Arbete och en pärla

Tid är ett märkligt fenomen! Ibland känns den långsam, ibland går den i en rasande fart. Den senaste tiden har bara rullat på och när jag tittar i kalendern är nästa vecka ganska ok och därefter blir det en himla fart. Bara att åka med! Snart sitter man där igen och gnäller över att tiden går långsamt och är trist när man vill att det ”ska hända” nå’t.

Försommaren har snart tagit över från våren för nu börjar oleandern blomma. Vädret är fortfarande konstigt som det varit ett tag. Inte mycket att göra åt det heller. Kanske svårt för den ”moderna” människan att acceptera att det finns mycket vi inte styr över. Man får anpassa sig helt enkelt. Bara dumt att klappa ihop och sura eftersom man då bara förstör för sig själv!

Arbete!
I förra veckan och i denna vecka har jag arbetat, minsann! Jag har varit ute och ändrat och provat vandringar. I förra veckan vände jag på en vandring som då blev ”nygammal”. Bättre i den nya riktningen även om slutet inte blev så mysigt, men man kan inte få allt. Denna ändrade vandring åkte in bland de vandringar jag erbjuder kunder!
I denna veckan knöt jag samman två delsträckor med en ny mellansträcka. Mellansträckan visade sig vara tuff och belöningen hade varit fantastiska vyer om det inte varit disigt. Vi är nu på väg in i en disig period så denna mellansträcka får vänta till september – oktober när det återigen är klart så ögat kan förlora sig i fjärran. Denna vandring åker in på mitt privata lager.
Dock har de här två dagarna begåvat mig med en ny vandring som ska erbjudas kunder! Det är tre gamla sträckor som länkats samman till en fin vandring. Så bra resultat – två ”nygamla” vandringar att erbjuda de som vill vandra lite, lite längre än halvdagsvandring.

Jag ska erkänna att det här arbetet med att ta ut nya, kombinera nytt/gammalt och ändra gamla vandringar är bland de roligaste arbeten jag haft. Därutöver kan jag koppla av, rör på mig och får massor med frisk luft och energi. Plus att det utövas i den absolut vackraste arbetsmiljö jag nånsin haft. Så egentligen är det bara ”arbete” till…nja, ungefär hälften.

Funnen pärla
Igår var en vän och jag ute på en heldagsbiltur. Före hemfärd avslutade vi med kaffe i Mochos. Av en ren händelse snubblade vi över en riktig pärla! Tyvärr var klockan ganska mycket så det blev ett kort besök, men vi ska dit igen. Och ha massor med tid!

En av ledarna i revolten mot ottomanerna hette Georgios Sisamakis och han grundade ett kafenio som han döpte efter sin födelseplats: Skoteinianos vilket det fortfarande heter. Det drivs idag av hans barnbarn Yiannis Diamantakis, en pensionerad polis. Så långt inte så märkvärdigt. MEN invändigt är väggarna och stolsryggarna fulla med målningar! På väggarna porträtt av olika personer genom den grekiska och kretensiska historien. Stolsryggarna har motiv från mytologin. Och, nu kommer det riktigt unika, allt är målat av Yiannis själv!
(foto från kafeniots facebook-sida)

Han berättade att hans fru gick bort 2018, att hon inte var förtjust i hans tavlor (upptog kanske mycket av hans tid) och i några blogginlägg (i bloggen NiceLocal – finns översättningsknapp i menyraden) berättar han att det känns trist att det är äldre greker och utlänningar som uppskattar hans målningar. De yngre grekerna är inte så intresserade, de ”visar inte respekt” som han säger, och han menar att historia är viktigt. Tekniken han använder när han målar är hans egen och han målar direkt på trä. Han har dock gått i lära hos hagiografer (som jag fick slå upp: hyllande beskrivningar av helgon, deras kult och andra historiska personer). Han ställer även ut några andra föremål.

Det ska alltså bli ett nytt besök med gott om tid och en ouzo eller en kaffe! En tanke som slog oss när vi kom tillbaka till bilen – vad händer med inredningen och målningarna när Yiannis inte längre lever? Han är ingen ungdom. Hoppas ”någon” eller kanske byföreningen gör om kafenio till ett museum.
Kafenio ligger på genomfartsvägen i Mochos, mitt emot det nya Olof Palme Museum (som jag bloggat om). Utanför hänger ett tygstycke med ett överfört foto på Georgios Sisamakis. På facebook kan du också hitta kafeniot.

Ha en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!
(obs! stängt 24-26 maj)

6 tankar på “Arbete och en pärla

 1. Pingback: Arbete och en pärla - Resefeed

 2. Pingback: Arbete och en pärla - Bloggfeed

 3. Lena i Wales

  Mycket att tänka på och utforska innan man kan göra proffsiga vandringar.
  Roligt att det fortfarande känns kul att lägg upp nya och utföra dem.
  Intressant och lite hemskt på samma gång vad som ska hända med målningarna.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Kul att göra nya kombinationer och vända på vandringar – blir nästan som nya och jag ser saker jag missat tidigare. Blir ett annat perspektiv.

   Gilla

   Svara
 4. Pingback: Väder, planering, val och elände | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s