Party, party!

I söndags avslutades Apokries med karnevaler över hela landet. I många städer har det varit arrangemang och festligheter flera kvällar före söndagen. Grekland har varit i riktig festyra! Inte så konstigt då det är tre år se’n sist. Corona och pandemi satte stopp för firande och även om corona fortfarande härjar och pandemin pågår kan vi tack vare vaccinet börja återgå till nå’n sorts ny ”normalt”. På vår karneval i Ierapetra hade polisen munskydd och det syntes en och annan i publiken som också hade det.

För information om Apokries, Καθαρή Δευτέρα och Stora Fastan se blogginlägget ”Vi är på väg mot påsk”.

Det var hög feststämning i sta’n! Det som gladde mig mest var alla barn och tonåringar som sprang omkring eller deltog i tåget. Det har varit tufft för dem i olika perioder under de gångna tre åren. Mask i skolan, skolan stängd, inte kunnat gå till kompisar osv. En liten kille skrev ifjol bara en sak på sin önskelista till Agios Vasilis (den grekiska tomten): ta bort viruset. Det var allt han önskade sig. Så det var underbart att se dem glada! Några skolor och ett dagis hade t o m gjort kostymer! Tänk, så roligt!

Nu blir det karneval här i bloggen! Vi börjar med karnevalsdrottningen.
(foton är från Ierapetra Carnivali på facebook, Manolis Petasis på facebook och egna foton)

Här kommer karnevalsdrottningen!

Vår konferencier:

Längst fram gick några på styltor och en av dem var helt fenomenal på att stå på ett ben (eller en stylta) och andra konster. Vi tappade hakan!

Ett dagis som svärtat ner sig och föreställer zuludansare – det hade väl inte gått i PK-Sverige!?

Sist ut var oljeshejkerna med Pasok-flaggor. Du undrar kanske över kopplingen? Tänk på Qatar-gate – mutskandalen i EU. Eva Kaili sitter fortfarande häktad i Belgien och hon är politiker från partiet Pasok.

Dignitärer var så klart på plats, här vår borgmästare (i vita skjortan) som aldrig ler men idag var han glad!

Här en kort video som gör det hela mer levande!

Fler foton finns på hxonews!

Så i måndags var det Καθαρή Δευτέρα, första dagen i Stora Fastan. Vi gjorde som ifjol – körde upp till Sitia och åt delikata läckerheter från havet på taverna Fegaropsaro. Jag fotograferar ju aldrig mat som du vet utan jag äter och njuter så du får ett foto på tavernan:

Och det flögs drakar här och var vilket var ganska trixigt i den hårda blåsten. De är inte så lätta att fotografera, men jag lyckades fånga en:

Våren blir ju konstig i år eftersom många växter startade i december-januari pga den ovanligt varma vintern. Den första orkidén jag såg var borta dagen efter när jag skulle fotografera. Någon dumskalle hade väl plockat den, men jag upptäckte en annan några dagar senare. Och mimosan har börjat blomma:

Jag flyttade hem i tisdags och imorgon blir det kanske vandring. Vädret är lite ostadigt för tillfället. Håll tummarna!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

6 tankar på “Party, party!

 1. haraldlohse45gmailcom

  Underbara bilder!! Hoppet har återvänt till grekerna! Grann pingla som karnevalsdrottning!! Hemsk olycka i Larissa! Ha de gött och n j u t av våren!!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Thalassa

  Så roligt att få följa med på karneval! Härliga bilder.
  Vi har fått en liten föraning om vår här. Några krokusar vågade sig fram mot den varma tegelväggen igår. Men nog lär det bli flera bakslag med snöbyar o halka innan den riktiga våren är här. Må så gott!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Lena i Wales

  Karnevalsstämning, längesedan jag upplevde det. Sist var nog i Holland, tror jag. Det finns i Spanien också, men jag har inte dragits med där.
  Pandemin har satt stora spår hos många.
  Härliga karnevalsbilder!
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s