Nyhetsbulletin 1:2023

Jag blev förvånad idag när jag upptäckte att jag inte skrivit någon Nyhetsbulletin i år – kan den ha kommit bort!?

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Förra nyhetsbulletinen hittar du här. Jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska. Tänk på att nättidningar ofta är reklamfinansierade så text är inskjuten mellan reklamannonser.

Ingen har väl missat nyheten om den svåra tågolyckan i Grekland. Den hände efter långhelg, det vill säga det var karnevaler på söndagen och sedan inleddes Stora Fastan med Καθαρή Δευτέρα (Kathari Deftera = Rena Måndag) på måndagen vilket är en halv helgdag (inte ”röd” men de flesta är lediga, butiker stängda osv). Många studenter var hemma och firade och de var alltså på väg tillbaka till universitet och andra skolor i Thessaloniki. Det har varit händelserika dagar efter olyckan och jag kan givetvis inte täcka allt här utan drar ut några händelser samt lägger länkar.
Tågtrafiken i Grekland är uppdelad. Om du tänker på Sverige där Banverket skötte räls och SJ tågtrafiken så är det Grekland som är Banverket och ett italienskt företag som är SJ. Grekland fick under stödlånsåren sälja ut diverse funktioner för att få in pengar.
Transportministern Karamanlis avgick direkt.
Premiärminister Mitsotakis var snabbt ute och menade att olyckan berodde på ”den mänskliga faktorn”. Det har han senare fått backa ifrån och ta på sig visst ansvar. Läs här Han skulle omedelbart tillsätta en tvärpolitisk grupp i parlamentet, men det blev bara medlemmar från egna partiet vilket Syriza protesterat mot.
Stationsvakten (eller vad han kallas – det beror på översättning) och några andra tågfunktionärer är häktade. Det pågår förhör om vad som hände. Intressant att läsa är den förre stationsvaktens intervju där han berättar om arbetsförhållanden, att han anser att det var fel att lämna en nyutbildad stationsvakt ensam osv. Läs här
Sedan olyckan har det varit stora demonstrationer i Aten och Thessaloniki (även i andra städer) med mestadels unga människor, men alla greker är upprörda och förbannade. Det har nämligen kommit fram att det övervakningssystem som skulle installeras 2019…..ja, det uteblev trots löften från högre ort. På vårt torg här i Ierapetra står (stod i alla fall i torsdags) denna skylt med flaggor på halv stång. Texten lyder ”Det var inte olycka. Deras vinst våra döda”.

Det har också varit minnesstund och manifestation på torget. En kille från sta’n var med på tåget, lyckades ta sig ut och hjälpa andra ut ur vraket. På en manifestation på torget ville han inte bli intervjuad. Detta är givetvis också en tid då de som var med och anhöriga till resande måste få bearbeta på sitt sätt. För en del hjälper det att prata, andra vill vara i fred.
Läs här om demonstrationer. Människor har drabbat samman med polisen (Läs här) och på sociala media cirkulerar en videosnutt som visar polisvåld. En grupp på 8-10 poliser går nerför en gata och i motsatt riktning kommer en kille. Det är inget ljud så kanske han ropade ”Snutjävlar” eller nå’t liknande, men det försvarar inte att en polis svingar ut armen med batong och slår honom i nacken. Han kommer ur balans och när nästa polis sparkar på honom faller han omkull. Ingen annan i närheten, ingen banderoll eller skylt, inget protesttåg. Han är bara en fotgängare som kanske är på väg till eller från demonstration, men det hör inte hit. Över huvud taget så eldar polisernas agerande dessa dagar bara på ilskan och bitterheten.
Regeringen gör stor sak av att en pappa till en omkommen i olyckan tilläts lämna fängelset i Turkiet för att närvara vid sonens begravning och sedan avtjäna resten av sitt straff i Grekland. Läs här Man vill få gesten att framstå som ett ”positivt” tecken från Ankara, som ett led i avspänning. Troligen handlade det om ett tack för Greklands hjälp vid jordbävningen i Turkiet och kanske också om att skapa en ledig plats i turkiskt fängelse. Eller så är det grekiska regeringens krampaktiga försök att lyfta fram nå’t ”bra” i eländet.
Ett problem har nu alla politiker och det är valet. Det ska ju hållas val i vår och det blir inte enkelt i valrörelsen (som har börjat). Det kommer att bli som att gå på äggskal! Varje löfte kommer givetvis att mötas med hån och skepsis och faktumet att övervakningssystemet var utlovat men inte infriades kommer att kastas tillbaka. Börjar Syriza och Nea Demokratia skylla på varandra så förlorar båda – det har framkommit att den dåliga situationen på grekisk järnväg har varit känd i 20 år, men ingen har lyssnat, ingen har agerat. Så alla regeringar är skyldiga. Dessutom kan stenkastning på varandra utmynna i att folk uppfattar det som osmakligt att försöka vinna poäng på en tragedi.
Igår kom nyheten att regeringen gör som regeringar ofta gör i Grekland: vänder sig till EU. Jag antar att Mitsotakis försöker visa nå’n sorts handlingskraft, men tyvärr så är skadan redan skedd. Läs här
Jag får säkert anledning att återvända till tågolyckan och dess efterverkningar för detta kommer att ta tid och ett ilsket, upprört, sviket folk tystnar inte snabbt och enkelt.
Några länkar: vad stationsvakten sagt i förhör fram till 6 mars – läs här. Vad som släppts officiellt – läs här.

Två tillägg: flygbolaget SKY Express har gått ut med att mellan 10-31 mars flyger studenter gratis mellan Aten och Thessaloniki. I priset ingåt handbagage, incheckat bagage och alla skatter. Läs här
Det ryktas att Hellenic Train börjat sälja biljetter fr o m 20 mars. Jag undrar vem som vill åka med….

Några andra nyheter i korthet
Grekland har haft besök av LIBE (Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor). Det riktades skarp kritik mot den dåliga pressfriheten (sämst i EU) och behandlingen av journalister. Vidare fick man på nöten för rättsväsendets tröghet. Det kan ta flera år innan ett avgörande i rättssak kommer, t o m så lång tid att det ibland är nödvändigt att släppa ut brottslingar från häkte! Mitsotakis har sagt att man ska vara på EU-nivå 2030, men jag tror att det bara gällde förvaltningsdomstolarna. För tillfället avskedas domare till höger och vänster så jag kan inte se att det går framåt precis…. Det tredje som kritiserades var behandlingen av migranter. Det har varit uppe flera gånger och i höstas hotade Ylva Johansson med att EU-bidrag kunde dras in om Grekland inte skärpte sig. Det hände ingenting. EU får inte utreda ett land så Grekland tillsatte en utredning som ska utreda hur Grekland hanterat migranterna. Gissa vad resultatet blir!
Läs artikeln här

Förre finansministern Varoufakis blev attackerad på en restaurang i Aten när han var där och åt med medlemmar i hans parti. Läs här

Två kommuner på Kreta har sagt ja till att starta ett järnvägsprojekt genom att börja utreda förutsättningar, kostnader osv. Det gäller järnväg från nya flygplatsen Kastelli och är tänkt att gå bort till Chania och på andra hållet till Agios Nikolaos. Med tanke på tågolyckan på fastlandet så antar jag att projektet tappat fart.

Turistsäsongen har börjat på Kreta! Den 8 mars landade årets första direktflyg på Iraklios flygplats. I år var, för ovanlighetens skull, inte tyskarna först utan britterna. Läs här
Samtidigt undrar jag vad det är för fel på folk. Läste ett inlägg på sociala media om en svensk som rest till Spanien. Innan de fick lämna planet kom Guardia Civil för att gripa två personer som slagits under flygningen! Och i en artikel berättas om en kvinna som rökt på toaletten på ett Ryanair-flyg. Hon arresterades vid ankomsten till Thessalonikis flygplats. Läs här

Vid Chania ryckte tre fordon med sex anställda ut från brandförsvaret och en ambulans kallades till platsen. En 88-årig utlänning hade gett sig ut på vandring ensam och brutit benet. Läs här

Väster om Ierapetra har vi haft tre bränder varav en ganska stor i kraftig vind. För säkerhets skull tillkallades andra orters brandförsvar eftersom det fanns risk för två byar. Den stora branden orsakades av kvistbrand – i mars beskär man olivträd och eldar upp kvistarna. Jag kan tycka att en 84-åring borde ha tillräckligt med erfarenhet och kunskap för att inte elda i kraftig vind, men han erkände i alla fall. Alltid något. Läs här och här

Ierapetra kommer att bli först i Lasithi län med att ha ett kommunalt skyddshägn för herrelösa hundar! 48 platser för hundar, ett rum för katter samt rastytor, personal osv. Läs här

Och igår genomförde brandförsvaret, polisen, kommunpolisen, röda korset med flera en övning i stadshuset. Scenariot var att det inträffat en jordbävning som orsakat brand på första våningen, en person fastklämd på taket osv. Jag antar att sta’n skakades om av jordbävningen i Turkiet. Bra med övningar, känns tryggt!
Läs här

Ja, detta får räcka för denna gången!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!3 tankar på “Nyhetsbulletin 1:2023

 1. stadsmadam

  Tågolyckan är verkligen tragisk. Här i svenska medier har jag läst om protesterna/demonstrationerna och som jag uppfattat det finns det mycket kiritik mot arbetsmiljön/arbetsförhållandena samt det uteblivna övervakningssystemet. Vart tog det vägen? Och vart tog pengarna till det systemet vägen?
  Jag hoppas ni får en fin turistsäsong med gäster som vet att bete sig på ett respektfullt och bra sätt.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Du har uppfattat rätt. Här kallas det inte ”olycka” utan ”mord”. Löften, pengar – ja, vart tog de vägen? Därför det hårda ordet ”mord”. I en av artiklarna som jag länkat till berättar förre stationsvakten om arbetsförhållandena och det är ingen rolig läsning.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s