Nyhetsbulletin

I lördags var det den 17 november som är en minnesdag av studentrevolten på tekniska universitetet i Aten (Athens Polytechnic) 1973, det som ledde till juntans fall. Eftersom det var lördag hade skolorna ledigt på fredagen. Här och var på sta’n hängde grekiska flaggor och en del serveringar o likn spelade speciell musik. Här finns mer att läsa om revolten.

I norra Grekland kom en hel del snö i förra veckan och temperaturen sjönk så kraftigt att skolorna stängdes. Här på Kreta blåste det några dagar, vindbyarna var i onsdags uppe i 21 m/s. Nu är vintern i antågande!

Så är det dags för en nyhetsbulletin! Den är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer här och överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.
Inlägget är ganska långt, men intressant med en del bra länkar. Bloggen kommer att göra uppehåll under Sverigebesök så då har du i alla fall det här att läsa!

Källor: neakriti.gr, ekathimerini.com, theguardian.com

Grekland

Makedonien
Ja, detta är en väldigt het potatis. Jag undrar hur mycket som rapporteras i andra länder. Det är trots allt ett gammalt konfliktområde frågan rör sig i. Det gäller alltså Prespes-avtalet (namnet kommer från sjödistriktet där överenskommelsen gjordes i juni i år).
Efter folkomröstningen i FYROM var det lite gnissel. Valdeltagandet var mycket lågt, drygt 36 %, så det fanns de som menade att resultatet inte gällde. Å andra sidan sett är FYROM:s röstlängder flera år gamla så ingen vet riktigt hur många röstberättigade som finns. Tydligen lyckades man reda ut detta för arbetet har fortsatt. Premiärministerns kabinett har röstat ja till de fyra ändringar som måste göras i landets författning. De ledamöter som röstat ja får extra skydd eftersom de hotats. Parlamentet ska rösta den 1 dec och om inget revolutionerande händer så går de igenom.

I januari ska FYROM lämna över till det grekiska parlamentet för omröstning. Och i det parlamentet är det ett sjuhelsikes liv för tillfället! Kotzias, fd utrikesminister och ”arkitekt” till överenskommelsen, avgick förra månaden. Han har nu gått ut i pressen med vad han tycker om Tsipras och han har lämnat in någon form av stämning mot ledamöter. Den huvudsakliga anledningen till att han avgick är ANEL:s (högerpartiet ”Oberoende greker” som sitter i regeringen tillsammans med Syriza) ledare Kammenos (han är också försvarsminister) gör så många uttalanden och utspel att ekathimerini.com inte kunde låta bli att vara ironiska och kalla det surrealistisk och absurd teater. Han kommer att rösta emot Prespes när det når grekiska parlamentet och sedan lämna regeringen. Fast han ska stödja den i alla fall. Efteråt. Vad han sysslar med är helt enkelt att försöka rädda ansiktet efter alla grodor. Och han verkar inte lyckas speciellt bra.

Ny Demokratis ledare Mitsotakis tycker att det ska vara allmänna val innan frågan kommer upp i parlamentet. Det tycker han dels för att han är emot överenskommelsen, dels därför att Ny Demokrati leder i opinionsundersökningar sedan ungefär ett år tillbaka.
Sådan här cirkus är inte enkel att hänga med i eller sammanfatta, men jag hoppas att det går fram att det är rörigt och väldigt infekterat. Det har varit flera protester och demonstrationer (bl a i Skopje i söndags) och fler kommer framöver.

Ekonomiska krisen
Jag använder nu inte mera rubriken ”Stödlån” eftersom de är avslutade. Den ekonomiska krisen kvarstår, lån ska fortfarande betalas tillbaka. Se föregående nyhetsbulletin.
Det är svårare att fånga in nyheter kring krisen eftersom de nu sprids ut under olika delar i media. Nedskärningen av pensionerna vill regeringen vänta med till 2019 och igår hölls ett möte i euro-gruppen som ska ge besked om det godkänns eller inte. Jag har idag inte hittat någon artikel om resultatet.
Kvarstår problemet med brist på investeringar och att Grekland missat reformeringar under de här åren. Jag misstänker att det kan bli betydligt tuffare för grekerna innan det blir bättre, troligen tuffare än det var under stödlånstiden.

Flyktingström
42 305 personer sökte asyl i Grekland 2017. Det kommer ständigt båtar med flyktingar. För ett par dagar sedan sjönk en båt strax utanför Izmir och 10 personer saknas. Två personer har tagit emot ett pris som getts till hela befolkningen på Lesvos. Priset heter John McCain Prize for Leadership in Public Service och hans änka motiverar utdelningen så här:
Cindy McCain, the widow of the respected US statesman, has said the award recognizes the sacrifices made by the residents of Lesvos to offer security, comfort and hope to refugees so that they could survive the difficult situation they found themselves in.
Måtte kriget i Syrien ta slut!

På tal om flyktingar så är det väl bekant att Ungern inte gärna tar emot flyktingar. Premiärminister Orban har fått och får mycket kritik i bl a EU för sin främlingsfientliga och aggressiva politik. Men tydligen är det skillnad på folk och folk! Förre premiärministern i FYROM, Gruevski (avgick 2016), har fått asyl i Ungern! Han flydde dit istället för att infinna sig för att avtjäna ett två-årigt straff för korruption. Så nu vet vi vem som tas emot med öppna armar i Ungern!

Spänningen med Turkiet
Som jag skrev sist verkar Turkiet mer fokuserade på Cypern den senaste tiden och anledningen till det är olja. USA är givetvis inblandade och det ska borras eller borras efter olja utanför Cypern.

Den 10 november kl 09:05 tystnade och stannade Turkiet upp i två minuter. Det var dödsdagen för Kemal Ataturk, han som skapade den nya staten Turkiet och som ses som landsfader. Hans politik skilde sig en hel del från Erdogans kan man väl påstå. Ataturks porträtt finns överallt, inte minst i skolorna. Och gissa vem som man oftare och oftare kan se på ett porträtt vid sidan om?

I dagarna har Turkiet dammat av en karta som de gjorde 2012 där de gör anspråk på östra Medelhavet. Kartan visar gränser gentemot andra nationer och öarna mellan länders fastland som t ex Cypern och Kreta har man helt enkelt ignorerat.

Ortodoxa kyrkan
Den rysk-ortodoxa kyrkan har brutit med patriarken i Konstantinopel. Om de formellt har lämnat den ortodoxa kyrkan är oklart för mig. Ukraina, som jag skrev om i förra nyhetsbulletinen, blev droppen. Det har varit gnissel i maskineriet ett tag. Den rysk-ortodoxa kyrkan är den största inom den ortodoxa sfären.

En revolutionerande nyhet: regeringen och ärkebiskopen för den grekisk-ortodoxa kyrkan har inlett samtal kring att ”relationen mellan kyrkan och staten ska förändras”. Samtalen är en del av en översyn av den grekiska konstitutionen. En överenskommelse är klar och det är att prästerna inte fortsätter att vara statstjänstemän, men kyrkan får pengar från staten till deras löner. Som motprestation så motsätter sig inte kyrkan att staten i konstitutionen benämns ”religiöst neutral”. Det har varit en del protester bland prästerna, jag antar att de förlorar en del förmåner genom att inte längre vara anställda statstjänstemän. Båda parterna ska avsätta medel till olika fonder. Samtalen ska fortsätta.
Biskop Chrysostomos i Messinia får ses som talesman för de som är missnöjda (tydligen mest biskopar). Han har varnat regeringen för att ensidigt gå vidare med att lösa upp relationen mellan kyrka och stat: ”very ugly developments” inom kyrkan.
I ett land där prästen välsignar skolterminen första dagen på läsåret, välsignar butik innan den öppnar osv osv så tycker jag att detta är en revolutionerande nyhet. Hur kommer människor att reagera när kyrkan inte längre kommer att vara en del av samhället och livet?
En analys av vad parterna har att vinna på ”skilsmässan”.

Intressant artikel om relationen Grekland – Ryssland.

Kreta

28 november tycks bli en stor strejkdag. Böndernas organisation ska strejka och demonstrera, pensionärerna i en förening i Lasithi ska protestera. Bara att avvakta och se vad som händer. Böndernas protesterar mot skatter, prissänkningar, försäkringar…ja, listan är lång. Pensionärerna ska protestera mot pensionssänkningen som beräknas träda ikraft nästa år (se ovan).

Inrikesministeriet har beslutat utbetala 1,6 milj euro till några regioner. Pengarna ska användas till dels skador på infrastruktur pga dåligt väder, dels projekt som ska ta itu med vattenbrist. Region Iraklio fick 250 000 euro till vattenbristprojekt, resten av Kreta fick inget. I alla fall inte denna gång.

Det tas nu olika initiativ och hålls seminarier o likn för att kunna lösa öns vattenförsörjning. En tysk professor och expert på vattenekosystem har föreslagit olika strategier för att lösa vattenförsörjningen på ön. Bl a menar han att avsaltning av havsvatten inte är ett alternativ eftersom det drar väldigt mycket energi. Han menar också att man måste titta på alla delar, inte bara lantbrukets och befolkningens vattenförbrukning utan också turismen.
Medan den genomsnittliga greken förbrukar 140-150 liter vatten dagligen, konsumerar kunden i 5-stjärniga hotell på Kreta mer än dubbelt så mycket. Problemet i detta fall är att ökad konsumtion är under årets heta månader när vattenbrist redan råder. Även om detta är en ”känslig fråga” bör enligt Mr Gkaist, hotell göra större ansträngningar för att förmå turister att undvika slöseri med vatten.
I Ierapetra har man gått ut med uppmaning till lantbrukare att vara mera noggranna med att ha kontroll på sina vattenledningar. Det finns för många läckor och det vattnet kunde användas bättre.

Vädret för tillfället kan göra en galen sägs det i en artikel. Efter kyligt väder har Kreta fått höga temperaturer medan fastlandet fått snö, regn och hårda vindar. Ur led är tiden, kanske man kan säga. Eller bara konstatera att vi geografiskt ligger väldans olika.

Människosmugglare har gripits strax utanför ön Gavdos, sydvästra Kreta. Det har förts till Chania i väntan på rättegång. Båten skickade ut SOS-signal och de ombordvarande 29 flyktingarna kunde alltså räddas.

Läste en artikel om avfallshantering på Kreta. Den fungerar inte. Flera företag är inblandade, kommunerna agerar hur de själv vill oavsett överenskommelser och regler. Mer kan jag inte berätta för jag blev helt snurrig. Har aldrig sett så många förkortningar i en artikel. Det måste vara ett styvt jobb bara att hålla isär vem som är vem. Varför inte ett centralt direktiv som alla ska följa, annars får kommunerna böta eller nå’t liknande. Grekland är i botten inom EU när det gäller avfallshantering och återvinning.

En tornado som bildades till havs drog in över land vid Goudouras (sista byn i öster på Kretas sydkust). Den förstörde 30 hektar på 2 minuter – växthus, grödor osv. Nu har lantbrukarnas försäkringsbolag varit där och inspekterat skadorna. Hoppas de får ersättning.

”Den ens död är den andres bröd”. Priset på grekisk olivolja har gått upp eftersom efterfrågan är stor och det är den pga att Spanien är kraftigt försenade med sitt skördande. De har haft kraftiga regn och även delar av Italien har problem. Det är nu viktigare än någonsin att  Grekland producerar olivolja med hög kvalité, säger en talesman. När de börjar skörda i Spanien kommer priset troligen att sjunka eftersom det då inte längre är brist på marknaden. Så det gäller att passa på nu!

Nya minoiska fynd, denna gång en bosättning uppe vid fiskehamnen i Pachia Ammos. Förra fyndet var ju han som skulle parkera i sin olivlund, men hjulet sjönk ner i en minoisk grav.

Jag ser till min glädje att Ierapetra blir ännu juligare i år (det har ökat varje år sedan min första jul här 2010) med julby på torget och en konsert den 12 november med en artist som heter Eleni Foureira. Ostria hotell, en bit utanför sta’n, kommer att ha julaktiviteter som vanligt.

Oseriösa upphandlare av grönsaker härjar i Grekland, bl a i Ierapetra-området. De köper upp grönsaker som de ska sälja på den stora grossistmarknaden i Aten, men de förskottsbetalar inte utan lämnar annan ”säkerhet” som t ex företagsnamn. Och sedan utbetalas inga pengar och grönsakerna dyker inte heller upp på grossistmarknaden. Bedrägeri helt enkelt. Man menar att polisen hållit sig passiv, men nu ska ett samarbete inledas så man får stopp på det här.

Seabourn Ovation kryssningsfartyg gjorde sin jungfruresa till Agios Nikolaos tidigare i november.

Andreas Mamantopoulos, boende i Ierapetra, har valts till ny ordförande för Grekiska Röda Korset. Han tyckte att han valts under något tråkiga omständigheter då ett stormigt möte tvingade sittande ordförande att avgå. Själv har han en diger erfarenhet av volontärarbete av olika slag så det blir nog bra.

Till sist

I söndags kväll såg jag ”Hatets vagga” som ligger på svtplay till 13 december. Det handlar om Greklands högerextrema parti Gyllene gryning. Jag har sett andra program om partiet och tycker att detta program har en styrka och en svaghet. Styrkan ligger i att det är medlemmar och toppskiktet som får prata mest och det är skrämmande att lyssna på. Svagheten är att det inte ges några tidsreferenser så det blir lite förvirrande emellanåt vad som hände när.
Några av mina reflektioner: jag blir alldeles kall när jag hör deras s k argument. Alla andra ljuger, de är de enda som sitter på sanningen. Som grek kan man inte känna sig säker i deras samhälle för de som inte är ”goda” greker kan man deportera (vart sägs inte). Något som jag tycker är ett plus är att de är väldigt raka och tydliga, deras budskap är inte så inlindat som det är hos SD i Sverige. Men å andra sidan sett är det skrämmande att de kan uttala sig som de gör utan att det blir folkstorm. De blev Greklands tredje största parti i senaste valet.

En annan skrämmande sak är hur tydligt det blir att Grekland har mycket att förändra och reformera. De har ju fått kritik för att de inte använde stödlånstiden bättre och en instans som ofta nämns är rättsväsendet. I ”Hatets vagga” sitter ledningen häktad i 18 månader, de släpps fria strax innan rättegången ska börja och den kommer att ta minst två år. Ett annat exempel: 2013 dog en 18-åring i en motorcykelolycka i Neapolis, Lasithi. Nu, november 2018, ska rättegången börja.

Och allra sist en intressant intervju med Nikos Marantzidis, professor vid Makedoniens universitet, om våld, låg debattnivå, försköning av historia mm. Han blev nedslagen i Thessaloniki av några som påstod att ”det är du som skriver artiklar som är mot vänstern”.

Ja, det här blev långt, men snart åker jag till Sverige och då blir det inte mycket bloggat. Roligt om du i kommentarer nedan skriver om du har önskemål kring något speciellt som bör vara med i nyhetsbulletinen.

Ha en bra vecka!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Nyhet: halv vandringsvecka!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad. Det går bra att kontakta mig hela året för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

5 tankar på “Nyhetsbulletin

  1. Birgitta i Umeå

    Nu blev det så mycket intressant information att jag inte kunde ta in allt på en gång. Jag måste läsa om den flera gånger.
    Intressant det där med samtalen mellan kyrkan och staten. Vi har i flera år försökt luska i frågan. Intressant att se/höra hur det utvecklar sig.
    Du åker då till den tråkigaste tiden i Sverige! Så mörkt innan snön kommer som lyser upp. Naturen är då så tråkig, shoppinghysterin i städerna startar, kylan börjar välla in. Men du har säkert vänner och släktingar som gläder dig och gläds med dig. Så ha en fin trip!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Det är inte den tråkigaste tiden! Jag som älskar advent och jul tycker det är så mysigt att komma till Sverige med alla ljus, julmarknader och julbord. Jag ska tanka så mycket julstämning jag bara orkar som jag kan ta fram julafton!

      Gilla

      Svara
  2. Pingback: Nyhetsbulletin del 1 | ia mitt i livet

  3. Pingback: Nyhetsbulletin del 2 | ia mitt i livet

  4. Pingback: Nyhetsbulletin del 2 | ia mitt i livet

Lämna en kommentar