siffrorna gäller inte överallt och säsongen är långt ifrån slut. De stora reseföretagen slimmar ju sin verksamhet för att ta igen det som de förlorat under 2020 och 2021 vilket gör att de drar ner på resmål. Det får de mindre orterna, som t ex Sitia här på Kreta, betala för. De ligger ungefär på samma nivå som under de senaste två åren! Inget ”firande” där inte.
Vid denna tiden på året är det brandvarning överallt och den senaste tidens blåst har försvårat släckning. I tisdags rapporterade brandkåren att de under den senaste veckan hade fått rycka ut till 378 skogsbränder (varav 41 st på bara 24 timmar!), 882 bränder i tätort/stad och 657 andra incidenter.
Ierapetra påstår sig vara den enda kommunen som för statistik över hundbett. Statistiken för 2021 visade två intressanta saker: mest utsatt är en man över 50 år på scooter/vespa och det är inte gatuhundarna som står för de flesta angreppen eller värsta betten utan det är hundar som tillhör någon!
Lagen arbetar långsamt, men nu har Grekland fällts i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) för en ”incident” i Egeiska havet då 11 flyktingar (bl a barn) dog. Anmälan lämnades in till domstolen 2015 av anhöriga. Läs mer i ekathimerini och aegeanboatreport Domen finns också på domstolens hemsida.
Och till sist, när vi är inne på flyktingar och migranter, så har premiärminister Mitsotakis talat i EU-parlamentet. Han hade fått fel siffror med sig (för han ljuger ju inte):
He claimed that the Greek coast guard had rescued 6000 people in the Aegean Sea in the last months, that’s quite interesting since so far this year, the last six months, 2867 people have been officially registered as arrived in the Aegean by Greek authorities. Most of them wasn’t even rescued, they actually managed to land safely on the Greek islands by themselves, without any need of rescue.
So Mitsotakis, the 6000 people you claimed have been rescued by the heroic Greek coast guard in the last months, where are they, what did you do with them? (aegeanboatreport)

Och där är det slut på nyheterna för denna gång. Men jag har en egen nyhet att komma med! Jag bokade och försökte ju resa till England tre vårar och det blev inte av. Detta året har hittills inte varit någon höjdare så jag kände att jag måste ha något att se fram emot. I oktober reser jag den 10:e till Neapel, därifrån den 15:e till Rom och hem till Kreta den 20:e. Återstår att boka boende i Rom då Casa Cibella (där jag bodde 2019) inte hade rum ledigt denna gången. Ska bli så härligt! Om det blir av.

För övrigt roar jag mig med att få ordning på vilka dokument skattekontoret här vill ha inför deklarationen (pust), Pandas AC ska bytas (utgifter…), trycka på så jag får svar från erv (flygbiljetter till England) och annat smått och gott som då och då stökar till tillvaron i Grekland.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

4 tankar på “Inbjudan, smitta, några nyheter, resa och lite annat

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag försöker vara två halvor: en som ser fram emot resan, en som är inställd på att det inte blir av. Rom är min stad, ska bli roligt att få stifta bekantskap med en, för mig, ny stad.

   Gillad av 1 person

   Svara
 1. Pingback: Nyhetsbulletin – framtid? | ia mitt i livet

 2. Pingback: Nyhetsbulletin – del 1 av 2 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s