Rapport från lilla byn

Jag är sedan i tisdags tillbaka i fina huset i lilla byn där jag tillbringade jul och nyår. På grund av sjukdom i familjen behövdes hund-, katt- och husvakt och det var det lätt att säga ja till. Dorothy (hunden) och jag tar härliga promenader, framför allt morgnarna har varit så ljuvliga med sol, vindstilla och vår i luften. Katterna….ja, de sköter sig själva där ute. Nu susar el-elementet och det brinner i öppna spisen. Stenhus blir kalla när molntäcke med fukt drar ner från bergen och täpper igen himlen.

I morse såg jag min första (och kanske enda) orkidé i år! Dorothy tittade lite undrande och medlidande på mig när jag utbrast ”Titta! Där är en!”. Men hon har nog också lite vårkänslor om man ska döma efter hur hon kör näsan ner i blomster och gärna rullar sig där också!

Tsiknopempti var det förra torsdagen (läs mer här) och jag var ute på sta’n. På Frihetstorget var det musik och utanför flera butiker, tavernor och caféer brann eldar och fanns små bord med dryck och snacks. Jag kan inte nog beskriva så härligt underbart det var att se sta’n leva igen! Det är ju tre år se’n vi kunde fira. Folk strosade runt, det kom fler och fler. Barn utklädda till prinsessor och actionhjältar sprang runt, några hade lekfullt krig med konfetti. En del vuxna hade masker och peruker. Det var som en stor förfest till den stora, stora festen på söndag: karnevalen.

Jag insåg att det skulle bli svårt att hitta ett bord eftersom jag inte bokat i förväg, men fick ett hos Στου Μπομπου (Hos Bobou). Fin kväll så jag satt ute tills händerna började bli alltför kalla, då bar det hemåt. Funderade över att jag sett en del inlägg på facebook om att Grekland blivit så ”dyrt”. Mitt glas vin blev jag bjuden på och det kom med fem mezes (smårätter). Jag hade beställt ett kycklingspett med sallad istället för pommes frites samt deras ost- och chiliröra. För det betalade jag 6 euro. Dyrt? Dels gäller det att leta upp och prova olika matställen, dels är vi inte en turiststad så priserna är generellt lägre.
(foto från Google Maps, taget av Jack Lemercier; själva serveringen är där fotografen står)

Vår manifestation mot nedläggningen av vårt sjukhus (bakgrund: Nu är det fanimej krig och Idag motattack på slagfältet) där det deltog representanter från Iraklio och Rethymno har spridit sig på Kreta! I onsdags avgick gratis bussar från Ierapetra upp till manifestation i Iraklio mot hälsoreformens verkningar på olika delar av ön. Hoppas det uppmärksammades ända upp till Aten. Det är ju valår så kanske, kanske…
Mer info och bilder här (använd ”översätt” i webbläsaren).

Valåret innebär att en del av hälsoreformen (att vi ska registrera oss hos en läkare) har lagts på is. Parterna (regeringen och privatläkarna) har inte lyckats ingå ett avtal om ersättning. Om vi inte registrerar oss så får vi betala mer för medicin, men det är också lagt på is. Vi får se vad som händer efter valet!

Valet, ja. Premiärminister Mitsotakis har svårt för att bestämma sig för datum. Ärkebiskopen i Aten har dock gått ut med att det för kyrkans del går alldeles utmärkt att ha val på Palmsöndagen 9 april för man kan gå i kyrkan innan eller efter man varit vid valurnan. Läs mer här. Jag antar att även ärkebiskopen för kretensiska kyrkan är med på noterna.

I övrigt så funderar jag på olika blogginlägg. Det är väl snart dags för en Nyhetsbulletin bland annat. Något du önskar att jag ska blogga om?
Men först kommer det rapport i nästa vecka från karnevalen och Καθαρή Δευτέρα (Clean Monday)!

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

3 tankar på “Rapport från lilla byn

  1. iamittilivet Inläggets författare

   O ja, men även på turistorter kan man ibland hitta små pärlor. Det gäller att vika av från de mest turistiga gatorna och ”våga” gå in på inte så flashiga ställen.

   Gillad av 1 person

   Svara
 1. Lena i Wales

  Vilken bra deal, komma iväg till trevlig ställe och vakta huset.
  Pandemin slog hårt mot många, skönt att det är någorlunda normalt igen.
  Priserna har gått upp överallt verkar det som, men 6 Euro för allt detta är billigt, tycker jag.
  Valår känns för mig som massor av löften och lite action senare.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s