Dagsläget denna sista, skälvande augusti

Så var då temat ”Tankar kring ett foto” avslutad (se uppe i menyraden). Det har varit roligt och intressant samt välbehövlig inspiration och distraktion under en jobbig och tråkig period. Jag misstänkte att antal läsare skulle sjunka dels eftersom det var semestertid, dels på grund av att inläggen inte handlade om virus eller resa. Och jag fick rätt, men jag hoppas att de som läste tyckte det var läsvärt och uppskattade en paus. Visst måste vi få information om viruset och pandemin, men lite trött i skallen börjar man bli. Tack till alla som valde foton och alla som läste!

Vår högsommar börjar nog lida mot sitt slut och det tackar vi för. Den kom tidig i år, har varit ovanligt het och fuktig. I förra veckan blev plötsligen nätterna några grader svalare med svalkande vind, så vi hoppas, hoppas! Nu har vi drabbats av en värmebölja ovanpå högsommarvädret (puh!), men kanske är det ett av de sista rycken. Alla är tröttare än vanligt i år vilket inte är så konstigt. Coronan, alla regler, oro för sjukdom och ekonomi, vädret, konflikten i östra Medelhavet. För egen del har jag den senaste tiden börjat ta siesta – sovande som ett barn! Så trött är jag.

Jag kommer inte att redovisa några siffror på smittade eller nuläge med restriktioner och böter. På nätet finns det utmärkta officiella sidor och artiklar med aktuell information. Det svänger snabbt, t ex hade vi en vecka två ändringar av restriktioner inom tre dagar. Det känns tryggt att regeringen här agerar istället för att reagera. Minsta förändring så vidtas åtgärder. På sociala media finns en del irritation över att det är besvärligt att resa när regler ändras med kort varsel. Ja, vad ska man säga om det? Reser man under en pågående pandemi så får man nog räkna med att det är snabba ryck och att det inte är som vanligt (är det det någonstans i världen just nu!?). Varje land har så mycket att värna om och ta hänsyn till att det inte är svårt att förstå att semester- och nöjesresor inte är prio ett.
Här en artikel idag (måndag) kring hur våra experter arbetar och tänker. Deras motto ”the slightest variation matters” tycker jag är bra och ger förtroende.
Det finns för många exempel på turister som inte respekterar regler om handsprit, ansiktsmask mm – de ska stanna hemma, tycker jag. En fara som vi delar med många andra länder är att gemene man börjar tröttna. Och med det kommer slarv. Otroligt svårt att göra något åt. Det har höjts röster som vill skylla sommarens ökade fall på regeringen, men det största ansvaret ligger hos var och en av oss.

Just nu har viruset fått ta ett halvt steg tillbaka på grund av situationen i östra Medelhavet. Jag har förstått att det i stort sett inte rapporteras i Sverige vilket är anmärkningsvärt. Östra Medelhavet ligger nära Sverige, EU är i högsta drag inblandat, östra Medelhavet är en väldigt känslig och instabil zon samt situationen har eskalerat kraftigt de senaste två månaderna. Jag kan absolut inte ge någon sammanfattning eller helhetsbild i ett blogginlägg utan mitt tips är att du ger dig ut på nätet och letar internationella artiklar, t ex The Guardian. Du kan också läsa ekathimerini.com, men tänk då på att den är grekisk. Det är nya utspel och hot varje dag från båda sidor även om Grekland intagit en mer defensiv ställning vilket jag tror är smart om man vill ha stöd från andra.
Några snabbfakta:
– Konflikten gäller fyndigheter i Medelhavet, främst olja och gas. Vilket vatten är vems? Kan ett land omfatta mer än en kontinentalplatta?
– Frankrike, Italien och Förenade Arabemiraten har skickat fartyg till ”militärövning” tillsammans med Grekland, dvs de stödjer Grekland. Israel och Egypten har uttalat stöd för Grekland och en del avtal har förhandlats fram.
– EU har försökt ”medla”, dvs Merkel har pratat med Erdogan (vid en kritisk punkt lär hon ha ringt honom mitt i natten!), grekiska ministrar har varit i Tyskland osv. Det har inte hjälpt och denna konflikt berör inte bara EU.
– Turkiet har skrivit avtal med en av sidorna i det libyska inbördeskriget (”fel” sida enligt Egypten och därmed blev de två bundsförvanterna Turkiet och Egypten ovänner). De har Ryssland i ryggen och Trump har uttalat att Erdogan är klok och en god lyssnare. Turkiet ligger inte bra till hos Syrien sedan de gick in där härom året, men de har antagligen fullt upp med sitt eget elände precis som Libanon.
– NATO agerar lite i det tysta. I december 2019 uttalade Stoltenberg att gränstvister mellan de två NATO-länderna Grekland och Turkiet borde de lösa själva, det är inte en fråga för NATO. Och det är inte svårt att hålla med honom, det finns en hel del fördrag och dokument som är undertecknade och bör respekteras av båda parter. För några dagar sedan uttalade Stoltenberg att NATO har kontinuerlig kontakt med båda länderna, ser allvarligt på eskaleringen av konflikten och har kallat till möte om olika konflikter: östra Medelhavet, Libyen, Mali och Belarus. Hade konflikten varit endast mellan NATO-medlemsstater hade NATO haft en stor roll. Nu är det fler länder som berörs så NATO:s roll kan bli begränsad.
– I lördags inledde Turkiet två veckors militärövningar nordväst om Cypern. De har provocerat Cypern länge och Grekland slöt tidigt upp på Cyperns sida. Om man orkar och är lagd åt det konspiratoriska hållet kan man spekulera över varför de startade övningarna i lördags. I söndags var det nämligen 98 år sedan turkiska styrkor överrumplade och vann ett stort slag över Grekland i det grekisk-turkiska kriget.

För vår del här i Ierapetra så har vi fartyg från grekiska marinen ankrade strax utanför vår kust nästan varje dag. En del är stödfartyg, men i fredags när jag körde till en badvik så låg fem fartyg strax utanför byn Mirtos. Och de såg väldigt olika ut. Första gången ett marint fartyg ankrade här var den 23 juli. Det är märkligt hur fort man vänjer sig vid olika saker. I början tänkte jag ”Men oj, det ligger ett fartyg här idag också!”, men nu tänker jag ”Va!? Inget fartyg här idag?”. Jag har dubbla känslor inför fartygen. Dels känns det tryggt, dels känns det skrämmande. Jag har under alla semestrar och sedan jag flyttade ner aldrig sett ett militärt fartyg här, visste inte ens hur de såg ut. Flyg hör vi då och då även annars, troligen spaning och övning från militärflygplatsen i Kastelli, så det är inte nytt.

Ett annat problem för Grekland är att man hamnat i blåsväder över hur man behandlar och bemöter flyktingar. Så klart dementerar man, men det är lite ljusblått. Det cirkulerade i våras bilder och video över grekisk kustbevakning och gränspolis. Det försvann lite i pandemirapporteringen. Jag såg videon där kustbevakningen sköt efter en gummiflotte. Vid landgränsen mellan Grekland och Turkiet har Grekland snart byggt klart ett långt staket – man skulle kunna tro att de inspirerats av Trump. Givetvis är Grekland hårt pressat vid gränserna då stödet och hjälpen från EU-länderna är nästan noll. Det är inte rimligt att länder (gäller även Italien) som ligger vid EU:s yttre gräns per automatik ska ta hand om all inströmning, men det ursäktar givetvis inte en del metoder som används.
Greece has a deadly new migration policy – and all of Europe is to blame och Greek PM to CNN, we do not push refugees back

Nu är det dags att stänga alla fönster och låta AC börja jobba! Ha det gott och var rädd om dig och andra!

PS. Glöm inte: En bloggläsare undrade om jag kan skriva lite om hur jag hamnade här, varför jag flyttade osv. Men oj, tänkte jag, det kan ju bli hur stort som helst! Och vad är en läsare intresserad av? Så en inbjudan till dig, kära bloggläsare, att skicka frågor och undringar till mig.
Skicka på Messenger eller till epost ia.lofquist@live.com (inte i kommentarsfält nedan eller på facebook) senast 11 september. Tveka inte över någon fråga eller undran – de som jag tycker är alltför privata tar jag mig friheten att sortera bort.


Koppla av, upplev och njut av
sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

11 tankar på “Dagsläget denna sista, skälvande augusti

 1. Thalassa

  Du har så rätt i din förmodan att vi är många som uppskattar inlägg som handlar om annat än pandemin. Tummen upp!

  Jag har tidigare följt greklandsgrupperna på Facebook mycket noggrant, men de senaste månaderna har jag scrollat flitigt och hoppat över massor. Alla dessa frågor som, enligt mig, borde ha ställts till researrangören, ambassaden, UD, hotellet, provtagningsenheten m fl för mest korrekta svar – puh… Detta trots att flera bloggare/följare delat med sig av relevanta länkar.

  Vi har för ett par dagar sedan fått ett efterlängtat och välbehövligt regn här, men samtidigt sjönk temperaturen rejält. Det känns plötsligt som HÖST! Hoppas detta är tillfälligt för det blir ändå en låååång höst och vinter. November i Sverige i stället för på Kreta! Gissa hur det känns!

  Nu nalkas väl en behaglig period för dig med, förhoppningsvis, sköna vandringar. Håll dig virusfri och ha det fint!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag är mycket förvånad över många frågor i fb! Det verkar som om man litar mer på vad folk säger och tycker än att gå till den källa som vet. Och ingen orkar surfa längre, bättre att kasta ut en fråga i fb och få en länk serverad. Något konstigt beteende, tycker jag.
   Regn låter alldeles ljuvligt! Vi hamnade nog i utkanten av pågående värmebölja för det har inte blivit de hemska temperaturer som utlovades. Men runt 35 räcker mer än väl…. Inga vandringar än, jag väntar otåligt på att högsommaren ska ge sig iväg.
   Givetvis trist att ni inte kan resa ner, men med den utveckling vi har blir det alltmer strikta restriktioner (Iraklio län fick igår bl a munskydd utomhus – samma som Chania län) och konflikten i östra Medelhavet är mycket oroande. Så kanske november i Sverige är att föredra – trots allt.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Ett stycke i mitt långa inlägg tappade jag bort:
  Håller inte riktigt med om den futtiga bevakningen och infon om läget i östra Medelhavet. Vi har hört och sett rätt bra inslag i såväl SR som SVT, och för några dagar sedan hade DN en ganska lång artikel illustrerad med bl a kartor. Skrämmande – det också!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Lena i Wales

  Händelserna i östra Medelhavet har inte tagit upp mycket alls här i UK, lite i tidningar, men knappt något på TV och radio. Fast å andra sidan är man inte här intresserad av vad som händer utanför UK och tidigare kolonier. Tror att det pratats mer om det i Sverige.
  Det talas mycket om Coronan här nu eftersom skolorna snart sak börja.
  Ibland undviker jag att lyssnar på nyheterna här, det är så vinklat och så dumt, så jag blir bara arg.
  Ta det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Konstigt att det inte nämnts lite mer eftersom det varit (och kanske fortfarande är) press på UK att stötta Cypern. Kanske viruset och avtalsförhandlingar efter Brexit tar upp det mesta av tiden.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Östra Medelhavet är ju en historiskt orolig och instabil zon och detta rör sig inte bara om en konflikt mellan Turkiet och Grekland utan fler är inblandade så visst är det oroligt.

   Gilla

   Svara
 4. Pingback: Nyhetsbulletin del 2 – virusfri (nästan) | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s