En adventsvecka

Bloggandet blir lite hipp som happ nu i helgtider. Jag antar att det inte gör så mycket. Alla har annat för sig så bloggläsning är väl inte högst på listan. Och ärligt talat har jag lite torka i skallen eller härdsmälta. Vad ska jag skriva om? Så kom jag att tänka på att i en facebook-grupp dök upp en fråga om hur det är att bo här. Jag har bloggat om det mer eller mindre fortlöpande och också som tema. Men kanske beskrivning av en vecka i adventstid kan vara intressant! Eller inte. Har väl egentligen inget allmänvärde. Men här kommer den i alla fall. Utan de där tråkiga detaljerna som städning, tankning av bil, matlagning….

Måndag 5 dec
Ärenden på sta’n på förmiddagen. Var hos optikern, fick gå till ögonläkare. Glädjebesked: min starr är långt ifrån operation och allt annat (synnerv, tryck) är bra. Synen hade förändrats så lite att jag egentligen inte behöver nya glasögon, men glas åldras ju och de blir lite repiga. Starren märker jag inte själv så jag förstår att det är lite, lite. Ska gå till ögonläkaren om ett år igen för kontroll. Bra!
Stannade till hos vänner som satt och fikade på Kafenion Rouseliotakis Michail (nära taxistationen). Fick en av dem med mig till optikern som smakråd. Efter mycket provande och diskuterande blev nya glasögon beställda. Detta måste naturligtvis firas så varsitt glas vin på café Lido vid havet och en pratstund.
Se’n gick jag hem och bloggade!

Tisdag 6 dec
Upp tidigt, lite nervös dag. En jobbig vandring som ligger västerut från Ierapetra stod på schemat. Den går bara att vandra när det är svalt så ungefär november-mars. Det innebär att jag inte vandrat den på 3 år pga lockdown, reserestriktioner och annat under pandemin.
Den var lika vacker som jag mindes. Det går upp och ner mest hela tiden vilket betyder att det är olika vyer som dyker upp. Landskapet präglas av berg i alla möjliga former och storlekar med dalar och raviner. I fonden ligger Diktis högsta toppar och ruvar och mitt emot Libyska havet.
Och den var lika jobbig som jag mindes. Fick dock kvitto på att jag är i god form, bara astman som krånglar när det går uppför. Nästa gång ska jag vandra den på andra hållet vilket jag gjort för några år se’n, men minns inte om det var jobbigare eller inte.
Mörka moln tornade upp sig, men löstes upp. Solen färgade havet i silver. Olivskörd pågick. Getter och får på avstånd. Stilla, fina fikastunder.
Så gott!!
(fler foton på min flickr-sida)

Onsdag 7 dec
För att inte kroppen skulle stelna var det bara att ge sig ut på en kort vandring. Vi valde Tholos som jag bloggat om tidigare (där en stor hotellanläggning ska byggas). Full fart på oljepressen, massor av säckar på gårdsplanen så skörden är verkligen igång. Fint väder, vindstilla och rofyllt.
Det är en ren fröjd att vandra under vinterhalvåret – vädret är perfekt och ön är så grön, så grön. Och nu börjar vinterblommorna titta fram!
Vi skulle luncha på favorittavernan Porto Kanaki i Pachia Ammos, men den var stängd pga olivplockning. Det blev Mama’s Soul Kitchen i Ierapetra istället. Jag har varit där några gånger, även hämtat mat under pandemin. De har sta’n godaste bifteki. Denna lunchen bläddrade vi fram till ”dagens rätter”, dvs det som redan puttrar i grytorna. Å, så god mat! Kan verkligen rekommenderas.

Torsdag 8 dec
Mötte min fd språklärare på torget för att överlämna mitt bidrag till julklappar till barnhemsbarn, särskolan och barn i familjer som har det svårt. Det är 3:e året han samlar in pengar, bl a från oss utlänningar. När han handlat får vi full redovisning med foton på kvitton och varor. Känns bra att kunna glädja några barn i juletid.
Var hos min läkare och försökte reda ut några märkliga email som jag fått från ”hälsosystemet”. Han förklarade så gott han kunde, men jag förstår fortfarande inte varför jag fått mailen. Hur som helst, det var nå’t med ”systemet” och jag behövde inte bry mig. Bra!
På eftermiddagen fick mina vandrarfötter professionell omvårdnad – himmel så skönt! Första gången hos den fotmänniskan, men det blir fler gånger. Så ner till Waikiki för sen lunch. Vädret väldigt konstigt och havet upprört. Vad är på gång? Kom några regnstänk och det blåste upp, men inget mer.
Skidskytte på kvällen!

Fredag 9 dec
Dags att hämta ut medicin vilket måste göras en gång i månaden. På eftermiddagen samlades vi åtta personer på Levante i sta’n för lunch före jul. Vi är fyra som bor här permanent, fyra som åker lite fram och tillbaka. Tre från England, fem från Sverige. Några ska resa iväg över helgerna, några stannar kvar. Jag ska faktiskt också resa bort över helgerna! Hela två mil till byn Mithi där jag ska passa ett vackert stenhus och fira jul med en mycket trevlig hund, öppen spis och 11 katter (som får hålla sig utomhus!). Ska bli mysigt! Och det är redan fullt juldekorerat inomhus (massor med lampor utomhus – ska ta foton):

Skidskytte på kvällen!

Lördag 10 dec
En slappedag som dock ägnades åt att sova ut, läsa, komma ifatt med mail till vänner och bekanta, sortera foton och annat småpyssel.
Tidig kväll gick vi en runda på sta’n för att beundra granen, julbelysning och julskyltning. Sta’n har sparat i år, är väl el-kostnaden som spökar. Vi hamnade på Casablanca, ett väldigt trevlig café som också serverar frukost och mat. Där beställde vi in glühwein och jag var lite tveksam. Har smakat det en gång för många år se’n och det var inte gott. Men det här var super! Smakade nästan, nästan som svensk glögg. En god matbit blev det också. Casablanca har pyntat och satt upp belysning så det är som att sitta i ett julsagoland. Så mysigt och en väldigt fin kväll som var vindstilla och 19 grader! Givetvis satt vi ute.

Skidskytte på kvällen!

Söndag 11 dec
Det blev en märklig söndag! Vaknade till lätt regn så min söndagsfrukost på café Lido blev det inget av. Vid middagstid höll jag på att få en hjärtinfarkt! Det tjöt nå’t förfärligt nå’nstans i mitt lilla hem. AC:n som pajar? Nej, det var väderlarm som går ut på mobilerna. Det är ett tag se’n sist så jag hade glömt signalen. Varning för stormbyar, åska och regn från middagstid till middagstid dagen efter. Jaha, bara att hålla sig hemma. Alldeles svart över bergen och uppe i Dikti regnade det. Köpte film på eftermiddagen från sfanytime så här var lite ”bio”.
Sen eftermiddag nådde ovädret oss. Det regnade och åskade. Ett riktigt skyfall kom och när det mattades tänkte jag att kanske det är över nu. Då började det blåsa hårt och hagla! Blåste bra hela kvällen.
Skidskytte under dagen!

Och igår började en ny vecka med totalt fyra scam-samtal där personerna påstod sig ringa från Microsoft och skulle hjälpa mig med min hackade laptop. Ha! Det blev givetvis genast inrapporterat till Microsoft.

Ja, dagarna är inte så annorlunda mot någon annanstans. Vi som bor här lever inte ”semesterliv” utan någon sorts vardagsliv. Av de vänner och bekanta jag har här är det en del som styr över sin tid själva, en del jobbar året runt och en del säsongsjobbar. Man träffas efter förutsättningarna, precis som överallt annars.

Jag som älskar julen har lite svårt att känna någon julstämning här, men man får göra så gott man kan med det som bjuds. Visst saknar jag julbord, julmarknader och snö. Det kom en nyhet igår som fick mig att stanna upp. Natten mellan lördag och söndag utbröt brand i en del av ett EU-finansierat flyktingläger på Lesvos. Brandkåren var snabbt på plats och berörda personer evakuerades. Fyra containrar totalförstördes och tre skadades.

Jag föreställer mig givetvis inte att det är nå’n semester eller vilohem att bo i containrar i flyktingläger, men kunde de inte ha fått en någorlunda lugn jul?
Hur min jul och nyår än blir så är jag inte hemlös eller på flykt. Jag har det egentligen oförskämt bra och det har jag vett att vara tacksam för.

Jag vet inte när nästa blogginlägg kommer, men minst ett blir det före jul!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

1 tanke på “En adventsvecka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s