Äntligen en vändpunkt?

Du som följer bloggen har uppmärksammat att jag i mina Nyhetsbulletin (finns uppe i meny-raden) försöker att kontinuerligt ha med information om läget i öster i Egeiska havet för de flyktingar och migranter som försöker ta sig från Turkiet till Grekland (och EU). Jag tycker att det är en stor skam att Grekland beter sig som de gör och därför fortsätter jag. Igår kom äntligen en reaktion från EU som kanske, kanske kan bli en vändpunkt tillsammans med några andra händelser.

Som vanligt påstår jag mig inte vara objektiv och jag har inte hunnit scanna fler nättidningar än ekathimerini.com och några organisationers sidor (finns i länkarna nedan). ekathimerini måste läsas med kritiska ögon då de står nära regeringen.

För tillfället är regeringen i ett lyckorus över att turistsäsongen ser ut att slå rekordåret 2019 och att man verkar ha lyckats med att dra till sig turister som spenderar mycket pengar. Vidare är de glada över att utlänningar återigen köper fastigheter i samma takt som 2019. Regeringen har blivit så rusig att de planerar att lägga en order på 20 attackflyg från USA (lägg därtill vad de redan lagt order om från Frankrike).

ekathimerini rapporterar om en flykting som födde barn när gruppen kom iland och de transporterades till sjukhus respektive flyktingläger. Vidare att premiärministern ringt upp en student från Iran och gratulerat honom till hans fantastiska resultat på inträdesproven till universitet. Killens historia är fantastisk och är viktig att lyfta fram som exempel på att flyktingar och migranter är människor som vill komma vidare i livet och skapa sig en framtid – precis som du och jag. Långt ifrån den bild som oftast kablas ut, framför allt av extremhögern.
Det rapporteras också om den båt i måndags med 172 personer aegeanboatreport (på facebook)/220 personer enligt ekathimerini som fick problem söder om Kreta. De togs ombord av ett lastfartyg som gick mot närmaste hamn som var på Rhodos, men hamnmyndigheten där vägrade ta emot båten (enligt aegeanboatreport) så den fick fortsätta till Kos.
En artikel konstaterar att flykting- och migrantströmmen i hela Medelhavet kommer att öka som ett resultat av kriget i Ukraina på så sätt att det leder till minskad produktion av mat vilket leder till svält och konflikter. (obs! tänk på att grekisk press gärna skriver ”illegal migrants” vilket inte är en internationell term)

Då är väl allt frid och fröjd!? Nej, det är det verkligen inte. Grekland har under några år utfört pushbacks till olika hjälporganisationers förfäran. aegeanboatreport för statistik över de pushbacks de får kännedom om och som är dokumenterade med foto och/eller videofilm. Statistik, dokumentation osv finns på hemsidan aegeanboatreport.com och man kan följa dem på facebook. Jag skriver felaktigt ”de” och ”dem” – det är en norsk kille som ensam står bakom rapporteringen.

Varför ingen reaktion från EU? Det är ju trots allt EU:s ”yttre gräns” och de borde se till så att alla inblandade följer avtalet från 2016 samt internationella lagar, regler och konventioner. Men det har varit några spridda uttalanden då och då som t ex att ”pushbacks absolut inte får förekomma”. Uddlöst.
Men först, tidigt i våras, kom utredningen om Frontex som gjorde att dess chef avgick innan han fick sparken. Frontex inte bara hade kännedom om pushbacks utan det fanns tecken på att de också medverkat.
Så i juni besökte Mary Lowlor Grekland. Hon är, enligt nätet, FN: s särskilda rapportör om situationen för människorättsförsvarare. Hon tillbringade 10 dagar i Grekland och hon var inte imponerad (för att uttrycka det milt) utan ger landet svidande kritik. Det var väl inte annat att vänta i ett land där volontärer anklagas för spioneri, människosmuggling mm. Hon påtalade också att journalister inte ges tillträde och möjlighet att rapportera samt uppmanade regeringen att se över grekiska lagar så de korresponderar med internationell rätt, FN och EU. Du kan läsa ekathimerinis artikel här och en mer utförlig artikel på koraki.org, som citerar delar av hennes rapport, här.

Så kom nyheten igår (ekathimerini och aegeanboatreport på facebook och tyvärr har jag inte hittat något i svensk press) att kommissionär Ylva Johansson haft möte med tre grekiska ministrar: Minister of State, Minister of Citizen Protection och Minister of Shipping and Island Policy. Saknar du migrationsminister Mitarachis? Nja, jag trodde att vi skulle vara tacksamma över att han var upptagen med annat med tanke på att han inte känner till definitionen av ”flykting”, att han tror att Frontex är en armé och annat tokigt han sagt. Men det var han inte! Han la mer ved på brasan när han pratade i EU-parlamentet i måndags där han ilsket hävdade att det är Turkiet och NGO:s som vilseleder alla – en policy som regeringen håller fast vid. Pushbacks förekommer inte, enligt dem, utan det är propaganda och felaktig information från Turkiet. Och för övrigt skulle situationen i Egeiska havet bli så mycket bättre om Turkiet skärpte till sig vilket i vilket fall som helst givetvis inte ursäktar Greklands behandling av flyktingar och migranter.
Och i torsdags (igår) gjorde alltså Ylva Johansson klart för Grekland att det får vara slut med den våldsamma behandlingen av flyktingar och migranter. Och hon pratade inte om ”påstådda” våldsamma aktioner som hon sagt tidigare i något av sina uttalanden. Ännu ett uttalande i högen kan man tycka, men icke så! Den här gången finns en udd: om Grekland inte skärper till sig så kommer det att påverka EU-bidrag! Hepp!!
EU Commissioner for Home Affairs, Ylva Johansson warns Greece, “European funds will be cut if pushbacks continue”. (aegeanboatreport på facebook)

Det har ännu inte kommit något uttalande från regeringen. Jag antar att de har en svår nöt att knäcka! Hur ska de bemöta ett villkor som innehåller något som regeringen påstår inte händer!? Det finns ju inget att bemöta för om de gör det så erkänner de ju att det som händer händer fast de sagt att det inte händer. Liksom.

Du som har läst så här långt ser kanske samma bild som jag: ett land och en regering som välkomnar med ena handen och hårt motar bort med den andra. Som gärna pratar om att Turkiet inte följer internationella lagar, avtal, konventioner och fördrag men i nästa stund själv ger fanken i allt det där. Lite schitzofrent. Kluvet. Icke trovärdigt.

Vi är alla EU och det känns gott att vi äntligen reagerar skarpt! Hoppas det vänder nu. Vi får hålla ett öga på 1 september som nämns som senaste datum för Grekland att inkorperera mänskliga rättigheter i sitt asylsystem.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

11 tankar på “Äntligen en vändpunkt?

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Glädjande om det blir en förändring, men de som blivit pushade tillbaka och de som t o m dött hjälper det föga. Tyvärr. Men det är väl aldrig försent för förändring till det bättre!

   Gillad av 1 person

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack själv!
   Jag försökte kommentera på din blogg, men fick felmeddelande hur jag än försökte. Ville bara säga Grattis till framstegen med arm och handled!

   Gilla

   Svara
   1. Eva Ranner

    Tack, Ia!
    Jag fattar inte vad som hänt med min blogg. Plötsligt blir ett par följare ”anonyma” medan andra funkar som förr. Och att det inte går att kommentera alls är nytt. Jag har inte ändrat något – inte medvetet alltså. Suck!

    Gillad av 1 person

    Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är mycket nu i Europa. Att det är lite svårt att hänga med i vad som händer i Egeiska havet bror på att det inte rapporteras. Tyvärr.

   Gilla

   Svara
 1. Pingback: Inbjudan, smitta, några nyheter, resa och lite annat | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s