Attentaten och oron

Vi är väl alla upprörda över attentaten i Paris. Så här några dagar efter försöker jag samla mina funderingar. Det är mycket som snurrar. Huvudsakligen förundran över mediarapportering och reaktioner inne på sociala medier.
Jag vill här i början göra klart att jag inte tycker att det finns några ursäkter för våld, men det kan finnas förklaringar och ibland är det nödvändigt att försöka förstå. Jag tror att våld föder våld och att människor har en mycket stor förmåga att lösa kriser och problem på andra sätt. Jag har över lag svårt för extremism och fundamentalism och enögdhet var de än visar sig.

Är det skillnad på folk och folk? Jag fick nämligen ganska snabbt en känsla av dålig smak i munnen. Det fladdrade förbi artiklar, nyhetsinslag osv om Paris, men inget om attentaten dagen före. Då var det två attentat i en annan huvudstad där många människor dog och skadades. Jag hittade bilder därifrån av skadade kvarter och förtvivlade människor. Varför upprörs vi så mycket av Paris men inte av Beirut? För mig, som tycker att alla människor är lika, blev det väldigt konstigt och märkligt.

Jag lyssnade på direktsändning på svtplay i lördagsförmiddag, men efter cirka 50 minuter hade jag fått nog. I brist på nya nyheter försökte reportern få inbjudna gäster att spekulera och ställde frågor som ”hur stor är risken för att detta händer i Sverige?”. Jag tycker att media ska förmedla nyheter, inte piska upp och underblåsa oro. Oro och rädsla är bra grogrund för orationellt tänkande, fördomar osv.
Någon av de inbjudna gästerna ville inte svara på hur samarbetet mellan myndigheter (polis, underrättelsetjänst osv) i Frankrike och Sverige såg ut och fick då frågan: ”varför inte?”. Kan man annat än sucka över en så’n intelligensbefriad fråga?
Märkligt att ingen kommenterade kopplingen mellan attentaten med tanke på att det var samma organisation som tog på sig både det som hände i Beirut och det som hände i Paris.

I direktsändningen pratades det om att attentaten drabbat ”vanliga människor”. Då dök genast en fråga upp i mitt huvud: vilka är ”ovanliga människor”? Mig veterligen drabbas alltid människor i krig, terrorattentat och vid brott.

Facebook blev alldeles snurrig och det spreds bilder från världens hörn om tända ljus i de franska färgerna på monument och byggnader. Profilbilder kunde kläs med den franska flaggan. Bara några få personer i mitt nyhetsflöde reflekterade över varför Beirut inte nämndes.

Så dök det upp uppgifter om att en av attentatsmännen i Paris passerat Grekland med flyktingströmmen. Genast var plötsligen alla flyktingar potentiella terrorister. Det finns politiker i USA som vill stänga landets gränser helt och hållet för flyktingar. Alla verkar ha glömt bort att det är just från krig, terror och extremister som flyktingarna flyr.

Idag kom nyheter om att USA och Frankrike bombat inne i Syrien speciellt riktat mot IS. Jag trodde att vi lärt oss av tidigare misstag att sådana attacker bara göder organisationer och deras budskap. Offerrollen är mycket användbar i propaganda och vid nyrekrytering. Missnöje och hat får näring.

11219424_1105975969413191_1711314348470368281_n

En annan sak som jag funderat över de senaste dagarna är hur snabbt och lätt människor trycker på ”dela” på sociala medier. Långt tillbaka i tiden hette det att allt som stod i tidningen var sant, men vi lärde oss att ifrågasätta tidningars inriktning och intressen. Och att läsa med ett kritiskt öga, ifrågasätta källor och fundera över journalistiska vinklingar. Det verkar som vi glömmer allt detta på internet och gladeligen sprider allt möjligt utan att kolla upp varifrån det kommer. Givetvis applåderar de som vill sprida sina åsikter och ideologier, men vill du och jag verkligen hjälpa till med att sprida vad som helst?

Vill vi ha en långsiktig lösning måste vi nog lugna ner oss, försöka lösa konflikter konstruktivt och ersätta vår attityd av västerländsk självgodhet med ett öppnare sinne. Tror också att vi måste inse att en del av det som händer idag i vår värld är resultat av historiska händelser, t ex kolonialvälde, utsatthet och frustration. Det finns inga enkla lösningar utan det mesta är väldigt komplext. Men om vi delar upp oss i ”vi och dom”, om vi förlorar tron på människors förmågor och styrkor att göra gott – vad är vi då och vilken värld skapar vi?

12249768_963007170443550_5619098721540429305_n

 

10 tankar på “Attentaten och oron

 1. juliann66

  Jag var inte ens medveten om Beirut förrän igår. I lördags försvann den händelsen i medieflödet och jag skäms lite för att säga det, men jag orkade inte med allt elände, så vi tittade på en film istället. Vi har sällan på tv överhuvudtaget och tidningen hinner jag inte alltid läsa.
  Jag är imponerad över hur uppdaterad du håller dig och önskar jag hängde med lika bra.

  Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag är dålig på att läsa tidningar och titta på tv-nyheter. Ofta pratar folk om saker som hänt som jag inte har en aning om. När något stort händer eller något som intresserar mig så kan jag gräva lite i det för att förstå.
   Man orkar inte ta in hur mycket som helst. Jag hade en trevlig lunch med några svenskar i lördags och i söndags ägnade jag den mesta tiden åt att bara ha söndag.
   Det viktiga är väl att reagera utan att överreagera och att ta in ”fakta” med ett lite kritiskt öga.
   Kram!!

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Jag skäms inte för att jag har franska flaggan på min temporära profilbild. Jag visar mitt deltagande i deras sorg på det sättet, men egentligen visar jag min sorg över ALLA offer för terrorism världen över, även de i Beirut. Jag har inte hört ett ord nämnas om Beirut i grekisk massmedia (TV), jag fick endast kännedom om detta genom någons kommentar på FB. Mycket märkligt. Kanske är det så, att bombattentat och andra våldshandlingar är så vanliga i Mellanöstern, att vi i väst har blivit ”blasé” och inte fäster någon större vikt vid det. Men i vanliga fall älskar massmedia att dagligen rapportera om olyckor, naturkatastrofer, krig m m, så det är mycket märkligt att de inte sagt något om Beiruthändelsen (i varje fall inte vad jag har hört).
  Däremot, när en sådan fruktansvärd handling sker i hjärtat av Europa, i självaste ”ljusets stad”, då ser jag det som naturligt att västvärldens folk blir obeskrivligt chockade. Att offren var ”vanligt folk”, tolkar jag som att de inte var presidenter, kungar, statsministrar o s v. Hollande själv kunde mycket väl ha varit ett av offren, eftersom han var närvarande vid fotbollsmatchen.

  Kära Ia, det går inte att ”lösa konflikter konstruktivt” med terrororganisationer/fanatiker. Hade det gått med t ex Hitler? Min dotter läser Politisk Vetenskap på universitet. Ett av ämnena är internationell rätt, det finns regler för krig och fred, d v s ”normala” krig. Hon berättade för mig att terrorism är ett sånt nytt ”påfund” att det finns inga regler att följa, det internationella samfundet vet inte hur man ska ställa sig till detta fenomen. Jag är övertygad om att t ex IS är frukten av historiska händelser, som kolonialism, fattigt arbetslöst liv i Paris ghetton, invasionen av Irak och avrättandet av diktatorn Saddam Hussein. För att få en gnutta ”meningsfullt” liv, har muslimska ungdomar gärna blivit fanatiskt hjärntvättade för att få bli hjältar och ”sedda/bekräftade” och för att få komma till det som de tror är ”paradiset”. De har blivit fullständigt rensade på mänskliga känslor (förutom hat) och logik, de har blivit djävulska mördarmaskiner. Hur talar man konstruktivt med sådana? Hollande har idag proklamerat att Frankrike är i krig med IS. Jag har även hört att det finns en lista med 40 länder som finansierar IS! Det skulle vara mycket intressant att få veta vilka länder det är och den enda konstruktiva icke-våld-lösningen, som jag ser det, skulle vara att övertala dessa 40 länder att sluta finansiera denna terrororganisation.

  Till slut vill jag bara säga att, när det gäller IS, så gäller inte ”We are all in this together”. Det är ju just det som de bekämpar och hatar! De vill att hela världen ska bli som dem. Viktigt är också att påpeka att deras ideologi inte har ett dugg att göra med islam. Jag har idag sett flera inlägg på FB, där flera hundra muslimska ledare har gått ihop och skrivit ett dokument (på arabiska), där de fördömer IS och dess terrorattacker.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Ingalill Franzén Polikarpidou

   Hej Ia! Jo, betr att skämmas för att man har den franska flaggan som profilbild, så har jag sett många inlägg och kommentarer på FB (fast inte just på min timeline), där man vill skapa en bild av skuld och skam för att man inte även har en hel massa andra flaggor också, som visar att man även stöder offren som drabbats av terrorism i andra länder. Men vadå? Nu råkade det bli den franska flaggan, som FB påpassligt ”slängde i ansiktet” på oss användare. Jag personligen ser flaggan som ett stöd för fred på jorden överhuvudtaget.
   Ja, det tål att tänkas på: vilken värld vill vi leva i? Jag själv drömmer om en värld i total fred, där olika människor från olika kulturer lever i gemenskap, helst utan vare sig gränser, religioner eller fattigdom. John Lennons ”Imagine” säger allt. En utopi förstås, men det skadar väl inte att drömma och att i sitt vardagliga lilla liv försöka dra sitt strå till stacken att bygga upp en värld utan krig och hat? 🙂
   Madridhändelsen minns jag också och det pratades och visades i massmedia väldigt mycket. Det var innan jag hade gått med i FB, men jag bodde i Grekland.

   Jag har inte läst Koranen (inte hela Bibeln heller för den delen, bara det vi fick läsa i skolan, det var på den tiden som Kristendom var ett av ämnena på schemat), men så mycket vet jag att inom islam finns olika grenar, precis som det finns olika grenar inom kristendomen. IS har vad jag förstått utvecklat något avsnitt i Koranen in absurdum. De vill inte bara göra sig fria från väst, utan helt enkelt utplåna väst och allt vad det står för. De raserar antika minnesmärken. De hugger huvudet av västliga hjälparbetare och journalister, men även de egna medlemmarna som råkar titta på en västlig fotbollsmatch. De hatar kvinnor, de har dem endast till sexslavar. De vill medvetet skapa ett hat mot muslimer i allmänhet genom sina fruktansvärda dåd, för att till slut ställa ”oss mot dem” i ett 3:e världskrig. De är på god väg, eller hur? I vilket fall som helst, så vill i varje fall inte jag leva i deras värld.
   Du har helt rätt i att även västvärlden har begått fruktansvärda brott mot mänskligheten genom historien. Jag bara hoppas på att de senaste händelserna i Paris ska få hela världens ledare att vakna upp och inse allvaret. G20-mötet nyligen i Turkiet kan ha varit ett stort steg på vägen.
   Kram! 🙂

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. iamittilivet Inläggets författare

    Utopier kan fungera väldigt bra som målbilder och riktning. Bara att komma en bit på vägen kan betyda mycket. Och ordet omöjligt afnns nog inte i Mandelas , Kings eller Gandhis vokabulär, det var väl därför de åstadkom något. Så vi fortsätter tro på en fredlig och bra värld, tycker jag.
    Jag har faktiskt läst Koranen, men inte hela Bibeln – lite lustigt. Terrorgrupper kan hävda att de gör saker i en religions namn, men oftast är det bara ett försök att värva eller förvirra. De är nog mer politiska och traditionalister, reaktionära och fanatiker än religiösa. Alla idéer kan i absurdum få ett drag av ”religion” över sig. Inne i de där ideologi- och kampdimmorna verkar de ha gått rejält vilse med tanke på att de flesta attentat riktas mot andra muslimer.
    Vi ska inte glömma att alla muslimer är inte terrorister och alla terrorister är inte muslimer. Världen är, tyvärr, betydligt mer komplex vilket ibland kan göra att jag känner att det blir svårt att förstå och greppa allt.
    G20, G8, FN, EU, WHO….bara de fortsätter träffas och prata och träffas och prata. Och alla vi andra försöker göra gott i vår lilla bubbla så kan det nog bli bra till slut! Kram

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. iamittilivet Inläggets författare

  Varför skulle du skämmas för att du har franska flaggan på profilbilden?
  När det gäller attentat så har det de senaste dagarna också kommit fram att västmedia inte rapporterat om andra attentat i år, t ex i Kenya och Nigeria. Det pratas ofta om hur ”liten” världen blivit, att det är så lätt att resa och det gör vi gärna, men ibland verkar det som om världen blir ofantligt stor när det gäller medmänsklighet. Det finaste beviset på att medmänsklighet fungerar och är viktigt tycker jag är arbetet, generositeten och mottagandet som flyktingarna får i Grekland – ett folk som själv är prövat hjälper ändå andra som är i stor nöd.
  Visst går det att lösa konflikter konstruktivt! Du nämner ju själv en åtgärd: stoppa ekonomisk hjälp. Jag tror att det finns många sätt att komma till rätta med elände och ”många bäckar små”.. Läste på nätet att en grupp som kallar sig något med ”Anonymous” har gått ut med en video där de gör klart att de kommer att hacka och störa alla konton och hemsidor som IS har. Grekland har stoppat båttransporter med vapen och militärfordon som var på väg till Syrien. Så visst finns det många sätt! Förebyggande arbete är minst lika viktigt som hjälp att bygga upp organisationer och samhällsstrukturer. Fattigdom, marginalisering, ensidigt utbyte osv föder bara motstånd och hat. Och våld har aldrig löst någonting.
  Terrorism och gerillakrig är ”nytt” så visst står världen handfallen. Dessutom går de inte in under existerande lagar eftersom de inte räknas som ”krig”. Men det innebär inte att vi inte ska göra någonting, ska sluta prata eller samarbeta. Vi kan ju inte bara sätta oss ner och ge upp!
  Jag är medveten om och tycker också att det är viktigt att skilja på islam och olika grupperingar. För övrigt är jag för dåligt insatt i ISIS ideologi för att veta vad de vill. Ofta vill sådana här grupperingar som finns utanför västvärlden göra sig fria från väst och det kan jag i vissa fall förstå om man tittar historiskt. Dessutom kan man ju vända på det och titta på hur västvärlden agerar. Visst skulle stora delar av den bli lycklig om hela världen var som väst, delade västs värderingar (vilka nu dom är….t ex har USA fortfarande inte skrivit under barnkonventionen så hur enat är väst egentligen…) osv. Vem har ”rätt” och vem har ”fel”? Kan vi inte stå ut med att man kan leva på olika sätt på vårt klot? Imperialism är aldrig snyggt eller rumsrent.

  Gilla

  Svara
  1. Ingalill Franzén Polikarpidou

   Jag fortsätter helhjärtat att tro på en fredlig och bra värld! 🙂
   Ja, det är lite lustigt att du har läst Koranen, men inte hela bibeln, hihi..men vad bra! Jag håller på att ”munhuggas” med en svensk person på FB (ej FB-vän), som hävdar att jag har fel som säger att Koranen och islam förbjuder att man dödar andra människor. Personen menar att Koranen säger att det är fel att döda andra muslimer, men med människor som tror på andra religioner är det fritt fram, t o m är det föredömligt att göra detta för att komma till paradiset! Ia, om du minns att det NÅGONSTANS i Koranen står om detta, blir jag väldigt tacksam, det skulle vara intressant att veta. Förresten, har du sett videon med den muslimske killen i Paris, som med förbundna ögon frågar om folk litar på honom och vill krama honom? En gripande video!
   Simma lugnt! 🙂

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. iamittilivet Inläggets författare

    Jag såg en bild med ett citat ur Koranen, men sparade det inte vilket var dumt. Sån’t kan vara bra att samla på sig. Det är några år se’n jag läste Koranen, men något urskiljande i vem man får döda minns jag inte. Judendom – kristendom – islam har ju mycket gemensamt eftersom de lånat saker av varandra.
    På tal om vad som står i vilken bok så är kan väl det här tolkas både positivt och negativt: gån ut och gören alla folk till mina lärljungar. Och det är Bibeln, det!
    Jag har delat en video av en muslimsk kille, men det var från Stockholm. Kanske finns flera videos som snurrar runt!
    Kram

    Gilla

    Svara
 4. Birgitta i Umeå

  Jag har precis samma tankar snurrande i min skalle som du har.
  Den 11 mars genomfördes en terrorattack på pendeltåg i Madrid. 191 människor sprängdes till döds och över 2000 skadades. Då reagerade inte hela världen på samma sätt. Kanske det beror på att direktrapporteringen och sociala medier har utvecklats sedan dess. Jag vet inte.
  Och jag tycker som du att det sker massaker på många håll i världen just nu som är fruktansvärda. Men det är lite långt bort,,, Här blir det inte mycket till direktrapportering, bara ett kort nyhetsinslag.
  Jag tycker Mandelas ord är fina. Dom som arbetar för fred och uppbyggnad, det är dom som är hjältarna.
  Birgitta i Umeå.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har ett suddigt minne av händelsen i Madrid, men skam till sägandes så stannade jag nog inte upp och tog in det.
   Men jag tycker inte att det där med avstånd gäller längre. Internet, snabba transporter, ekonomiska förutsättningar att resa långt bort, invandrare, gemensamma frågor som miljöfrågor som visar på en helhetssyn – det är så mycket som gjort världen mindre. Frågan är väl bara hur väl det faktumet har trängt in i oss.
   Mandela visar, tycker jag, att det går att arbeta för viktiga och stora frågor oavsett hur man har det själv. Han kunde ju bara satt sig ner på britsen i cellen och tänkt att ja, vad kan jag göra nu?

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s