Resmålsinfo och turistande

Vi har fått väldigt fint väder igen vilket vi inte tackar nej till. Alla har i färskt minne hur det var i vintras så vi njuter allt vi orkar och hoppas på fortsatt normal vinter. Någon upprepning av förra vintern vill vi inte ha!
Två funderingar som jag tänker blogga om idag – resmålsinfo och turistande.

Resmålsinfo
I en facebook-grupp såg jag att resebolagen nu lagt ut sina program för 2023. Nyfikna jag gick in på några bolag för att se vad de erbjuder i mitt hörn av Kreta. Intressant läsning! ”Ierapetra” används som ort för lite allt möjligt. Jag var inne på tuivillas och i deras utbud av villor här omkring (jag har glömt hur många villor) ligger två i sta’n, en är utan specificering av ort och resten ligger i byar utanför sta’n. Ving har två hotell i Ierapetra (men de använder också ”Ierapetra” väldigt fritt). Jag känner inte till hur ving definierar ”centrum”, men jag känner till sta’n. Det ena hotellet påstår de har 400 m till centrum, men det ligger precis innanför gränsen av centrum! Det andra hotellet ligger i stort sett mitt i centrum, men där påstår de att det är 50 m till centrum. Apollo har inget hotell i sta’n men ett i byn Koutsounari utanför Ierapetra, airtours håller sig på västra Kreta, tui har inget här borta hos oss, solresor har Hersonissos, Stalis och Malia här på nordkusten på östra Kreta (alltså inget längre österut eller på sydkusten).
Mycket möjligt att jag glömt någon arrangör. Jag tycker det är intressant för min egen del när jag ska boka hotell. Hur mycket kan man lita på beskrivningar? Och vad står orden för? Jag brukar alltid kontrollera adresser på karta och det tänker jag fortsätta med för att vara säker på att jag hamnar där jag vill hamna.

Många förlitar sig på att lägga ut frågor i facebook-grupper om tips och råd när det gäller resmål. Viktigt att tänka på är ju att det andra tycker är subjektivt. Väldigt tydligt blev det i en grupp där någon frågade om en stad, vi kan kalla den XX. I kommentarerna kunde man läsa ”man drar över XX rätt snabbt” samt någon som tyckte att XX hade mycket historiskt och många sevärdheter att bjuda på. Ytterligare någon tyckte att maten var urkass medan en annan hade ätit mycket god mat. Det finns inga garantier! Åk och upplev själv.

En annan källa på nätet är alla dessa listor som presenteras! ”10 måsten i ZZ”, ”7 vackraste platserna i YY” osv. Det finns inga ”måsten” – gå efter ditt eget intresse och nyfikenhet. Och ”vackraste” – vem avgör det?

Turistande
När jag rest och sedan bloggat om upplevelser osv har jag flera gånger fått kommentarer om att jag hunnit så mycket och frågan ”hur hinner du så mycket?”. Jag förstår inte riktigt. I ordet ”hinna” ligger för mig ett inslag av jäkt, kanske t o m stress. Någon föreslog att jag ”hinner” så mycket för att jag reser ensam, men jag har ”hunnit” även med ressällskap.

Jag har funderat. Och funderat. Några saker har jag kommit fram till!
Först: jag lägger nästan aldrig någon tid på shopping – det jag behöver finns där jag bor. Plus att först lägga pengar på resa och boende och se’n på t ex kläder – det blir dyra kläder!
Sedan: jag är en ganska organiserad person, men har inte någon minutplan för mina dagar. Tvärtom finns där gott om luft för oväntade saker som dyker upp. Vardagstillvaron är tillräckligt inrutad. Jag har några saker som jag vill se, men om jag inte ”hinner” alla så är det ingen katastrof. Det betyder bara att något fångat mitt intresse och nyfikenhet så det fick ta den tid det tog.
Jag tycker det är smidigt att boka biljetter till museum osv på nätet, men samtidigt stör det mig lite att jag måste infinna mig på ett angivet klockslag. Jag tycker allra bäst om att få använda min tid fritt!
Till sist: jag går och går. Det betyder att jag kanske gör några stopp på vägen som den inte gör som åker buss eller metro. Simsalabim – jag har besökt fler ställen.

Annars vet jag inte vad det kan vara som får en del att reagera. Men jäktar gör jag alltså inte. Det måste ju också finnas hål för att ta ett glas vin och läsa blandat med att folkglo!

Imorgon är det dags för långvandring som jag inte gjort på två år pga lockdown och restriktioner. Håll tummarna att jag orkar!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

6 tankar på “Resmålsinfo och turistande

 1. Thalassa

  Ja, vi är så olika, vi människor, och det blir väldigt tydligt när man reser med sällskap. Vi har gjort några storstadsresor med vänner, och då är det viktigt att vara överens om att vi inte alls måste göra ALLT tillsammans. Jag prioriterar tveklöst bort Louvren och Peterskyrkan om det är timslånga köer för att komma in och jag bara har en weekendresa.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har aldrig rest på weekendresa så jag vet inte hur jag skulle fördela tiden. Oftast har mitt ressällskap och jag gillat samma saker, men visst måste man kunna göra olika saker – det har vi gjort på solsemestrar.

   Gilla

   Svara
 2. Lena i Wales

  Jag har för ca 37 år sedan bott på en stor hotellanläggning utanför Ierapetra, kan ha varit Ving eller något liknande. Praktiskt när man hade småbarn.
  Jag tror att man ”vinner” mycket tid på att inte vara shoppare. Jag är heller ingen shoppare. Många spenderar timma efter timma i affärer, klart man inte hinner med så mycket av kultur.
  Jag går och går också och därmed upplever man så mycket som man annars skulle missa.
  Dessutom äter jag inte så mycket under dagen, gör det på kvällen. Många äter långa luncher, vilket gör att man får uppleva något, men det passar inte mig. Känns bara som det tar för mycket av min tid. På kvällen kopplar jag va med mat.
  Trevlig adventshelg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Troligen har du bott på Sunwing ute i Makri Gialos/Analipsi.
   Jag äter gärna lunch, dock ej långa. Kan vara skönt att vila fötterna, få ny energi, folkglo, men lunchen styr inte da’n. Och jag äter på kvällen om jag inte känner mig trött och i behov av att smälta intryck och upplevelser. Mat är ju en stor del av ett resmåls kultur och historia!
   Detsamma!

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s