En riktig Madame

Personer kan vara kända under sin livstid utan att senare nämnas i historien såvida de inte vunnit ett krig eller nå’t annat som någon anser anmärkningsvärt. En så’n person var utan tvekan Adelina Guitar (ibland kallad Natalie Guitar).

Hon föddes 1863 i Paris eller Toulon eller Marseilles. Ingen vet exakt. Vid 16 års ålder är Adelina sångerska, dansare och prostituerad. Det är inte känt när och varför hon började kallas Madame Hortens, men troligen gavs det till henne i Frankrike av en av hennes kunder, en amiral Poiter. Det sägs att hon även dansade på Moulin Rouge i Paris.

I slutet av 1896 utbröt ett uppror bland den grekisk-ortodoxa befolkningen på Kreta, då tillhörigt Osmanska riket. Den 21 januari 1897 landsattes grekiska trupper för att förena ön med det grekiska kungadömet. De europeiska stormakterna (Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Italien) lade sig dock i och förklarade ön för ett internationellt protektorat. De skickade sina flottor för att ockupera och stoppa vilket ledde till att de grekiska trupperna återvände till fastlandet. (mer om Kretensiska staten hittar du här)

Tusentals sjömän driver alltså omkring och längtar efter kvinnligt sällskap. Då anlände 500 prostituerade från Europa och Ottomanska riket till Chania och bland dem hittar vi Adelina som ingick i en grupp dansare. De uppträdde på ”London Bar” i Chania där publiken bestod av utländska amiraler, högt uppsatta sjöofficerare och rika Chania-bor. För vanliga sjömän fanns det ett annat etablissemang: Sandan Cafe i Hurkhudas i distriktet Splantzia.

Amiral Poiter dyker upp igen i historien, nu som amiral för den franska flottan. Champagnen flödar. Presenter och blommor öses över Hortens. Många är förtjusta i henne och de har gott om pengar. Hennes hjärta tillhör dock den italienske amiralen Cannavaro.
(foto från bovary.gr)

Madame Hortens bodde i ett hörnhus i Chania och varje eftermiddag kunde hon ses lämna sin bostad och gå till katolska kyrkan där hon la en svart spetsnäsduk på sitt huvud och bad. Hortens var trogen sitt hjärtas amiral. Hon blev uppvaktad och utbjuden av en rik och stilig man från Chania som givetvis bjöd henne på Dom Perignon. Hortens sa till honom att hon uppskattade hans vänlighet, men något mer kunde det inte bli: ”Respektera mig och bete dig som en riddare”.

År 1907 lämnar flottorna Kreta och de flesta prostituerade ger sig också av. Madame Hortens har bestämt att hon vill stanna på Kreta och ger sig ut på ön för att leta upp nya jaktmarker. Hon är en tid i Iraklio och i Sitia, men slår sig ner en period i Agios Nikolaos. Där får hon, utan byråkratiskt krångel, av prefekten rättighet att öppna ett ”kaffehus” öppet till 3 på natten. Stadens polischef var dock vaken och klagade över beslutet till den italienska ambassaden, bl a med motiveringen ”ostyriga, efterliknade och oanständigt klädda kvinnor som genom trotsiga rörelser av kroppen drar in allmogen i fördärvets tumult”. Nu cirkulerar handlingar fram och tillbaka och det blir till slut så att endast kaffe får serveras. Kunderna sviker och till slut stängs ”kaffehuset”.

Nu blir det lite märkligt för bara i en källa av de fem jag läst nämns nu en make, Nikolaos Haniotakis. Enligt den källan flyttar de tillsammans till Ierapetra 1910, enligt andra källor flyttar Hortens ensam. Så nu måste jag följa två spår:
1. Paret flyttar till Ierapetra 1910. Hortens ser fram emot att få vara hemmafru och leva ett lugnare liv. Nikolaos är fiskare och tröttnar snabbt på den nu i hans ögon tråkiga Hortens. Hon hittar honom med kökspigan, han tar hennes pengar och ger sig av. Hon bryr sig inte om att resa efter honom. Hon startar en restaurang.
2. Hortens flyttar till Ierapetra 1910 där hon driver (i okänd ordning) ett ungkarlshotell som i folkmun kallades ”Frankrike” (lär ha legat där Alpha Bank ligger idag), en restaurang och en närbutik (troligen på ålderns höst). Ungkarlshotellet tycks vara någon sorts inofficiellt ”nöjesställe” där Hortens kunde ordna fram flickor. Hortens är under en tid fransk vicekonsul och det finns misstankar om att hon skulle ha varit spion, men inget har kunnat bevisas.

Hon dör i Ierapetra 1938, 75 år gammal. Vilket eftermäle fick hon? Jo, väldigt positivt och hon var mycket omtyckt. Hon ägnade mycket tid och medel åt välgörenhet. Inte specificerat exakt vad, men hon lär alltid ha hjälpt de som hade det svårt eller levde i ringa omständigheter.
Det sägs att gamla stadsbor mindes och stolt visade för gäster att ”här låg Madame Hortens närbutik”.
(foto från bovary.gr)

Prästen som gav henne sista smörjelsen sa en hel del år senare ungefär (ej citat):
Madame Hortense var ett helgon. Jag vet inte om hon har syndat i sin ungdom trots allt, vem är väl syndfri, men jag svär vid det kors jag håller och den liturgi jag utför att hon levde i sin barm som ett helgon och dog som ett helgon och gjorde tusentals goda gärningar och att hjälpa sina medmänniskor, det är hennes arv.
Hon är begravd i Ierapetra och en gata i sta’n är uppkallad efter henne. Gatan är en liten, kort stump bakom Cretan Villa Hotel med en oläslig gatuskylt.

Hon gjorde också avtryck i litteratur och film. En biografi skrevs av Ioannis Maliotakis.
Madame Hortens finns i Nikos Kazantzakis bok ”Spela för mig, Zorba” (Zorba, the Greek). Här ska lyftas ett varningens finger! Kazanzakis inspirerades av madame Hortens, men fantiserade själv ihop händelser omkring henne i boken. Boken ligger till grund för filmen ”Zorba” (Zorba, the Greek). I filmen spelas Madame Hortens av Lila Kentrova som fick Oscar för bästa kvinnliga biroll.
Det finns referenser till Madame Hortens i verk av Georgios Pagalos.
I Pantelis Prevelakis verk Chronicle of a State framträder Madame Hortens som Fatme.
År 1986 kom den grekiska filmen Μαντάμ Ορτάνς (Madame Hortens).

Madame Hortens liv är, tycker jag, ett exempel på att människor gör vad de måste för att överleva och att ingen människa är endimensionell. Det finns flera sidor hos en person så det där med att döma ska vi vara väldigt försiktiga med. Hon hade ett stort hjärta och det är väl allt man kan begära. Och hedervärt nog.

Ha en skön helg! Var rädd om dig och andra!

Källor:
maleviziotis.gr
agonaskritis.gr
mixanitouxronou.gr
el.wikipedia.org
haniotika-nea.gr
samt inlägg på facebook, bl a Γεράπετρος του χθες του σήμερα, του αύριο !

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!
(obs! stängt 24-26 maj)

3 tankar på “En riktig Madame

 1. Lena i Wales

  Wow, vad intressant!
  Jag gillar att läsa om kvinnoliv, inte alltid lyckliga, men ibland det också.
  Inte ovanligt att man inte visst när eller var folk föddes för dryga 100 år sedan. Man hade ju inte lika stor på den lilla människan då,
  En bekant till mig föddes i forna Jugoslavien, troligen 27 december ca 1950. De bodde ute på landet och det var vinter, även där, så föräldrarna kom inte iväg till prästen för att berätta att de fått en dotter förrän 1 januari. Eftersom föräldrarna inte heller visste exakt när hon föddes, så fick hon födelsedag 1 januari och blev därmed ett år yngre än vad hon egentligen är. Detta var trots allt inte så längesedan.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det handlar inte bara om att det är mer kontroll numera utan också om ifall födelsedag anses viktig. Här i Grekland är namnsdag det stora, inte födelsedag. Ofta svävar folk på målet när man frågar hur gamla de är.
   Många invandrare och flyktingar i Sverige (i alla fall de som kom på 90-talet) har födelsedag 1 jan eller 1 juli. En del länder har annan tiderärkning eller födelsedag är inte viktigt eller andra skäl till att inte veta och/eller kunna styrka sitt födelsedatum. De fantasilösa mottagande myndigheterna vid svenska gränsen satte då 1 jan om en person sa ”jag är född på vintern” och 1 juli om de sa ”jag är född på sommaren”.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s