Igår var en väldigt bra dag

Äntligen vandringsdag efter några dagar med ostadigt väder. Steg ur bilen och attans så kyligt! Vi har varmare nere vid kusten. På med vindtäta jackan och vantarna.

Stegar genom byn ut till min start. Får följe en bit med en liten svart hund som lever lite farligt på huvudgatan. Idag blir det blicken mer i backen än snurra runt i landskapet. Måste se om våren startat. Och hur mycket skada den varma och regnfattiga vintern ställt till med.

När jag kommit en bit upp ser jag en vacker liten blomma jag aldrig sett förut. Använder appen Google Lens och får veta att den heter Solvända. Gott om små, små blommor. En del gömmer sig i gräset. Iris vill inte titta fram. Jag börjar förstå att höjden på blommorna tagit stryk av först värmen, se’n den köldknäpp vi fick i februari.

Stannar upp nere i dalen och njuter av gamar som stiligt och skickligt segelflyger. Bakom dem rör sig moln i olika form och färg. Och tempo för de ligger på olika höjder. Samma vind som lyfter gamarna dansar vidare in i olivlundarna, vänder trädens löv så lundarna blir silverhav.
Fortsätter vandra och hör motorsåg i en olivlund där träden beskärs. Nu är oliverna skördade och pressarna stängda.

Vad skådar mitt öga om inte en blyg och anspråkslös orkidé vid vägkanten! Dessa märkliga blommor som är så ovanligt konstruerade. Som är vackra och fula på samma gång, så kallat fulsnygga. Ser så sköra ut men utstrålar styrka.

Passerar inhägnad med en stor fårhjord som ligger och vilar. Jag går inte många steg förrän de alla är uppe på fötterna och står och tittar på mig. Känner mig som någon från yttre rymden.

Så dags för första fikan vid vattenkällan som byggts till minne av någon eller något. Utsikt över by och kullar och ruin. Vindmöllorna snurrar på bra i den sydvästliga vinden.

Fortsätter och stannar här och där för att titta närmare på en blomma, skrattar tillsammans med korparna, går genom fallande kronblad från mandelträd som ser ut som ”snöfall”. Här och där är människor ute och arbetar på sina vinfält.

Står stilla och lyssnar på insekterna som snurrar i åkersenapen och fåglarna som kvittrar i mandelträden. Verkar vara stor efterfrågan på nektar!

Ser att bergsslänter sakta börjar skifta i gult och minns vad jag lärde mig om ginst vilket jag kopierar här från ett gammalt blogginlägg:

Döm om min förvåning – det är inte ginst nå’t av det! Calicotome villosa till vänster och Anthyllis hermanniae till höger. De är ärtväxter precis som ginst, men alla tre har egna släkten. Så nu måste jag bestämma mig för om jag ska fortsätta säga att ”sluttningarna är så vackra i maj när ginsten blommar” eller ”sluttningarna är vackra på våren när ärtväxterna blommar”.

Går upp i ödebyn och känner människornas närvaro. Skratt, sorg, rädsla, välmående. Nedanför byn finns små åkrar omgärdade av stengärden. Gav åkrarna tillräckligt? Får också syn på en liten mandelträdslund.

Blir utskälld av några hundar vid en inhägnad med fårhjord. Hundarna gör bara sitt jobb, men de stör den sköna, vilsamma tystnaden.

Framåt slutet får min hökblick syn på något litet, litet och rött vid en sten. Det visar sig vara en orkidé som jag aldrig sett förut! Det är som om den ber om ursäkt för att den finns till, den vill inte störa. Den lilla skönheten heter på svenska Stornycklar. Hur har vi kunnat ge den ett så felaktigt namn?

Överallt grönt, grönt. Känns som om jag tar ett naturbad i det vackra, gamla, levande landskapet. Som om jag blivit inbjuden. Frid och ro i sinnet. Energipåslaget kommer imorgon.

Framme hos Panda efter strax över fem timmar. Det blir en annorlunda vår i år i naturen, hoppas det rättar till sig till nästa år. Jag har under mina tio vårar här upplevt tidig vår, sen vår, explosiv vår, överflödande vår. Så det är kanske dags för en vår ur led.

Tänk, snart har jag bott här i nio år och jag förundras fortfarande, gläds och nyper mig i armen. Vad har jag gjort för att förtjäna att få vistas i Kretas natur och landskap? Vilket privilegium!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Foton på min flickr-sida! Du som är intresserad av blommor kan titta in i albumet Flowers of Crete där de inledande collagen består av vårblommor fotograferade i mars-maj. Klicka på foto för att få namn med mera (manual till flickr finns här i högermarginalen).

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

2 tankar på “Igår var en väldigt bra dag

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Skulle vara roligt att göra nå’t speciellt på 10-årsdagen, men jag har ju ett år på mig att fundera! Då kan jag också fira att det är det längsta jag bott på en adress i mitt vuxna liv – tänk att det skulle bli utomlands. Fast Lund är ju längst som ort.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s