Boktips 5:2022

Nu närmar sig hösten med sitt blöta väder och mörkare dagar där uppe i norr. Då kan det väl passa bra med ett Boktips-inlägg? Jag har läst en hel del under den heta högsommaren så jag tar inte med alla böcker och skriver ganska kort om varje bok.
Du hittar tidigare Boktips uppe i menyn samt Boktips Grekland i menyn under TTT – Tips Till Turist.

Vänligheten (John Ajvide Lindqvist)
”En klargul, låst container. En höstmorgon 2018 står den bara där, i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla Norrtälje. Den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort. Under denna förändringens tid får vi följa sex personer runt 30 år som även de är stadda i omvandling.”
Det där med containern är lite väl långsökt och märkligt för min del, men berättelsen fängslar i alla fall. Vad är det som gör om vi är vänliga mot varandra eller inte? Är det en gul container eller är det vi själva? Var kommer vänlighet ifrån? Finns det en ”vänlighetens källa”? Det är spännande att följa de sex personernas förändring i det nya klimatet. Ibland behöver vi nog en knuff, att något i vår tillvaro ställs på ända.
Rekommenderas!

Blodland (Faber & Pedersen)
Martin Juncker och Signe Kristiansen är igång igen, detta är tredje boken. Den är lika bra som de två tidigare (Vinterland och Satans sommar) och jag väntar otåligt på fjärde boken – den kan inte komma fort nog! Faber & Pedersen är ett strålande författarpar som håller hög kvalité. Kriminalroman när den är som bäst. Säker miljöbeskrivning, intressanta karaktärer och engagerande gåtor som…ja, mer kan jag inte avslöja.
Rekommenderas framför allt till den som gillar kriminalromaner!

Med sina läppars svalka (Theodor Kallifatides)
Elena föds i en grekisk by 1932. Efter andra världskriget och grekiska inbördeskriget gifter hon sig och de tvingas emigrera till Australien, flyttar tillbaka till Grekland men måste återigen emigrera – nu till Sverige. En bok om kärlek, äktenskap, medmänsklighet men också om att bära på en hemlighet. Berättelsen om Elenas liv blir också berättelsen om Greklands historia.
Jag läste senast Kallifatides ”sista” bok och blev besviken. Det blev jag inte här, kanske detta är den bästa jag läst av honom. Så här långt. Jag uppskattar Kallifatides mänskliga värme, lite torra och humoristiska berättarstil och att han inte är så där jobbigt ”rosenröd” kring Grekland och greker som en del författare är. Han säger så klokt att Greklands största problem är grekerna och samtidigt lyser hans kärlek till hemlandet och landsmännen igenom. Lika mycket som hans kärlek till Sverige och svenskarna.
Rekommenderas även till den som inte varit i Grekland eller inte är så intresserad av dess historia. Du får en inblick i en emigrants liv!

Skogen där stjärnorna slocknar (Kristin Harmel)
”Yona är bara två år gammal när hon kidnappas från sina välbärgade föräldrar i Berlin. Hon tvingas växa upp djupt inne i östra Europas skogar och lär sig allt om hur man överlever de hårda vintrarna, bygger skydd som står emot vädrets makter och hur man hittar föda. När hennes kidnappare senare dör har Yona blivit en vuxen kvinna, och nu är hon alldeles ensam. Samtidigt har andra världskriget brutit ut och Yona stöter på en grupp judar som har flytt ut i skogen för att undkomma nazisterna.”
Jag känner att jag borde be författaren om ursäkt. Jag blev nämligen lite uttråkad på slutet, men fick i efterordet veta vilket hästjobb hon gjort och hur mycket som bygger på verkliga händelser. Det är fascinerande att tänka sig att någon växer upp i skogen och sedan en dag ställs inför de vidrigaste och hemskaste fasor man kan tänka sig. Och Yona har svårt att förstå varför människorna gör som de gör mot varandra. De två världarna går inte ihop. Visst, man kan kalla Yona naiv och oskuldsfull, men jag står givetvis på hennes sida och inte på den andra sidan.
Rekommenderas! Intressant historiskt hur judar klarade sig genom att gömma sig i skogen, men också intressant hur naturen finns där så människor kan överleva.

Den trogne läsaren (Max Seeck)
”Kommissarie Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där polisen efter ett larm har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är iväg på ett framträdande. På natten när en lokal polis hjälper honom hem råkar de ut för en bilolycka och de två omkommer. Men strax därefter skymtar författaren på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors. ”
En finsk thriller – kan det va’ nå’t? O ja, det kan det! Detta är Seecks första översatta bok och jag hoppas att det kommer fler. Spänningen hålls igång rakt igenom, tempot är högt utan att vara alltför snabbt men framför allt fastnade jag för hans stil. Det är något drömskt över Seecks sätt att berätta. Ovanligt och suggestivt. Och öppet för att allt inte är vad det tycks vara.
Rekommenderas!

En sista utväg (Julia Clark)
Claire Cook har ett perfekt liv. Ingift i en politisk dynasti bor hon i ett hus på Manhattan med tio anställda. Bakom stängda dörrar är allt långt ifrån den snygga ytan. Den perfekte maken har ett eldigt temperament och använder sin personal för att spåra varje steg Claire tar. Hon har i flera månader planerat sitt eget försvinnande. På flygplatsen möter hon en kvinna som också är på flykt. Claire byter sin biljett till Puerto Rico mot Evas till Oakland. Men flyget till Puerto Rico kraschar – var Eva med planet eller inte?
Vi får följa Claire i nutid och Eva i tillbakablickar. Två människor som hamnat i ohållbara situationer där det inte finns någon väg ut. De två personligheterna är bra beskrivna med tanke på att jag blir irriterad, ledsen, glad, firar små segrar med dem och hejar på ibland. Det är spännande, jag vill veta hur det går, om de lyckas. De två kvinnornas liv flätas samman på ett oväntat, men inte helt otroligt sätt. För vi rör oss ju i mindre cirklar än vi tror.
Rekommenderas för den som tycker om spänning, oväntade förändringar, driv i berättelsen och livsöden!

De brinnande männen (Will Shindler)
”När ett hus i södra London börjar brinna en kväll under pågående byggarbete rusar ett tätt sammansvetsat team av brandmän in för att rädda en man som setts i ett fönster. Men när de kommer ut har de honom inte med sig. En kort tid senare säger de upp sig, en efter en, och bestämmer sig för att aldrig prata med varandra igen. Fem år senare bränns en av männen ihjäl på sitt eget bröllop. Kort därefter hittas ytterligare en av dem död. ”
En kriminalroman, visst, men främst en berättelse om hur en hemlighet tillsammans med lögner för att behålla den bryter ner människor. De blir aldrig fria. En hemlighet så stor och ond att den inte kan ursäktas med goda syften. Eller kan den det?
Rekommenderas! Jag tror att jag fått en ny favoritkaraktär: Alex Finn. Detta är första boken med honom och hans nya kollega Mattie Paulsen. Det blir till att läsa uppföljarna!

Under magnoliaträden (T I Lowe)
”Austin har knappt hunnit fylla fjorton år när hennes mamma oväntat dör i barnsäng. Hon lämnas kvar att ensam ta hand om sina sex syskon och sin pappa, som hon gör sitt bästa för att hindra från att dras ned i det mörker han så ofta hamnar i.”
Detta är förutsättningen för berättelsen. Vi får följa familjen under sex år via händelser som är ljusa eller mörka, men som alla har betydelse för familjen och deras framtid. Austin kämpar med att hålla ihop familjen och alla hjälps åt att dölja faderns manodepressiva tillstånd. Stolthet och skam har gjort att familjen slutit sig på gården så de är inte medvetna om all hjälp och allt stöd som finns utanför, omkring dem. (just kampen, priset, lögnerna att behålla en hemlighet påminner om föregående bok: ”De brinnande männen”). Det sliter på dem allihop och till slut går det inte längre utan exploderar och allt blir öppet och synligt.
Det går inte att fjärma sig från Austin och de andra, jag kände med dem även om jag inte har deras erfarenhet. Jag tyckte mycket om att författaren, när allt kommit fram i ljusan dag, lyfter hon fram pappans goda sidor. Och det får mig att tänka på hur sant det är att ingen är bara sitt skal, ingen är endimensionell, vi har alla både bra och dåliga sidor.
Rekommenderas! Här har vi alla något att lära om andra människor. Och oss själva. Och hur vi ser på varandra.

Mäktiga vänner (Donna Leon)
Du som läst tidigare Boktips vet att Donna Leon är en av mina favoritförfattare. Den här boken har jag läst….ja, jag vet inte hur många gånger. Och kapitel 1 och 2 kan jag läsa om och om igen hur många gånger som helst. Det är så genialt beskrivet hur tjänstemannen kommer hem till Guido och meddelar att hans lägenhet inte finns. Jag kan känna genom boksidorna hur förvirrad, arg och chockad Guido är. Hur absurd och obegriplig situationen är. Men den är alldeles verklig och det gör det hela ännu värre.
Jag kan bara återigen rekommendera Donna Leon för den som vill läsa annorlunda kriminalromaner, tycker om Venedig (och Italien) och älskar god mat!

Några lågmärken
Something to hide (Elisabeth George) – jaghar inte läst George på länge, tycker om Lynley och Havers, men hade glömt hur ”pratig” George är (jag tycker att amerikanska författare ofta är ”pratiga”) och hur ointresserad jag är av Lynleys kärleksliv. Men jag kommer säkert att läsa henne igen…om nå’t år eller två.
Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig (Margareta Magnusson) – jag har inte läst hennes bok om att döstäda, men den fick så översvallande kritik att mina förväntningar inför denna boken var höga. De infriades inte. Det är något fel i helheten. Hon borde istället skriva en bok om valda delar av sitt liv för det vekrar vldigt intressant.
Koryféerna: en konspirationsroman (Lena Andersson) – en bok om Palme-mordet och ännu en teori. Jag förstår inte varför boken över huvud taget skrivits eftersom den inte tillför något nytt. Förutom ytterligare en konspirationsteori. Vi får leva med att aldrig få veta vad som egentligen hände och vem som låg bakom.

Då är det helg och dags att ge mig ut på elib och låna en ny bok! Vi har en fruktansvärt varm och fuktig helg (förhoppningsvis högsommarens sista ryck!) så nu ska avfuktaren och AC igång. Då hamnar bok och jag i soffan – man kan ha det sämre!
Förresten, jag ska ju också läsa på om Napoli och Roma…

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Beskrivning av handling inom citationstecken är hämtat från bokus.com – de skriver det så mycket bättre än jag.

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

6 tankar på “Boktips 5:2022

 1. Lisa Guldstrand

  Tack för toppenbra boktips Ia!!! Jag har laddat ner flera av böckerna du tipsar om på mitt BookBeat-konto 👍🏻. Boktips från mig: Har du inte läst Guillaume Musso så är hans böcker superbra, spännande och oförutsägbara, börja med den som heter Central Park så är du fast sedan. Jag kan även rekommendera Maria Adolfssons böcker om Doggerland och Katrine Engbergs böcker om köpenhamnspoliserna Werner och Körner(den första Kastanjemannen har du säkert läst). Jag har precis lyssnat på Iola, hennes senaste bok i serien, lika bra som de föregående. Ha de gött i värmen, vi fryser i 11 plusgrader och regn 🥶🥶🥶…. Då behöver man en god bok 👍🏻💖!!!
  Kramar 💖

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Alla tre du nämner har jag haft med i Boktips!
   Av Musso tyckte jag mycket om Central Park och Återträffen, men En ateljé i Paris tyckte jag var kass.
   Av Adolfsson har jag läst Stormvarning som jag tyckte var bra, vet inte varför jag inte läst fler av henne.
   Av Engberg har jag läst Krokodilväktaren och var inte imponerad.
   Ha det gott! Kram

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Härligt – tack för nya tips, Ia! Så välkommet. Några få har jag läst och några har jag bara läst om. J A Lindqvist ska – kanske – få en ny chans. Har inte fastnat för honom men nog bara gjort ett försök/en bok. Fantastiske Kallifatides – den boken ska jag genast ladda ned. Hade inte ens hört talas om den.
  Håller med om ”Krokodilväktaren” – den tyckte jag var så dålig att jag inte läste ut.
  Igår var det en riktig innedag här på sörmlandskusten, idag betydligt ljusare och för i morgon utlovas sol. Ha det fint!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag kommer nog inte att läsa fler böcker av Lindqvist, men Vänligheten var tänkvärd. Vi har efterlängtad blåst efter en varm. fuktig helg. Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 3. stadsmadam

  Med sina läppars svalka har jag läst och tyckte om den. Men så är jag också lite svag för Kallifatides. Under magnoliaträden står på min läslista och den ser jag ännu mer fram emot att läsa nu!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s