Nyhetsbulletin del 1 – virusläget

Adventsstjärnorna lyser och ljusslingan på balkongen skingrar mörkret. I min bubbla är det adventsfrid, utanför är det bara en söndag bland många andra söndagar. Grekerna firar inte advent och det gör inte heller corona. Det här skulle bli en nyhetsbulletin, men det finns en hel del att rapportera om situationen i Grekland och på Kreta så det får bli två delar. En virusinfekterad idag och en virusfri om några dagar (troligen tisdag).

Det händer mycket nu så jag ska försöka få med så mycket som möjligt, men i korthet.
Källor: neakriti.gr, ekathimerini.com, creta24.gr, radiolasitihi.gr

Gårdagens lägesrapport för Grekland:
1 747 nya fall / 103 034 fall totalt
– Thessaloniki flest fall följt av Attica (regionen där Aten ligger) som tvåa
121 avlidna senaste dygnet (nytt rekord) / 2 223 avlidna totalt
606 vårdas i respirator

Lockdown med utegångsförbud skulle avslutas imorgon, men det är förlängt en vecka och blir troligen förlängt ytterligare en vecka efter 7 december. När lockdown kan avslutas kommer öppnande att ske gradvis som det gjorde efter vårens lockdown. Skolorna står först i kön.
Resor inom landet är inte tillåtna och kommer inte att vara det under jul och nyår. Två familjer får fira jul och nyår tillsammans, inte fler personer.

Varför är resultatet betydligt sämre för denna lockdown jämfört med den förra? En artikel i ekathimerini jämför och pekar på orsaker.

Hur ser det ut på Kreta?
I förra nyhetsbulletinen berättade jag att myndigheterna uttalat oro över fyra områden varav Kreta var ett av dem. Det fanns teorier om att olivskörden var en av orsakerna till den oroande ökningen.
I månadsskiftet juni/juli hade Kreta ett 20-tal fall (om jag minns rätt), i början av november 622 och den 24 november 942 (alla antal är totalt sedan utbrottet). Det är ju inte så mycket kan man kanske tycka, men just nu är 602 fall aktiva (hemkarantän, sjukhus, respirator). Och det fortsätter öka. Störst ökning av antal fall är i Iraklio-regionen, men sett till antal invånare ligger Chania sämst till. Vi har det fortsatt ganska lugnt i Lasithi-regionen, men i stort sett dagligen rapporteras fall även här. Kreta anses vara i ”rött läge”.

Nu blir det kortnyheter från både Kreta och Grekland i stort!
– ärkebiskop Ieronymos, ledare för den för grekisk-ortodoxa kyrkan (obs! inte för den kretensiska kyrkan), i Aten är utskriven från sjukhuset och han riktade stort tack till vårdpersonalen. Hans hälsa sägs vara bra.
– på ett kloster i nordöstra Grekland testade alla 23 nunnorna positivt för corona och tyvärr har en avlidit.
– trycket på sjukhusen och intensivvården är högt. Drama i norra Grekland fick härom dagen slut på sängplatser, patienter har transporterats med flyg till Aten och ska nu också kunna transporteras via specialtåg, ett militärsjukhus i Thessaloniki försöker avlasta sjukvården genom att i ett mobilt fältsjukhus ta över andra patienter (alltså inte covid19-patienter). Myndigheterna har vädjat till privata vårdgivare att ställa sängar och personal till förfogande vilket först stötte på patrull – jag har inte kunnat hitta om det löste sig eller om diskussioner pågår.
– från Kreta reste 10 sjuksköterskor upp till Thessaloniki för att hjälpa till. De har intervjuats och det framgår klart att de dels fick en smärre chock över situationen på sjukhuset, dels fylldes av stor beundran för sina kollegor. En av de intervjuade sa att ”detta är inte en lek eller ett spel, detta är krig!”.
– årets olivskörd på Kreta är stor, men det har gått ut ett råd att avvakta med att sälja. Transport kan nämligen bli ett problem i och med olika åtgärder mot corona.
– politiskt käbbel finns nog i de flesta länder och Grekland är inget undantag. Under stödlånstiden var Nea Demokratia (Mitsotakis parti) hårda mot regerande SYRIZA och nu är det omvänt. Ungefär samma uttalanden och anklagelser så inget som är värt att fördjupa sig i. Jag tycker det är märkligt att det tycks vara viktigare att profilera sig i ett krisläge än att gå samman och göra det bästa för invånarna och landet. Men vad vet jag!?
– för en-två dagar sedan dog en kvinna på sjukhuset i Iraklio. Hon var 59 år och det första dödsfallet utan underliggande sjukdomar eller riskfaktorer. Hon blev det 13:e dödsfallet på Kreta – de övriga kan du läsa om här.
– en 18-årig tjej hade party hemma med 8-9 kompisar i Thessaloniki. Det blev dock dyrt! Polisen kom på besök 01:30. Hon fick böta 3 000 euro och fick sex månaders villkorligt samt gästerna fick böta 300 euro/person för att ha brutit mot utegångsförbudet.
– i norra Grekland hade en präst högmässa för två kyrkobesökare och sin son. Det är inte tillåtet, men han lyckades få dit personerna genom att säga: “You’re either with Christ or the coronavirus.”. Det fick han betala 1 500 euro för i böter. En av besökarna plus prästens son arresterades när de gjorde motstånd mot polisen.
– en känd DJ (DJ Decibel) avled på intensiven efter tre veckors vård, inga underliggande sjukdomar. Han var 39 år, far till två barn varav det ena 40 dagar gammalt. Kanske hans död kan föra med sig att de unga som inte tror på att viruset finns eller att det inte kan drabba dem blir försiktiga.
– sedan borgmästaren i Agios Nikolaos testade positivt, och tillbringade några dagar på sjukhus, och vice borgmästaren i Sitia också testade positivt har ”offentliga” personer i Ierapetra testats – inget resultat var positivt.
– vårdpersonal och ambulanspersonal har testats positiva för corona vilket givetvis bidrar till pressen på vården. Även en hel del poliser har testat positivt. De är ju i en väldigt svår situation där de måste närma sig personer som bryter mot regler och sedan gå hem till sina familjer.
– klavertramp? Ordföranden för advokatsamfundet hade en födelsedagsfest på sitt kontor. På bilder som läckt ut är han den ende som hade mask, de 10 gästerna hade inte mask och avstånd kunde givetvis inte hållas. Det blev ett himla liv! Bilderna hade laddats upp på nätet, men togs bort när åklagaren beordrat utredning. Ordförandens förklaring var att gästerna var inga gäster:
”Det var mina släktingar och barnen som kom till mitt kontor och sa grattis på födelsedagen där jag har tre maskiner som gör luftsterilisering. De sa till mig Grattis på födelsedagen, vi drack en kaffe, ett vin och åkte. Ingen fest ägde rum. Han är min son, mina två syskonbarn och mina kontorspartners som jag har daglig kontakt med. Det finns ingen fara för det utrymme jag har. Det är mitt personliga förhållande på en helt säker plats och vi hade fönstren öppna och jag bar personligen en mask.” (neakriti.gr; google-översättning från grekiska)
Man måste ju fråga sig varför tre luftsteriliseringsmaskiner (vad tusan är det för nå’t?) var igång, fönstren öppna och han hade mask om det var en helt ofarlig träff!

Det var några nyheter, men som sagt så händer det saker varje dag. Vad tycker jag? Ja, jag har tidigare bloggat om vad jag tycker om fusk och slapphet när det gäller att följa reglerna och det beteendet gör mig fortfarande upprörd. Ökningen här på Kreta är jag inte så orolig över i och med att jag håller mig för mig själv. Det blir nog en annan känsla när åtgärderna lyfts.
Det som oroar mig nu är situationen inom vården. Om vi inte gör vad vi kan här ute så får de ett värre helvete än vad de redan har. Och om nu egoism är ledstjärnan så kan man vilja att det ska finnas en ledig säng den dag man eventuellt blir sjuk (behöver nödvändigtvis inte vara i covid-19).
Jag ser vaccinets ankomst som ljuset i tunneln och om det kommer i början av nästa år så har vi faktiskt just nu den mesta eländestiden bakom oss. Det är en god tanke! Vaccinet kommer att lugna ner viruset och därmed vår tillvaro och kanske vi kan dra en lättnadens suck till sommaren.

På tal om vaccin så har myndigheterna här meddelat att det kommer att vara gratis och inte obligatoriskt samt att man ska uppvisa sitt AMKA-nummer (sjukförsäkring) som på något sätt ska underlätta ett vaccin-register. Vårdpersonal, poliser osv samt personer i andra riskgrupper ska givetvis vaccineras först.

Det är viktigt att personer träder fram och berättar om sina sjukdomsperioder, kanske extra viktigt när det är kända personer (som DJ ovan) och personer i ledande ställning. Margaritis Schoinas, vice president i EU-kommissionen, har varit sjuk i covid-19. Han säger att det är en sak att tala om viruset, en annan att bekämpa det från sjuksängen. Vidare säger han: ”Om det finns människor där ute som fortfarande underminerar eller förnekar hotet, skicka dem till mig.”

I nyhetsbulletin del 2 ska jag försöka hålla mig ifrån corona för det händer ju faktiskt en massa andra saker även om det inte känns så.

Ha en trevlig första advent! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook.

11 tankar på “Nyhetsbulletin del 1 – virusläget

 1. Lena

  Som vanligt har du bra koll på vad som händer. Trots att jag själv bor i Grekland så skaffar jag mig i stort sett bara information genom radionyheterna och kanske lite på internet. Det där med advokaterna läste jag om och tycker det är botten! De kunde inte låta bli heller att visa sin dumhet på Twitter! Alla dödstal och alla som får intensivvård är verkligen en sorglig sak. Hoppas det blir lite bättre nu när vi ska vara ”inlåsta” minst en vecka till.
  Må så gott och håll avstånd!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   På sätt och vis kan jag tycka att skryta med brott mot åtgärderna var det mest idiotiska….
   Jag börjar misströsta om lockdown med utegångsförbud kan bromsa utvecklingen så länge alltför många fuskar och struntar i reglerna. Det börjar nästan kännas lite orättvist att vi som sköter oss ska behöva vara mer eller mindre inlåsta. Men jag gör gärna min del, om inte annat så som ett stöd till vården!

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Ja, vi har ju som bekant inte haft lockdowns, utegångsförbud eller munskyddstvång, och därom råder mycket delade meningar. Å andra sidan – när vi tittar på de flesta andra europeiska länder går det ju åt skogen där också trots detta. Fina undantag – hittills – Norge o Finland. De hann stänga innan viruset fick fäste.
  Ja, nu är det vaccinet vi ser som ljuset i tunneln!
  Till dess fortsätter vi med alla försiktighetsåtgärder. Men när jag får en liten clementin i varubeställningen i stället för ett kilo – p g a mitt feltryck i online-ordern – då blir jag nästan frestad att börja handla i fysiska butiken. Men bara nästan
  Sköt om dig, du med!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag förstår inte argumentet mot munskydd. lockdown osv att det ”ändå” går dåligt. Vi vet ju inte hur det hade sett ut utan de åtgärderna! Och vi är inte pigga på att testa.
   Ha ha! Jo, nå’t så’nt hände mig också på 90-talet då vi veckohandlade via nätet. Snopen blir man!

   Gilla

   Svara
   1. Thalassa

    Nej, så är det ju – det vet vi inte – och meningarna här är ju också mycket delade. Väldigt mycket gick fel i början, och där tror jag att våra grannar gjorde rätt som ”pekade med hela handen” och stängde. Å andra sidan (så är jag där igen…) tror jag att det tar ett bra tag innan vi ser ”helhetsresultatet”. Är dessa jämförelser mellan länder viktiga? Vet inte. Ja, om man använder dem för att samla kunskap förstås.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jag tror inte att man kan jämföra länder rakt av. Det som fungerar i ett land behöver inte fungera i ett annat och det finns nog inget rätt eller fel (som Tegnell sa i en BBC-intervju). Länderna har olika befolkningssammansättning, sjukvården är olika organiserad och utbyggd osv.

     Gilla

     Svara
 3. Pingback: Nyhetsbulletin del 2 – virusfri (nästan) | ia mitt i livet

 4. Lena i Wales

  Grekerna verkar fira advent lika ”mycket” som britterna. Här var det en vanlig grå söndag, utan i mitt hus där adventsstakarna lyste.
  Jag har varit i lockdown 3 gånger i år och tror jag vet lite hur det känns. Här i Wales gick siffrorna ner, för att sedan gå upp igen efter lockdown.
  Jag blir också upprörd när folk beter sig lite hur som helst. I, I, I, me, me, me är ofta använda ord, tyvärr.
  Var rädd om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vi har bara haft två, men åtgärder har ju följt oss alla nästan hela året. Läste idag att GB blir först med att vaccinera, beräknar att starta i mitten av december eller i alla fall före helgerna. Härligt att det börjar röra på sig mot ljuset i tunneln!

   Gilla

   Svara
 5. stadsmadam

  Det finns all anledning att oroa sig för hur länge sjukhuspersonal ska orka och mäkta med. Alla vill vi ha vård den dag vi behöver det och just det önskemålet bör vara det första som dyker upp i hjärnkontoret på alla som överväger att strunta i restriktionerna. Vill vi ha vård måste vi också bidra själva till att den kan ges. Det handlar om vi och oss, inte om jag och mig.

  Gillad av 2 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s