Nyhetsbulletin – i korta drag

Jag har tyvärr varit lite slarvig med nyhetsbulletin. Det har inte kommit någon hel sådan på ett tag utan jag har nämnt nyheter i lite olika blogginlägg. Jag ska genast försöka bli en bättre människa!

Det som överskuggar allt annat sedan en tid tillbaka och ännu mer för tillfället är givetvis corona-viruset. Läget igår den 16 november:
2 198 nya fall / 76 403 totalt
59 döda / 1 165 totalt
400 vårdades i intensivvård varav 61 på Kreta (i landet finns 1 162 IVA-platser varav 553 är för covid-19; alla sjukhus på Kreta har covid19-patienter)
2 104 235 PCR-tester och 113 653 antigen-tester sedan pandemin startade

Tycker du det är konstigt att inte alla IVA-platser är öronmärkta för covid-19? Det händer ju andra saker samtidigt som viruset far omkring så i dagsläget behövs de för olyckor och annat. T ex hände en allvarlig cykelolycka här på Kreta för några dagar sedan och flickan blev så allvarligt skadad att hon har en intensivvårdsplats.

Bland de mer ”kända” fallen här på Kreta är en 7-månaders baby och borgmästaren i Agios Nikolaos. En präst i Grekland har avlidit av viruset. Myndigheterna har informerat om att patienterna både på IVA och de som ”bara” är sjuka i covid-19 är yngre än tidigare.
Munkrepubliken Athos har stängt sin gräns och det gäller även för pilgrimer.
Alla skolor är nu stängda och det beror på den trafik och rörelse som skolorna drar med sig. Barn skjutsas eller följs till skolan, leveranser, kiosker i närheten av skolorna osv. Man försöker ju hela tiden minska antalet rörelser i samhället för att på så sätt minska kontakter vilket innebär färre smittillfällen. Ganska logiskt om man tänker efter.

Det kommer signaler om att antingen förlängs den lockdown med utegångsförbud som vi nu befinner oss i eller så blir kommer det ”i vågor” fram till tidig vår. Förutsättningen för att det ska ”gå i vågor” är sjukvårdens situation och kapacitet. Avgörande för utvecklingen just nu är Attica-området som har långsammare och mindre minskning än problemområdet Thessaloniki (som fortfarande ligger högst). Här i Grekland ser man också samma trend som i andra länder, dvs att medborgare är viruströtta och därför slarvar mer än i våras. Det poängteras att det är mycket olyckligt eftersom denna andra våg är betydligt aggressivare än den första var i våras.

Fyra områden, varav Kreta är ett av dem, har haft en drastisk ökning som oroar myndigheterna. Det antas att det är den pågående olivskörden som är boven i dramat. Det finns nämligen en hel del som inte förstått (!) att munskydd och avstånd gäller både inom- och utomhus. I olivlundar och växthus och på andra arbetsplatser. Jag som har två renoveringar som grannar kan meddela att här finns en del böter att hämta för polisen och saftiga lockbeten för corona.

Det där med att inte efterleva regler och förbud skrev jag om i förra blogginlägget. För några dagar sedan blev en pickup stoppad nära Sitia. Han hade ingen aaaning om att man bara får vara två personer i en bil. Och han hade ingen aaaning om att man på ett lantbruksfordon inte får transportera passagerare på flaket. Och givetvis inte heller någon aaaning om munskydd. Dryga böter och anmäld.
Fyra uppfinningsrika karlar kom på att om de parkerade en bil mellan vägen och havet på ett visst sätt så kunde man inte se att de satt på ena sidan om den och fiskade. Utan avstånd och munskydd, givetvis. Men se polisen hittade dem! Och kanske också viruset – det återstår att se.

Idag är en viktig och betydelsefull dag: 17 november 1973 inleddes studentrevolten på tekniska universitetet i Aten (Athens Polytechnic). Det var början till juntans fall (läs mer här). I lördags kom besked om förbud mot folksamlingar och demonstrationer 15-18 november. Jag uppfattade det som att det var polisen som fattade beslutet stödd av regeringen. Vänstern gick genast ut med att de inte tänkte respektera förbudet utan ha en parad som vanligt. Partiet MERA25 (Varoufakis parti), föreningar som värnar mänskliga rättigheter och några medborgare lämnade in stämning till domstol. De hävdade att förbudet stred mot konstitutionen. Premiärministern vädjade till alla att ta det lugnt idag, att respektera förbudet och hänvisade till att nationaldagen och ochi-dagen avlöpte lugnt. Det hindrade inte vänstern från att i morse marschera till amerikanska ambassaden, dock med både munskydd och avstånd. Olika företrädare som premiärministern och presidenten har i förmiddags lagt ner kransar vid universitetets grind. Några sammanstötningar med polis har jag inte läst om, vi får se om det hettar till ikväll.
Uppdatering: innan jag publicerade blogginlägget kastade jag ett öga på nättidningen och jodå, polis och protestanter/studenter har drabbat samman i eftermiddag både i Thessaloniki och Aten, men även i Rethymno och Iraklio.

Vi går över till översvämningar. Inte många har missat de stora översvämningarna i början av förra veckan. Det drabbade nordkusten från Rethymno och österut, värst drabbat var sträckan Iraklio – Sisi. När vattnet runnit undan kom foton på sönderslagna möbler, tvättmaskiner, kylskåp och märken efter vatten och lera långt upp på innerväggar, bilar kastade hit och dit.
Men jag vill nämna ett annat område som liksom kom bort i rapporteringen: Lasithi-platån. De var översvämmade förra lördagen så det oväder som sedan kom i början av förra veckan var ren katastrof. De hade bara en väg till och från platån. Den andra var avstängd pga jordskred. Människor som inte kunde återvända till sina hus pga vattenmassor eller skador inhystes i ett hotell uppe på platån. Den senaste uppskattningen av skador som jag sett var 400 000€, men allt är inte uppröjt och värderat. Fr o m imorgon kväll ska de enligt väderprognosen få…just det: regn i några dagar. Arma människor!

När det gäller konflikten i östra Medelhavet så är jag sorgligt ouppdaterad. Det har helt enkelt varit för mycket virussurr. Jag har förstått att Turkiet nu koncentrerar konflikten till Cypern-frågan och Erdogan har varit på besök där. Det är inte hållbart med två stater på ön, anser Turkiet, och detta är något som genast måste lösas. Nya borrningar utanför Cyperns kust ska påbörjas. Man blir alldeles snurrig av alla namn som dyker upp i nyhetsflödet för denna konflikt har dragit in flera länder och det är stora intressen och pengar som står på spel.
Här finns en del artiklar.

Vad har mer hänt? Jo, 32 574 migranter som fått avslag på sina asylansökningar har…försvunnit! Det utesluts inte att en del kan ha tagit sig illegalt till andra länder, men då ska de ju komma tillbaka som en bumerang om Grekland daktat ordentligt.
Ett problem som tydligen tas upp då och då utan att man hittar en lösning är åter aktuellt. Det gäller hjordar av getter, får osv som är obevakade och inte instängda. De förstör egendom som t ex olivlundar och framför allt getter betar alltför intensivt vilket ställer till problem med växtlighet och jordflykt.
Vid avloppsarbete i centrala Grekland hittades ett huvud som avbildar Hermes. Det grekiska kulturdepartementet uppger att sådana huvuden fungerade som gatumarkörer i antika Aten och detta fynd verkar vara från omkring 300 f.Kr. Det föreställer Hermes i ”en mogen ålder” i motsats till hans vanliga skildringar som ungdomliga.

Till sist ett inslag från Crete TV – en lördag kväll i Iraklio, Greklands fjärde största stad, under lockdown med utegångsförbud:

Ha en bra vecka! Var rädd om dig och andra!


Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook.

13 tankar på “Nyhetsbulletin – i korta drag

 1. Ann

  Jag tycker att det är bra att de sätter gränser för hur många man får vara i en bil. Svårt för större familjer dock att ta sig från punkt A till B, men jag antar att det är en del av poängen 🙂
  Stay safe!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vi ska inte ta oss från A till B – det är poängen med lockdown med utegångsförbud. Om en familj t ex måste ge sig iväg till sjukhus (vilket är godkänt) så räknas inte barnen i bilen.

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Thalassa

  Tack för bra bulletin och länkar om olika ”områden” – även om det mesta är elände. Betr viruset har du säkert sett att statsministern spänt ögonen i oss svenskar och att vi har fått redig begränsning på antalet tillåtna personer i ”sammankomster”. Dock inga böter el påföljder – ännu i alla fall. En vän körde förbi Ullared (GeKås) parkering förr-förra helgen och den var knökfull! Hur man ska komma till rätta med shoppandet nu när vi dessutom närmar oss jul?!

  Själv skriver jag, för första gången på massor av år, olivolja på min matbeställning. Det känns i dagsläget helt OK trots att vi har rätt många liter undanstuvade på Kreta…. Det vill säga: det finns ingen plats jag hellre vill vara på än hemma som läget nu är.
  Ta hand om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Sveriges åtgärder blir konstigare och konstigare för en utomstående.
   Håller med dig om att bara vara hemma. Jag ser det som en väntan på vaccinet och kommer det i början på nästa år så har vi faktiskt just nu det mesta bakom oss.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jag tror att många länder måste se över ansvarsfördelning, beslutsrätt mm i krislägen när pandemin tagit slut. Det har nog visat sig blottor lite varstans.
     I detta kritiska läge är man inte elak när man blir arg, ledsen och irriterad på dumskallar.

     Gillad av 1 person

     Svara
 3. Pingback: Nyhetsbulletin del 1 – virusläget | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s