Minnesdag och min dag

Minnesdag

Blomsterhyllning vid minnesstatyn. Foto: greece.greekreporter.com

Idag minns Grekland studentrevolten på tekniska universitetet i Aten (Athens Polytechnic) den 17 november 1973. Skolor har minnesceremonier eller är stängda, annars märks inte så mycket.
Studenterna ockuperade och barrikaderade sig och hade radiosändningar där övriga landet kunde höra:

Here is Polytechneion! People of Greece, the Polytechneion is the flag bearer of our struggle and your struggle, our common struggle against the dictatorship and for democracy!

Det är juntatid, det har varit gnissel och irritation mellan militären och studenterna ända sedan statskuppen 1967. Under 1973 försöker juntaledaren G Papadopoulos inleda en form av ”liberalisering” bl a genom att frige en del politiska fångar. I februari 1973 strejkar och barrikaderar sig studenterna på juridicum på Atens universitet. Detta leder senare fram till 14 november då studentrevolten på tekniska universitetet inleds. Tidigt på morgonen den 17 november kör en stridsvagn genom grinden till universitetsområden och oroligheter utbryter.

Resultatet blev döda och skadade, dock inga studenter. En av de mer hårdföra i juntan, Ioannides, såg en möjlighet till ”motkupp” och återinförde den 25 november lag och ordning som gällde före revolten. År 1974 försöker Ioannides sig på en kupp mot ärkebiskop Makarios, president på Cypern, vilket leder till att Turkiet invaderar Cypern. Och resten är historia, som det heter.

Greklands nuvarande president Prokopis Pavlopoulos igår:

”The anniversary of the Polytechnic uprising, which is always timely but emits new nationally important symbolism under the current conditions, teaches us that the struggle to defend democracy and freedom must be continuous and undiminished,” Pavlopoulos said.
(www.gazzetta.gr)

Kuriosa:
G Papadopoulos hade själv varit studerande på Athens Polytechnic, men tog ingen examen.
1975 grundades en marxistisk terroristgrupp/stadsgerilla som kallades 17 november (uppkallad efter studentrevolten). De upplöstes 2002 efter att flera medlemmar dömts i domstol. Gruppen anses ha mördat 23 personer i 103 attacker mot främst amerikanska, brittiska, turkiska och grekiska mål. Den stämplades som en terroristgrupp av Grekland, USA och UK.
(mer att läsa om studentrevolten finns här och om gruppen 17 finns här)

Min dag

Oj, som det satt igång att blåsa! Jag hann ut på morgonrunda och en vända på sta’n innan det började vina runt husknuten. Kanske vårt fina väder är på upphällningen? Det har varit så fint väder att uteserveringarna på tavernorna varit igång, t o m nå’n kväll. Såg i väderprognosen att det ska regna i helgen – bra! Dels behövs regnet, dels känns det lättare för mig att lämna. På lördag bär det av till Sverige och bloggandet blir nog lite ryckigt därefter.

Nu är det lite småfix och torsdag-fredag blir det tvätt, städning och de där sista minuten-grejerna som t ex att packa. Detta fenomen som man ofta gruvar sig så för, men som är klart på mindre än en halvtimme.

För en stund sedan trodde jag att fönstret skulle tryckas in. Det är inte ofta nuförtiden som man hör militära flygplan här nere i sydost, men idag kom det något som fick fönstren att smälla till. Skönt att det tillhör ovanligheterna, men jag tog ett litet skutt på skrivbordsstolen.

Politiska läget

Jag utlovade i förra veckan att jag skulle ta reda på lite var vi befinner oss politiskt, men det finns inte så mycket att säga. Regeringen i Grekland är pressad mellan grupper bland folket som protesterar, bl a lantbrukarna, och långivarna. Första avrapporteringen skulle vara klar i mitten av oktober och Grekland skulle då få nästa utbetalning på 2 miljarder. De ska användas till att återkapitalisera bankerna och häva kapitalkontrollerna.

Regeringen får både ris och ros och det är de frågor (utmätningar och skatt på egendom samt vilket skydd som ska ges till de som tagit s k dåliga lån) där det utdelats ris som nu har gjort att man förlängt förhandlingstiden . Det verkar inte kommit något klartecken idag, jag tror att finansministrarna i euro-gruppen har möte idag om hur man ska gå vidare. Det sätter givetvis press på regeringen och, i långa loppet, på ekonomin om nya pengar inte kan pytsas in.

Regeringens majoritet är också ett osäkerhetsmoment. En person har lämnat, nu återstår en majoritet på 4 personer. Det skapar ytterligare press och givetvis ett snävare svängrum. Har hört att en del börjat prata om att det troligen kommer att sluta med en samlingsregering med alla partier. Med tanke på hur många partier det finns i grekisk politik så hoppas jag att man menar de största partierna. Annars kan det nog bli ”polsk riksdag”.

Imorgon byter jag miljö och ska njuta av vår vackra natur – dags för vandring! Hoppas jag inte blåser bort…

 

2 tankar på “Minnesdag och min dag

  1. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

  2. Pingback: Nyhetsbulletin – i korta drag | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s