Väder, planering, val och elände

Åskan går och det regnar lite lätt denna tisdagseftermiddag. Skönt! Vi har haft varma dagar, men all värme är inte skön. Förmiddagarna har varit klibbiga, så ock idag. Åskan rensar upp och luften blir friskare.

Jag har sett på sociala media att en del som rest till Kreta nu i maj är missbelåtna med vädret. Det är vi lokala också. Jag har rest till Grekland sedan början av 80-talet och nu bott här i 9 år. När jag reste hit på semester var det i maj eller månadsskiftet maj/juni och jag har aldrig upplevt nå’t liknande väder som det vi har i år. Fråga vem som helst här och du får samma svar. Trist att läsa att de som rest i maj för första gången skriver ”aldrig mer”. Synd, ni vet inte vad ni missar i ”normalmaj”!

Jag förstår att man kan bli besviken om man föreställt sig solsken, blå himmel och bad. Men vad jag inte förstår är att man låter de svikna förväntningarna förstöra tiden här. Man förstör ju faktiskt bara tid, pengar och, i en del fall, hopsamlade semesterdagar. Förstör för sig själv. När du deppat ett tag så fundera istället ”vad gör jag nu?”. Kreta är ju faktiskt så väldigt mycket mer än stränder.

Själv sitter jag och planerar några dagar på vift. Imorgon kör jag till Iraklio så nu ska jag bestämma vilken väg, vad vill jag se, vilka stopp vill jag göra. Centrala Kreta har så mycket att bjuda på! Svårt val.
Torsdag blir det besök på InfoPoint i centrala Iraklio för att höra vad som är på gång i sta’n. En sak har jag beslutat att göra, men det berättar jag om i nästa vecka.
På fredag blir det nog lite shopping och se’n vet jag vilken väg jag ska köra hem.
Förutom ovanstående blir det så klart en del fotograferande, fikande, bokläsande och folkglo! Samt go’ mat och dryck.

Och så är jag hemma igen fredag kväll för utflykt på lördag! Mer om det i nästa blogginlägg i nästa vecka.

Jag har varit ute på en del turer, bl a tillbaka till Mochos (läs här). Besökte ”pärlan” igen, men behöver helt klart en tolk med nästa gång.

På en taverna i byn Mochos såg jag den här skylten. Så bra! Vill man mata katter och hundar kan man göra det utanför matställen.

Denna skylten fick mig att fundera över mänskligheten! Det sitter flera som den här på klostret i Selinari. Ordagrant betyder det ”Skär inte blommorna” och det fanns skyltar även på höga kaktusar. Är det verkligen så att folk kan tänka sig att gå in på annans egendom och skära av eller knipsa av skott? Även på stora kaktusar?? Otroligt!

I fredags hade jag strandpremiär och märkligt nog lyckades jag pricka in samma datum som i fjol och förfjol! Av en ren händelse eller slump eller vad man vill kalla det – oplanerat var det i alla fall.

Igår körde vi en rundtur bland byarna väster om Ierapetra. Finns så mycket att upptäcka och njuta av om man stannar till och strosar runt. Molnigt, ja. Det gör bara färger på växtlighet djupare och vackrare än när solsken gassar och bleker. Underbar lunch på Oasis i Kalamafka – kan rekommenderas!

Det har ju varit val och det blir en omgång till i juni eller juli. Här kan du se hur rösterna fördelade sig över landet och även hur greker bosatta utomlands röstade. Det var första valet de inte behövde återvända till Grekland för att kunna rösta. Sverige, Danmark, Spanien och Portugal blev röda, resterande länder blå. Kreta blev också blått – ön har annars varit ett starkt fäste för vänstern. Nu pågår samtal mellan presidenten och de tre största partierna, men någon koalitionsregering blir det inte av flera skäl.
En nyhet som uppmärksammades i New York Times strax före valet var en video som visade en push-back utförd av grekiska staten. Det är ju långt ifrån den första och jag har bloggat vid ett par tillfällen om dessa olagliga och inhumana push-backs. Denna gång blev det tragikomiskt: EU-kommissionär Ylva Johansson kräver att Grekland gör en opartisk (!) utredning av anklagelserna om att Grekland utför push-backs. Något som hon begärde redan ifjol. Jag kan bara skratta och gråta samtidigt. Just nu är jag så upprörd över hur medmänniskor behandlas att jag får återkomma i ett senare blogginlägg.

Nej, nu har jag inte tid att blogga mer. Ska vara hos frissan halv sex och innan dess måste jag spika vilken väg jag ska ta imorgon. Kanske via det där klostret…eller den där ravinen…eller den fina byn…

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Foton på min flickr-sida! (manual till flickr ute i bloggens högermarginal)

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!
(obs! stängt 24-28 maj)

5 tankar på “Väder, planering, val och elände

 1. Pingback: Väder, planering, val och elände - Bloggfeed

 2. Pingback: Väder, planering, val och elände - Resefeed

 3. stadsmadam

  Jag kan förstå om turister blir besvikna när vädret blir ett helt annat än vad de hade förväntat sig. Men vädret kan man inte göra något åt. Däremot hur man själv väljer att hantera det och vad man gör istället för att steka sig på stranden.

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Lena i Wales

  Ja, detta med väder.
  Alltid tacksamt att resa som reseledare till Skottland, ingen förväntar sig bra väder, så varje minut utan regn är uppskattat!
  Kan dock förstå folks besvikelse om man har en vecka på sig för en solsemester och det regnar halva tiden. Men sånt är livet.
  Alla vill ha säd och grönsaker och alla vill att de ska växa utan vatten, förutom bönderna.
  Trevlig resa!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s