Nyhetsbulletin

Så är det dags för en nyhetsbulletin. Jag måste nog försöka skriva en i månaden för det blir väldigt mycket att sammanfatta när det gått lång tid.
Du har kanske hört om ovädret som dragit in över Grekland med bl a en medican. Det sistnämnda är en typ av hurrican som kan uppstå i Medelhavet – därav namnet. Det är inte den första under mina år här och Kreta lär klara sig denna gången också. Här nere i sydost har vi haft kraftig vind, blåsigt idag också, åska och t o m regn! Det sistnämnda är vi givetvis överlyckliga över även om det behövs mycket, mycket mer.

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Källor: neakriti.gr, ekathimerini.com
Foton: neakriti.gr utom hagelfotot som är från Siganos J. Oropedio Lasithiou på facebook.

Grekland

Makedonien
Imorgon söndag är det folkomröstning i FYROM om nya namnet North Macedonia. EU och FN har berömt uppgörelsen mellan Grekland och FYROM, det är ju en väldigt lång namntvist som kanske kan avslutas och FYROM kan då ansluta sig till olika internationella organisationer. Men de interna protesterna i Grekland har varit stora så även om det blir ja i folkomröstningen så kan avtalet stupa i det grekiska parlamentet. ANEL, som ingår i regeringskoalitionen, har gjort klart att de kommer att rösta emot avtalet och kanske lämna koalitioner. Då står Tsipras och Syriza inför ett dubbelt nederlag. Dels kan det bli nyval, dels behöver de ett framsteg.

Stödlånen
Den 20 augusti avslutades det tredje och sista stödlånet. Det betyder inte att Grekland är skuldfritt eller ute ur krisen. Stödlån är ju akuthjälp för att ett land inte ska kollapsa. Den största skillnaden är att ”Tiden av förmyndarskap är slut” som Tsipras sa till sitt ombildade kabinett på deras första möte 31 augusti. Givetvis har landet fortfarande skyldigheter inför kreditorer.

Bankerna får fortfarande stöd från centralbank, men inlåningen har ökat de senaste sju månaderna. Det talas om att eventuellt avskaffa kapitalkontrollerna helt och hållet i början av nästa år.
De ytterligare nedskärningar i pensionerna som skulle varit gjorda har Grekland skjutit upp och nu verkar det inte komma något beslut förrän i december. Regeringen har också gått ut med att det beslutade sänkta taket för lägsta skatt ska tas bort. Kritiken utifrån är hård. Många menar att Grekland nu inte visar det ansvar och den stabilitet som behövs, en del konstaterar att det finns ingen tillväxtplan eller program för framtiden, dvs hur man ska gå vidare efter stödlånstiden.

Artiklar om resultatet av stödlånstiden och var Grekland står idag duggar nu tätt. De flesta är överens om att landet totalt missat det reformtåg som man hade möjlighet till. Korruptionen är fortfarande stor, investerare rusar inte in eftersom landet inte erbjuder stabilitet och inte går att lita på. Den privata marknaden och aktiemarknaden är inte rensad från de aktörer som kallas ”pirater”. Det är stora företag som ger tusan i bestämmelser, moralkoder och är allmänt skumma. Hur landet ska få igång näringslivet och därmed tillväxt står för tillfället skrivet i stjärnorna.
Som en del av de uteblivna reformerna är det fortfarande så att befolkningen har en stor skatteskuld till staten. En faktor som försvårar indrivning sägs vara att det grekiska rättsväsendet är det trögaste i Europa. Värt att notera: det handlar alltså inte om att folk undanhållit inkomster utan om att staten inte ser till att få in pengarna.

Några intressanta artiklar:
Yes, the bailout era is really over
Former Eurogroup head Dijsselbloem says demands on Greeks were too heavy
Greek gov’t undermines investor confidence
Två artiklar om skatteskulder: How much? och A few thousand

På tal om korruption
Den 23 augusti anhölls tre journalister (bl a ansvarig utgivare) efter anmälan från försvarsminister Kammenos. De hade i en artikel påstått att Kammenos försnillat EU-medel som var avsedda att gå till att förbättra förutsättningarna i migrationscentra runt om i landet. De menade att en del pengar istället hamnat hos affärsmän med kopplingar till Kammenos. De släpptes från häktet dagen efter och OLAF (EU:s organisation för bekämpning av bedrägeri) har påbörjat en utredning.
Min stilla undran: är det inte sant så är artikeln givetvis förtal, men det finns inga uppgifter om att Kammenos lagt alla papper på bordet eller gjort någonting över huvud taget – visst luktar väl det lite misstänkt?

Toppmöte
Den som är i Aten i slutet av oktober kan få uppleva ökad aktivitet och säkerhetspådrag. Den 29-30 oktober är det i Atens konserthus dags för det tredje toppmötet mellan EU och Arabvärlden. Statschefer, ministrar, företagsledare, topptjänstemän m fl kommer att delta i mötet som kallas Shared Horizons. Där ska diskuteras gemensamma utmaningar och möjligheter inom politik, ekonomi, energi, migration mm. Drygt 30 länder kommer att delta.
Visst är det hoppfullt med möten istället för stängda gränser och låsta positioner?

Efterspel till branden i Attica
De som blev allvarligt skadade (67 % handikapp eller mer) eller har förlorat sina familjer kommer att erbjudas livstidsanställningar i den offentliga sektorn enligt meddelande från ansvarig minister. Om någon är så skadad att den inte kan arbeta går jobberbjudandet till maka/make eller barn. Departementet har också inrättat en speciell avdelning som ska bistå dem som förlorade alla sina papper som behövs för att söka arbete inom den privata sektorn.

Branden i Attica har också satt fokus på de tvångsrivningar som pågår av byggnader som är felkonstruerade och/eller uppförda på ”felaktiga” platser som strandnära, skyddade områden, skogsplantering osv. På Kreta pågår rivningar i Elounda, bl a av hotell.

Min stilla undran: Grekland saknar inte byggregler så hur skulle det vara med en effektiv kontrollapparat? Inför bygglov, se till att de följs, driv in böter snabbt och smärtsamt.

Turkiet
Spänningen mellan Grekland och Turkiet fortsätter, men under den senaste tiden verkar det som om Turkiet mest har siktet inställt på Cypern. Parterna, dvs alla tre länderna, pratade i alla fall med varandra nyligen på ett möte i New York.

Immigranterna kommer fortfarande. De ska nu flyttas från de Egeiska öarna till fastlandet. 3 000 personer ska flyttas och det finns redan 3 000 på fastlandet. Lägren på Lesvos och Samos klarar inte att ta emot fler. Immigranterna sitter fast i Grekland eftersom övriga länder i Europa effektivt skurit av deras vägar genom att stänga gränserna. Överenskommelsen från 2016 mellan EU och Turkiet om att immigranter ska återvända till Turkiet har aldrig fungerat.
Min tanke: en tragisk situation ovärdig Europa.

Ortodoxa kyrkan
Om man jämför med den sekulära världens terminologi så pågår just nu en diplomatisk kris inom den ortodoxa kyrkan.
Lite bakgrundsfakta: den ortodoxa kyrkan har ingen påve utan man har en ekumenisk patriark (tillika ärkebiskop av Konstantinopel) som ses som den ”förste bland jämställda” och har sitt säte i Konstantinopel (det grekiska namnet på Istanbul). Den ortodoxa kyrkan är vidare uppdelad i olika delar som t ex grekisk-ortodoxa, rysk-ortodoxa. Den rysk-ortodoxa är världens största kristna kyrka och det har varit lite gnissel eftersom patriarken för den rysk-ortodoxa kyrkan ansetts vara ute efter att bli patriark för hela den ortodoxa kyrkan, dvs i Konstantinopel, i kraft av den rysk-ortodoxa kyrkans storlek. För ett par år sedan hölls ett ovanligt möte på Kreta, det heliga rådet, då representanter för alla ortodoxa kyrkor skulle delta. Rådet hade inte sammanträtt sedan år 787, mötet här på Kreta hade förberetts i 55 år (!), rysk-ortodoxa kyrkan backade ur cirka en vecka före mötet eftersom de ändringar de ville ha i möteshandlingarna inte tillgodosågs.

Nu har den ukrainska kyrkan meddelat att man bryter sig ut ur den rysk-ortodoxa. Utträdet bottnar i ganska världsliga saker som att Kiev anser att rysk-ortodoxa kyrkan går i Kremls ledband och man delar sina politiska ledares önskan att bryta sig ur sovjetrepubliken efter 2014 på Krimhalvön, uppror och protester i östra Ukraina. Patriarken i Kiev påstod 2014 att Putin var besatt av Satan. Moskvas patriarkat ser sig som den enda legitima ortodoxa kyrkan i Ukraina.

Önskan om utträde har hamnat hos domstolen i Konstantinopel. I protest mot utspelet och att domstolen tar upp ärendet har rysk-ortodoxa kyrkan meddelat att man inte längre deltar i något som leds av patriarken i Konstantinopel, att man inte tänker nämna patriarken i Konstantinopel vid förrättningar.
Makt och prestige blandat med värdsliga händelser – kommer ortodoxa kyrkan att delas upp?

Ierapetra, Kreta

  • kommunen diskuterar bioturism, ekoturism och pratar om områdets turistpotentail och naturskönheten – bra, men nu vill vi se lite handling! Ska hållas ett seminarium med inbjudna från andra områden och öar så det kan kanske ge inspiration och en liten spark i ändan.
    En by utanför Ierapetra, Meseleri, har tagit saken i egna händer och skapat ett klättringscentrum som heter Meseleri Climbing Center. Byns kulturförening drog igång projektet och tanken är att locka turister till byn och området.
  • en hel del vattenprojekt står stilla i avvaktan på statsbidrag. Beslut väntas i oktober och sedan får det sättas en farlig fart. Om vi inte får regn så är det akut kris i december med tanke på att växthusen och olivlundarna tar ut mycket vatten. Det ska också hållas en konferens med inbjudna för att undersöka avsaltningsanläggningar.
  • Kreta, speciellt Lasithi-regionen, har många blåflaggade stränder, men också den troligen skräpigaste stranden i Grekland: Analoukas på nordöstra Kreta. Det är inte lokalbefolkningen eller turisterna som skräpar ner utan det kommer in från Egeiska havet. Så det där med att sträva efter plastfritt måste ske både på land och till havs.
  • 3:e AgroExpo, dvs lantbruksutställning, kommer att hållas i Ierapetra under fyra dagar i maj 2019. Bland utställningar av olika slag finns odlarna som visar sina produkter.
  • växthusodlarna är skuldtyngda. Konkurrens från Turkiet (som nyligen devalverade sin valuta), stormen i februari, försäkringsfrågor, vattenbristen är några försvårarande omständigheter. En annan är att det börjar bli brist på arbetare. Många albaner och bulgarer ger sig iväg till andra länder, t ex Holland, där de kan få bättre villkor och högre lön. Vi har en del pakistanier i området, men de har bara vitt kort (får stanna i landet) och inte grönt kort (arbetstillstånd) så de är inget alternativ för flertalet odlare.
  • mer problem inom lantbruk: den 13 augusti förstörde hagel och häftiga skyfall 1/3 av grödorna uppe på Lasithi-platån.
  • fiskarna i Ierapetra är upprörda över att kvoterna minskar och det går inte att försörja sig på fisket. Utgifterna ökar medan fångsterna minskar, bl a beroende på en aggressiv fisk (lagocephalus sceleratus) som kommit in i Medelhavet från Röda havet. Den har inga naturliga fiender och har snabbt anpassat sig till sin nya miljö. Fiskarna menar att grekiska regeringen och EU måste agera. För några dagar sedan plockades en av de större båtarna isär och skrotades. Trist när näringar inte längre bär sig, en stor del av samhället dör ut.

Ja, det var lite från min del av världen! Något oväder har vi fortfarande inte sett till nu på eftermiddagen. Det är molnigt, men solen lyser och temperaturen har stigit något. Nu sänker jag mig ner i helgfrid!

Ha en skön helg!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Nyhet: halv vandringsvecka!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad. Det går bra att kontakta mig hela året för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

7 tankar på “Nyhetsbulletin

  1. jakob.lambertsen@webspeed.dk

    Hej Ia!

    Du skrivar:

    Immigranterna sitter fast i Grekland eftersom övriga länder i Grekland effektivt skurit av deras vägar genom att stänga gränserna.

    Men menar val:

    Immigranterna sitter fast i Grekland eftersom övriga länder i Europa effektivt skurit av deras vägar genom att stänga gränserna.

    ?

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Lena i Wales

    Oj, det var mycket som händer.
    Inte lätt med det politiska och ekonomiska.
    Korruption finns även mycket här i Spanien, även om den har minskat betydligt de senaste åren.
    Intressant om ortodoxa kyrkan.
    Ha en skön söndag!

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s