Boktips 2:2023

Haft en period då jag inte läst så mycket, i alla fall inte skönlitteratur. Jag är igång med facklitteratur och det är ett bra tag se’n sist. Ett helt annat sätt att läsa, men väldigt givande. Några böcker har det blivit och här kommer de!
Tidigare boktips finns uppe i meny under Boktips!

Inga kriminalromaner denna gång utan andra gåtor och härvor! Samt hopp och kärlek mitt i outsägligt elände.

Det sista han sa (Laura Dave)
Skydda henne. En flicka knackar på dörren och lämnar en lapp till Hannah Hall. Den är från Owen, hennes man sedan ett år. Trots sin förvirring och sina farhågor förstår Hannah direkt vem som avses: Bailey, Owens sextonåriga dotter som vill ha så lite som möjligt med sin styvmor att göra. Hannahs desperata samtal till Owen förblir obesvarade, FBI anhåller hans chef och både de och polisen dyker oannonserade upp vid deras hem. (bokus.com)
Vi får följa med Hannah och Bailey i deras försök att hitta Owen. Det visar sig vara en trasslig historia med många inblandade. Och nej, Owen är verkligen inte den som Hannah gifte sig med. I slutet ställs allting på sin spets och ett svårt och omänskligt val måste göras. Det är mästerligt berättat där man tror sig börja hitta ”sanningen” i en ny ledtråd, men den leder ingenstans. Berättelsen startar reflektion kring hur mycket vi egentligen vet om människor omkring oss. Och hur mycket de vill att vi ska veta. Och hur mycket delger vi andra om oss själva? Kan och bör allt berättas? Är vetskap bra eller dåligt, dvs hur förändras vår syn på en människa när vi vet? I förlängningen: vi som inte har ett dramatiskt eller traumatiskt förflutet – var går vår gräns mellan privat och personligt, t ex på sociala media?
Rekommenderas!

En bok med snarlikt tema:

Flickan från Brooklyn (Guillaume Musso)
Författaren Raphaël är lycklig. Om några veckor kommer han att gifta sig med sitt livs kärlek, Anna, men varför envisas hon med att hålla sitt förflutna hemligt? Under en romantisk resa till Franska rivieran får Raphaël till slut nog och får Anna att bryta sin tystnad. Hon visar honom en bild som får hela deras tillvaro att rasa samman. Chockad av det som hon avslöjat och med blodet pulserande i tinningarna, lämnar Raphaël henne utan att säga ett ord. När han sedan återvänder är det för sent. Anna är spårlöst försvunnen. (bokus.com)
Raphaël börjar leta efter Anna tillsammans med sin vän Marc, före detta polis. Sökandet för dem runt i Frankrike och till Harlem i New York. Också här är det trådar som ibland leder nå’nstans, ibland inte. Återblickar hjälper oss att förstå det pussel som läggs. Raphaël ställs också inför frågan om Anna gjort sig skyldig till brott så sökandet ger ibland fler frågetecken än utropstecken. Och ett slut där det visar sig att inte bara Anna har dolda sidor. Precis som ”Det sista han sa” (ovan) föder berättelsen tankar om vad vi vill berätta och vad den andre behöver veta. Kan man inte bara bli omtyckt och älskad för den man är här och nu? Varför vill vi så gärna veta allt om en annan människa? Har vi ens rätt att veta allt?
Jag har läst några böcker av Musso som finns i tidigare Boktips. Jag har blivit besviken en gång och det var inte denna gång. Rekommenderas!

Kalla hjärtan (Tess Gerritsen)
Den unga, ambitiösa läkaren Abby DiMatteo har lyckats få fast anställning som kirurg på det ansedda Bayside Hospital i Boston. Och hon är nära att nå sina drömmars mål – att få ingå i sjukhusets berömda transplantationsteam. Men så inträffar något som äventyrar hennes utnämning, hela hennes karriär. Ett trafikoffer, en hjärndöd kvinna, kommer en kväll in till sjukhuset, där en sjuttonårig pojke väntar på hjärttransplantation. Då beslutar ledningen i alla hast att hjärtat i stället ska gå till trafikoffret som är hustru till en förmögen affärsman. Abby genomför tillsammans med avdelningsläkaren mot givna order transplantationen på pojken. Bestraffningen blir effektiv och omedelbar: Abbys chef avgår, själv hotas hon med avsked om hon inte håller tyst. Så kommer plötsligt ett nytt hjärta och operationen på kvinnan genomförs. Då gör Abby en skrämmande upptäckt – organet har inte kommit via de vanliga kanalerna. Uppgifterna om donatorn är förfalskade. (bokus.com)
Tess Gerritsen har bl a skrivit serien om kriminalinspektör Rizzoli och rättsläkaren Isles som även gått på tv. Gerritsen är bra på spänning, karaktärer och beskrivning – en bra berättare helt enkelt. Vi har kanske alla läst böcker om organ som hårdvara för fattiga människor i olka delar av världen. Gerritsen går ett steg längre. Det är rysligt i all sin trolighet. Och att snöd vinning av olika slag kan få människor att passera gränser som plötligen gör dem omänskliga. Givetvis ställs en fråga på sin spets: har vi rätt att bestämma över vem som ska få leva och vem som ska dö?
Rekommenderas!

Hennes sista semester (C. L. Taylor)
För två år sedan försvann Frans syster Jenna under en hälsoretreat på Gozo som gick fruktansvärt fel. Tom Wade, den nu ökände mannen bakom företaget Soul Shrink Retreats, har nyss släppts ur fängelse efter att ha avtjänat sitt straff för två människors död. Men han har aldrig avslöjat vad som hände det tredje offret: Jenna. Fran är fast besluten att ta reda på sanningen och bokar in sig på hans kommande retreat – den första sedan hans frisläppande – och ställs öga mot öga med den man som kanske har nyckeln till hennes systers försvinnande. (bokus.com)
Frans letande efter Jennas öde blir för mig lite av en sidohandling för det som fångar mitt intresse är företaget Soul Shrink. Det är något sektliknande över det hela och är det alltid frontfiguren som är den drivande? Vem eller vilka är egentligen ansvariga? Inte bara till de nämnda dödsfallen utan också till att lura pengar av sårbara människor. Jag är inte förvånad över vad som sker i berättelsen vilket till viss del kanske hänger samman med min stora tveksamhet inför ”hälsosektorn”.
Rekommenderas!

Tatueraren i Auschwitz (Heather Morris)
”Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.” (bokus.com)
Detta är en bok som jag fått via tips från bloggläsare! Berättelsen kommer givetvis närmare och berör eftersom den är sann. Lale har berättat sin historia för författaren Morrris. Den är okomplicerat berättad utan övertoner, ingående beskrivningar av våld och osentimental. Det är en historia om förnedring, att mista sin värdighet, ta sig igenom omänskliga förhållanden men också om hopp, vänskap och t o m kärlek. Ändå är det något som skaver för mig genom boken. Det känns som om något fattas, som om berättandet är alltför avklätt, som om bitar är nästan helt utelämnade. Svaret kommer i eftertexter: detta skrevs ursprungligen som ett filmmanus. Det som Morris tänkte skulle berättas i bilder har till viss del fallit bort i omarbetningen till romanform. Kanske är det också så att när hon skrev om manus hade Lale avlidit så hon kunde inte få kompletterande information.
Oavsett mina funderingar kring form och innehåll så är det en bok att rekommendera. Visst, vi har alla läst böcker, hört ögonvittnen berätta och sett filmer om koncentrationslägrens fasor. Vi behöver påminnas om och om igen. Läs den och förundras över människans drift och förmåga att överleva! Och att älska mitt i eländet!

Det var allt för denna gång. Lämna gärna boktips i kommentar nedan!

Imorgon ska det vandras. Ska försöka sätta ihop tre sträckor till en riktigt bra, lite längre vandring att erbjuda kunder. Spännande!

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!
(obs! stängt 24-26 maj)

7 tankar på “Boktips 2:2023

 1. Pingback: Boktips 2:2023 - Bloggfeed

 2. Pingback: Boktips 2:2023 - Resefeed

 3. Lena i Wales

  Tack för tipsen!
  Jag läser väldigt sällan amerikanska författare. Nu när jag är tillbaka i Sverige läser jag gärna svenska författare. Har missat så många år av detta.
  Ibland är jag trött på mord efter mord.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. stadsmadam

  Det sista han sa samt Tatueraren i Auschwitz har jag läst. Jag håller helt med om det du skriver om den förstnämnda. När det gäller den sistnämnda minns jag inte riktigt vad jag tyckte om den, men tror att det var en i huvudsak bra läsupplevelse.
  Just nu läser jag När ingen lyssnar av Diamant Salihu. Den handlar om encrochat, skjutningarna, narkotikahandeln och kriminella nätverk i Sverige. Det är en mycket intressant bok, men också en mycket dyster läsning. Vi har problem, stora problem och det krävs enorma insatser för att komma till rätta med dem.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Oj, första gången jag hört talas om EncroChat. Den internationella kriminaliteten kan inte Sverige göra mycket åt på egen hand, det måste till mycket bättre internationellt samarbete.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s