Nyhetsbulletin 2:2023

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Förra nyhetsbulletinen hittar du här. Jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Använd översättningsfunktionen i webbläsaren för artiklar på grekiska. Tänk på att nättidningar ofta är reklamfinansierade så text är inskjuten mellan reklamannonser.

Det drar ihop sig till val. Det är dags den 21 maj och det upptar mer och mer plats i nättidningar och sociala media, t ex börjar det strömma in annonser från olika kandidater i mitt nyhetsflöde på facebook. Jag tar inte upp de olika partiernas argument osv. Den som är intresserad kan själv leta upp källor på internet och/eller kasta ett öga i bloggen Politik i Grekland. En sak bara måste jag nämna: premiärminister Mitsotakis fick ju avbryta sitt tvådagars besök på Kreta pga misstroendeomröstning. Han har åter varit på Kreta, denna gång i Chania-trakten som, enligt hans uttalande, gav honom kraft och energi inför valkampanjen. Här i Ierapetra väntar vi fortfarande på honom. Han skulle komma hit och inviga en gata som fått namn efter en släkting till honom eller en politiker i Nea Demokratia (jag minns inte vilket). Jag tror inte att han kommer, tror inte han vågar sticka in näsan hos oss med tanke på hälsoreformen som ska lägga ner vårt sjukhus. Kanske det också skulle komma hitresande från Rethymno och Iraklio som också är tokiga över hälsoreformen…

Eftersom det är så längesen jag skrev förra Nyhetsbulletin så kommer här korta nyheter i en enda röra:

Att det i valtider kommer plötsliga reformer är inget ovanligt någonstans på vår jord, tror jag. Så vansinnigt populär blev dock inte föreskriften om utökade öppettider.
Jag studsade till för något här i Grekland (och kanske i andra länder, men det kallas ”ett grekiskt fenomen”) som jag inte hört talas om: polisen är tillsagd under valtid att hålla låg profil. På Mount Athos ockuperades en klosterbyggnad av protesterande personer. Explosioner hördes, polisen kom dit men ingrep inte. Ockupanterna mötte poliserna med mobiltelefoner och filmade vad de utsattes för – utan att skänka en tanke på vad de själva utsatte munkarna för! Munkarna var givetvis livrädda! Helt otroligt – läs artikeln!

Ett inslag i valkampanjen är att stängslet vid Evros-floden ska utökas vilket givetvis är ett sätt att fiska röster. Speciellt med tanke på att Mitsotakis och ministrar kräver svar av SYRIZA om de tänker fortsätta arbetet med staketet. Osmakligt i allra högsta grad!

Ön Mykonos måste ha drabbats av sällan skådad vinst- och pengayra! Olagligheterna som utbyggnader, byggnader på arkeologiska platser, överfall osv står som spön i backen och har gett kraftiga böter. I ett fall är böterna 33 miljoner euro!
Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4

Något som har ökat i artiklar sedan ungefär ett år tillbaka är att våld i hemmet uppmärksammas. Det gäller barn, kvinnor och män. I april hölls en konferens i Iraklio kring våld mot äldre som tycks vara ett större problem än många trodde. För det är givetvis så att hur ”mysigt” utomstående än kan tycka att det är med familjesammanhållning så är den inte alltid positiv. Att anmäla en anhörig är ett extra hinder att kliva över. Och om familjen vänder ryggen åt en har man ingen. Speciellt sårbar är gamla som lever ensamma – vem ska de vända sig till?
Artikel i neakriti.gr.

Några turismnyheter:
Samaria-ravinen öppnar nu i maj.
Chrissi-ön har samma bestämmelser som förra året.
I mars påstods att nya Markopolou-stranden i Ierapetra är klar, men det är lögn och förbannad dikt. Vi har tre andra stränder så alla får plats att sola och bada i alla fall.
Region Kreta har som ett led i att locka turister till hela ön och inte bara kusterna publicerat en video. Och ja, det är väl ett bra första försök.
Kommunerna Ierapetra och Sitia ska samarbeta i turismfrågor. Jag tycker det låter väldigt bra om det blir kraftfullt och kreativt. Sitia har mycket att bidra med, bl a sin inställning att locka andra turistgruppen är sol-och-bad och att sprida ut turister i hela kommunen. På tiden att östra Kreta gör sin röst hörd!
Starkt första kvartal för Kreta. Säsongen startade ovanligt tidigt.
Kritsa har två museum värda att besöka – ett med örter och andra växter, ett är det hem där Rodande bodde. Nu ska byn begåvas med ännu ett museum: ett skomakarmuseum. Det ska bli i siste skomakarens hus. Kuriosa: jag har ett väldigt bra foto på honom där han sitter utanför huset och tillverkar en stövel, taget 2010. Han var ganska butter, men tyckte det var ok att bli fotograferad. Jag tror han var tacksam över att jag inte ville att han skulle posera.
Pilio-tåget i centrala Grekland rullar igen sedan slutet av april!
Aegli café och restaurang (Atens äldsta och mest populära) i Zappeio öppnar igen i slutet av 2023.
Det är inte så enkelt i servicebranschen – läs om ett matställe på Tinos som slagit igen.

En utveckling som jag tycker är både trist och märklig är att det så ofta numera uppförs lyxanläggningar. Allt du behöver finns där, dvs som all inclusive, bara lyxigt och därmed är prislappen därefter. Finns det verkligen så många människor med gott om pengar? Och vad händer med det lokala samhället? Strävar Grekland efter att bli en tummelplats för rika? Då har de inte förstått att det är inte den grekiska staten som håvar in vinsterna.
Ett exempel i denna artikel.

På tal om lyx så har en schweizare gjort det största fastighetsköpet på några år i Aten: 18 miljoner euro.

Tekniska Universitet har tittat på ”Vad dör greker av – Vad är orsaken till ökningen och överdriven dödlighet” – här en del av resultatet.

Rättegången mot gärningsmännen bakom mordet på 19-årige Alkis Kampanos i Thessaloniki i februari ifjol är igång. Det tragiska är givetvis att ett ögonblicks verk förstör så många unga liv.
Jag nämnde ett tåg tidigare och kan berätta att åtalen mot ansvariga för tågolyckan i Tempe fortsätter. Nu bl a mot verkställande direktören.

Så har folk varit ute och vandrat igen! Tidigt i februari saknades ett amerikansk par och nu har deras kroppar hittats i Messina-ravinen. Det gick bättre för ett holländskt par strax väster om Ierapetra. Läs gärna artikeln för att få en uppfattning om hur stort räddningspådrag som krävs i bergigt landskap!

Internationellt polisarbete tycks fungera. Sverige har gripit en man efterlyst i Grekland och en utlänning greps på Thessalonikis flygplats.

Betalning med kort har gått upp sedan pandemin, men är fortfarande låg i Grekland.

Inte nog med att kustbevakningen trycker tillbaka och t o m skjuter efter migranter – nu har de börjat ge sig på varandra! Handgranat utanför en dörr och sätta eld på en bil.

Glöm inte att dra åt handbromsen ordentligt! Det missade en busschaufför på en skolutflykt på Egina. Tre tonåringar skadade, dock ej allvarligt.

En unik ikon som sällan lämnar Mount Athos anlände till Aten igår där den ställs ut i två veckor. Det var meningen att detta skulle ske för två år sedan som minne av när Grekland utropade sig som självständigt 1821, men pandemin kom emellan. Gå och se den om du är i Aten!

Och till sist en svensk-grekisk nyhet! I byn Mochos har satts samman ett museum om Olof Palme. Planerad öppningsdag är den 6 juni.

Muséet ligger på byns genomfartsgata.

Då får jag nog sluta här! Ska försöka se till så att det inte dröjer så länge mellan nyhetsbulletinerna. Mest för min egen del, faktiskt, för det är många sparade artiklar att gå igenom.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

3 tankar på “Nyhetsbulletin 2:2023

  1. Pingback: Arbete och en pärla | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s