Nyhetsbulletin – årets sista

Denna årets sista Nyhetsbulletin blir inte så lång eftersom det bara är några veckor sedan den förra. Och det är ju adventstider och lackar mot jul så läsa tidningar står inte högst på listan.

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Förra nyhetsbulletinen hittar du här. Jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska. Tänk på att nättidningar ofta är reklamfinansierade så text är inskjuten mellan reklamannonser.

Som jag skrivit tidigare behöver jag hitta ett nytt format för Nyhetsbulletin och jag provar mig fram. Lämna gärna synpunkter i kommentar!

Qatar-gate
Den här skandalen kan ingen ha missat. Den finns i de flesta europeiska tidningar och även i de svenska. Jag lägger därför inga länkar till nyheten (det finns massor!). Hittills är 16 personer arresterade, det var den senaste uppgiften jag såg. Varför ta upp den alls? Jo, givetvis pga att Eva Kaili, fd andre ordförande i EU-parlamentet, är från Grekland. Och inte nog med att det är en skam för landet utan det har gett hennes parti Pasok en riktig råsopa. Kom ihåg att det är val i Grekland i september! Mitsotakis och hans regering har fått ta emot en hel del kritik de senaste månaderna och har nu fått ammunition för motattack.
Kaili höll ett anförande i parlamentet för en tid sedan där hon hyllade Qatars arbetsgivaransvar, att de var en föregångare på många områden, öppna och att andra borde sluta ”mobba” Qatar. Då trodde de flesta av oss att hon bara var korkad, men nu faller ett annat ljus över det hon sa: hon var betald.
Tror jag att greken på gatan är upprörd? Nej, inte de flesta. Att politiker och andra högt uppsatta är korrumperade är mer naturligt och självklart än ovanligt och upprörande. Att ”gamla familjer” (kallas ofta ”Atenfamiljerna” men man bör lägga till Pireus) har gott om pengar och fortsätter roffa åt sig är allmän bekant (även om det kanske inte alltid är sant). Att en del greker dessutom gärna lurar varandra visar bara hur accepterat det är att se till sig själv. Jag tror dock att de flesta greker skäms över att Grekland figurerar i en så’n här skandal utanför landet.
Några länkar som kanske kan intressera: artikel i protagon som beskriver paret Eva Kaili och Fransesco Giorgi och politico har satt samman en video om hur personerna hänger ihop.

Avlyssningsskandalen
Ja, inte vet vi mycket. Antalet avlyssnade växer. Regeringen, framför allt Mitsotakis, slår ifrån sig och skyller än på den ene, än på den andre och ibland på ”mörka krafter”. Jag har tidigare skrivit om hur just Mitsotakis när han tillträdde knöt säkerhetstjänsten till sitt kansli. Frågan är om vi kommer att få veta hur det hänger ihop, vad som egentligen händer och vem som är ansvarig. EU är ju också inblandat i utredning eftersom det hela uppdagades där. Det senaste från ekathimerini.
Nu har hela eländet gått in i ett nytt skede! Personer i närheten av Evangelos Marinakis ska ha blivit avlyssnade. Det fick oligarken att bli vansinnig och vända sig mot regeringen – en regering han hjälpte till makten 2019. I theguardian finns en mycket bra artikel som förklarar och sammanfattar.

Havsgränstvisten
Turkiet och Libyen tecknade för några år se’n ett avtal om havsgränser och samarbete, bl a söder om Kreta. År 2020 tecknade Grekland och Egypten ett liknande avtal. Alltihop gäller naturgasfyndigheter och misstanke om andra fyndigheter. Nu har Egypten tagit aktiv del i tvisten och gått ut med ett dekret. Det här är alltför många turer och namn för att jag ska kunna skriva om det här, men det är ytterligare en faktor som gör läget mellan Grekland och Turkiet ännu mer instabilt. Den här artiklen i neakriti sammanfattar bra!
Grekland hävdar gärna att det är Turkiet som provocerar och hotar (och Turkiet hävdar samma sak om Grekland). Ett uttalande från högsta hönset i grekiska armén (artikeln) om att kraftigt utöka den militära närvaron på Kreta och att göra ön till en fästning har givetvis inte gjort turkarna på bättre humör.

Oroligheter i Thessaloniki och Aten
En annan skandal och röra är den ihjälskjutne 16-åringen i Thessaloniki. Han tankade och smet från att betala. På stationen fikade några poliser som satte efter honom. Jakten slutade med att han blev skjuten i huvudet och dog. Varför oroligheter? Jo, därför att killen var rom och genast kom anklagelser om rasism inom polisen. Något märkligt är att polisen ifråga i förhör uppgett att han siktade efter killens ben men träffade alltså huvudet. Jag vet inte mycket om skjutvapen, men antar att polisen kan hantera dem. För mig verkar det märkligt att polisen skulle missa så grovt.
Här en artikel och under den finns länkar till fler artiklar.

Övriga nyheter i korthet
I den stora härvan med 12-åringen som utsatts för sexuellt utnyttjande på olika sätt rullar förhören vidare med flera män. Och med flickan. Delar av barnpsykologens förhör med henne har publicerats och jag kan inte för mitt liv begripa varför. Hantera tjejen varsamt och utanför media! Det blir ingen länk här.
Jag vänder mig också mot att det finns artiklar med förhör med männen där även deras foton publicerats. Detta är inte ovanligt i Grekland och jag blir lika upprörd varje gång. Vänta tills rättegång är över! Blir ingen länk här heller.

Att Sverige inte ska utlämna Bûlent Kenes har uppmärksammats.

Påven har beslutat att Vatikanen återlämnar de delar av Parthenonskulpturerna som de haft. Det ska dock inte ses som någon mellanstatlig handling utan är en donation till den ortodoxa ärkebiskopen i Aten.

Ett privatplan lyfte från Iraklions flygplats en morgon. Bara några minuter senare skickades SOS och planet störtade i havet, en person kunde inte räddas. Rulla ner i artikeln så kommer fler artiklar.

Det görs olika åtgärder för att hjälpa framför allt utsatta familjer i krisen med hög inflation, elpriser osv. Nu har bankerna och regeringen träffat en överenskommelse. För övrigt kan jag berätta att det finns nå’n sorts värmebidrag som man kan få denna vinter och att elstödet (som startade i mars) fortsätter. Jag är en av mottagarna av det sistnämnda och jag undrar varför det tar så lång tid för Sverige att få igång stöd. Sverige som är ett digitalt och administrativt land med mer ordning än de där länderna vid Medelhavet….

Funderar du över vilket land i Europa som har högst minimilön? Här en sammanställning.

Hur har vi det på migrantfronten? Jodå, Grekland utför fortfarande push-backs och annat som strider mot internationell rätt. Några andra nyheter: i Hamburg löser man kreativt bostadsfrågan för migranter, Nicholas Gage (som skrev ”Eleni” om sin farmor) har släppt en ny bok som heter “Dispatches from the Homeland” och våldet mot migranter vid EU:s gränser ökar enligt en rapport som beskrivs i theguardian. I rapporten finns naturligtvis, men också tyvärr, Grekland.

En glad nyhet: WWF vill dra Grekland inför rätta pga att landet brister i skyddet av Natura 2000-områden. Minns att jag bloggade om hotellanläggning i Falasserna i förra Nyhetsbulletin? Och ännu roligare är det att det är WWF Hellas och ingen ”utomstående” som skickat skrivelse till EU-kommissionen. Väldigt trist är att Grekland fälldes 2020 för att inte uppfylla sina skyldigheter gentemot Natura 2000. Vi hoppas att det blir en rejäl smäll denna gång så landet skärper sig!

Även i Grekland sprids säsongsinfluensa, covid mm med bra fart. Särskilt utsatta är barnen.

Till sist – om du planerar att stjäla en bil så se till att inte vara påtänd! Du kan bli väckt av polisen och det är troligen en mindre chock.

Det blåser som tusan på Kreta idag, färjorna ligger stilla. Jag är ”house-sitting” (finns det nå’t svenskt ord?) i lilla byn Mithi. Hunden Dorothy och jag var ute nästan en timme i förmiddags i strålande solsken och vindstilla – så tokigt kan vädret skifta på en bergig ö!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

5 tankar på “Nyhetsbulletin – årets sista

 1. Lena i Wales

  Korruption finns även i Sverige, fast de flesta vill inte erkänna det. Inte som i många andra länder, men ändå.
  Avlyssning har skett och kanske fortfarande sker i Sverige också, fast många gånger har det inte erkänts förrän man blivit påkommen. Speciellt avlyssningar mot kommunister på 80-talet.
  Övergrepp mot barn är fruktansvärd, hemskt.
  GOD JUL!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nej, korruption i den mening att officiella personer stoppar statsmedel i egen ficka o likn beteende hos personer i maktställning förekommer inte i Sverige. Vi har, gud ske lov, en oberoende revisionsmyndighet, offentlighetsprincip (som jag slutat försöka förklara för greker för de bara tror att det är ett skämt och skrattar gott). Den här avlyssningen som skett i Grekland är mycket speciell då den misstänks vara beordrad av premiärministern.
   Detsamma!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   ”Hemligstämpla” får man inte göra hur som helst. Kryphål finns i alla regelsystem och även de som inte följer reglerna. Jag har inte påstått att Sveriges system är felfritt, men anser att det är betydligt bättre än många andra staters.

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Pingback: Nyhetsbulletin 1:2023 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s